:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Как Астор удвои къщата на Мистер Сенко

Фокусникът купува дома от сина на великия си учител и прави всевъзможни преобразувания, при които непокътната остава само магията
Снимки: Иво Хаджимишев,

сп. "Наш дом"



В София има места, наситени със странни енергии. Вървиш си из "Лозенец" и усещаш нещо различно - настроение, чувство, спомен. Те се засилват пред дома на Мистер Сенко - легендарния магьосник. Тайнство лъха от фасадата до най-мъничката кутийка в хола. В къщата на покойния маг сега живее неговият ученик Астор. Той не само съхрани, но и допълни мистичната атмосфера, с която столичани помнят къщата на Мистер Сенко. Тя е строена в средата на века от архитект Васильов, прочут най-вече със сградата на БНБ. Да се нарече кокетна тази къща на магиите ще бъде клише, но и истина. Алпийски покрив, изчистени, почти строги линии на сградата, малки прозорчета на двата етажа с леки извивки в тон с масивната голяма врата. Към нея водят няколко стъпала. Достолепието се долавя от арката над нея, а артистизмът - от старинен фенер. Замислена е в чист и въздушен стил, в който няма нищо излишно. Той е запазен благодарение на почти невидимата намеса на арх. Станислав Константинов при реконструкцията.

----------------------------------------

Две години след смъртта на Мистер Сенко Астор купува къщата от неговия син през 1989 г., но я оставя необитаема до 1995. Тогава се нанася и започва не с козметичен ремонт, а с нещо радикално - събаря няколко стени, издига няколко нови. Човекът, който



единствен в света може да си махне главата,



измисли и фокус, с който увеличи сериозно площта на къщата. Сегашната просторна трапезария на долния етаж някога е била градина с фонтан. Там Мистер Сенко си е пиел кафето, преди да отиде да репетира. Астор премества шадравана в миниатюрното дворче отпред. Така вече всеки минувач може да види вълшебната фея в средата на фонтана. В дома има и гипсов бюст на Мистер Сенко. "Магът не е знаел за него. Случайно след неговата смърт вкъщи дойде непозната жена, която е взела бюста навремето. Правил го е проф. Марко Марков - знаменитост в българската скулптура", разказа Астор.

Още сме в пристроената трапезария - с нея и терасата отгоре площта се увеличава от 70 на 105 кв. м на етаж. Една от просторните снежнобели стени е заета от вградени лавици. Там е галерията на Астор. На най-видно място е магичният "Оскар", който е единствен в Европа. Астор го е получил през 1981 г. в Питсбърг. На рафтовете има икебана от сухи листа, огромна колода карти, снимки със светила на магията, всевъзможни предмети от цял свят. Една от най-оригиналните вещи в хола е сгъваема дървена масичка, която факирът е донесъл от Мароко.

Таванът е разграфен на бели правоъгълници, които сякаш продължават тънките прави линии на лавиците от стената. Лек свод издава мястото, където е пристройката. Запазени са масивните тъмни дървени греди на тавана от времето на Мистер Сенко. Същата си е и витата стълба към втория етаж. В спалнята горе е вграденият гардероб с две крила с място за голямо огледало между тях. От нея се излиза на огромна тераса. И парапетите даже издават професията на домакина. Те са украсени с купи, спатии, пики и кари от ковано желязо. Кухнята долу сега не се използва, след като на 10 метра има цял ресторант -



прочутият магичен театър на Астор.



Кухненското помещение ще се превърне в офис. През вътрешен двор с три брези в него се минава към втора къща - бившият гараж на Мистер Сенко. Там той е държал мерцедес и микробус за турнетата си. В гаража е била и прословутата сцена, на която той е репетирал програмата си. Когато Астор се нанася, планира най-различни преустройства.

"Мислех с дебелата си глава, че след като правя ремонт, не ми трябва архитект. Обясниха ми обаче, че дори не мога да узаконя преустройствата без архитектурни съвети. Помолих арх. Станислав Константинов за помощ и той внесе дозата професионализъм в проектите ми. Аз пък съм страшен перфекционист. Преправях по 2-3 пъти едно нещо. Ако една греда стърчи със сантиметър, полудявам. Може никой да не забележи дефекта, но мен ме дразни", каза Астор. Реквизитът на Мистер Сенко сега се намира в най-тайното място на къщата - мазето. Оттам изскачат клоунски маски, кутии с безброй чекмеджета, прашасали цилиндри и мистериозни бастуни - малък музей на единственото изкуство, което реализира фантазиите. Когато Астор взима имота, гаражът е с изгнил покрив и три напукани стени. "Издигнатият подиум ме накара да помисля за малкоo кино и театрална зала. Бях виждал нещо подобно в Магичния замък в Холивуд преди 18 години. Там има салон за спектакли и отделно - ресторант. Седнах да кроя планове как да ги комбинирам. Съборих калкана, повдигнах покрива, оформих бара, кухнята, преместих сцената и мисля, че стана доста ефектна. Направих и втори етаж с масички - като ложа. Така Астор заинтригува софиянци със зрелища всяка вечер и направи адреса на магичния театър всеизвестен - бул. "Черни връх" 29. Сега има доста посетители, макар че напливът не е толкова голям, колкото в началото. Партита и рождени дни са гарнирани с вариететна програма. Плакати увековечават вълшебството на Сенко и Астор, на факира Мити, Ирко, Орфи.

Всяка вечер Астор и негови ученици вадят от вълшебния си ръкав по някой нов номер. Има фокуси, жонгльорски номера, степ танци. "В артистичната професия новото не е толкова важно, колкото начинът на изпълнение. Дори прословутото летене на Дейвид Копърфийлд не е ново. Великият Келър го е изпълнявал още в началото на века. Той е бил знаменит, колкото Хари Худини", обясни Астор. За магьосник той се справя идеално със сметките в ресторанта. Твърди, че



умът му щрака по-точно от калкулатор.



"Тази дарба ми е наследство от дядо ми, който беше търговец. Още преди години съм проверил уменията си - като изляза на сцената в спектакъл и огледам залата, казвам какъв е оборотът плюс-минус 10 лева. Но и парите не са най-важното, а друго нещо - да доставяш удоволствие на хората. Една хубава вечер ме прави щастлив за дни напред", казва брадатият фокусник.

Астор е вложил сърцето си в този дом. Като дете е живял в Шумен. Когато идва да работи в София, от "Балкантурист" осигуряват евтини стаи за артистите на последния етаж на хотел "България". В началото на 70-те години арменецът се жени и живее при съпругата си. Пепа е манекенка и асистентка на колоритния фокусник. Междувременно той купува апартаментче в "Люлин", но не се заседява особено в него, защото все развява магьосническия си плащ по света. Астор кръщава единственото си дете с магично арменско име - Арус, което значи Зорница. Тя също става знаменита илюзионистка. "Все още я пишат по кръстословиците - Ари. Моята гордост. Беше 10-годишна, когато стана втора в света с фокусите си. Сега живее в Лос Анжелис, учи, работи, има две деца", обяснява дядо Астор.

От "Люлин" той идва в дома на своя учител. Познава го добре, защото за първи път е стъпил в къщата през 1966 г. Още тогава със Сенко стават близки приятели с еднакви идеи и цел - да забавляват света.

Вече 5 години Астор доизкусурява къщата - от барбекюто в градината до новите аплици. Много се гордее с един древен полилей, който наскоро е реставрирал. "От боклука на Сенко го извадих. Във всеки ъгъл витае духът му. Убеден съм, че той е доволен."
5319
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД