:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диалози

Ники Кънчев: Въпросите в "Стани богат" са трудни, защото българинът е умен

Популярният водещ се запъна на питане на читател на в. "Сега" и поиска помощ от приятел
И така: питанията ви са пред мен, аз съм готов - така че да играем "Стани богат"! Както е казал поетът: Нека отговарянето на въпросите на читателите на вестник "Сега" да започне, сега!



Здравейте, г-н Кънчев. Аз съм Мария Добрева.

Имам няколко въпроса:

1.Възможно ли е и по какъв начин зрителите да изпращат свои въпроси за играта "Стани богат"?



Използването на въпроси от зрители засега не се предвижда. Беше дискутирана възможността като бонус към играта да бъде зададен зрителски въпрос и ако играчът не познае, питащият да бъде награден с мобилен телефон, например. Този вариант отпадна след съгласуване с англичаните от "Селадор продакшънс", създатели на играта и собственици на правата за нейното излъчване по света.



2. Възможно ли е човек да си остави телефона и информация за това в каква област е специалист и някой от играчите да го използват вместо приятел?



Не! В шеговит тон бих коментирал така: струва ми се, Мария, Вие намеквате за създаването на една нова професия "Приятел". По този начин човек може да си докара една доста прилична сума, нали?!



3. Не Ви ли се струва, че Нова телевизия прекалява в последно време? Като се махнат рекламите, закъсненията, по-ранното приключване и т.н реалното време на играта не надвишава 15 минути?



Е, 15 минути не е. Някъде към 16-17, майтап бе Уили! Реалното време всеки Божи ден на "Стани богат" е точно 30 български минути и съответния брой секунди. Рекламите? Те са онази прекрасна мелодия, която звъни в душата на всеки собственик на телевизия и го кара да продължи напред. В "Стани богат" те стигат разрешения максимум от Закона за медиите от 12 минути. Закъснения? Точно обратно - желязно "Стани богат" започва в 20 и 15 всяка делнична вечер. Е, ако терористи са свалили две сгради в центъра на Ню Йорк, естествено, веднага настъпва преразпределение в програмирането на всяка уважаваща себе си телевизия по целия свят. По-ранно приключване на играта? За първи път чувам за такова, просто не е възможно физически!

Продуцентите от "СИА адвъртайзинг" са дискутирали с Нова телевизия възможността реалното време на играта да стане 45 минути с реклами и автореклами и така всичко общо час. Мисля, че разговорите на тази тема ще продължат и след Нова година.



Уважаеми г-н Кънчев,

Отдавна имам желание да ви изпратя въпроси, които ми се струват интересни и с удоволствие използвам възможността чрез в. "Сега". Ако ви затруднят, с удоволствие ще чакам "Обади се на приятел".

С уважение

Недялко Захариев



Ето въпросите:

1. Кой е развързал Гордиевия възел:

а/Атила

в/Пилат Понтийски

с/Александър Македонски

d/Крали Марко



Явно трябва реално да играем "Стани богат" на страниците на "Сега". Ако седях на "Стола на богатството", бих отговорил така:

Атила е вождът на хуните, но повече ми хареса героят Атила от класическия филм на Бертолучи "ХХ век". За Пилат Понтийски не е много "политически коректно" да говорим по Коледа, но все пак Булгаков е описал магически и психологически Пилат в "Майсторът и Маргарита". Крали Марко е един от малкото ми несимпатични родни герои и характери, не знам защо - може би заради мустаците, които като дете ме плашеха. А може би и заради другата му запазена марка - потурите. Сякаш си носи двете "ОО" с него, което не е моята мечта за българина. Така че верният отговор е с/Александър Македонски. Покрай "Стани богат" научих и нещо ново за г-н Македонски, който е разсякъл възела, а не развързал, завързан сигурно от Гордий или някой негов близък. И то е, че Сашо е имал сестра, която се казва Тесалоники или както сега "я" знаем и превеждаме като Солун. Такива са пластичните операции на времето, какво да се прави.



2. Какво означава думата "попокатепетъл"?

а/ древен град на маите

в/ име на вулкан в Южна Америка

с/ заклинание на индианците

d/ наименование на билка



Звучи ми като нещо съвсем различно от четирите отговора, но по стечение на обстоятелствата съм един от сценаристите на музикалното предаване "Джубокс" по Канал 1 с водещ Део. И преди 2 месеца, пълнейки рубриката "Джубокс клуб", в която пускаме нестандарни и неанглоезични песни, стигнах до Южна Америка заради парчето "Еквадор" на диджей Саш и Родригес. Така разбрах, че Попокатепетъл е вулкан в Южна Америка. Но, г-н Захариев, момент! Така зададен вашият въпрос е некоректен. Защото сте изписали думата "попокатепетъл" с малка буква и така неволно подвеждате участника да отиде към отговорите с и d. За съжаление и ние от "Стани богат" сме подвеждали по този начин участници.



3. Ако Айфеловата кула се впише във въображаем цилиндър, кое е по-тежко:

а/ металната конструкция на кулата

в/ въздухът, който е в цилиндъра

с/ двете са равни

d/ може да се каже, ако кулата се опакова от Кристо Явашев



Тук ме хванахте по "бели гащи", давайте телефона да ви се обаждам. Нямам никаква идея за кулата, въздуха и дали са равни. Не знам на Кристо дали ще му стигне опаковъчният материал, но знам че искам да отида на място и да проверя отговора, т.е. да подишам въздуха около Айфеловата кула. Това продължава да бъде една от мечтите ми. Ходил съм в почти всички световни градове - Ню Йорк, Вашингтон, Москва, Лондон, Мюнхен, Ташкент, София, но в Париж още не съм бил. Както се казва, пак ми се ходи. Последното ми решение е "Помощ от приятел"!



4. Идеята за разработване на лазера е заимствана от:

а/продължителни лабораторни изследвания

в/фантастичен роман

с/случайно хрумване

d/подслушан разговор на чашка в кръчма



Лазера, Лазар, или кой и да е той и все едно къде се намира офисът му, е толкова важно откритие, че ми си струва малко вероятно да е в резултат на продължителни еволюционни изследвания особено в лаборатория. Това е нещо революционно, което се е появило в нечий "здрав" мозък като искра или като експлозия. Фантастиката винаги е помагала, но едва ли и този път. За мен е случайно хрумване! Това ли е отговорът или трябва да ставам от "Стола на богатството"? Що се отнася до подслушания разговор в кръчма, това също е някаква възможност, не заради чашката, а заради моята си теория на случайностите. Никога няма да забравя случката с московски джебчия, който през годините на Втората световна война ловко прорязва с бръснарско ножче нечий заден джоб на една жп гара и прибира съдържанието. Оказва се че така той предотвратява изнасянето към Германия от шпионин на тайните планове на "Катюшите".



5. Какво е значението на думата "либра"

а/парадна дреха на кочияш

в/мярка за измерване на маса

с/мярка за измерване на дължина

d/съкратен вариант на текст



За парад кочияшите си обличат ливреите. Като човек, пишещ текстове, не съм чувал за съкратен вариант на думи, но пък нещо свързано с книги със сигурност е "exlibris". Това е знак, който се слага върху книги, за да маркира собственост или колекция. И тъй като знам, че либра е по-скоро мярка за тежест, защото думата либра е еквивалентна на англо-американската мярка паунд, ще маркирам отговор "в". Отново не сте докрай коректен, защото либра е мярка за тежест, а не за маса. Ако ще говорим за маси, падам си по италианските дизайнери на кухни.

И така, Недялко колко пари спечелих? И как ще стане плащането? С чек с твоя подпис?



Здравейте, уважаеми г-н Кънчев!

В излъченото на 14.12.2001 предаване имаше един въпрос, на който в отговорите нямаше посочен верен, а верен отговор даже и на теория няма. А именно "Кой е палиндромът на думата кос". Отговори бяха

а/Сок

в/Сойка

с/не си спомням точно

d/нектар

Участничката посочи отговор, компютърът го призна за верен. В речник на чуждите думи в българския език С. 1982, издателство на БАН е написано: Палиндром/он/ м. /фр. рalindrome по гръцките "отново" + "път" /Литер.дума или стих с еднакъв гласеж при четене отдясно наляво и отляво надясно/напр. Алена фанела, Ана и пр./

Как се е получило това? Вярно, че става дума за шоу, но нали става въпрос за пари.

С уважение

Румяна Лафчиева

Габрово



Посоченото от Вас, Румяна, е точно така. Някои въпроси просто трябва да заставят играча да говори. В случая въпросът трябваше да накара играча да каже какво е палиндром и да разсъждава на глас. Ако има доказано грешен въпрос, играчът има право да продължи от същото ниво. Така е и според "Библията на играта" - една дебела книга, пълна с правилата, изпратена ни от "Селадор".



Въпроси на Николай Кисьов

1. Кой и как избира, подрежда и степенува въпросите по трудност в съответните групи? Защо се получава така, че понякога въпросите от една и съща група за различните участници са прекалено лесни или прекалено трудни?



Въпросите се подготвят от екип единомишленици и степенуването им отразява мисленето на всички. Разбира се, най-големите конфликти стават точно при избиране на трудността. Общо взето, всички изхождат от мисълта, че играчите и като цяло българинът е умен и интелигентен. Повтарям за "Библията". Нейните ясни и категорични указания са поставили строго регламентирани насоки пред екипа и особено пред съставителите на въпросите. Наистина понякога въпросите изглеждат прекалено лесни или прекалено трудни, но както във всяко нещо в живота, то е лесно само когато е познато.



2. Защо като цяло у нас въпросите са доста по-трудни от тези в подобни предавания в чужбина?



Въпросите в другите версии на играта по света понякога наистина са по-лесни, но това се дължи на уникалността на всяко дадено шоу. Целта на "Стани богат" в България е да бъде уникално, за да бъде интересно на всички.



3. Учи ли се Ники Кънчев от свои колеги-водещи на подобни предавания в други страни? Често гледаме състезанията в Русия и Германия. Те са на светлинни години от нашето по качество - като цяло и най-вече на водещия. Там няма случай водещият да е подвел /волно или неволно/ участник и да му е изхабил жокер или пък откровено да му помага. При нас това се случва често.



Да, аз съм изгледал и продължавам да гледам водещите на останалите предавания. Стартирането на "Стани богат" бе пренаситено със суперочаквания и с неизбежните сравнения с немското и особено руското /заради езика/ издания на шоуто. Преди Дмитрий Дибров и сега по-младият Максим Галкин се справят добре. Немецът Яух е вече класика и не сте прав, че той не подсказва на играчите. Дори веднъж, когато правилният отговор беше "маймуна" и мисля беше за 32 000 марки Гюнтер започна да се чеше под мишниците.

Един прекрасен снимачен ден на 7-и или 8-и въпрос при питане за това кой актьор е изиграл ролята на Никсън в едноименния филм на Оливър Стоун при четири възможности: Джак Никълсън, Марлон Брандо, Ал Пачино или Антъни Хопкинс аз си позволих да попитам участничката знае ли как изглежда Никсън и как изглеждат всичките тези актьори и така визуално да върже нещата. Тя веднага изключи Марлон Брандо заради килограмите и Ал Пачино заради нисичкия ръст и се насочи към Никълсън и Хопкинс. След приключването на играта при мен дойде изпълнителният продуцент на терен и ми направи забележка, че подсказвам и насочвам играча.

За жокерите - не ме натоварвайте с такава отговорност. Ако един играч знае - той знае. Ако не - по-добре да ползва жокерите, отколкото да стане от стола. Но вие, Николай, сте прав, на съвестта ми наистина лежат жокери. Това са тези, които играчите си завиват и отнасят вкъщи неизползвани. Ето за тях съжалявам. За светлинните години също сте прав. Гюнтер Яух получава 12 милиона марки годишно, месечно 1 милион марки, за ден 33 333 от същите марки, на час 1389 - 12 милиона марки годишно, ето на това му викам аз светлинни години. Иначе приемам критиката.



Г-н Кънчев, успехът на Вашето предаване е безспорен. Кажете, чувствате ли се вече звезда. Как се отнасят близките ви към изявите ви. Лесно ли е общуването с толкова много и различни хора?

Даниела Георгиева, София



Успехът не е само мой или на "моето" предаване. Аз съм неговото лице и глас и тяло, което се нуждае от отслабване и повече фитнес. Иначе повече от 30 души работят и в няколко офиса, и на терен за "Стани богат". Добавете тук, че играта е измислена от англичани, че се снимаше доскоро в Румъния, че и гърци са сред изпълнителните продуценти от страна на Нова телевизия. Така че това става наистина международно шоу, което обединява усилията и таланта на много хора.

За звезда някак си човек трудно може да се самовъзприеме. Терминът, вкаран в употреба от един от продуцентите ми Нико Тупарев, е "звьоздачка", ха-ха. Близките ми ме подкрепят и критикуват, когато се налага.

От "Дарик радио", където съм от първия ден, съм се научил да общувам с различни хора и, което е по-важното, този контакт да е пълноценен и гостите ми да получат необходимата енергия и от мен и от слушателите. Не си позволявам да поканя група или изпълнител без да съм чул албума, който ще представяме. Особено съм старателен при интервютата със звезди от световната шоуиндустрия. Ще ми се да им покажа, че и в България има хора, които могат да слушат между нотите, да четат между редовете и да знаят. Така стана с Джеймс Хетфийлд от "Металика", с Дзукеро, с Томас Арана от "Гладиатор", който ми е личен приятел и с още много хора. За последно това вълшебство се случи онази вечер с Люси от "Ноу Ейнджълс". Тя дори се разплака от настроението и контакта с хората, който аз създадох в студиото на "Дарик".



Здрасти, Ники, каква е твоята скала на ценностите и на кое място в нея са парите?

Дики от мейла



На първо място в скалата на ценностите ми е животът, приятелството, пътуванията, уважението към другите и техния успех и личното ми самочувствие. Допреди 5-6 години не ценях достатъчно парите, но сега положението е променено. Чак на първо място не са, но човек трябва да си знае цената.



Драга редакция

Драги забогатял Ники

Честито ви Рождество Христово!!!

Росица Алексиева

Почетен председател на Mensa - Bg, София

Ето и въпросите:



1. Колкото и "top secret*top confidential" да е подреждането на въпросите, не смята ли Ники, че много субективно /т.е. само според познанията на някого?!/ е подреждането им по трудност?



Може да звучи много банално, но никой не е идеален. Субективността на въпросите е нещо, което трябва да си Бог/Богат за да избегнеш. Господ, както се видя от играта ни срещу чехите, вече не е българин.



2.По регламент ли е това многократно повтаряне на регламента на играта?! На зрителите /а сигурно и на участниците/ това повторение доскучава, дразни и т.н.



Да, повторението на правилата е по регламент. Всяка игра има своите правила. Нашите са такива.



3. След като се минава през няколко "сита" при избор на участници, защо се стига до смехотворно ниско ниво от типа "Невада"/ Show Taxi?



Вие, Росица, като почетен председател на интелектуално общество като "Менса", повдигате изключително важен въпрос. Това, според мен, е онзи изначален български навик да гледаме отстрани. Може и Иван Хаджийски да го е обяснил, но това аз наричам интелектуалничене: О, аз колко много знам, тоя пък какъв глупак е, аз ако бях щях... Ами елате в шоуто и покажете колко знаете!? Или не ви стиска, защото имате какво да загубите. С вас се чухме в "Стани богат" в ролята ви на приятел на един от участниците и вие не можахте да подскажете, но от това не ставате по-различен човек, нали? Затова е велико предаване "Стани богат", защото на стола сядат всякакви хора, които заслужават моето и на екипа уважение и го получават. В равен старт те са победили петима преки конкуренти и с нещо са по-добри - бързина, ловкост, сръчност, мислене, съобразяване. Един от любимите ми играчи ще остане сигурен съм Онниг Мисчиян от Пловдив, за който кубът продължава да е квадрат и балалайката си звучи като тунизийски инструмент, но пък самото шоу спечели от него и на другия ден цяла България говореше за него. Онниг си тръгна с 1500 лева, а други доста по-наперени играчи само с 250 и с по два жокера за децата. Квалификациите за другите шоута оставям на Ваша сметка. За мен "Невада" беше социален феномен, имаше западен привкус като игра и структура и промени доста от географската карта на българския тв пазар.



Вие сте журналист. Смятате ли, че това, което правите е върхът в професията ви? Въобще какво мислите за нивото на журналистиката у нас? Вие имате ли морални задръжки, които биха ви възпрели да гоните сензацията на всяка цена.

Владимир Атанасов по мейла.



Страхотен въпрос, Владо. Доскоро аз преследвах интересните хора, сега на мен ми се обаждат колеги и питат все за парите, които получавам, за приятелката ми, за разни лични неща, които едва ли представляват толкова голям интерес. Както и да е. На вашите въпроси: В "Дарик" и по вестниците съм писал и правил мо-о-о-ого по-интересни неща, но телевизията си е телевизия. Тук, ако можеш да бъдеш себе си, което малко могат /Слави и Део/, всички са в краката ти. След "демократичните" промени у нас всеки, който поиска стана журналист, защото вече и желанието стига, а и дипломи не искат в отдел "Кадри". В резултат на което нивото на професията падна. Задръжки имам и ги пренасям върху екипа - не искам да има въпроси, обиждащи личности в България. Сензацията - тя е хлябът на медиите. Ако си скучен, никой не те купува, слуша, гледа.



Уважаеми г-н Кънчев,

С ваша помощ хората печелят пари. Вие самият богат ли сте? Искало ли ви се е да си промените професионалния път и в кой момент? Бихте ли се занимавали с друга професия и коя е тя?

Станимира Стефанова, Варна



Да, Станимира, хората наистина печелят в "Стани богат". За тези 7 месеца живот от 12 май 2001 година насам сме раздали 276 000 лева. Както обичам да се шегувам: двама сме в България, които обещаваме на хората по 5000 лева, само че аз ги раздавам през вечер...

Аз съм достатъчно богат. Да, имаше момент, в който журналистическата ми кариера беше на карта. Това стана през април 1995 в град Уилмингтън, до Филаделфия на Източното крайбрежие. Слушайки концертната класика "Made In Japan" на "Дийп Пърпъл" един български американец Митко ми предложи да остана в къщата му и да не се връщам в България. Щях да стартирам с помощта на гърци в разнасянето на пици, пък после да запиша университет и т.н. Интуитивно казах "не" и се върнах тук. Друга професия? Диджей, писател, шофьор на такси /поклон пред тези хора, най-яките професионалисти в България!/ лентяй, футболен коментатор.

Казах ли ви най-важното: Само ЦСКА!



Благодаря на всички за интереса и точните въпроси, които ми зададохте. В тях съзрях тънко познаване на феномена "Стани богат" и желание за усъвършенстване на нещата - нещо към което целият екип на предаването се стреми. Благодаря и на моите приятели от вестник "Сега" - с някои от тях сме приятели повече от 20 години.

Весели празници и делници!

Нека четенето на вестник "Сега" продължи

сега и през цялата Нова 2002!
7219
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД