:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Министрите наложиха свои доверени хора за помощници

23-ма зам.-министри назначи премиерът

40 минути дали на някои номинирани да кажат приемат ли
23-ма зам.-министри назначи премиерът вчера. Въпреки че предния ден министър Калчев съобщи, че това ще стане в края на идната седмица. Това са близо половината от замовете на 15-те министерства. Останалите - следващите дни. За всяко място имало средно по 3 кандидатури. Сигурни претенденти в последния момент отпаднали. На други пък дали само 40 минути да мислят. Така беше и при избирането на министрите.

Главен секретар на МС става Севдалин Мавров, известен като съдията с многото смъртни присъди преди премахването на смъртното наказание. За парламентарен секретар на кабинета е назначена 24-годишната студентка по право Гадар Хачикян. Министрите са успели да наложат свои доверени хора за замове, гл. секретари и началници на кабинети. Преобладават юристите. Двама представители на БЗНС-Мозер също влизат във властта като зам.-министри.

(Продължава на 4-а стр.)

След адвоката Николай Свинаров ръководството на Министерството на отбраната се попълва с още двама юристи. Съдийката от Върховния административен съд Соня Янкулова става военен зам.-министър, а за началник на кабинета на министъра е назначен адвокатът-съканторник на Свинаров - Илко Димитров.

Вицепремиерката и социален министър Лидия Шулева пък е лансирала за шеф на политическия си кабинет, главен секретар и пресаташе хора, доверени й по линия на холдинга "Албена инвест", на който тя бе изпълнителен директор. Зам.-министърката й Христина Велчева пък е приятелка на експремиершата Елена Костова. Двете заедно подеха идеята за луксозния санаториум за инвалиди, открит преди 3 месеца в Поморие.

Вътрешният министър Георги Петканов е наложил за свой заместник Тоньо Железчев - негов съдружник в юридическата фирма "Фактор консулт". В нея съдружник е бил и председателят на парламента Огнян Герджиков.

Във финансовото министерство Милен Велчев е наложил 33-годишния банкер Красимир Катев, досегашен вицепрезидент на Групата за управление на активите в лондонската AIG Internetional.

Без изненади са зам.-министрите в икономическото ведомство. Това са 31-годишните юпита Калоян Нинов и Любка Качакова. Качакова се прочу покрай последното издание на "Българският Великден" и фланелката си "Срамуваме се от вас".

Сред 24-имата зам.-министри има 3-ма, останали от времето на кабинета "Костов". На безспорния спец по бюджета, отговарял досега за разходната му част - Кирил Ананиев, Милен Велчев ще разчита за натаманяването на сметките на държавата за догодина. А двамата замове на строителното ведомство - Белин Моллов и Иван Саев, остават и при Костадин Паскалев.

Кой кой е от новите зам.-министри

СЕВДАЛИН МАВРОВ - главен секретар на Министерския съвет



Севдалин Мавров е известен в юридическата гилдия с многото си смъртни присъди. Едно от последните му дела преди премахването на смъртното наказание беше процесът на арабина Хишам Ибрахим Кармо, обвинен за убийство на таксиметров шофьор. Мавров го осъди на смърт.

Същото наказание получи и някогашният журналист на свободна практика Кирил Гогов. Мавров го осъди на смърт за убийството на 19-годишната му доведена дъщеря.

Севдалин Мавров е вторият съдия след Нели Куцкова, който става главен секретар на МС. Куцкова беше главен секретар в служебния кабинет на Софиянски.

Севдалин Мавров е син на някогашния зам. правосъден министър Иван Мавров. Мавров-младши е съдия по наказателни дела, в момента правораздава в столичния апелативен съд. Преди това беше зам.-шеф на Софийския градски съд и оглавяваше наказателната колегия там. След напускането му неговото място зае сегашният правосъден министър Антон Станков.

Едно от последните дела на Мавров в апелативния съд беше за ареста на полицая Калин Кьосев, застрелял 16-годишната Елеонора. Севдалин Мавров се обяви против освобождаването на Кьосев, но остана малцинство и полицаят бе освободен срещу гаранция по решение на останалите двама от състава. Той обаче председателстваше и състава, който единодушно пусна от ареста банкера Венцислав Йосифов и порица прокуратурата, че злоупотребява с правата си.

Мавров е и активен член на Съюза на съдиите и привърженик на идеята за синхронизирането на наказателното ни законодателство с нормите на Евроконвенцията за човешките права. Противник е на Филчевите идеи за повече прокурорска власт и права.





ГАДАР АГОП ХАЧИКЯН - парламентарен секретар на МС



Пресцентърът на МС погрешно изписа името на г-ца Хачикян като Хаджиян. Гадар бе кандидат-депутат от НДСВ в 23-и софийски избирателен район, но на 6-о място. Там само първите 5 от царската листа влязоха в парламента. Ако бе станала депутатка, Хачикян щеше да е най-младата народна представителка, родена на 11. V. 1977 г. Хачикян, която в момента е 5-и курс в Юридическия факултет на Софийския университет, е била студентка на Пламен Панайотов по наказателно право. За високия пост я е лансирал лично шефът на царската парламентарна група, твърдят запознати.



МВнР



МЕГЛЕНА ЩИЛЯНОВА КУНЕВА - зам.-министър на външните работи и Главен преговарящ с Европейския съюз



Родена на 22. VI. 1957 г. Депутатка от НДСВ, беше водач на русенската листа, след като от нея беше изваден проф. Марко Тодоров. Съпруга е на финансиста Андрей Пръмов. Дълги години е работила в правния отдел на МС. Последно се е занимавала с юридически консултации. Участваше в комисията за изработване на правилник на Народното събрание.



ПЕТКО НЕДЕЛЧЕВ ДРАГАНОВ - зам.-министър



Той е дипломат от кариерата, завършил е международни отношения в Москва. От 1997 г. е постоянен представител на България в ООН и другите международни организации в Женева. За Швейцария заминава директно от ЮАР, където бе посланик.



КРАСИМИРА ПЕТРОВА ИВАНОВА - началник на политическия кабинет на външния министър



Красимира Иванова се появи за първи път в началото на 90-те години като правителствена преводачка на най-високо ниво по английски език. По време на правителството на Беров беше повишена в шеф на протокола на Министерски съвет, но поради скромността си избягваше да се афишира в кадър и успя да се опази от медийното внимание. При правителството на Костов бе уволнена и няколко години много успешно работи като преводач на свободна практика. Известно време работи и в Райфайзенбанк.





ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА - говорител на МВнР



Елена Поптодорова е родена в София. Завършила е английска и италианска филология. Ползва още френски и руски език. Била е секретар и пълномощен министър - дипломат в МВнР от 1975 до 1990 г. и пълномощен министър в Рим от 1987 до 1990 г. Депутат е от Великото народно събрание във всички парламенти без сегашния - най-напред от БСП, а след изборите през 1997 г. - от Евролевицата. Омъжена е, с едно дете. До вчера се трудеше във Външно като шеф на управление "Права на човека". Член е на Атлантическия клуб.





МВР





РУМЕН ИВАНОВ СТОИЛОВ - зам.-министър на вътрешните работи



Полицай от кариерата. Юрист. Работи в МВР до 1994 г. Последно е секретар на МВР в екипа на министър Виктор Михайлов. Преди това беше директор на СДВР. След напускането си се занимава с консултантски бизнес. Последно работи за собствениците на голямата столична печатница "Демакс" с ранг директор. В професионалните среди се ползва с известно уважение.

На него ще се падне тежката задача да оправя координацията в работата на различните служби и особено на специалните.





БОЙКО ВАСИЛЕВ КОЦЕВ - зам.-министър на вътрешните работи



Дипломат от кариерата, роден през 1956 г. Завършва МГИМО в Москва, специалност международно право. Първоначално работи в правното управление на Външно, бил е на задгранични мандати в Зимбабве и в Брюксел, в мисията ни към ЕС. Там отговаря за сътрудничеството в областта "Правосъдие и вътрешни работи" и по-конкретно по визовия въпрос. Продължи да работи по тази тема и след завръщането си като зам.-началник на дирекция "Европейска интеграция" на Външно. Колегите му са на мнение, че има принос в усилията за падането на визите, макар и лаврите да бяха обрани на по-високо равнище.

В МВР ще отговаря пак за евроинтеграция. В преговорите с ЕС предишното правителство успя да отвори главата "Вътрешни работи и правосъдие". На Коцев ще му е доста трудно да продължи преговорите. Нашият експерт в Брюксел, изпратен от МВР, напусна. Ще мине доста време, докато се намери кой да поеме задълженията му.





ТОНЬО МОНЧЕВ ЖЕЛЕЗЧЕВ - зам.-министър на вътрешните работи



Преди демокрацията е бил следовател, а след това става адвокат. Регистриран е в Адвокатска колегия-София.

Той е съдружник на вътрешния министър Георги Петканов и на шефа на парламента Огнян Герджиков в консултантската фирма "Фактор-Консулт" ООД със седалище и адрес в София.

Другият съдружник е членът на комисията по конкуренцията Драгия Драгиев, който в служебния кабинет на Инджова бе зам. правосъден министър. Твърди се, че е бил кум на говорителя на МВР Георги Младенов. Преди години е кумувал на Богомил Бонев.

Железчев участва и във фирмата "Фактор-М.Ж." заедно с Чавдар Марков. И двете фирми се управляват и представляват от Костадин Славов.

Железчев ще координира работата на полицейското дознание. Непознат за системата на МВР.





МАНЧО КИРОВ МАНЧЕВ - началник на политическия кабинет на вътрешния министър



До 1998 г. работи в МВР. Последно е началник на служба "Инспекторат". Преди това е зам.-директор и директор на РДВР-Сливен. Подава оставка и е пенсиониран от Богомил Бонев. Повод да напусне системата е нелепото убийство от полицай на 16-годишната Станиела Бугова на Петолъчката край Сливен. Тогава оправда оставката си с чувство за морална отговорност.

Известно е, че е близък на семейството на бившия президент Желю Желев.



МО



СОНЯ АТАНАСОВА ЯНКУЛОВА - зам.-министър на отбраната



Заместничката на Николай Свинаров в МО е съдийка във Върховния административен съд от 1998 г. Преди това Соня Янкулова е съдийствала в столичния градски съд.

В края на ноември м. г. Янкулова и сегашният правосъден министър Антон Станков остро критикуваха проект на правосъдното министерство за промени в Закона за административните нарушения и наказания. Двамата особено не харесаха предложението фирмите да се наказват заради престъпления, извършени от техните шефове или представители, заради неизяснените съдебни процедури.





ИЛКО ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ - началник на политическия кабинет на военния министър



Шефът на кабинета Илко Димитров е бивш прокурор, настоящ адвокат. Той е работил в една кантора с министъра Николай Свинаров, двамата бяха и членове на Центъра за граждански контрол върху актове и действия на администрацията. Като обществено сдружение центърът следеше за законността на решенията на правителството и министрите и оспорваше някои от тях пред Върховния административен съд. Преди година Свинаров, Димитров, Силви Чернев и Йонко Грозев се обърнаха към шефа на ВАС Владислав Славов с предложение да се свика общото събрание на съда, за да се уеднакви практиката по обжалването на подзаконови нормативни актове. Тогава бъдещият министър и шефът на кабинета му твърдяха, че гражданите и юридическите лица могат да оспорват актовете на властта, без да са директно засегнати от тях.

Димитров и Свинаров заедно защитаваха уволнените радиожурналисти в делото за незаконността на УС-то на Иван Бориславов.





Министерство на правосъдието



СЕВДАЛИН МИНЧЕВ БОЖИКОВ - зам.-министър на правосъдието





Той е съдия в Пловдивския апелативен съд, бил е зам.-шеф на окръжния съд в града и е оглавявал търговското отделение там.

В "Държавен вестник" на същото име - Севдалин Минчев Божиков, излиза справка, че през март 1998 г. лицето е освободено като синдик на Международната банка за инвестиции и развитие. А през 1995 г. е бил съдружник в "Акцепт-инвест" АД, регистрирана в Пловдив с предмет на дейност покупка на менителници и заповеди на заповед, сделки с ценни книжа, поемане на поръчителство, гаранции и др. обезпечения.

Вероятно става дума за друг човек, понеже законът забранява на съдиите да упражняват търговска дейност.





МАРИО ДИМИТРОВ МАРИНОВ - зам.-министър на правосъдието



Той е председател на районния съд в Ловеч.



КАЛИНА СЛАВКОВА - шеф на политическия кабинет на правосъдния министър



От 2001 г. е вписана като адвокат в Столичната адвокатска колегия.

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА





ХРИСТИНА ХРИСТОВА ВЕЛЧЕВА - зам.-министър



47-годишна. Досега тя бе шеф на неправителствения "Национален център за социална рехабилитация". Завършила е Философския факултет в СУ, после е защитила докторат по социология в Института за социални и синдикални изследвания. Специализирала е в Холандия, Белгия, Великобритания, Израел, Унгария - по проблеми, свързани със социалното подпомагане. Това вероятно ще бъде и ресорът, за който тя ще отговаря в МТСП.

Велчева бе приятелка с експремиершата Елена Костова. Двете бяха инициаторки за построяването на открития преди няколко месеца суперлуксозен санаториум в Поморие.





ВАЛЕРИ ИВАНОВ АПОСТОЛОВ - зам.-министър



37-годишният Валери Иванов Апостолов ще отговаря за социалното осигуряване. Досега той бе шеф на Столичното управление за социално осигуряване. Този пост заема от 2000 г., когато управителят на НОИ Йордан Христосков го изтегли от шефското място в районното управление "Социално осигуряване" в Кърджали. Поради този факт в НОИ са спокойни, че ще имат добра връзка в министерството в лицето на новия зам.-министър.

Апостолов е завършил икономика и организация на труда в УНСС, после е взел и магистратура по право във Варна. Бил е специализант на НОИ в САЩ, Великобритания и Дания.

Бил е лидер на Българско земеделско национално сдружение, което по-късно се влива в БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Бил е водач на листата на БЗНС-НС в Кърджали през 1997 г.





ХРИСТО САВЧЕВ ХРИСТОВ - главен секретар



За гл. секретар на социалното министерство бил назначен Христо Савчев Христов. По-късно обаче от правителствената пресслужба се поправиха, че назначението се забавя, защото предишният титуляр още не е напуснал. В МС явно не са били наясно, че главният секретар е държавен служител и трудно може да бъде освободен, освен ако не напусне сам. Титулярят Борис Дончев явно няма такива намерения засега.



ЕВГЕНИЯ МАРИНОВА КОЛДАНОВА - началник на политическия кабинет на социалния министър



Евгения Колданова е назначена за началник на политическия кабинет на министър Шулева. Пресаташе пък ще бъде журналистката от "Труд" Екатерина Виткова. Христов, Колданова и Виткова са попаднали в най-близкото обкръжение на вицепремиерката по линия на контактите им с "Албена инвест холдинг", чийто изпълнителен директор бе Шулева, преди да влезе в правителството.

Министерство на икономиката

Любка Василева Качакова - зам.-министър





Родена през 1970 г. в Пазарджик, завършила езикова гимназия "Бертолд Брехт" с френски език. Завършила УНСС. Работила като репортер на хонорар в БНТ, в "Шел-България", "ПрайсуотърхаусКупърс-България". Участвала в проект на Световната банка за преструктуриране на българската икономика. Била е член на екипи, изготвяли предприватизационни анализи на български компании за чужди инвеститори. От 2000 г. до изборите работи като мениджър в "ПрайсуотърхаусКупърс"-Брюксел. Специализирала мениджмънт в Брюксел и Женева. Неомъжена, говори английски и френски. Активна участничка в "Българският Великден".





Калоян Йончев Нинов - зам.-министър



Роден през 1970 г. в София, женен, има син. Завършил е Софийската математическа гимназия. Магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Специализация по капиталови пазари в Лондон скул оф економикс и политикъл сайънс. От 1993 г. до 2001 г. работи в Първа финансова брокерска къща, където последователно е бил брокер на ценни книжа, шеф на отдел и управител. Бил член на управителния съвет на приватизационен фонд "Надежда". От 1999 г. е член на УС на Асоциацията на лицензираните брокери, а от 2000 г. е шеф на Българската Асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. Говори английски, руски и испански.



Милен Георгиев Керемедчиев - главен секретар на икономическото министерство

Министерство на финансите

Красимир Вутев Катев - зам.-министър на финансите



До този момент е бил вицепрезидент на Групата за управление на активите в AIG Internetional в Лондон. Отговарял е за управлението на пълната възвръщаемост на дълга на нововъзникващите пазари и валутните операции в "Управление на активите". Преди това е бил директор в Daiwa Eurape Limited и ръководител на търговия с източните пазари в Paribas Capital Markets, Лондон. Професионалната си дейност започва в Будапеща, Унгария в KPMG. Завършил е Университета по икономически науки в Будапеща. Има бакалавърска степен по финанси и счетоводство в Нюйоркския държавен университет, бил е стипендиант на Информационната агенция на САЩ. Има магистърска степен в Лондон бизнес скул. Роден е през 1968 година.

Според "Държавен вестник" той е в управата на "Булвенчърс". Фирмата се занимава с IT-технологии. Акционери там са и синът на Симеон Сакскобургготски - принц Кирил, и министърът на икономиката Николай Василев. Управител в нея беше настоящият председател на парламентарната комисия по комуникации Николай Николов.





Кирил Миланов Ананиев - зам.-министър



Досегашният зам.-министър на финансите запазва поста си и при новия министър Милен Велчев. Досега той отговаряше за разходната част на бюджета. Работи в Министерството на финансите от 1984 година.







Атанас Василев Добрев - началник на политическия кабинет на финансовия министър



Бивш дипломат, работил е в Афганистан и Китай. Миналата седмица Велчев го предложи да представлява държавата в ЦКБ на мястото на Емилия Миланова. Магистър по международни отношения от Московския институт за международни отношения.

Министерство на здравеопазването

Любомир Димитров Куманов - зам.-министър



Досега бе шеф на столичната Хигиенно-епидемиологична инспекция. Беше зам.-министър и главен санитарен инспектор в служебното правителство на Стефан Софиянски и в правителството на Любен Беров.





Министерство на околната среда и водите



Маноела Йорданова Георгиева - зам.-министър

Досегашен кмет на община "Младост" в София от квотата на БЗНС-НС на Анастасия Мозер.



Красимир Димитров Дуков - зам.-министър

Адвокат, вписан в Адвокатска колегия-Благоевград.



Тодор Георгиев Карастоянов - началник на кабинета на министъра на екологията



Министерство на транспорта



Даниела Димитрова Керекова - началник на кабинета на транспортния министър





Министерство на земеделието и горите



Бойко Николов Боев - зам.-министър

Роден на 22 юли 1958 г. в Асеновград. Завършва Висшия селскостопански институт в Пловдив, специалност лозарство-градинарство. През 1991 г. защитава аспирантура в Хумболтовия университет в Берлин. От 1997 г. получава научна степен доктор по растителна защита. През 1998-1999 г. работи като мениджър продажби в "Агриматко-България" ООД. Занимава се с оранжерийно производство на зеленчуци и семена. Членува в Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция в България. Владее немски, английски и руски. Семеен, с 2 деца.





Министерство на културата



Ганчо Петков Карабаджаков - зам.-министър



Художник. Роден е през 1951 година. Завършил е илюстрация и художествено оформление на книгата.





Румен Ангелов Димитров - зам.-министър



Роден е през 1954 г. Завършил е актьорско майсторство и е

изкарал курс по мениджмънт в сферата на културата.



Павлина Асенова Величкова - началник на политическия кабинет на културния министър

Родена е през 1966 година. Тя е завършила дирижиране и музикална педагогика.



Министерство на регионалното развитие и благоустройството



Белин Теохаров Моллов - зам.-министър



Белин Моллов беше назначен на поста зам.-министър в строителното ведомство на 19 януари тази година при министър Евгени Чачев. Той е архитект със специалност градоустройство. От 1992 до 1996 г. е бил началник на управление "Административно-териториално деление" в министерството. През периода 1996-1997 г. е бил представител на България в регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа в Будапеща. От 1998 г. работи като частен консултант. Занапред ще се занимава с териториално-селищното устройство, строителството, жилищната политика.





Иван Минчев Саев - зам.-министър



Назначен е за зам.-министър заедно с Моллов със заповед на експремиера Иван Костов. Саев е строителен инженер. Преди да стане зам.-министър, оглавяваше дирекция "Благоустройствени дейности" във ведомството. Негов ангажимент ще са секторите водоснабдяване, пътища, противосвлачищна дейност.

Той е управител на "Водоканалинженеринг" ЕООД с държавно имущество, член на съвета на директорите на "Биндер" АД и на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД-Бургас.



Данаил Димитров Кирилов - началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството



Йордан Емилов Татарски - главен секретар на МРРБ



Според "Държавен вестник" лице с това име фигурира в множество фирми. Йордан Татарски е управител на "Допълнителен пенсионен фонд "Литекс Инвест ТВ" със седалище в Ловеч, на "М и С травел", "М и С Травел-пътническа агенция", "М и С Трейдинг", "Макси трейдинг", "Мариус Холдинг", "Паралакс интернешънъл", "Първа обща инвестиционна камара", "Тайм", "Тат" (седалище в Благоевград), "Тива-С", "Тива", "Смеда"-Смядово

Лице със същото име е в управата на "Застрахователна компания "Остер Инс". Така се прекръсти през 1998 г. застрахователната компания на ВИС-2 "Планета инс", след като не получи лиценз.





МЕТИН ХЮСЕИН КАЗАК - началник на кабинета на министъра без портфейл Неждет Моллов



Роден е 1972 г. в Търговище. Там завършва средно образование. Следва медицина 2 години във Варна. След това със стипендия на френското правителство, издействана от ДПС и лично от Ахмед Доган, заминава да следва право в Дижон заедно с брат си близнак Четин. След завръщането си в България карат стаж в президентството. Работят известно време в частни фирми. От 2000 г. Метин Казак е експертен сътрудник към кабинета на министъра без портфейл Александър Праматарски.
23209
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД