:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Цената на кутия "Виктори" ще скочи до 1,20 лв.

Цигарена криза около Нова година заради акциза

Прогнозират 10-15 млн. марки спекулативни печалби за търговците
Ако се обяви, че новите цени на цигарите ще влязат в сила от 1 януари, търговците ще тръгнат да се презапасяват и ще скрият папиросите. Цигарена криза като през 1999 г. предрече членът на управителния съвет на "Булгартабак холдинг" Георги Костов при обсъждането на готвените промени в Закона за акцизите в бюджетната и икономическата комисия в парламента. Той прогнозира, че ще се натрупат спекулативни печалби от около 10-15 млн. лв.

"Има предпоставки за далавери", призна зам. финансовият министър Атанас Кацарчев.

Предложението на Министерството на финансите е цигарите да се продават на новите цени независимо дали са със стари или с нови бандероли. Контрапредложението на тютюневия холдинг е, докато се изчерпят старите бандероли, да се продава на сегашните цени.

По сметките на експертите във финансовото министерство кутия "Виктори" трябва да струва 1,06 лв. вместо досегашните 86 ст. след въвеждането на новия акциз. Ако обаче иска да си запази печалбата от 7 ст. на кутия "Виктори", производителят трябва да я продава по 1,11 лв. при новия акциз. От "Булгартабак" настояват акцизът да се повиши на два пъти по 5%, а не еднократно с 10%. Така цената ще стигне 1,20 лв., но пазарът щял да го понесе по-леко.

Приходите от акциза ще се повишат със 190 млн. лв., ако пушачите останат верни на марката си, смятат финансистите. Техните прогнози обаче са, че 80% от хората ще се насочат към друга марка на старата цена.

Общият ефект от промените на местните данъци и такси ще бъде 81 млн. лв. повече приходи, обяви Кацарчев. Според него увеличението на годишния данък за средното жилище от 62 кв. м ще е 12 лв.
379
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД