:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Наказват Китов, защото пуснал журналисти в тракийската гробница?

Ръководителят на екипа, който откри в неделя уникалната тракийска гробница край с. Александрово - д-р Георги Китов, може да бъде санкциониран, защото е допуснал журналисти в нея. Това стана ясно на спешна пресконференция, свикана от културното министерство по повод извършена проверка.

Д-р Китов е открил гробницата в неделя, но в разрез с правилата е уведомил полицаите едва във вторник. Ден по-рано в гробницата са били допуснати журналисти, обясни Анелия Божкова от БАН.

Екипът на д-р Китов и журналистите са изпотъпкали парчета кости и част от изпопадалите на земята отломки от стенописите, пише в протокола по проверката. Към това се прибавят разрушенията, предизвикани от иманярите, които са влизали в гробницата. 4-метрова шахта са прокопали в могилата над гробницата търсачите на древни съкровища. Единствено дългият коридор пред двете помещения на гробницата и високата влажност на въздуха са предотвратили по-драстични вреди върху фреските.

"Не оспорваме откритието на д-р Китов, още повече че то е спряло иманярите, но начинът, по който е процедирано, не е професионален", заяви Божкова. Докладът по проверката ще бъде внесен в прокуратурата.

Това е 2-ата гробница след Казанлъшката с изрисувани фрески по стените. Изображенията, които датират от IV век преди Христа, са изключително добре запазени. Гробницата ще бъде затворена и за археолозите, докато реставраторите не създадат условия за запазването й.
660
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД