:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Авансовите вноски за пенсия върху 1 минимална заплата

Самоосигуряващите се вече ще са длъжни да внасят всеки месец не върху 2, а върху 1 минимална заплата. Това ще бъде една от промените в новия осигурителен кодекс, които Надзорният съвет на НОИ ще приеме днес. Така минималната месечна вноска за пенсия става 24 лв. (75 лв. х 32% = 24 лв.).

Според кодекса сега само частните земеделски стопани плащат върху 75 лв. След поправката това ще важи и за едноличните търговци, свободните професии и съдружниците в търговски дружества.

Промяната обаче не важи за здравните вноски. Самоосигуряващите се дължат по 6% върху 2 минимални заплати, т. е. 9 лв. Така общо за здраве и пенсия месечната вноска става 33 лв. Сега е 57 лв.

Вноските като цяло не се намаляват. Спада само авансовото им плащане. При годишното изравняване се облага цялата получена сума в размер до 10 минимални заплати месечно.

Работещите пенсионери няма да внасят нищо в НОИ, предвижда друга поправка. Запазват се само вноските за доходите на възрастните по трудов и граждански договор с възложител.

Адвокати от Пловдив вчера се присъединиха към протеста на русенските си колеги срещу задължителността на осигуровките и затвора за неплащане в големи размери.
1674
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД