:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гледна точка

За пороя от радиодекларации

Изобилно валят декларации в публичното пространство през последните седмици, но за масовия читател едва ли струват повече от окапващите листа. Аз принадлежа към средата, която генерира въпросните декларативни продукти, затова се нагърбвам с мисията да просветя масите.

Треска тресе тези дни собствениците на частни радиостанции. Причините за повишената радиоактивност е НСРТ. Той реши най-после да проведе отдавна чаканите конкурси за лицензиране на нови радиостанции в осемте най-големи града, но го направи по такъв начин, че конкурсите вече са компрометирани. Те не внасят ред в медийната среда, не решават старите конфликти, напротив, задълбочават ги.

Няма да ни стигне цяла страница от вестника, за да направя сериозен анализ на тези псевдоконкурси, но ще се опитам да посоча най-фрапиращите проблеми.

За първи път в историята на независимото българско радиоразпръскване конкурсите бяха проведени "на тъмно", НСРТ не извика кандидатите на събеседване!



Резултатите научихме от вестниците!



Затова са такива тези резултати: в разрез с обявените от самия съвет конкурсни критерии са пренебрегнати кандидатурите на реномирани, доказали професионализма си радиооператори от провинцията, създали радиостанции-лидери в своите региони. Те вярваха, че ще получат възможност за развитие в столицата и в други градове, но проектите им (доказани не на книга, а в ефира) не бяха забелязани от НСРТ.

За тяхна сметка регулаторният орган удостои с благоволението си кандидатури случайни, незначителни, влизащи в конфликт с критериите, включително и такива, които безочливо пиратстват в ефира на София повече от година.

Разбира се, галени деца на тези "конкурси" станаха няколко радиостанции, предимно столични, които ще получат всичко каквото са пожелали, без да превъзхождат с нищо своите пренебрегнати "провинциални" съперници. Нещо повече, неизвестно за какво някои от тях са възнаградени с по два лиценза и за София, и за другите градове. И това при условията на толкова силна конкуренция и ограничен честотен ресурс!

Ето тази среда породи



засилена генерация на протестни декларации,



които се излъчват от два "трептящи кръга". Сдружението на българските частни радиостанции (АВВRО) и алтернативното нему сдружение, носещо екзотичното название НАР (Национална асоциация на радиомрежите).

За несведущите НАР беше създадена миналата година от трима отцепници на ABBRO: "Радио Плюс" (бивш "Плевен+"), "Веселина", "Витоша Атлантик".

Защо се отцепиха? Защото останалите радиостанции справедливо ги упрекваха за тяхното пиратстване в ефира. Но докато "Веселина" и "атлантиците" пиратстваха на дребно, над всички се извиси плевенското "Радио Плюс".

Шега ли е: някой ти помага да получиш от чужбина неколкостотин хиляди долара, неизвестно кой ти предоставя извън закона повече от една дузина честоти в най-големите градове и само за няколко месеца в края на 1998-а и началото на 1999 г. ти се превръщаш в национална радиоверига - без мъчително конкурси, просто ей така! След като започваш безобразен дъмпинг с цената на рекламата - няколко месеца продаваш рекламното излъчване в ефира на цялата страна само за 1 евро! И после се сърдиш, че колегите те наричат пират!

Не, аз няма да използвам този израз по отношение на ръководството на "Радио Плюс". Няма да ги наричам "пирати", нито дори "корсари".



За мен те са "яхтсмени",



които добре водят своята скъпа яхта в бурното българско море, без да подбират средствата. Защото и те като нас - водачите на не толкова скъпи плавателни съдове, се страхуват само от едно: да не се удавят.

Затова съм изненадан, че яхтсмените допуснаха да бъдат уличени по формален повод, поради който им отказват програмни лицензи. И сега са най-активните писачи на декларации до най-висшите инстанции.

Най-интересни в тях са намеците.

На президента на републиката се припомня за посещението му в "Радио Плюс" между двата тура на президентските избори.

На министър-председателя се съобщава, че "в похода на демокрацията през 1997 г. "Радио Плюс" подкрепи хората на барикадите в Плевен.

На председателя на Народното събрание се напомня, че е депутат от Плевенския регион, който много добре знаел за влиянието на радиото.

С други думи, яхтсмените се опитват да превърнат своите бизнеспроблеми в политически и да натоварят с тях висшите държавни ръководители.

Въпреки критичните ми бележки към отделни прояви на колеги от НАР, аз категорично подкрепям всяка дума от тяхното становище до същите високи инстанции и във връзка с компрометираните конкурси на НСРТ. Дано някой обърне внимание и на аналогичната декларация на АВВRО...
581
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД