:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Талибаните отказаха да се предадат в обкръжения град

Опасност от кървава баня в Кундуз

Мушараф призова Буш да предотврати саморазправата с чуждите наемници
Кървава баня може да настъпи в обсадения северен град Кундуз, след като талибаните отхвърлиха вече постигнатото споразумение да се предадат. Изпълнени с решимост за отчаяна съпротива, те опровергаха вчера съобщение, че силите на Обединения антиталибански фронт (ОАФ) са превзели обсадения град Кундуз, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на базираната в Пакистан Афган исламик прес.

Настъплението срещу северния талибански анклав продължава от три посоки. Късно в четвъртък един от лидерите на ОАФ Мохамад Дауд заяви пред иранско радио, че опозицията е превзела града. Ройтерс обаче уточни, че Кундуз все още не е изцяло под контрола на ОАФ. Агенцията допълни, че досега предалите се талибански бойци са около 14 хиляди.

Междувременно продължиха преговорите за съдбата на арабските, чеченските и пакистанските наемници, сражаващи се на страната на талибаните. Пакистанският президент Первез Мушараф изрази тревогата си от възможността те да станат жертва на саморазправа, ако попаднат в плен на опозицията. Той призова американския си колега Джордж Буш да осигури безопасното завръщане в държавите им. По данни на Исламабад те са около 3000 и са част от ислямистка бригада, създадена от Бен Ладен. Наемниците настояват да им бъде отворен коридор, за да преминат към контролираните от талибаните зони в южната част на страната, но САЩ отхвърлиха тази възможност, посочва АФП.

Международният комитет на Червения кръст съобщи вчера, че между 400 и 600 трупа са намерени в Мазар-и-Шариф, след като градът бе превзет от Северния съюз. Говорителката на организацията не знае дали става дума за екзекутирани или за загинали в сраженията, отбелязва Ройтерс.

Противоречиви са сведенията и къде се намира духовният водач на талибаните молла Омар. Според шеф на талибанските милиции той бил напуснал Кандахар, за да се укрие на по-сигурно място. Тази информация обаче бе опровергана от говорител на моллата.
 
Американски бомбардировач Б-52 подкрепя от въздуха атаката с установки за залпов огън на Северния алианс срещу последната крепост на талибаните на север, град Кундуз.

Бягство

Ранени талибански бойци от южните райони на Афганистан преминават границата и търсят убежище в съседен Пакистан, съобщават очевидци, цитирани от Ройтерс. Жители на намиращия се в близост до границата пакистански град Квета свидетелстват, че те били приемани първо в частни болници, след което били разпращани на безопасни места. Според талибански представител повечето от ранените били от районите около Кандахар. Местен лекар твърди обаче, че това са главно цивилни афганистанци, пострадали при американските бомбардировки.
355
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД