:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Има ли лош змей в Змейово?

Селото периодично влиза в новините - със слухове за обгазяване от близкия полигон, с вести за дегенерация на животни и почва
Снимки: Велислав Николов
В село Змейово пчелите масово измират, а яретата или се раждат с деформации, или скоро след раждането се гътат. Това чухме по радиа и телевизии, и апокалиптичната вест веднага ни запрати към старозагорското село.

Преди година, година и нещо време полигонът на Змейово стана арена на люти екологични и политически схватки - по повод изгарянето на ракетите СС-23.

После още няколко пъти



имаше "пробна тревога" -



макар че замерванията и анализите не показаха отклонения.

Още с пристигането си намерихме кмета на селото - Слави Николов. Кметът се суетеше с кофа пред общината; като ни видя, отпърво реши, че сме екип за емисионен контрол на въздуха. Чакал бил такъв от Стара Загора, във връзка с поредния сигнал за облак над Змейово. Щом научи, не скри категоричната си теза. "Има такива запитвания, не сте вие първите, които се интересуват. Дори от общината ни пратиха писмо, с което искат данни за смъртност по добитъка, за малформации и т.н."

Според кмета Николов обаче нямало причини за тревога. Няколко души се оплакали, че са им умрели ярета, говори се за около 20.

- Аз обаче поисках да видя поне едно-две умрели, досега не са ми показали нищо - чуди се кметът.

- Защо е тогава тази паника? - чудим се и ние. - Вярно ли е това, че предстоящите парламентарни избори са влошили екологичната обстановка?

- Това не знам. Знам само, че козата е много чисто животно, а от тези дворове, откъдето се оплакват, има занижен санитарен контрол. Има кръвосмешения там между животните,



това води до израждане...



Ние, като журналисти, гледаме скептично. Има си хас властта да не увърта нещо, да не шикалкави.

Кметът усеща този момент и споделя вече по-емоционално:

- Абе, вижте сега - аз съм човек селянин! Знаете ли, че козата е толкова чисто животно, че не ще да пие вода от кофа, в която сте си натопили преди минута ръката?

Не знаем чак такива неща. Но си оставаме с едно наум. Подкарваме разговора към изследванията и анализите, проведени наскоро от лаборатория от Щутгарт. Те не установиха нарушения на екологичните норми в региона.

- Всичко е заради полигона - смята Николов. - Меша се и политиката тук.

- И парите сигурно - допускаме ние.

- Парите навсякъде се мешат - съгласява се кметът. - Ама аз ще ви кажа откровено.



Бях противник на НАТО,



даже противник да влизаме в Алианса. Но сега съм за това - НАТО да си направят полигон тук.

А защо? Много просто, щото селото ще има поминък. От чужденците от богатите страни лошо няма да дойде. Ето, едно семейство англичани си купиха къща тук, хем интелигентни хора, журналисти от Би Би Си... Ще идват да живеят за постоянно. И я ремонтираха постройката основно, платиха си, работниците изкараха някоя пара покрай тях.

Докато си говорим с кмета, пристига автомобилът на районна лаборатория-Стара Загора, към Изпълнителната агенция по околната среда в София. Старши експертът инж. Герман Германов започва да инсталира апаратурата. Първите резултати ще са налице след 3 часа, а колата ще остане "на пост" 24.

Ние използваме времето, за да надзърнем в някой двор; търсим тези, които бият тревогата.

Безусловно най-силно



се чува протестът на Татяна Николова



Тръгваме да я издирим. По пътя - село като село. Впечатление прави неприсъщото за други места класово разслоение. Има много виладжии от Стара Загора, огромни постройки, прилични на хотели. В центъра обаче не липсват и традиционните суетящи се по площада представители на малцинствата. От тях лъха на бедност и униние. Когато пристигаме по обяд, един от тях, младеж на около 20 в червен пуловер, лежи на пейка. Когато си тръгваме след три часа, той пак е там.

Похлопваме на портата на Николова.

Тя отваря, но не ни кани в двора. Ние и не напираме. И вън, и вътре е отрупано с тор и нечистотии. Силно мирише.

Нейната версия е, че нещо уврежда животните й и яренцата й мрат. Или се раждат нежизнеспособни, или с аномалии. Тя и помощникът й, радушен, но не особено спретнат момък, гледат 46 кози. Николова твърди, че й умрели към 20 ярета. Кара младежа да донесе едно живо, но родено и с мъжки, и с женски полови белези. Донася и друго, за което настоява, че е родено с тегло 200 грама -



по причина увредена екосреда.



Питам за ветеринар - казва, че ветеринарят нищо не можел да й каже.

В двора излизат куче, и коте, и ни гледат през мрежата. Те също са изумително мръсни, приличат на прасета.

- От 91-а гледам и прасета и кози. Всяка година сменям пръчовете. Гледам си ги добре, такова чудо не е било. Мрат яретата, средата е замърсена. На хората им измряха пчелите - продължава Николова. - Ако продължава така, ще се откажа.

Сбогуваме се с известно облекчение и тръгваме да търсим други пострадали. Не откриваме, макар че може и да има.

По-късно и инж. Германов дава първия си отчет - няма никакви данни за замърсяване. Толкова за змея-отровител.









---каре---



Легендата за змея



Днешното име на селото е свързано с пещерата Змейова дупка, на 2 км от Змейово. Според едно от преданията там живеел змей на име Стоян, който до кръста бил човек, а надолу - змия. Нощем се промъквал до къщите и се задявал със синеоките моми. Преди да бъде змей, бил човек с хубава жена. Но свекървата мразела снаха си и решила да ги раздели. По съвета на циганка изпълнила чудодейна рецепта - стрила на прах главата на отровна змия и опашката на гущер. С праха трябвало да посипе леглото на булката. Така жената щяла да се превърне в змей.

Но схватливата снаха разгадала плановете на старата. И помолила мъжа си да си сменят местата на одъра. Когато по тъмно свекървата влязла, тя посипала с праха собствения си син. На сутринта той се превърнал в змей и се скрил в пещерата. Вярната му жена 40 дни му носила мляко и храна. На 41-я ден той пожелал майка му да му донесе храната. Но когато тя отишла в пещерата, змеят й отхапал езика и отлетял в небесата.

--------



----каре--



Комюнике за змея-отровител



Становището на НИМХ при БАН относно конкретния причинител за образуването на облака над Старозагорска област на 2 юни и 6 август (2004 г) е, че причините са натрупвания в атмосферата и метеорологични фактори. Стара Загора е била обгазявана 42 пъти със серен диоксид, сочи справка на РИОСВ. Само на 2 юни и 6 август има превишение на нормата, при което се уведомява населението, посочи пред БТА директорът на инспекцията Пенка Начева. По думите й най-големият замърсител в региона са трите ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток", а не военният полигон край село Змейово.



12 август 2005, БТА



Некачествени торове и препарати, а не полигонът в

Змейово, нито серният диоксид, с който беше обгазена Стара

Загора на 2 юли и 6 август, са причина за пожълтелите листа на тазгодишната реколта. Това каза за БТА кметът на село Змейово Слави Николов.

Нито един от 12-те мъже и жени, с които разговаря днес репортер на БТА, не посочи военния полигон като източник на замърсяване. Всяка година в селото се строят поне по 5 нови къщи и се раждат по 7-8 деца, уточниха те. В Змейово живеят и 16 служители на полигона, сред които е и командирът на поделението.



23 септември, 2005, БТА



"Смятам, че това са повече слухове. Аз гледам 300 овце и нямам впечатления, че нещо им пречи. Може би при тези селяни, които се оплакват за козите, има занижена хигиена или са допуснати повече близкородствени сношения между животните. Което води до дегенерации."



Мирослав Маринов, фермер от с. Змейово

-------
 
Кметът Николов е сигурен, че слуховете за замърсяване са безпочвени, а животните се повреждат от лоша хигиена.
 
Ярето действително е по-малко от кучето. Но и двете животни се разхождат из двор, смущаващ с уханията и разджвакания си вид.
 
Инж. Германов монтира апаратурата, с която следи за чистотата на въздуха. В случая замерванията не дадоха индикации за вредни емисии.
15
3626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
10 Май 2005 00:17
От Стара Загора като замерват стоиностите на вуздуха не е лошо да замерят и холестерола в кръвта на кмета, че като го гледам на снимката е готов за инфаркт или инсулт.
10 Май 2005 00:48
>>>><<<<
Тия май сами си онождат козите и по този на снимката си личи, за тва са и малформациите. Когато РБ влезе в ЕС ще се раждат само еднополови ярета.
>>>> <<<<
10 Май 2005 00:50
KNIGHT TEMPLAR А да знаеш само кака се купува парцел в Змеево...!Та от там е и "свежия"вид на г-н Кмета.Това е Старозагорския (Бевърли хилс), просто не знам от къде ги извадиха тез фотоси на циг.къщички
10 Май 2005 06:09
Август, че и септември 2005? Тоя 'журналист' спи ли, не види ли? А пък за редактора хич да не споменавам...
Полигонът е проблем не само за Змейово, където е административният му вход, а за още десетина села, в чиито землища има негови територии. Той е дълъг поне едно 60 км (на запад-югозапад от Змейово). И разни изпитания с бойна техника се правят там всеки ден - казва ли ти някой точно какви?!
Има изписани много статии като тази горе, които създават още по-голяма неяснота и формират дезинформирано обществено мнение. Не ми е ясно дали дезинформацията е целта, или просто така се получава от некомпетентността и слабата информираност на пишещите и изказващите се в публичното пространство по темата!
Серният диоксид си е серен диоксид, а веществата, които имат тератогенен ефект са си съвсем други: незнайни (поради високата засекретеност на дейностите в полигона), но с предсказуемо ужасни последици поради високата си тератогеност.
10 Май 2005 08:10
Браво, кмете, бир парче патриотин си ти! Желязна позиция имаш - що иде от Запада, няма да ни навреди, все за добро ще е. Като дойде базата на НАТО, ще разцъфти селото и дори ще върже дренки като ябълки, ябълки като дини. Батмън си ти, кмете, червендалест и с три педи чело!
10 Май 2005 08:22
Има ли лош змей в Змейово? Не, няма. Най-много да ги е посетил нашият Змей от форума, ама той освен да им прочете малко от стиховете си друго "зло" няма да им стори...
Поздрави, Змей!
10 Май 2005 09:44
Статията е поръчкова за да се успокоят хората защото започва сезона на военните учения.
Като доказателство, че всичко е 100% манипулация ви съобщам, че брат ми наистина се казва Стоян, но в моента е в Шведско и не се занимава с никакви кози и ярета, а както сам казва с дългокраки човешки същества, приличащи на газели. И не живее в никаква "дупка", а в напълно приличен апартамент.
Освен това лоши змеьове няма, а само справедливи. Ако схрускаме някой - значи си го е заслужил!
Е-е-е-е тия журналя бря!
10 Май 2005 09:49
Мастика здравей,
Благодаря за навременната подкрепа. Бях се притеснил от писанието, но сега се поуспокоих. Друго си е да почувстваш рамото (крилото) на брат по клавиатура (оръжие).
10 Май 2005 10:14
Долу грязните империалистически ръце от уникалния природен резерват Змейово!
10 Май 2005 10:15
Абсолютен кретенизъм.
Първо селото се казва ЗМЕЕВО.
Второ извадката е непредставителна - разпитали са един представител.
Трето думите "мръсно " и "мръсотия" (и техни синоними) се повтарят доста често. Май замирисва
Четвърто - Западния край на полигона е в землището на с. Средногорово.
Защо господа журналистите не се разходите малко натам и не видите с очите си какво става. Не си носете фотоапарати- няма да ви разрешат да снимате.
По северните склонове и по билото на Средна гора в този участък е изсъхнала вековна букова и дъбова гора. Миналата година някой( сигурно БОГ, за друг нямам данни), няколкократно се опита да запали гората ама ядец - лятото беше много дъждовно и тя не горя.
Изсъхнали са и големи масиви акациева гора. Как изсъхва акацията или казано по народному трън - е попитайте лесовъдите. Или еколозите. Може и Свинаров.
Пето ( и последно) През Средногорово минава и строеният през царско време ( не знам май от Фердинант) Чирпански път. Проход Шипка, Казанлък, Чирпан, Свиленград. Това е маршрута му.
Вече е неизползваем защото ВСИЧКИ мостове в района на СреднаГора са разрушени. Голяма част от тях бяха с бетонни плочи и са демонтирани с тежък кран.
Откого бе.
Журналистите, не ходете само в Змеево.
Посетете Средногорово и попитайте стотината жители ( толкова живеят там) защо от миналата година НЕ ПИЯТ вода от чешмите, а си наливат от Казанлък.?
Защо тази година са се родили два пъти по-малко ярета?
От каква мистериозна болест изсъхнаха миналогодишните картофи и домати?
Със здраве...................
10 Май 2005 12:07
Лично за мен единствено интересното в тази статия е фолклорният елемент: “Легендата за змея”!
За сведение на автора и уважаемите читатели привеждам следния цитат:
"Според Любомира Парпулова (СбНУ 60-1, с. 537) "Майка превръща сина си в змей" е една от най-широко разпространените български народни балади, "известна в цялата страна в сравнително единни варианти" (досега публикуваните са над 55).
Сюжетът на баладата е следният: 1. Стоян и Петкана (Малама - в Разградско и Родопите, Янка - Еленско, Калина - Родопите) живеят в сговор и обич, ревнивата свекърва решава да ги раздели и от циганки (влаинки) купува биле, с което да поръси среднощ снаха си (в някои варианти свекървата е предупредена от тях, че билето е "змейово". 2. Циганките срещат снахата, заради хрисимото й поведение пред тях я предупреждават за замисленото злодеяние на свекървата и я поучават да промени мястото си в леглото.
3. Съпрузите променят обичайните си места в леглото и среднощ свекървата поръсва вместо снаха си своя син, който на сутринта се събужда до кръста човек, а от кръста надолу - шарен смок или зелен (шарен, крилат) змей.
4. Превърнатият в човек-змия Стоян моли жена си да го отнесе (или сам изпълзява) до "голямата Грамада в зелените (бащини) ливади", като й заръчва всяка заран да идва при него, за да му носи прясно мляко. 5. Тайно от свекърва си снахата носи мляко (в някои варианти тя се досеща за деянието й и я предупреждава да не "суши" кравите и телците й), а след известно време Стоян или умира (СбНУ 27, № 35-Б, Еленско), потъва (или се скрива) в Грамадата (СбНУ 43, № 121, Софийско, ССБ, № 7, Севлиевско), отива със змейовете (СбНУ 27, № 35-А, Еленско), престава да познава жена си (СбНУ 38, Арн., с. 22, Дедеагачко), или съпругата разбира от представител на Грамадата (змия, смокина, змеица, смокове и гущери), че той е залюбен и му предстои сватба (или дори вече е оженен) за смокина (СбНУ 60, № 448, Берковско), люта змия (СбНУ 43, № 122, Софийско), шарена змия (Люб., с. 20, Кюстендилско), змия златоглава (НПЛов., с. 21, с. 30), за змеица (Чол., № 32, Копривщица) или за змейова дъщеря (СбНУ 44, № 105, Софийско; СбНУ 60, № 449, Берковско), а в един вариант среща сватбада на Стоян (сватбарите са змии и гущери) на кръстопът (СбНУ 49, № 55, Кюстендилско). 6. Научена от змия (змеица или отново от циганки), която в някои варианти е новата съпруга на Стоян, съпругата прави контрамагия; той възвръща човешкия си облик и наказва майка си с изгаряне пред обща трапеза.
Ядрото на сюжета, което не познава промени и поради това отвежда към същността, е среднощното превръщане на сина в получовек-полузмия с помощта на билки. То винаги се предхожда от смяна на местата в леглото и има за резултат отделянето му от общността на хората (вън от селото, в ливади, в Голямата Грамада). След захранването с прясно мляко до някакъв срок синът или се завръща, или завинаги остава "отвъд". Очевидна е една неприспособена към времето на записите подробност, вече "нелогична" - снахата знае за злодеянието, но не предупреждава съпруга си, а само го отклонява от себе си, т.е. съзнателно пренасочва превращението към него и е един вид съучастник на свекървата. Би следвало обаче да приемем, че синът също знае за него чрез предложението й за промяна на местата, с което той се съгласява доброволно. Този факт е особено важен, защото регламентираното й от традицията място в съпружеското легло е точно посочено във варианти, които, без да са многобройни, географски обхващат всички краища (Копривщица, Ловешко, Софийско, Банско, Кюстендилско). Това ще рече, че ако бинарните опозиции са функционирали пълноценно и мъж/жена е както дясно/ляво, то в женската половина на леглото съпругът е андрогин още в началото на нощта.5 В полунощ започва втората фаза на превращението, която приключва с края на нощта, и видял се на дневна светлина, Стоян сам описва новия си статут чрез клишето "до кръста съм жив човек, от кръста надолу - пъстър смок" (Еленско, Разградско, Сливенско).
Стоян като човек-змия пребивава в топоса Грамада продължителен период от време, който в някои варианти (Разградско, Еленско, Казанлък, Копривщица, Софийско) е 40 дни, срещат се и 30 дни (Софийско) или 9 дни (Ловешко). По този повод Любомира Парпулова привежда вярването, "че душата на умрелия до 40-ия ден от смъртта все още броди около дома му, след това тя завинаги се преселва в отвъдния свят". Тази подробност обвързва топоса с обичая "като специфично погребение на починал от неестествена смърт" и може да се приеме, че при вече изградената по друг повод Грамада пребивава един отделен от обществото мъртвец, което прави излишно завръщането му в света на живите при част от вариантите на баладата, но при другата, по-значителната на брой, неговата смърт е временна и по време на брака си с обитателката й той се превръща отново в човек."
Анчо Калоянов “Топосът грамада в българската митопоетична поезия”
10 Май 2005 15:13
bakalin Селото наистина се казва Змейово. Просто повечето глупави журналисти не могат да го произнесат и напишат раправилно.

Името на село Змейово идва от угасналия вулкан на един от близките хълмове. В миналото хората са виждали пушек над вулкана и от там е произлязла легендата за змея.
10 Май 2005 19:57
Това е едно страхотно ваканционно планинско селище!
10 Май 2005 20:17
>>>><<<<
Ако имаш един часовник, знаеш колко е часа, ако имаш два или повече, не си сигурен - Едни твърдят Змеево, други Змейово, (Аз имах приятел Др. Ники Колев от МА, беше роден в Змеево)...Едни пишат прекрасен курорт, други че няма мостове, едни викат чисто, други мръсно, раждали се били двуполови ярета, двуглави змейове и кво ли не там.
Няма ли някой да ми каже истината!
>>> <<<
10 Май 2005 22:05
Да си сложа и моита мерудия по въпроса:
.
Лоши Змеиове - Нема!
но,
Лоши хора - Има!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД