:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правим 2:2 с Армения на олимпиадата след победи на Топалов и Георгиев

Каспаров загуби шахматната корона

Шампионът пада от ученика си Крамник, свърши 15-годишното му царуване
Снимка: Ройтерс
Гари Каспаров падна с 8,5:6,5 от Владимир Крамник във финала до 16 партии за световната титла (версия ПША) в Лондон. Това стана, след като на 38-ия ход в 15-ата партия двамата руснаци се съгласиха на реми. Новият шампион получи $ 1,3 млн., а старият - 700 000.

"Не бях победен на дъската, просто бях загубил битката още преди да е почнала - обясни Каспаров, намеквайки за неподготвеност. - Горя обаче за реванш."

Роденият в Азербайджан 37-годишен гений губи първи двубой в кариерата си. Преди 15 г. той стана най-младият шампион и оттогава е падал само от компютъра "Дийп Блу". В Лондон той записа отчайващия резултат от 13 ремита и 2 загуби.

25-годишният Крамник е бивш ученик на Гари. Открит е в школата на Каспаров и Ботвиник в Москва и още през 1995 г. шампионът го сочи за свой наследник. Преди финала в Лондон той имаше равно съотношение със своя учител - по 3 победи и 17 ремита. И двамата имат агресивен, комбинативен стил, но просто в Лондон липсваше пламът в играта на Каспаров.

С победи на Веселин Топалов и Кирил Георгиев България пък направи 2:2 с Армения в VI кръг на олимпиадата в Истанбул. С черните Топалов игра с Ваганян, направи комбинация с жертва на дама, след което форсирано си произведе нова и спечели. Срещу Лпутян Георгиев доби материално преимущество, което реализира безапелационно. Крум Георгиев и А. Стефанова паднаха на III и IV дъска и тимът ни дели 8-18-о място с 15,5 т. Води Германия с 18,5.

Жените загубиха от Виетнам с 0,5:2,5 и са 22-30-и (10,5 т.). Лидер е Китай с 14.
769
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД