:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметът на Сатовча поведе протеста срещу комуната за наркомани

Той лично е подписал решението на общинския съвет за създаването й. Сега обаче пази НАРОДА си от "тази болест"
Снимки: Петър Ганев
Около 1000 жители от селата Плетена, Долен, Веселиново, Долни дрян и Сатовча въстанаха срещу идеята на фондация "Право на свободен избор" да лекува наркомани в комуна в техния край.

Фондацията си избра местността Плетенски чарк и по-специално района Дикчан, за да изгради комуна за терапевтично лечение на зависими от наркотиците младежи. Две от сградите на бившето ловно стопанство щяха да бъдат ремонтирани и пригодени за живот на 20 души. Специалисти и психолози щяха да работят в комуната.

Министърът на земеделието и горите Венцислав Върбанов сега отрича да е давал сградите на бившето ловно стопанство на фондацията.

"Това не е вярно. Именно на министър Върбанов бе инициативата за откриването на тази комуна в тези сгради. Ние имаме предварително оформени документи, че ни ги предоставя", каза за "Сега" Владимир Качаклиев, председател на "Право на свободен избор".

В деня в който фондацията заведе журналисти до Сатовча, за да им покаже местността и условията за лечение на зависимите от наркотици, поканеният министър Върбанов не дойде, а отскочи до Хасково.

Там все пак не го чакаше жива верига.

От ранни зори в понеделник, работен ден,



стотици хора блокираха пътя Гоце Делчев-Сатовча,



точно при разклона за местността Дикчан. Хората, освен че протестираха, си бяха спретнали и нещо като събор на тиферич. С много бира, лимонада, кюфтета и кебапчета те очакваха пристигането на хората от "Право на свободен избор" и журналистите. От специално изкарани колони се носеше чалга, народна музика, македонски парчета, но не и родопски. Повечето от запитаните какво правят в понеделник по обед на разклона отвърнаха, че им разрешили да отсъстват от работа, за да спрат "разпространението на злото и болестта".

Собственикът на близкото заведение, нещо средно между кафене и кръчма, се усмихваше доволно от големия оборот. Дори пусна "шегичка", че ще разлепи съобщение с покана към наркоманите да дойдат и в следващите дни.

Невръстни деца държаха в ръце транспарант със задраскана спринцовка, а възрастните им даваха нареждане: "Тук ще седите, да ви видят журналистите."

Мощни освирквания и викове "Ууу" се разнесоха, когато към 14 часа пристигнаха автобусът с хората от фондацията, журналисти и дузина младежи, отказали се от дрогата, действащи в момента като рекламни агенти за ползата от терапия.

Множеството се разбуни. Софиянци бяха посрещнати с дюдюкания и нескрито озлобление.

"Вървете си в София. Не ви щем тук, не ви искаме наркоманите, дръжте си ги при вас. Това си е ваш проблем", скандираше множеството.

Кметът Арбен Мименов обяви, че никой от



НЕГОВИЯ народ не е против това младежите да се лекуват,



но "това да става далеч от нашия край, имате си Витоша, Люлин, Плана, там си изградете комуната". Основното притеснение на Мименов, а и на народа му било, че с идването на групата за лечение ще дойдат и наркопласьорите, проститутките и тази болест ще плъзне и ще се развие и в неговия край, който бил чист и нямало наркомани.

"Не може да има пчели, а да няма мед", каза кметът.

Странното в цялата история е, че още на 15 юли именно Мименов, който е доктор по професия, разписва разрешение за изграждане на комуната, а на 19 същия месец то е одобрено от общинския съвет (вестник "Сега" разполага с копие на документа). Три месеца по-късно общинската администрация се разкандърдисва. Обяснението на Мименов е: "Никъде не е писано за изграждане на наркокомуна. В началото ни беше разяснено, че става дума за построяване на санаториум за лечение на около 20 души,



но нито дума, че това са наркомани



Ние не сме толкова ниско интелигентни, но не знаем какво означава комуна. Никой от фондацията не поде кампания, за да разясни въпроса пред мен и хората ми. Разбрахме за какво става дума от медиите и това разбуни духовете и доведе до създаване на инициативен комитет срещу проекта."

Мименов смятал, че идеята е забравена и няма да се реализира.

"Най-лошото в случая е, че хората от Сатовча дадоха отрицателен вместо положителен пример. Сега, където и да решим да изградим комуна и да помогнем на младежите, ще ни посрещат по-същия начин", казва г-н Качаклиев.

"Разбирам, че даваме отрицателен пример и ще бъдем упрекнати в нетолерантно отношение. Но за нетолерантно отношение и аз мога да говоря, спрямо МОЯ народ се извършва такова на 100%", отвърна кметът на Сатовча.

Разясненията, че в една комуна няма наркомани, а хора, отказали се от дрогата и имащи нужда от терапевтично лечение в усамотена група за около година, не вля разум в главите на сатовчани. Майка, чийто син е бил наркоман и се е отказал от дрогата, се провикна към множеството: "Помогнете ни, не ни отхвърляйте, нали сте българи и това са наши деца."



Хората от Сатовчанско й отвърнаха с освиркване,



дори две бутилки от минерална вода бяха захвърлени по членове на фондацията "Право на свободен избор". Явно непризнаваща българското си гражданство жена заяви категорично, че "Сатовча не е в България, а в Помакистан". Това нажежи обстановката, но осигурената полицейска охрана от РПУ-Гоце Делчев не допусна физическа саморазправа. Все пак имаше няколко малки сблъсъка, предизвикани от зачервили очи сатовчани.

"Никой няма право да упреква моя народ за реакцията му. И тук има хора, които умират от глад, други бягат легално и нелегално в Гърция, където да изкарат някоя пара при робски условия на труд", каза кметът Мименов.

Обещанията на Качаклиев, че с изграждането на комуната ще доведе инвестиции за района и ще осигури работа най-малко на 30 души, останаха "глас в пустиня". Според кмета на Сатовча фондацията няма необходимите финансови средства и след 2 години комуната щяла да висне на гърба на общината.



"Няма да спра в никакъв случай



Ще помогна на зависимите младежи да се преборят с наркотиците. Но все пак съм в ръцете на държавата, от която съм потърсил помощ. Ще видим доколко тя е загрижена за проблема", каза пред "Сега" Качаклиев. Той решил да работи за каузата, след като тази година бил на 7-8 погребения на млади хора, прекалили с дрогата. "Не мога да търпя да погребваме децата си по този начин", категоричен е той.

В очите на няколко от отказалите се от наркотиците младежите, дошли в Сатовча, се появиха сълзи, виждайки, че хората там не желаят да им помогнат.
 
Полицията си свърши работата и не допусна някой от организаторите на комуната да пострада.
 
***
2244
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД