:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пак отлагат процеса срещу нашите в Либия?

Ден преди делото Шейтанов без достъп до материалите

В Джамахирията няма настроения срещу българите, твърдят нашенци. Медиите не пишат нищо по темата.
Ден преди заседанието на Либийския народен съд по делото срещу шестимата българи Владимир Шейтанов все още не е чел материалите събрани по случая от обвинението. Днес в Либия е почивен ден и няма шанс адвокатът дори да прегледа доказателствата срещу тях преди съботното заседание на съда. Българите са обвинени в умишленото заразяване на близо 400 либийски деца със СПИН.

Шейтанов и наетият от него преводач прекарали цялата сряда и четвъртък в Бюрото за народен иск, където се съхраняват материалите. Те обаче така и не били допуснати до тях.

Шейтанов вчера отказа да разкрие причините за това. Той би трябвало да има пълни адвокатски права, след като вече е изпълнил предвидените от закона условия, смята адвокат Осман Бизанти. На последното съдебно заседание на 17 септември Шейтанов не бе окончателно конституиран, тъй като не беше изпълнил условието да работи заедно с адвокат от Либийската народна адвокатура.

Такъв адвокат му бе определен на 18 септември. Името на новия адвокат, който встъпи в делото едва 2 седмици преди утрешното заседание е Абу Аджейла Ал-Маалу. Много вероятно е именно заради него процесът да бъде отложен за 6-и път. Възможно е отсрочка да поиска и Шейтанов въпреки изразеното от подсъдимите и роднините им желание процесът да приключи колкото се може по-скоро. От своя страна Бизанти не смята да моли за ново отлагане, но е готов да подкрепи колегите си, ако те отправят подобно искане. Окончателната си стратегия адвокатите ще определят на среща преди самото заседание, което започва в 9 часа в събота. Защитниците на българите ще се консултират и с адвокатите на палестинеца Ашраф и либийците, които също са подсъдими. На миналото заседание адвокатът на единия от либийските лекари заявил, че цялото следствие по случая е незаконно, както и че обвиняемите са били неправомерно арестувани.

Готови сме за всички варианти, увери вчера Шейтанов. Бизанти пък обяви, че е оптимист за изхода от делото.

Утре Бизанти ще постави отново искането за международна медицинска експертиза. Тя е от ключово значение за оборване на обвинителната теза. Той ще настоява и да се допуснат като доказателства докладите на световно известните специалисти по СПИН Люк Монтание и Люк Перен. Двамата са изследвали част от заразените либийски деца и са открили в кръвта на повечето от тях освен вируса на СПИН и вирусите на хепатит Б и С. Това според шефа на националната СПИН лаборатория Данали Бешков е сигурно доказателство, че става дума за вътреболнична инфекция в педиатрията в Бенгази, а не за умишлено заразяване.

Няма негативни настроения сред либийците срещу българите заради процеса, увериха вчера наши сънародници, работещи в Джамахирията. В средите на българската общност това е една от най-коментираните теми, но всичко е на ниво догадки. Де факто в Триполи за процеса се знае по-малко отколкото в София. Темата въобще не се споменава от медиите.
387
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД