:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Велчев: Тепърва ще растат акцизите и данъците за коли

Евросъюзът ни забранява домашните ракия и вино

Трябва да изхвърлим и цигарите без филтър
Радостите на бедния българин - да прави вино и ракия и да пуши цигари без филтър, ще са табу, ако искаме да влезем в Европа.

Евросъюзът настоява да се забрани домашното производство на вино и ракия, когато България стане пълноправен член, но ще преговаряме за преходен период или за специфичен режим, какъвто има в Италия и във Франция, съобщиха от финансовото министерство. На французите се разрешава да правят домашно вино, като желаещите получават доживотен лиценз и плашат ежегодни такси.

ЕС иска да се забрани още производството и продажбата на цигари без филтър, но засега няма да се подчиним. Може, докато ни приемат, да се намери решение, смятат в министерството.

Пак заради бъдещото членство през 2003 г. ще бъдат вдигнати акцизите на спиртните напитки и на някои горива. Целта е до влизането ни в Евросъюза косвените налози ежегодно да се повишават, за да се стигнат минималните нива в страните-членки. Догодина по тази причина ще скочи акцизът за цигарите, бирата и пропан-бутана. През 2003 г. обаче налогът за точно тези стоки няма да се пипа, увери финансовият министър Милен Велчев.

Новият пътен данък, който от догодина ще плащат собствениците на автомобили, също тепърва ще расте. Нивата му в ЕС са значително над ставката от 10 лв. на тон, която се въвежда сега у нас.

През 2002 г. данък сгради за масовите жилища ще се увеличи между 0,50 и 15 лв. на жилище, прогнозира зам. финансовият министър Атанас Кацарчев.
1047
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД