:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СТАРА СЛАВА

Картие - бижутерите на царете

Луи-Франсоа е майсторът на фамилията. Неговия бизнес поемат двамата му братя, синът му и третата му съпруга, наричана Пантерата
Има една филмова двойка от миналото, която остана в историята не само с актьорските си превъплъщения, но и с митичната си любов. Това са жената с теменужени очи Елизабет Тейлър и мъжът с изсечени като скала черти Ричард Бъртън. Двамата бяха увековечени от не един фотоапарат, а на снимките неизменно присъстваше и подаръкът, направен на Лиз от актьора и превърнал се в символ на тяхната обич. Това е фантастичната - и като изработка, и като цена - диамантена огърлица с огромен камък във формата на капка в центъра. Автор на това приказно украшение е фирмата "Картие". Всъщност ценното бижу предизвиква своя първи фурор през 1969 г., когато е част от експозиция на прословутото Пето авеню в Ню Йорк.

-----------------------------------------

Преди 3 г. светът отбеляза 150-годишния юбилей на "Картие" - най-реномираната бижутерска фирма в света.

Историята на фамилията обаче започва много по-рано - през далечната 1847 г., и то от къщата на Шатобриан в Париж, когато семейството е все още неизвестно. Тогава там се правят изложби. Една от тях е с произведения на модерното изкуство, които са част от личната колекция на рода Картие. Към експозицията има огромен интерес, което налага организирането на световно турне из залите на най-големите музеи.

Първата и основна фигура в рода е Луи-Франсоа Картие. Той е бил доста интересна личност, изключителен перфекционист, с чепат характер и с особен поглед към изкуството. Именно



той прави най-голямата революция в бижутерството,



променяйки модата, наложена и неподвластна на никакви кръшвания още от епохата на Ренесанса. Неговите украшения в началото не се радват на особен интерес, но постепенно недоверието се изпарява. Започват да се търсят все по-често "странните, но красиви бижута", носещи неговия почерк. Картие открива първия си голям магазин на известния тогава "Булевард на италианците". За него заговорват във висшето общество. Следват няколко важни поръчки, които му отварят вратата към света на богатите.

Императрица Йожени го наема за личен съветник по отношение на нейния гардероб. Всъщност именно на Картие хрумва за първи път в света да



инкрустира скъпоценни камъни в дрехите



Той се сдружава с англичанина Уорт, който пък му помага при изработването. За съжаление от неговите скици, както и от въпросните скъпоценни рокли днес не е запазен нито един екземпляр. Останали са само записки с уточнения как да бъдат поставени камъните върху тъканта, както и парчета плат, които са служили за опити. Наред със старателното обяснение за качествата на всеки камък и дали той става за конкретната цел, в записките има и доста любопитни истории, касаещи интригите в онези години из висшето общество. В списъка фигурират и доста поръчки на знатни люде за бижута за техните любовници.

Минават години. Те са белязани от войната срещу прусите и безредиците. Бижутата на Картие обаче не потъват в забрава и

стават символ на солидността



През 1874 г. Луи-Франсоа предава тайната на занаята на своя син Алфред. Фамилията не страда от липса на пари, тъй като няколко години преди общата криза Джулия Бенени, наричана още Баручи и известна като една от най-големите куртизанки на Втората империя, прави колосална поръчка за бижута.

Алфред поема производството от своя баща, но разширява клиентелата, привличайки банкерите и индустриалците. За новото висше общество обаче трябват нов тип бижута. Появяват се скъпите медалиони от порцелан, огърлиците в египетски стил и златните ланци.

Бизнесът се разширява и в него се включват и двамата по-малки братя на Луи-Франсоа. А той решава да премести магазина на ново място. Наема помещение в модната по онова време "Рю дьо ла пе". Горе-долу в същия период решава да се ожени за внучката на Уорт - Андре Каролайн. В новия магазин, наречен "Големият Луи" (така близките наричат Луи-Франсоа) за първи път в света се продават бижута от платина.

Бижутерската верига се разраства бързо. През 1902 г. е открит магазин на Картие в Лондон, а 6 години по-късно и в Ню Йорк. Първите царски поръчки към фамилията са през 1904 г. Испанският крал Алфонсо XII и английският владетел Едуард решават, че на всяка цена трябва да притежават бижута на "Картие". Година по-късно поръчка прави и португалският крал Карло.



През 1907 г. цар Николай II прибавя



към личните си бижута нови с марка "Картие". Най-голямата поръчка обаче е на владетеля на Сиам. Той пристига една ранна утрин на 1913 г. пред все още заключения магазин. Вратата веднага е гостоприемно отворена, а в помещението нахълтват няколко от неговите куртизанки, които мълчаливо изчакват решението на господаря. Поръчката е за гривни, но клиентът се оказва повече от капризен. Той само клати в неодобрение глава при вида на показаното. В крайна сметка харесва един модел и поръчва колосална бройка - за да има за всяка от жените по една.

Самият Луи-Франсоа обаче няма успех с жените. Първият му брак с внучката на Уорт е в известна степен практичен, вторият пък с контеса Алмаси е пълен провал, тъй като дамата се жени най-вече за да оправи банковите си сметки.



Трета съпруга на бижутера става Джийн Тузен,



наричана още Пантерата заради характера си. Той се запознава с нея в собствения си магазин. Тя е негова клиентка, но купува само малки вечерни чантички, обсипани с камъни. Към накитите дори не поглежда. Пантерата се оказва със силен търговски нюх и след брака постепенно поема артистичната дейност на фирмата.

След Първата световна война името на Картие нашумява около няколко необичайни поръчки. Една от тях е маршалски жезъл за нуждите на Франция. Става дума за традиционен подарък, който републиката връчва при особени заслуги. Първият носител на жезъла е генералисимус Фердинанд Фок. След него и генерал Де Гол се сдобива с ценния подарък.

Магазинът на Картие се радва на успех и



заради един свой подвиг



По време на немската окупация на витрината му се мъдри голямо бижу - пиле, чиито пера са с цветовете на френското знаме.

След дълги преговори между Пантерата и Уолис Симпсън е направена първата поръчка в света за златна табакера. На капачето със скъпоценни камъни е пресъздадено едно от любовните пътешествия на Симпсън. Следват още по-интересни поръчки. Дейзи Фелоус, приятелка на дукесата на Уиндзор, внучка на прочутия индустриалец Сингер и главен редактор на сп. "Харпърс базар", става собственик на две индиански гривни, които преди това са били притежание като сватбен подарък на Барбара Хътън при брака й с принц Мидвани. В същия период в магазина



се появява и легендарният розов диамант



с тегло 14,7 карата, наречен "Главата на овена". Той е откупен от Екатерина Велика и подарен на един от фаворитите й, принц Потьомкин. За съжаление през 1939 г. камъкът е завинаги изгубен.

Пантерата обаче не се задоволява с тези успехи и продължава да търси нови, още по-интригуващи клиенти. Тя си спомня, че преди много години в дома на маркиза Казати вижда пантера-скулптура със светещи очи, направени от някакви камъни. Започва да изучава животните в зоопарка и да прави скица след скица.



Така се ражда прословутата "Колекция Пантера"



Първата брошка от тази серия представлява 116-каратов смарагд, върху който е стъпила черна пантера. Бижуто е подарък за съпругата на Уиндзорския дук. Той много харесва брошката и поръчва серия бижута с животни.

Картие решава да откупи обратно най-красивите свои произведения и започва да ги издирва. Те стават част от неговата лична колекция, съхранявана в една женевска банка. Традицията да се събират бижута с известната марка продължават и наследниците на фамилията. Уникалните накити се показват само по изложби в музеи и то при невероятни охранителни мерки. Всяко ново бижу влиза в историческия архив на Париж, Лондон и Ню Йорк.

Елизабет Тейлър с прочутата диамантена огърлица.

Сред клиентите на Картие имало и махараджи.

Луи Картие на 30 г.

Сред най-прочутите бижута на "Картие" са тиарата от платина, диаманти и перли (1910 г.), притежание на Елизабет II; Брошката-птица (1940 г.); фамозната Пантера (1940 г.) и Мистериозният часовник (1959 г.)

7824
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД