:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,458,385
Активни 76
Страници 5,673
За един ден 1,302,066

25 банки си разделиха близо 64% от БОРИКА

Данните на БНБ потвърдиха кредитния бум през март
снимка: Александър Михайлов
25 банки купиха 63.76% от БОРИКА. Вчера подписаха с БНБ договорите си за продажбата на акциите и получиха временните си удостоверения за тях. Броят на продадените акции от БОРИКА са 1598 на цена 6 222 976 лв., една акция излиза 3904 лева. Най-голям дял получиха ПИБ, Банка ДСК и ОББ. Всяка от тях взе по 6,6% от картовия оператор. След тях се нареждат Булбанк и СЖ Експресбанк - с 5.32%, всяка и ДЗИ Банк - с 5.2%. Ейч Ви Би Банк купи 4.72%, а Общинска банка - 4.48%. Делът на банките в БОРИКА зависи от размера на картовия им бизнес. В средата на юни ще бъде приета нова тарифна политика на картовия оператор и ще бъде избран нов съвет на директорите, каза подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев. "Продажбата на БОРИКА ще доведе до постепенно намаляване на таксите за транзакции през дебитни и кредитни карти, до подобряване на качеството и въвеждането на нови услуги", каза Кабакчиев. В момента има издадени около 4 млн. дебитни карти.

Данните на БНБ за март доказаха твърденията за завишеното кредитиране от търговските банки. Тогава е отчетен рекорден ръст на заемите - близо 23,5%, или 3,404 млрд. лв. спрямо февруари.

През март банките отпускаха фиктивни заеми или пък "кредитираха" своите компании-майки в чужбина. За месец делът на кредитите в банковите активи се е увеличил до близо 60%. В края на март кредитите на банките у нас към чужбина са 435,498 млн. лв. Това е 147,4% ръст за месец. Само заемите в евро са нараснали с 218%. Преди това тези кредити са нараствали, но с по-малък темп. През март депозитите в банките са се увеличили с близо 20% - 3,795 млрд. лв. Това се дължи на получено финансиране отвън, което банките са трансформирали в кредити, коментираха експерти.каре - Коментари

Банкери коментираха, че приетите промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа водят до по-голяма прозрачност и яснота за собствениците на банки. Във вторник парламента прие промени в закона, според които повечето банки ще трябва да заменят поименните си акции с безналични. Поименните могат да се продават, без да се регистрира сделката в Централния депозитар. Безналичните се водят в системата на Централния депозитар, търгуват се на борсата и сделките с тях се регистрират. "С безналичните ще се знаят реалните собственици на банките у нас", каза шефът на Инвестбанк Владимир Владимиров. Ваня Василева, шеф на Общинска банка, заяви: "Ще има по-голяма прозрачност на акционерния капитал."
386
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД