:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дистрибутори и шофьори започнаха блокади на пътища заради акциза върху газта

Такситата поскъпвали само с 3,4%

Разпространителите могат да свият печалбата си, казват от финансовото министерство
Снимка: Емил Иванов
Таксиметровите услуги ще поскъпнат с около 3,4% заради въвеждането на акциз върху пропан-бутана. Това означава средната цена да се повиши от сегашните 0,35 на 0,362 лв. на километър. Това сочат разчетите на финансовото министерство.

Според асоциацията на газовите и петролни дружества, която обединява предимно малки фирми, обаче новият налог ще засегне не само такситата, но и транспорта като цяло и голяма част от дребния бизнес. След като затвориха газостанциите в сряда, вчера от асоциацията организираха и блокади на основни пътни артерии в страната. Късно снощи те трябваше да решат как да продължат протестите.

Българската петролна и газова асоциация, която обединява големите производители и дистрибутори от своя страна подкрепи предлаганата от кабинета мярка с аргумента, че така се постига равнопоставеност на пазара на различните видове горива.

Промените в данъчните закони, който кабинетът прие и внесе в парламента, предвиждат от следващата година пропан-бутанът да бъде обложен с акциз от 180 лв. на тон. Сега цената на горивото за вносител е 840 лв. на т или 0,47 лв. на л, а за производител с включен ДДС - 750 лв. на т или 0,42 лв. на л, са пресметнали от министерството. Цената на дребно варирала от 0,60 до 0,80 лв. на литър. Така търговците на дребно продавали на краен потребител пропан-бутана на цена с 42 до 90% по-висока от тази на производителя и вносителя.

Ако се въведе планирания акциз от 180 лв. на тон, цената на производител ще стане 0,53 лв. на литър като в нея ще влизат акцизът, повишен с 0,12 лв. на л и ДДС, смятат от министерството. Според експертите му обаче не било задължително горивото да поскъпне с 0,12 лв. на л и за крайния потребител, защото повишението можело да се избегне като се договорят нови отстъпки с производители и вносители или чрез ограничаване на печалбата.

От министерството уточниха, че облагането на газта с акциз се налага заради бъдещото ни членство в ЕС, където минималната ставка е 200 лв. на тон. По същата причина през следващите години налогът за бензина трябва да стигне поне 750 лв. на тон, а за дизела - до 580 лв. на тон.

В момента около 300 000 автомобили у нас се движат на газ, а над 2 млн. - на бензин и дизел. Зам. финансовият министър Атанас Кацарчев се е срещнал с протестиращите търговци на пропан-бутан и е обещал да провери доколко е възможно планирания акциз за горивото да бъде понижен със 60 лв.
471
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД