:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Косово също възприема новата европейска валута

Черна гора се самопокани в еврото

Подгорица окончателно изостави динара
На 1 януари 2002 година Черна гора ще се самопокани в еврото и ще замени с него германската марка, която бе обявила за своя официална валута през ноември 1999 г., съобщи АФП. Преди две години прозападният президент на Черна гора Мило Джуканович едностранно се отказа от югославския динар и наложи марката, за да "предпази икономиката от негативните ефекти на паричната политика" на Слободан Милошевич.

"Черна гора ще въведе еврото, за да гарантира своите стратегически интереси и да направи още една крачка към интеграцията си с европейските структури", подчерта Любиша Къргович, председател на Черногорската централна банка.

В очакване на неясното развитие на сложните отношения между Черна гора и Сърбия около 650 000 жители на малката република, граничеща с Адриатическо море, започнаха да се запознават с еврото. От 15 октомври двойното обявяване на цените в германски марки и в евро е задължително. Както в 12-те официални страни-членки на еврозоната, Черногорската централна банка раздава брошури "Еврото - нашата валута".

Черногорците ще могат да заменят в евро до 10 000 германски марки, без да плащат такси. Отвъд тази сума обаче те ще трябва да си открият банкова сметка. Властите залагат на прехода към еврото, за да вкарат в банките около 180 милиона във валута, които се пазят под дюшеци и в буркани. Любопитно е, че просръбските партии в Черна гора, които са против независимостта на републиката от Югославия, не се надигнаха срещу идването на еврото и срещу въздържането от югославската валута.

Еврото ще стане и валута на още една част от Югославия. В Косово, сръбската провинция, ръководена от администрация на ООН, германската марка също ще бъде заменена от новата единна европейска валута.

Преговори

В Подгорица вчера се проведе втората среща на експерти от правителствата на Сърбия и Черна гора за бъдещето на СР Югославия, съобщи АФП. Както след първата подобна среща на 24 декември в Белград, не се споменава нищо за съдържанието на състоялите се разговори.

Черногорският президент Мило Джуканович е категоричен в намерението си през пролетта да организира референдум за независимостта на Черна гора, припомня агенцията. Това създава опасност от по-нататъшно раздробяване на страната, повдига проблема за статута на Косово, засяга въпроса за границите, регионалната стабилност и в крайна сметка и за европейската стабилност. Най-добрият начин за това е Сърбия и Черна гора да намерят решение за отношенията си в преуредена федерация, е заключението на Евросъюза.
2
1080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
29 Декември 2001 07:27
Ами тя работата е ясна...
Щом тези дни и югоармията започва да излиза от Черногорските краища.

А като се отдели и Войводина,Сърбия ще стане "Београдски вилает".
30 Декември 2001 16:16
Така им се пада. За да нямат повече имперски амбиции. Оттук-оттам да чопнат по нещо. Откраднаха от България Западните Покрайнини. Трябва сърбите да се смачкат и да се поставят в ъгъла за да им се свие шовинизма и високото самочувствие. Нали ги учели още от малки, че сърбия била най-великата. Ха сега да ги видим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД