:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Панаир

Как българинът чупи окови на морето

Средновековни мечове, варварски обичаи, свински шишове и разполовени пилета, обилно напоени с чалга - това подлудява нашенеца в Равда
Полунощ в гореща августовска вечер. Малко селце край големите курорти "Слънчев бряг" и Несебър. 500 души са се качили по пейки и маси и се клатят в транс. Не боготворят никого. Припяват си чалга-хитове, на сцената е оркестър "Сила" от Русе. Оркестърът поздравява - "За групата от Пазарджик", "За готините мъже на Харманли". "Ей, вие, софиянци, тук ли сте, хайде на дансинга", подканя певицата. В момента е тази с черната коса от Русе, ама след малко ще я смени русата й колежка. Прилича малко на естрадите от 80-те. Хората в тази кръчма в Равда са равни и се обичат.

Тук богове няма, няма по-първи хора - тук са варварите. Боговете са Деси, Кати и хиляди красиви знайни и незнайни девойки от народа, които пеят фолк. Всяко едно от танцуващите момичета по масите е богиня, поне в очите на останалите 499.



Няма правила, няма клубна култура, няма парвенющина.



Тук си един от масата. Може да си майстор-зидар, но не от масонска ложа, можеш да си шведски работник от заводите "Волво", дошъл при варварите от Черно море, може да си безработен от Своге. Може да си преуспяващ адвокат или фалирал банкер. Никой не те познава. В булгаверна "Варвари" няма история, няма почести. Магията започва, когато касапите Пламен и Радо поднасят огнени главни и палят кулите на входа.

Изведнъж забиват барабаните, изплющява меч по дървена маса. От тъмното излизат като в боен ред варвари със запалени факли. Върху подобие на римска носилка те носят огромна торта. След малко баш-варваринът Динко вади остър извит нож и започва да сече с точни движения парчета от тортата.

Чуват се откъслечни писъци, тълпата е наелектризирана с адреналин. Първичното взема връх.

Оркестърът обаче



изненадващо свири "Хепи бъртдей, Силвия".



500-те души в един глас поздравяват рожденичката. Силвия е щастлива. Все едно е поканила 500 души на рожден ден. Всички вече знаят за момичето от Горна Малина.

Преди това касапинът Пламен с едно вдигане на меча разполовява печено пиле и го поднася на масата. Тези, които си поръчват варварски шиш, разкъсват месото и го отделят от дървената пръчка със специални чаталчета. Варварската салата представлява огромен гол кокал, две обелени краставици, четири нарязани на четири домата и конци от кобилешко мляко, което прилича на настърган кашкавал с особен вкус.

Всеки може да къса с уста от висящите от специални дървени липови трупчета бекон, шунка, пастърма. Малко са тези, които успяват да запазят благоприличие и да боравят с нож и вилица. На това място е почти задължително да не ядеш с прибори.

По едно време тихата компания от софийски студенти не издържа и започва да разхвърля дрехи. Момчетата и момичетата скачат по пейките, когато оркестърът засвирва. "Отново иде шуменския влак, ако не носи вино и коняк - Стоп! Връщай!", пеят 500 души в транс.

От каменните стени на булгаверната висят мечове и оголени черепи на животни. На единия бар варварите-гости седят около кладенец с огромно ведро, пълно с вода, на другия обтягат ръце по зловещо извит габър, видял не едно и две сражения.

"Много съм гледал,



идеята за "Варвари" ме озари изведнъж.



Хванахме се на 29 юни преди две години, 160 души безспирно бачкахме и за 59 дни направихме кръчмата. Исках да е нещо типично българско - така дойде името "Булгаверна". Тук се свири само българска музика - от чист фолклор до популярен фолк", разказват собствениците Динко и Сашо. "Черепите са от крави, взехме ги от кланицата. Михме ги с всякакви химии, обаче миришат - накрая ги занесох и ги зарих в едни мравуняци. Денем мравките ги глозгат, вечер ги слагаме в кръчмата, на другия ден пак така - докато станаха чисто бели и дезинфекцирани", смеят се двамата, които през деня мислят за нови атракции, а вечер играят ролите си на варвари. "Наложи се аз да режа дините, защото едно от момчетата почти си отсече пръста един ден - спомня си Динко. - Идеята за шишовете я взех от Банско. Отидох при момчето - може ли да взема и да го правя това в моята кръчма, питам го. Те вече 100 души го направиха, ти си първия, който ме пита, затова може", отговорил собственикът.

Докато захапваме варварския шиш и варварката Ани победоносно забива оголения шиш във веригата над главите ни, гръмва друго фолк парче, този път на Кати - "Викнах майстор и дома, да оправи една чешма, пипнах го веднъж-два, дръпнах го насам-натам, настана чудо, ой, ой, ой...Майсторе, майсторе, кранчето запуши той, майсторе, майсторе, правиш го мъжко...



Малко след полунощ идва подаръкът от булгаверната -



на всяка маса идва ритуално варваринът Динко и с точни движения насича по една диня на тесни делимчета. Накрая касапинът разрязва динените резени на две. Навсякъде пръска сладък червен сок.

Варварите-гости ядат с охота резените диня. След това отново стават по масите и започват да се клатят в ритъма на поредния фолк - хит.

По някое време, ако си готин, може певицата от Русе да дойде и да ти попее на ухо. До масата идва и специалната танцьорка Бети, за да те въведе в поредната варварска магия. И така до сутринта, докато избиеш и последния електрон на цивилизацията, на отчаяния битовизъм на оцеляването и тесните задушни панелки. Докато разбиеш и последната душевна окова.

"Лъвица страшна, ще те запаля, ще те изгоря, и ще си роб завинаги", пее певачката. Айде, София, извиква тя... След това следва Айде, Дулово, айде, Пазарджик...

За собствен кеф оркестър "Сила" изпрасква и половин дузина истински фолклорни парчета, които на моменти преминават в джаз.
 
Миг преди пилето да бъде разполовено
 
Клиент къса с уста и лапа сухи мезета от шиша по варварска традиция
 
Девойка кърши снага около шиша вместо около традиционния кол
 
Варвари носят диня в нещо като римска носилка.
 
Не си мислете, че варварите са били груби и недодялани, загатва сервитьорката Ани
 
Баш-варваринът Динко с точни удари реже еднакви делимчета диня пред всяка маса.
 
Танцьорката Бети кърши снага пред личен варварин.
5865
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД