:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Божков парафирал скандалните записи

Гетова иска прокуратурата да разследва омаскаряването й
Записите носят подписа на промишления министър Александър Божков, тъй като министерството е органът, който според Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти, трябва да издава книжата. Гетова наистина е подписвала някои временни удостоверения за притежание на компенсаторни записи. Това е било в изпълнение на Заповед РД-16-853/13.11.98 на Божков, в която той възлага на заместничката си да изпълнява тези функции.

През 1999 г. Върховната административна прокуратура изразила опасение по сигнал на строителното министерството, че подписваните от Гетова удостоверения могат да се окажат невалидни, тъй като законът "Лучников" не допуска упълномощаване. Божков отговорил, че не може да има претенции - Законът за администрацията позволява министърът да делегира правомощия на своите заместници. Цитира се и Решение 2 на Конституционния съд от 21 януари 1999 г., което поддържа тази теза.

Оценките на имота на Енгибарова-Шмит, за които се твърди, че са завишени, са направени от вещо лице - от списъка на експерти, упълномощени от министерствата на финансите и правосъдието. За своите действия те носят наказателна отговорност. Според резултатите от проверката на Министерството на икономиката вещото лице е спазило методиката, регламентирана в закона "Лучников", и е използвало официалните данни, посочени от статистическия институт.

Ако собствениците, които получават записи, не са доволни от оценките, имат право да ги обжалват в 14-дневен срок, обясниха от министерството.

"Обвинението, че съм забавила издаването на другите удостоверения, за да може г-жа Енгибарова-Шмит да продаде изгодно своите записи, е смехотворно", обясни Гетова. Освен промишленото министерство по това време компенсаторни записи са издавали още 48 ведомства.

В понеделник Гетова ще поиска в писмо до министъра на външните работи и до главния прокурор да й бъдат посочени длъжностните лица, които я набедиха. "Мисля, че имам право да знам имената на хората, които пуснаха тази долнопробна инсинуация, очерниха името ми и създадоха безкрайно тежки моменти за мен и семейството ми", заяви пред "Сега" Гетова.
224
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД