:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разцвет на трафика на хора на Балканите

Страните от района не предприемат достатъчно ефикасни действия
Страните в Югоизточна Европа, сред които и България, не вземат достатъчно ефикасни мерки за борба с трафика на хора, предимно на жени и деца. Това се посочва в общия доклад на УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за човешките права и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитиран от Асошиейтед прес. Той се отнася за Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора, както и Косово.

В доклада се посочва, че въпреки строгите закони в повечето от тези страни те или не се прилагат, или не засягат основните причини за трафика. Посочва се още, че на най-голям риск са изложени млади жени на възраст до 17 години, които са продавани за проституция, както и деца под 13 години, които се използват за насилствен труд или просия. УНИЦЕФ посочва, че младите хора нямат ясна представа за опасността, която представлява трафикът, и не знаят как да се предпазват от трафикантите.

Западноевропейските страни трябва да засилят защитата на жертвите на трафик на хора, ако искат да разбият криминалните банди, които подмамват жени и деца от Балканите и ги заставят да проституират или да просят, се посочва още в новия доклад.

Усилията срещу трафика са доминирани от мерки за контрол на миграцията и проституцията, но само този подход е погрешен. Макар западноевропейските страни да подкрепят усилията за борба с трафика на Балканите, те правят твърде малко, за да окуражат жертвите, които стигат до Западна Европа, да се обърнат срещу гангстерите, се казва в доклада от 337 страници.

Западноевропейските страни трябва да признаят, че досега те не са били успешни в борбата срещу трафика на хора. Те решават проблема по "много тесен начин", каза специалната представителка на ОССЕ за борба с трафика на хора Хелга Конрад, която представи доклада.

Само за последните три години нелегалният трафик с цел експлоатация на деца е нараснал почти двойно в Югоизточна Европа, стана ясно по време на конференцията "Съюз срещу трафика на хора, борба срещу трафика на деца" на ОССЕ, която наскоро беше проведена във Виена. По време на форума бе посочена като една от основните трудности фактът, че все още твърде малко се знае за размерите на проблема в световен мащаб, не съществуват и конкретни статистически данни за броя на жертвите.

Контрамерки

Полицията в Гевгелия е задържала и десет албанки, три молдовки и една българка. Това съобщи вчера македонският вестник "Вечер". Жените и техните "домакини" са открити в понеделник при пътна проверка. Те са признали в полицията, че са влезли нелегално в Македония, а крайната им цел е била Гърция.

"Вечер" съобщава също, че полицията в Гевгелия е повдигнала обвинения срещу К. Б. (34 г.), К. Д. (23 г.) и Л. М. (29 г.) за трафик на хора.
4
716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Април 2005 06:15
Това са отровните плодове на съвременната демокрация, на мондиализацията, на политиката на разградените държавни дворове, където свободата на ограбване на бедните и беззащитни граждани се благославя от корумпирани политици. Когато отнемеш препитанието на една общност, под лицемерното обяснение на всевъзможни уговорки и обещания, след като му отвориш вратите към така " обещаващия" запад нашите политици просто извършват престъпление към народа си, съзнателно. В Швейцария и др. цъфтят множество публични домове, които са легитимни и работят като обикновенни фирми с наети от бившите соц. страни млади момичета. Десетки фирми " сводници" у нас работят под чадъра и мълчаливото съгласие на властта. Това е част от методите за стопяване и унищожаване на България, защото хората правят всичко, а когато тези хора се прогонват, не остава нищо.
01 Април 2005 13:48
Мисля че не сте прав ИвановлИ преди е имало далавери, ама в по-малки размери.Сега е по-грозно.Нямаме цености!Така растат и децата ни!
01 Април 2005 15:21
Идвамата сте прави.Този път съм съгласна с всички участници в този форум.
И за какви ценности ще говорим , погледнете само под вчерашните глупости дайнови каква дискусия се разгоря.
02 Април 2005 01:24
Иванов, ако Ленин беше направил социалистическата революция в Швейцария , сега у българските бардаци щеха да се трудят швейцарки за жълти стотинки. Вервай ми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД