:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болницата на проф. Чирков лекува с икони за 20 000 лв.

Здравното министерство откри серия нарушения в 9-те най-задлъжнели лечебници
Серия нарушения откри проверката на Министерството на здравеопазването (МЗ) в 9-те болници с най-много дългове. Министър Радослав Гайдарски обеща мерки за спиране на харчовете и ревизии в още болници.

Проверката обхвана "Св. Екатерина", "Пирогов", Александровска болница, ИСУЛ, Националната кардиологична болница, университетските в Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора, които са собственост на МЗ. През тях от януари до септември са преминали 17% от лекуваните у нас пациенти, но са натрупани 110 млн. лв. дългове, което е 67% от задълженията на всички болници у нас.

Най-фрапиращи са данните за "Св. Екатерина". За първите 9 месеца на тази година болницата на проф. Александър Чирков е с приходи от 26 млн. лв., разходи за 31 млн. лв. и 22 млн. лв. дългове, от които 17 млн. лв. просрочени. Въпреки това болницата е харчила пари за редица дейности, несвързани с лечението на пациентите. През м. г. са купени икони и църковни принадлежности за над 20 000 лв., сочат данните от проверките на инспектората на МЗ. Над 29 хил. лв. са дадени за офисоборудване, купени са товарен мерцедес за 82 000 лв. и 9 телевизора за над 6000 лв.

"Става дума за параклиса ни. Една съвременна болница има нужда от такъв. Само комунистите са атеисти. Болните имат нужда да запалят свещичка, духовното е неделима част от лечебния процес", коментира зам.-директорът на болницата Андрей Марков. Според него парите били от дарение. "Ние въвеждаме новите методи за лечение, нормално е нашата дейност да е най-скъпа", допълни той.

Нарушения има при конкурсите за доставки на лекарства. Търговете не са обявявани в регистъра на обществените поръчки, сключвани са договори с пъти по-ниски от реално доставените количества. В края на 2004 г., когато "Св. Екатерина" обяви, че спира операциите заради дългове и липса на лекарства и консумативи, на склад в болницата е имало медикаменти за над 6 млн. лв., сочат още данните на МЗ. "Но тогава нямахме всичко нужно", обясни Андрей Марков.

Болницата на Чирков е лидер в цената за лечение - средно един пациент е струвал 5786 лв. при средна стойност за страната 600 лв.

"Лечебницата използва средно 75% от леглата си, но строи втора сграда", коментира зам. здравният министър Матей Матеев. "Така се пренасочват парите за лекарства към строеж, но ние няма да го платим", допълни той.

В "Пирогов" пък дълговете през миналата година са били 7 млн. лв., а тази година вече са скочили до 14 млн. лв. при същия брой болни. Там цената на един болен се е покачила за една година от 1091 лв. на 1463 лв., без да има пропорционален скок на цените на лекарствата у нас. Парите, плащани за външни услуги, са се повишили със 111%.

"Прави се опит да се спекулира с числа", коментира директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков. "Натрупали сме дългове, защото механизмът на разплащането е такъв. От МЗ ни беше наредено да лекуваме пациентите както трябва, а след това да се правят разплащанията. Предните години имаше изравняване, а от тази година няма. Затова има дългове", обясни той.

В болницата "Св. Георги" в Пловдив пък е направен скъп строеж, но на инспекторите от МЗ не са показани данни за проведен търг за обществена поръчка.

"Масово в болниците са договаряни лекарства на пределните цени и почти без отстъпки за количество", каза още Матей Матеев. 80% от дълговете са за медикаменти. "Прави обаче впечатление, че те се просрочват, а задълженията за ремонти и строежи се плащат без закъснение", допълни той.

Заради дълговете кредиторите вече са пратили 7-8 писма до МЗ със заплахи за обявяване на 9-те болници в несъстоятелност. Гайдарски иска от кабинета 145 млн. лв. за погасяване на задълженията на лечебниците. Не е ясно колко ще отпусне МС.

Гайдарски няма да сезира прокуратурата за нарушенията, няма да се търси и отговорност от хора от МЗ, въпреки че те са проверявали болниците ежегодно.



РЕФОРМА



Гайдарски обяви и серия мерки за спиране на харчовете. Ще бъдат сменени бордовете на 9-те болници. Новите ръководства ще представят на МЗ планове за оздравяване на лечебните заведения. Предстои промяна в закона, която ще въведе нови правила за работа на ръководствата. Според Гайдарски университетските болници трябва да престанат да бъдат търговски дружества. Преди време той обяви и че те трябва да бъдат ръководени от обществени съвети.

Болниците ще трябва да дават бизнеспланове, в които да описват колко болни и за колко пари ще лекуват. МЗ ще контролира резултатите им на всеки три месеца. Ще се съкратят излишните легла.

Предстоят проверки в още 15 болници, между които Правителствена, МВР, транспортна болница и ВМА. Ревизии ще има и във фондациите на държавните болници.



Коментар - в "Наблюдател"
91
4242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
04 Ноември 2005 22:03
ако бяха увесили кривия нос на тошо от правец на патре от светлин русев за 100000 немаше да е престъпление, ама нъл е икона, а и религията е опиюм за народа, сега че ги съдиме...
04 Ноември 2005 22:19
Тъпо, тъпо Янина и жълто.Пожелавам на целия ви редакционен екип да се лекувате с икони на каквато цена искате!
04 Ноември 2005 22:36
Абе идиот! Кой ти каза че само комунистите са атеисти? И кой си ти, че да решаваш да харчиш народна пара за икони. Ами дай да направиме и една джамийка до болницата, а? Ебати наглото копеле!
04 Ноември 2005 22:45
BARON SELSKI, ти май не четеш статиите докрай преди да се изкажеш на мегдана у село.Заглавието си е чиста метафора.Цялата работа смърди на пари и комисионни та се не трае, а си изтриват мръсните ръце лицемерно с "голямата грижа за болните" и звучи наистина сърцераздирателно за хора като теб дето виждат само фасадата....П.П.- Господин-другаря Чирков, нямаше да е това което стана от един обикновен ломски циганин, приет да учи медицина под "крилото" на акд.Малеев и сие комунистически дембели и изпратен с триста протекции да специализира къде ли не навремето, а като паднаха от власт гъзовете дето ближеше така усърдно Другаря професор веднага седна на "вятъра на промяната", защото видя каква хубава далавера му се открива с лакоми за комисионни правителства и министерства у мътната вода на цирка в БГ, наречен за пред хората "демократичен преход" с лицемерното извинение, че каквото и да "похарчи" на гърба на другите,"неговата!!!???"/а всъщност част от държавната МА/ болница то било "в името на народа"-Не ти ли звучи някак познато това от едно друго време?
04 Ноември 2005 22:48
К, чето по-внимателно. Парите за параклиса били от дарение. Откъде знаеш че волята на дарителя не е именно да се простори параклис? Хайде ти не знаеш, как да е, аз също не знам. ама Янина Здравкова поне можеше да си направи труда да разбере детайлите, та редакцията после да не излиза със сензационни заглавия които може да се окажат много неуместни.
04 Ноември 2005 22:54
Добре, от дарение са, но как разбираш това:
"Става дума за параклиса ни. Една съвременна болница има нужда от такъв. Само комунистите са атеисти. Болните имат нужда да запалят свещичка, духовното е неделима част от лечебния процес". Това е основното, което ме дразни. Но и историята с параклиса намирисва- сигурен съм, че ще се намери кой да дари за джамия, особено ако след 2-3 дена някой, дето иска дарение смята да ти отвори гръдния кош. Вервай ми. И аз бих дал.[/b]
04 Ноември 2005 23:10
Заглавието е тенденциозно - нищо в статията не го подкрепя - Здравкова се плъзга по проблемите на здравеопазването...
04 Ноември 2005 23:15
Проф. Чирков е висок професионалист, затова и го докараха някога вип хората, той е работил с друг стандарт, даже фаянсът му е бил вносен. Не съм трансплантолог, но работата му впечатлява, при публични изяви е родолюбец, та да се гъбаркате с произхода му е лош вкус. Г-н министерът ни още се запознава с финансовото дередже в системата, там са проблемите и колко ще отдели бюджетът, а решенията после
04 Ноември 2005 23:15
Bizon Selski май е проповедовател в един от лагерите на ЦРУ(гулаг) за коит се дига глъчка тия дни. Подходящ пациент за Чирков.
04 Ноември 2005 23:43
Статията си е статия, а гледахте ли проф Чирков в БТВ- сряда сутрин.
"Аз съм я основал тази болница и никой не може да ме уволни"- каза Чирков.
И се позова, че Сартр е казал: "Никой не може да арестува Сартр"
Някой хора се имат за недосегаеми. И защо частни болници се издържат от държавата? Правилно ли е и на частните училища да се дават ваучери.
А Вл Каролев в Панорама тази вечер каза, че проблема е, че има твърде много болници и училища. Какво ли ни чака?
04 Ноември 2005 23:44
Vincere scis, Hannibal; victoria uti nescis.
Hannibal - Chirkoff
05 Ноември 2005 00:01
Мислех си, че на всички им е известно как се правят "даренията" в болницата на Чирков, но очевидно не е така. Мой познат (здравно осигурен, разбира се) получи инфаркт. За да му бъдат направени изследвания, жена му бе принудена да направи дарение от 500 лева, като за това подписва съответен документ. Последвалата операция бе предшествана от дарение на стойност 3000 лева. Дали някой я е питал тази клета женица, която затъна в дългове, за да спаси живота на мъжа си, каква е нейната воля относно оползотворяването на гореспоменатите "дарения"?
05 Ноември 2005 00:32

Хахаха Чирков – хитрата сврака с двата крака!!!
Къде си Чичо Доктор да кажеш не съм ли прав!
05 Ноември 2005 01:54
Никак не е за Чирков селския бизон Ганю, наи- си е за Темков. Ама па иначе колко са сладки - докато здравеопазването се гърчеше без пари (или по-точно с много пари сравнени с днешно време), Чирков го раздаваше ляв ташак на Баи Тошо. Днес еволюира до десняк, преминаваики през соцялдемократ, царист и не знам какъв си ментарджия. Виж неговия кадър баш си го е казал - па комунистите му виновни дето не му дават да крадне и лапа. Спецялисти, ама наи-паче кожодери.
05 Ноември 2005 02:00
Натиснете тук
05 Ноември 2005 02:16
Хубава работа, ама сиганска...
05 Ноември 2005 02:42
1. Черно Нигро, аз вчера писах по въпроса, но от уважение към теб ще повторя някои неща. Аз го познавам Чирков от близо, защото работих при него 10 години. От !986-1996 г. Той е блестящ хирург, но корумпиран. Във всички болници по света има параклиси и места за духовно уединение. Ако обаче са дарения добре, но ако болницата ги е купувала със средства отпуснати от държавата, не е редно. Но на твоя въпрос - ще му гепат ...както винаги. 2. Барон Селски, точно на Тодор Живков, Чирков трябва да държи портрета, защото точно той го доведе (чрез ДС куката Ковачев) от Германия и по негово време Чирков беше най-добре. Между другото чест му прави, че той никога не се отказа от приятелите си. След 10.11 си поддържаше добрите отношения и с Тато, и с Пеко Таков (голям негов приятел), и с Георги Йорданов, и с Батето и т.н. Не се долюбваха с Луканов. На една маса слагаше да седят Георги Йорданов и Георги Марков; Иван Костов и сем. Такеви, и подобни щурави комбинации. Мафиозите му бяха също приятели като: Боби Бец, Шабан, синовете му (Фатик и Левент, братовчед им Невен), Илия Павлов, Нора Ананиева, Александър Томов и други известни бандити. кто професйоналист обаче нямаше грешка. Жалко, че се оциганъоса!
05 Ноември 2005 03:29
Не сте прави. "Циганин" не е етническа категория. "Циганин" е название на определен тип култура и определен начин на живот. В това отношение Чирков е всичко друго, но не и циганин. Веднага мога да изброя поне 100 ПОТОМСТВЕНИ българи, които са 100 пъти повече цигани от него.
И друго. На мен лично ми е дошло до гуша, колкото пъти направя нещо хубаво, всеки да реве насреща ми: Що си го направил туй хубавото ба! Не виждаш ли ква й мизерия наоколо! Що не направи нещо мижавко!
Чирков е направил най-доброто - теглил е една майна на окръжаващата го мизерия и е създал нормална обстановка за тези, които лекува. И е оставил на държавата проблема за това, че направеното струва много. И правилно го е оставил. Ако не крадяха толкова много "слугите на народа", това което Чирков е направил, нямаше да им се струва чак толкова фрапиращо - защото нямаше да я има мизерията, на чиито фон то изпъква. Завършен антициганист съм, но колкото и да гледам Чирков, не виждам циганин.
05 Ноември 2005 03:35
чирков е просто манипулатор, прехвален от разни партии и организации....
Бил си дошъл от Германия, за да раздава милосърдие като "майката на тереза", която за мен е също толкова "кух обем" , колкото и ломският циганин...
05 Ноември 2005 03:38
Zomby,
05 Ноември 2005 03:42
Що не се вгледаш във физиономията на Милен Велчев, например? И той ли е циганин? Ако правилно съм те разбрали под"ломския циганин" разбираш Костов, то цяла южна България и половината Северна е населена с цигани. А всъщност става дума за тип лица, характерни точно за коренното население на тези земи. Отвори която искаш книга, в която има илюстрации от археологически находки, които отнасят към културното наследство на траките и потърси какви точно лица са изобразени там. Ще се изненадаш.
05 Ноември 2005 03:44
Благодаря, G5!
Абе и аз обичам да плюя, ама още не съм ги подкарал наред. Гледам да има за какво.
05 Ноември 2005 03:59
Агностик а ти какво знаеш за "МЕР ТЕРЕЗА " ???? Знаеш ли че е светица бе дупе смотано ! че тя е била богата но всичко е дала и отишла да спасява хора в Индия и Бангладеш от глад ! А ти какво си направил ??? Кажи го това дето го думаш тука във Индия и ще се върнеш без глава гарантирано е !
И на Людмила и се размина със топло тесто по главата навремето , също за насметени приказки като твойте тука !
05 Ноември 2005 04:14
Този път трябва да се съглася с незнаещ- майка Тереза, лека и пръст, е доста рядко явление в християнството- не е покръствала с огън и меч, не изнасилвала момченца, не е крала от бедните, а напротив- доста им е помагала. Но какво пък, то имаше и свестни комунисти... Изключението потвърждава правилото.
05 Ноември 2005 04:35
Болниците на дпс-Доган лекуват със специални упражнения в джамия. Извършват се на килимчета ............. Ай вие си знаете.....
05 Ноември 2005 05:43
Болницата на проф. Чирков лекува с икони за 20 000 лв. Веднага щом отново дойдеха комунистите на власт и започна отново да ги боде... "неправдата". Като вечни борци за "правдата" сега вече "реформираните" комунисти се готвят отново да установят своята "правда". Язък за годините на преход и за всичките усилия на цялото ни общество...
05 Ноември 2005 07:16
Не трябва да се заблуждаваме поне в две неща. 1. Болниците със сигурност не се управляват добре и 2. Не това е причината за тези вопли на министър Гайдарски. В момента подготвят общественото мнение така че да могат да сменят управите на болництие. За да могат техни хора да печелят търгове например. Но няма да стане според мен защото лекарското съсловие е едно от най-мафиотизираните. И те, като комунистите не се дават лесно Почти всеки българин, който е ползвал болница за по-тежка операции знае какво означава "дарение" - законен рекет в болниците. Като включиш и нерегламентираените "дарения" под масата нещата придобиват съвсем реален вид. Но майната му на това. Статията е плашеща поради комунистическия напор и съчетана с останали статии за други сфери става съвсем страшно. НДСВ незабавно трябва да излезнат от това управление за да запазят и капката чест останала у тях. В противен случай неизбежно отиваме към ново Костово управление. А това може да се сравнява само с нова национална трагедия.
05 Ноември 2005 07:43
Колкото партийки, толкова мнения, а Чирков наистина е голям професионалист/така говорят? аз не съм лекар, а и надали ще мога да му стана пациент според мизата му/, но хитряга от същия калибър. Както пишеха за, Багряна поетеса на три строя метреса... Защо никъде не пишат какви заплати плащат?Но нейсе, Евалла, успял и със скалпел и с менажЕрия. Лошото е, че според неговия професионализъм и менажеризъм, модерно може да бъдат лекувани само тези, които добре спонсорират или си плащат...Та що да споря с ибрикчиите му, те са от друга "надсредна класа" И опять пошла морока про коварный зарубеж, както пее Висоцки..., а по простичко казано: " таковат болния в леглото..."
05 Ноември 2005 08:01
Не намирам за убедително обяснението, касаещо даренията за Чирковата болница. Дарителите все пак заявяват волята си за какво да бъдат употребени средствата. Строителството на параклис може да се докаже, редно е!!! Телевизори, скъпо офис оборудване и товарен мерцедес - не разбрах от какви средства са закупени (дарителски или държавни?!! - от журналистическия материал не е ясно ) Не може проф. Чирков да се изживява като добър мениджър (май и като собственик на болницата!) и да не прави разлика между предмети за раскош и необхидимите за модерното функциониране на болницата. Както и не може когато насреща ти излизат с конкретни числа, ти да замеряш опонентите си с идеологически напдки и "морални" изцепки от рода на "всички ме познават"
05 Ноември 2005 08:08
Напоследък преминах през 2 болници. Поискаха ми дребни дарения, и аз им ги дадох. Но все се надявам, че са за лекарства или за заплатите на лекарите, защото наистина са добри. Става дума за ИСУЛ и Пирогов.
05 Ноември 2005 08:21
Преди години в болницата на проф. Чирков спасиха живота на моя близка.
Цената , която трябваше да плати за операцията и за престоя беше напълно поносима.
Зомби ,
05 Ноември 2005 08:21
Не съм имала нищо общо с клиниката на Чирков и на никого не пожелавам да попада там, но се е случвало да разговарям с хора, които са били оперирани и то става въпрос за животоспасяващи операции. Понеже бях чувала, че за там трябват "много пари" (мнение, споделено от тукашни лекари), бях направо изумена, че всички тези оперирани твърдяха, че никой не им е искал и стотинка, да не говорим колко бяха впечатлени и възхитени от обслужването там. А тези хора поне половината си живот са прекарали по болници и имаха богата база за сравнение. Изнудвани до безобразие от тукашните доктори, там никой даже и не си е направил устата да им иска нещо!
Е, ако някой по-заможен пациент е бил помолен за дарение, не е ли така по цял свят?
Взимам това отношение, защото ме е яд, че има лекари, които всички ги знаят, че са корумпирани, че им умират пациенти, защото не са си платили и т.н., но никой нищо не предприема. И да ги хванат, голяма работа. Ей, един нашенски 2 пъти го хващат с подкуп и какво?
А тук се заяждат с човек, за когото никой не е казал, че е бил изнуден от него или екипа му! А ако има такива - да си кажат! А не да се говори ей така, да си чешем езиците...
05 Ноември 2005 08:25
Доколкото съм чувал, Св. Екатерина е единствената свястна болница в България. Но какво да се прави, като български наемници искат да останат в Ирак. За това трябват пари...Имайте базбиране за чуждестранните легионери на българска издръжка..., а и Паси има мисия. А бе...

05 Ноември 2005 09:13
Нека някой да напише коя фирма печели търговете и защо в 90% от случаите е една и съща?
05 Ноември 2005 10:15
Ало, господа от здравното министерство.Сега няма да откриваме колелото.Има установени нарушения - следва:РЕВИЗИОНЕН АКТ, СЕЗИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, СЪД за виновни за длъжностни престъпления.Какъв е тоя рев в пресата.Ако някои в посочените болници е крал и злоупотребявал защитете интереса на държавата.Ама няма да го направите.Ще наслагате ваши кадри щото са гладни и те посъщия начин.Тоя филм ни е втръснал.

Рибата се вмирисва откъм главата


Редактирано от - ОвенЕдинак на 05/11/2005 г/ 10:19:47

05 Ноември 2005 10:17
Чирков си краде от времето на Тодор Живков. Лекарите най-добре знаят какво се крие зад шумния PR. Какво значи да трансплантираш сърце на един човек, който след няколко месеца умира, вместо огромните пари да се насочат за профилактика и лечение на хиляди болни?! Всъщност Чирков не беше ли рекламно лице на Костов?!
05 Ноември 2005 10:47
Prozac Щто ли ми се струва че се познаваме?И освен че 90% от търговете се печелят от една фирма, да пишат какви са доставните цени на лекарствата.МАКСИМАЛНИ, т.е. това са пределните цени по държавен вестник, надвишаването им е невъзможно, отстъпката която се дава на болницата е 0%, е добре де защо тогава изобщо се провжда търг
05 Ноември 2005 10:55
05 Ноември 2005 11:39
Един малък пример как се прави далавера:Преди 2-3 месеца фирмата "Търговска Лига" продава на военна болница няколко хиляди опаковки от лекарството Оrunga сироп, срока на годност на лекарството изтича май месец до година, заради изтичащия срок на годност Orungal solutio 10mg/ml-150 ml. е закупено от фирмата производител Janssen Pharmaceutica N.V. със 50% търговска отстъпка(около 95 лв.)продадено е навоенна болница на макцималната цена по държавен вестник 189.73 лв.За сведение Orungal не е нито животоподдържащо нито животоспасяващо лекарство т.е. това не е лекарство от първа необходимост за болницата защото ако беше така то щеше да бъде оползотворено въпреки краткия му срок на годност. Orungal е лекарство за гъбички.Налага се извода че нашата велика армия масово го е ударила на разврат и са гъбясали всичките, или че им смъдят краката от кубинките та се не таре ... дуни нямам
05 Ноември 2005 11:53
Високият професионализъм е един от най-голямите врагове на Реалния социализъм. Това може да се използва и като критерий за разпознаване на автентичните реални социалисти
05 Ноември 2005 12:33
За да те приемат в "болницата на чирков" е задължително да подпишеш договор за дарение на болницата от мининимум 500 лева и да ги внесеш в касата.И даже те плакнат че ще си записан в книгата на дарителите... От там нататък расте в зависимост какво ще ти правят. Няма имаш направление, нямаш пари и т.н. безсрупулност в най-висша форма.
В раковата болница пък лекарите са най-големите търгаши- бакали с осъдените на смърт и техните близки. Мафия са българските лекари. Има и изключения, но те се губят на масовия фон от корупция и безпардонност. Това го казвам от собствен опит. Погнуса е единственото ми чувство колчем се сблъскам с това съсловие- лекари, сестри, санитарки ит.н. сволоч.
Има професии, на които морала е основната характеристика . Това са лекарите и съдиите...Коя реформа на коя партия ще постави нещата на мястото им не ми е ясно...
05 Ноември 2005 12:47
Zomby
Струва ми се , че тази статия е поръчкова и цели дискредитация на едно болнично заведение и един светоно признат хирург. Непочтено е. Ако има нарушение на закона - има си ред.
05 Ноември 2005 12:47
Парите били от дарение. Хайде да си припомним, че всяка от тези големи болници си има Фондация към нея. И който иска да бъде лекуван трябва да направи дарение. Та параклиса е от тези черни пари на болните българи. Но оправданието е невероятно - комунисти били атеисти и затова ги погнали. По тази логика ако нямаше параклис сигурно нямаше да направят проверка. Пак ще повторя БЯЛА МАФИЯ!
05 Ноември 2005 13:13
За да се лекуваш в "Св. Екатерина" трябва да платиш - казвам го от личен опит. При това всичко е облечено в законов вид - попълваш и подписваш "Съгласие за доброволно дарение". Става въпрос за манипулации, които се покриват 100% по клинична пътека. Човек като е на зор, разбира, че го работят, но плаща (всеки иска да живее). Интересното е, че болницата е държавна, а Чирков се изживява като собственик, дори дава пари за почистване на улицата, все едно от собствения джоб. С чужда пита (държавна) - помен!
05 Ноември 2005 13:15
Първо, искам да кажа, че хиляди пъти предпочитам да ме лекува корумпиран специалист, отколкото честен некадърник. Това важи не само за лекарите, а за почти всички области. Какви ми дреме, ако не ми вземат допълнително пари, а умра от некадърно лечение? Ще си нося спестените парички отвъд?
Колкото до даренията наистина на много места ти ги искат като изнудване., Но далеч не навсякъде. Ако някой тука пусне тема за раждане, че видите как ще изреват 50 човека как са ги изнудвали да плащат, за да им осигурят нормално раждане. Само че около мене поне 10 момичета раждат без да платят нито лев и без дори да им е искан. А обслужването си е било на ниво (поне за Шейново). Никак не е красиво така да се обобщава. Защо някой тука лично не каже "Чирков ме изнудваше за дарение"? Все по принцип, все много знаете! И по-добре Чирков да взима комисионите, отколкото друг. Вярвате ли, че с новите ще е по-различно? Само ще са по-послушни, че посредствеността се управлява по-лесно.
А иначе изречението за атеистите наистина е много дразнещо. Аз също съм чистокръвен атеист, но не мислех, че съм комунист :-) И адски много се дразня от модерната "религиозност" напоследък. 80% от вас, загрижени вярващи, сте просто лицемери на тази тема! И с напомпано празно самочувствие си присвоявате морала като ваша собственост! Е, аз имам много повече морал и съвест от почти всички "вярващи". Да ви имам самочувствието! Освен всичко друго, имам силното възпиране от факта, че опрощение и втори шанс няма. Така че не мога да си позволя да наранявам никого.
05 Ноември 2005 13:18
Ма аз като вярвам в древния бог Амон-Ра ако се наложи да се лекувам при Чирков кво?Сигурно ще ми пойскат пари за строежа на пирамида.
05 Ноември 2005 13:22
Die Hexe, ето резултата от няколко корумпирани таланти:
"26-годишният юрист Павел Стоянов от в. "Бряг" се почувствал зле малко след 19 ч., вдигнал висока температура с повръщане и разстройство, но личният лекар предписал по телефона лекарства срещу температурата и изключил апарата си през цялата нощ, разказа главният редактор на вестник "Бряг" Маргарита Трифонова след среща със семейството.

Подобно било отношението на медик от спешната медицинска помощ на общопрактикуващите лекари в Русе "Мобил мед". На молбите на родителите на Павел медиците от спешната помощ се отзовали чак призори в 5 часа, но журналистът издъхнал на стълбището на блока.

Съдебно-медицинската експертиза след аутопсията е показала, че причина за смъртта е остър вирусен менингит, казаха от съдебната медицина.

По случая е заведено следствено дело по член 123 от НК за причиняване на смърт поради незнание или немарливост.

В същата нощ е починал 31-годишният операторът Неделчо Неделчев от телевизия КИС-13. При неговия случай има също съмнения за лекарска грешка.

Журналистическата колегия в Русе подготвя писмено искане до Министерството на здравеопазването за проверка и отчет за състоянието на доболничната помощ в града, съобщиха хора от гилдията. "
05 Ноември 2005 13:36
какво ненормално виждате във факта, че ако искаш да те оперира добър специалист, а не които е дежурен ще трябва да си платите?? за 600-800лв заплата трябва да прави 2 операции на месец, а че прави по 2 на ден е самоубийствено напрежение което естествено си има цена. и тя все още за щастие е с пъти по-добра от предлаганата в други страни...миналата година проверих цените в цял свят и тукашната цена която беше формулирана като дарение, а не като цена беше 10 пъти по-добра.... ще се промени нагласата но кога ще е не е много ясно. които не иска да прави дарения да ходи в австрия /там цените са най-поносими като съотношение с качеството/ и да плаща законно 10 пъти повече. има и други варианти за които има добри ипотечни кредити....
05 Ноември 2005 13:53
botev 1912:Ако искаш операция при точно определен лекар извън графика му е нормално да платиш, но да ти искат пари за планова операция когато нямаш претенций кой ще те реже и при условие че операциятя се заплаща по клинична пътека от НЗОК с оправданието че "това са пари за консумативи, лекарства, дарение" и пр. дивотий а в същото време болницата строи параклиси и купува джипове или строи ново крило при полжение че 23-30% от леглата в старите(който са скоро ремонтирани)седят празни, това как ще го наречеш?
05 Ноември 2005 14:00
17% от лекуваните пациенти са се лекували в болниците с най-много дългове, но трябва да се прави разлика, че там се извършват тежки операции и се изисква специфична техника.

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД