:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как се опитаха да ме зарибят

Когато изскочих от сбирката, ме побиха тръпки и си помислих, че съм се преродила, разказва Невена Долапчиева
"Случайно срещнах мой познат. Започна да ми разправя колко е добре вече, колко е добре с парите и как няма никакви финансови притеснения. Цялата станах в слух, любопитството ми стигна крайната си точка и го попитах откъде и как. Отговорът бе: "От бизнеса на клуба. Ела и ще видиш!" След което разбрах, че 30 лв. е поканата. Аз ще ги платя, не се притеснявай, ми каза той. Срещата беше в събота, в паркхотел "Москва". Страхотно уважение от всички непознати наоколо. Да е имало още 30-40 души гости новаци. В залата имаше 300-400 човека.

Показаха убийствено внимание до влизането в залата и до започването на лекцията. Запознават те с маркетинг-мениджъра ти, който отговаря за теб.

След това отпред излезе мъж - около 35-годишен, късо подстриган, излъчващ доверие и благоденствие, меко излъчване, перфектно облечен, тъмен костюм, вратовръзка и риза цвят в цвят. Започна да говори - безкрайно тренирана реч, без запъвания, без "ъ", "а" и подобни запецвания, владеещ до съвършенство изкуството на жестовете.



"В света 4 процента са милионери, другите 96 са бедни



Аз съм сред единствените, който ви дават шанса да правите парите. Вие сте част от тези 4%." След това 90 минути чертае схема, в която се обяснява как малка част от хората по земята печелят, а останалите искат, но не могат. "Вие сте посветени в тайната на печеленето на пари, защото някой ви е избрал и ви е довел тук", казва той. При определени ключови фрази хора от залата стават и започват да ръкопляскат.

"Събрахме се в Питсбърг през 1995 г. на генерален събор на продуктовите мениджъри. Обсъждаше се продуктът. И тогава просто решихме да премахнем продукта!", казва изненадващо водещият. Всички са в транс - няма продукт, не продаваш нищо, а печелиш?

Любопитството ти постоянно нараства. Хората около теб уж споделят: "Вие направихте най-вярна инвестиция в живота си, вие вече сте сред първите хора в света."

По средата на първата част ти разкриват и схемата.



Водиш 5 души и на 11 сбирка печелиш 23 100 долара



Вие може тези хора да ги докарате за една година, но не ви съветвам. Ако се хванете здраво да работите и да водите по един човек на седмица, това са вече пари, обяснява водещият. - Вие печелите вече по 50 - вика той. Залата е на крак:

- Малко е!

- Добре, 350. - Малко е, отново извиква залата. Добре, не в левове, в щатски долари.

- Добре - извикват пак от залата.

Абсолютен цирк. Довеждаш един човек, получаваш 350 долара, още един - още 350 долара, след това при третия човек - 900 долара. Нищо не трябва да правиш, за да спечелиш тези пари.

Следва нов кръг атаки. Започва се с въпроса: "Ние секта ли сме? Не, защото щях да бъда в расо. Пирамида ли сме? Не, защото е гарантиран постоянен приток на нови хора. Чертае пирамида на дъската и обяснява - колкото повече хора влизат, основата й се разширява, а височината намалява. В един момент тя се срутва от собствената си тежест. Шефовете на пирамидата избират определен момент, вземат парите и изчезват. При нас подобно нещо не може да се получи. При нас правите са успоредни, водят нагоре", обяснява мъжът. При нас всичко е прозрачно, всичко се знае и се познаваме, удря финален акорд мъжът.

Подават ти един лист. Подписваш, че ще пазиш пълна конфиденциалност за фирмата, няма да изнасяш никакви факти и тайни около клуба, нито около хората. Т. е. влизаш в една затворена система от избрани хора.

След това идва почивката. Появява се маркетинг-мениджърът. Това са изключително добре подбрани хора, с висока култура на общуване. Питат те - досещаш ли се какъв е нашият продукт, ще можем ли да развиваме заедно бизнес - достатъчно е да разберете какъв е продуктът и т. н. Оставаш крайно любопитен - очакваш да те посветят едва ли не в някакво тайнство, в затворения кръг на избраните.



Ходиш като замаян, не знаеш на кой свят си



През втората част на лекцията водещият започва 30-минутна реч за бизнеса. Има ли бизнес, в който да не вложиш и да не заработи. Няма, отговаря дружно залата. Дори да направиш перфектен щанд за прахове, за кафе, трябва да вложиш пари. При нас има една инвестиция, която при нас е... Всички в залата мълчат. 1900 долара, казва водещият след кратка пауза. Е, какво са 1900 долара, започват да викат всички. Нищо не са. Отвсякъде започват да викат - хладилник, пералня, наем на "Витошка".

Веднага след това ти дават договора. В него не се споменава, че трябва да даваш пари. Казва се, че вие сте член на клуба, искате да си сътрудничите, искате да си помагате, да работите заедно и т. н. След като попълниш името и ЕГН-то, се приключва.

Излизаш отново на почивка. Питат те дали имаш 350 долара. Готови са веднага да ти услужат с пари. Ако се навиеш да ти дадат заем, подписваш документ.

Най-трудно е отказването. Веднага идва маркетинг-мениджърът, който говори с теб близо час. Опитва всякакви методи за убеждение. По средата идва втори човек - друг мениджър. И той започва да те натиска психологически, за да подпишеш.

Това не е моят бизнес - ако им кажеш това, полудяват. Момчето постоянно набляга на това, че не се обичаш и не се уважаваш, че си глупак, че се мразиш, че не искаш да изкарваш пари. След това те вкарват в залата да си разтрогнеш договора. Той го къса на две в залата и крещи пред всички.

Идиотско и маниакално, когато се отървеш от това, те побиват тръпки."



Б. Р. Името на автора е сменено поради съображения за сигурността му.
483
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД