:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Уволнение за чиновници при конфликт на интереси

При груби нарушения съдът може да отнеме и заплатата, получена от назначаването до освобождаването на държавния служител
Владимир Дончев
При наличието на конфликт на интереси, възникнал заради укрити или невярно декларирани данни, най-висшите чиновници трябва да бъдат отстранявани от длъжност и предавани на прокуратурата.

Това предлагат депутатите от ОДС. Идеята се подкрепя и от депутати на управляващата коалиция. За да се реализира тя, са необходими промени в обсъждания в момента в парламента Административно-процесуален кодекс (АПК), законите за държавния служител и за администрацията.



Чиновниците ще бъдат отстранявани и ако се открие конфликт на интереси, свързан с фирми, регистрирани на името на техни съпрузи или хора, с които живеят на съпружески начала.

Според закона за държавния служител чиновниците и сега трябва да подават декларации за евентуален конфликт на интереси - ако ще работят в област, в която техните съпруга, братя, сестри, майка, баща, тъст, тъща, свекър или свекърва имат фирми. Укриването на данни в тези документи може да стане основание за уволнението им. Предложението на ОДС разширява възможния конфликт на интереси - той обхваща вече всички фирми, свързани със съответния чиновник и съпругата му, които извършват сделки с държавни или общински компании или участват в обществени поръчки.

ОДС детайлизираха и отговорността. Ако държавният служител е декларирал конфликт на интереси, проблемът трябва да бъде отстранен в двумесечен срок. Ако това не се случи, чиновникът се уволнява. При укриване на информация той се уволнява незабавно и трябва да върне заплатата, получавана от назначаването до освобождаването си. Всичко това ще се случва след съдебно решение.

За първи път в закон подробно се описва възможен конфликт на интереси и за депутати и общински съветници, министри, зам.-министри, политически кабинети в министерствата, шефове на агенции и магистрати.

В момента, ако един зам.-министър например има фирма със сходен предмет на дейност като тази на ведомството, в което работи, не понася никакви последствия. Ако предложението на ОДС бъде прието, той ще може да бъде освободен от длъжност.

В проекта не се предвиждат никакви санкции при конфликт на интереси на хора на изборни длъжности.

Депутатите от СДС предлагат всеки гражданин да може да поиска в съда констатиране на конфликт на интереси и съответно наказание за това. При положително становище от съда данните ще се предават на прокуратурата, а получените заплати ще се присъждат в полза на държавата.

Промените ще дадат възможност по съдебен ред да могат да се огласяват данните от декларациите за евентуален конфликт на интереси на държавни служители. Сега те се считат за лична тайна и министерствата масово отказват достъп до тях.

Според инициаторите - Филип Димитров и Елеонора Николова - с проекта им ще се прекратят практиките, чрез които България си е спечелила репутацията на държава, в която който влезе в управлението, излиза забогатял човек.

"Законодателството трябва да бъде реформирано така, че да се избегне всякакъв конфликт на интереси", коментира зам.-председателят на ПГ на НДСВ Владимир Дончев. Според него конкретните начини за това трябва да бъдат широко обсъждани от всички политически сили, защото само така ще има ефект. В случая обаче идеите са на една от опозиционните партии и е възможно да става въпрос за PR.

Според депутатката от Коалиция за България Мая Манолова идеята на ОДС е добра, доколкото е насочена срещу злоупотребата с власт и срещу корупцията. Предложението би могло да се дискутира в правната комисия, която обсъжда на второ четене АПК. Според нея тази идея може да намери място в частта, която касае защитата на съда срещу неоснователни действия на администрацията.



---Как е по света---

Чиновниците във Франция не могат да извършват друга дейност в обществения или частния сектор, не е позволена йерархическа зависимост между роднини, забранена е съвместимост на административни и изборни функции.

В Германия чиновник не може да се занимава с друга обществена или частна работа. Йерархическата зависимост не се забранява от закона, но също не може да има съвместимост на изборни и административни длъжности

В Испания и Португалия чиновниците не могат едновременно да заемат друга длъжност в обществения или частния сектор. В Италия няма право на искове пред административните съдилища.

Държавните служители във Великобритания не трябва да злоупотребяват със своята официална длъжност или с информация в свой собствен или друг частен интерес. Те нямат право да получават облаги от какъвто и да е вид от трета страна. Забранено е използването на информация, получена по силата на служебното положение.

Отделните провинции в Канада имат назначени комисари по конфликт на интересите, които са към правосъдните органи и имат право да разследват заподозрените в злоупотреби държавни служители. Те също така съветват членовете на кабинета и съдебните власти кои дейности се смятат за проблемни. На разследване подлежат не само държавните служители, а и техните съпрузи/съпруги, близки роднини и деца, ако са пълнолетни.
Снимка: Николай Дойчинов
Елеонора Николова
30
6444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
03 Декември 2005 00:38
Депутатите от СДС предлагат всеки гражданин да може да поиска в съда констатиране на конфликт на интереси и съответно наказание за това. При положително становище от съда данните ще се предават на прокуратурата, а получените заплати ще се присъждат в полза на държавата.


а как по-точно ще бъде вменено на твърде многоуважаемия Съд да не казва на гражданите "а Вие що си не гледате работата"... не за друго ами в момента е точно такова положението... и защо чиновникът ще е отговорен за припокриването на интересите само в размера гарантиран му (под формата на заплата) от държавата, като на определени позиции само за дни могат да се постигнат забележителни успехи в някои специализирани области
03 Декември 2005 00:41
Крайно време беше. Лошото е, че нищо няма да се случи - като начало няма въобще да бъде прието. А и след това големите рибоци, няма да попаднат в това капанче. А и щом има съд някъде по средата - значи всичко е ясно.
03 Декември 2005 01:19
Крайно време е да се уволнят конфликтите на интереси , а не персонала !
03 Декември 2005 03:24
Като идея убаво, ама си мислим - че се разбегат, деба и чиновниците, поне половината...и после без чиновници що чЕ праиме - кой че ни опъва кожите на тупано?...

Редактирано от - Т_Живков на 03/12/2005 г/ 03:26:01

03 Декември 2005 05:44
Хунвейбине като се явиш - познай кой е написал това , нъл се бараш знаещ !

На хубaвият изглед, що има и от четирите страни селото ни, не пречи даже и големият недовършен и изоставен скелет на Лазаровата ветрена мелница.
03 Декември 2005 05:53
"Чиновниците ще бъдат отстранявани и ако се открие конфликт на интереси, свързан с фирми, регистрирани на името на техни съпрузи или хора, с които живеят на съпружески начала." - браво юнаци, а с братовчедите какво ще правим? Чиновникът е длъжен да обслужва гражданите, а не те да му се молят да си свърши работата и тази на роднините му
03 Декември 2005 07:17
Според закона за държавния служител чиновниците и сега трябва да подават декларации за евентуален конфликт на интереси - ако ще работят в област, в която техните съпруга, братя, сестри, майка, баща, тъст, тъща, свекър или свекърва имат фирми.
Наистина, случайно ли в сегашния закон са изтървани синовете и дъщерите, а за някои - защо не и внуците или е пропуск на статията. А за тези, които живеят на съпружески начала, какво ще правим с техните извънбрачни деца, които се водят само на един от родителите?
03 Декември 2005 08:23
Ето още едно положително предложение ! Колкото и да е несавършено , то ще е все пак някакво начало на края на мафиозните игри на чиновниците !...

Разбира се идеята може да бъде подложена поне на обсъждане от някои обществени организации , борещи се с корупцията - защото конфликтът на интереси си е чиста проба корупция - ще ти свърша " еди какво си " , защото си баджанак на шурето ...което е недопустимо в нормална държава !

Остава ни надеждата , че "бюджетната сфера " , която черпи и заплатите си от нашия джоб няма да се окаже достатъчно силна и да сложи " прът в спиците " и на тази идея , а народните ни избранници ще се окажат този път поне по безпристрастни и умни и ще подкрепят предложението!...
03 Декември 2005 08:58
да оставим настрана въпросът как ще се изпълнява този закон и да предположим, че може да се изпълни перфектно. кво става след това?

ако вземем коя да е съмнителна сделка от последните неколко години -- средната стойност е неколко мильона долара/евро, пазарна стойност около 10-12 пъти повече, средна комисионна - както разправяха било 10% при едните, за следващите съм чувал около 30% - значи далаверата за чиновника върви между мильон и неколко мильона долара/евро.

да предположим, че заплатата на чиновника е от порядъка на 5000 лева на месец (каквато не е), и че той работи 2.5 години, за да направи една такава далавера.

заплата: 2.5 * 12 * 5 = 150, 000 лева, върху които се дължат данъци
далаверка: мильон или неколко мильона евро, най-вероятно в некоя офшорна сметка, за която не се дължи нищо.

ако аз съм на чиновника, правя си сделката и зачезвам в мъглата над женевското езеро и оставям законодателите да пасат ... каквото е останало да пасе.
03 Декември 2005 09:01
А какво се случва когато съпругът е адвокат, съпругата - съдия, кумецът - прокурор, кумицата - следовател и т. н. и т. н.
03 Декември 2005 09:05
Да откачим политиците
на държавата от циците!

Е-е-е, Змейски мечти..., нямащи нищо общо с човешките реалности.
03 Декември 2005 10:16
Елеонора спомня ли си колко поиска от "Шише-Джам" на ръка, та хората избягаха като попарени от Русе и се забиха в затънтеното Търговище? А колко ли пък й беше комисионната от 7 млн.лв. за преасфалтирането на улиците - знае се, че върви някъде 15 - 20%? Нали затова сините изгубиха изборите м Русе, щото в този град простите хора са малцинство. За Фил няма да говорим, той е емблемата на стопанската разруха в началото на т.нар. "демокрация"!
03 Декември 2005 13:28
А защо ЕДВА СЕГА му дойде на ум на СДС за такъв закон ?!
Защо НЕ си го написаха и приеха такъв закон, когато бяха 4-ри години на власт- с всички Власти в ръцете си?!?
Май, хубавите "антикорупционни" идеи на българските политици им идват в главите само когато са в Опозиция- сиреч, когато НЕ ги засяга!!!
03 Декември 2005 14:40
nesnaecht
Димитър Иванов Стоянов- го е написал.
По не уточнявай име ли искаш или псевдоним.
Ти псевдонима го напиши.Не произлиза от бира и с бира обро няма.
Ама има едно винце-Пелин му казват.Хубаво е.Смени бирата?
03 Декември 2005 15:31
бла-бла ... дееееба малоумщината, деееба .... пардон - добро утро!
03 Декември 2005 16:09
Има ли конфликт на интереси, ако лицето не е висш чиновник, като един, който е началник-гараж в голяма фирма, а същевременно има частен автосервиз? Бедна ви е фантазията какъв обмен на хора и части става... И си може...
03 Декември 2005 18:51
За пореден път няма обаче кои да ги чуе.
Ако бяха прочели повече хора и предизборната програма на ОДС (СДС) , нямаше сега да имаме Руско-Турско правителство!
03 Декември 2005 22:22
Не съм си бил в България от май 2002. Коментирам само въз основа на това, което научавам от роднини и приятели чрез различните срества за комуникация. Друг източник на информация представляват завърналите се от отпуска там нашенци. За съжаление това, което се подчертава във всичките тези източници е непромененото към добро пословично лошо нашенско, от комунизма унаследено, отношение на чиновничеството към "господарите", клиентите. Ако е действително така, то това е много лошо. Дано тази тенденция да започне да се пречупва най-после! Крайно време е! Тук и най-тъпият негър ти се усмихва като на първата си любовница и всячески се опитва да ти угоди, и да ти напарви услигата, за която си дошъл. Нека да е изкуствено това тяхно държание! Но аз предпочитам фалшива усмивка и вършене на работа пред искрена намръщена физиономия, която ти се репчи "Какво искате бе другарю? Не виждате ли, че си имаме разгоовр с колежката и сме заети? Елате вчера!" Знам, че в статията става въпрос за големите чиновници. Но те големите, идват от средите на нас, малките.
04 Декември 2005 02:03
Аре, ЧИСТИЯ, изборите мина`а отдавна.
Нема нужда от сеДСарски изцепки.
Оди си гле`ай хотелите, или там к`во си откраднал.
Що`т има снайперисти, хей ....
04 Декември 2005 02:33
Ама, моля Ви се - не съм никакъв началник-гара.ж!
...
Смехории, но тъжни и пясък в очите...
Термити
04 Декември 2005 03:18
Пълни глупости.
Правителството с мантат на турската партия на Доган ДПС не е способно да направи нищо за бъдещето на България. Стига сме ги хрантутили.Долу..


04 Декември 2005 09:43
Вижте сега. Това са палеативни мерки, които до нищо няма да докарат.
Нещата у нас са тотално сбъркани.
Вчера чета, че се обявява конкурс за ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА СОФИЯ със заплата 337лв. С добавките тя можела да стигне 800лв., ама като махнеш данъците не знам колко ще стане.
Абе как може за една такава длъжност таква малка заплата да се дава. Ами аз знам студенти по архитектура дето по фирмите им дават по 600лв. за да работят между следването си. Главният архитект е човека, който разписва редица строителни документи в цяла София. От него зависят страшно много неща в тази община.
Докато у нас заплатите са такива, ще има корупция, каквито и закони и да измислят. И учителите ще дават частни уроци без да се отчитат и кой как може ще взема.
04 Декември 2005 10:39
Когато има конфликт на интереси - ясно. А как стои въпросът когато има едва ли не пълно съвпадание на най-различни интереси, както беше в Столична община в продължение на 10 дълги години? Или в държавата - 16 прекалено дълги години? И защо тези "конфликти" или "съвпадения" непременно трябва да са между роднини? Практиката показва, че държавата беше разграбена и по роднинска, и по приятелска, и основно по партийна линия.
Егати "вятърът на промяната"! Натиснете тук
04 Декември 2005 14:34
значи ако интересите на чиновника са в конфликт с интересите на кръговете фирми в момента на власт или с партийната линия чиновника подлежи на уволнение?!

дотук добре. но ако интересите му напълно съвпадат с посоката на "корупционния натиск" ще получава ли по-бързи повишения и повече бонуси? ще получава ли по-голяма квота за шуробаджанашки назачения? стига с тая тояга. нека има и морков

04 Декември 2005 15:11
Какво правите бе хора - та то няма да остане и един чиновник в "ДЪРЖАВНАТА" администрация
04 Декември 2005 18:46
дрън дрън ярина, чиновник в момента не може нищо да направи без разрешението на вишестоящите, този закон в повече трябва да важи за така наречените политически кабинети и самите министри, защото според закона за държавния служител те не са държавни служители, а те вземат главно решениятарушветите , В политическия кабинет влизат всички зам.министри , парламентарни секретари, съветници , секретарки и т.н този закон най-вече трябва да важи за тях, просто практиката го е доказала по корумпирани от зам.министири и съветниците няма, дори заради съветника си Мишев изгърмя и фил.димитров., но в законопроекта за тази тежка категория не е посочено нищо, всеки се упражнява с държ.служители по закони и учителите са държ.служители. Отн сегашните зам.министри повечето трябва веднага да напуснат защото идват точно от фирми от същия ресор за който точно в момента отговарят.
04 Декември 2005 20:06
Борисов иска депутатите да си плащат като другите
Кметът затваря кръчмите и кафенетата на партиите

[ 2005-12-05 ]- в. "Новинар"
Столичният кмет Бойко Борисов поиска вчера парламентът да си плаща за паркинга до катедралата "Св. Александър Невски". "Не може избирателите да плащат, а избраниците да не плащат", заяви Борисов пред "Новинар". Той уточни, че теренът е на общината, но общинската фирма "Паркинги и гаражи" досега не е взела нито лев за колите на парламента. Освен това повече от 90 дни в годината паркингът остава затворен заради държавни делегации, които правят мероприятията си там и ние не получаваме пари от него, каза кметът пред БНР.
Борисов ще прати писма до всички народни представители от столицата с молба да измислят вариант общината да си вземе дължимите средства. "Ще настояваме и за среща с премиера по този въпрос. Ще се опитаме с правителството да намерим формула, чрез която софиянци да бъдат облекчени с редица структурни проекти заради това, че непрекъснато са затормозени от автомобилния трафик, свързан с мероприятията на държавата. Мисля, че е справедливо и ще срещна разбиране", каза кметът.


04 Декември 2005 21:36
държавата трябва да е като банка и да се грижи за хората си като за служители в тази банка които са на пожизнена пенсия от държавата и да спомага за развитието на населението което да работи това което му харесва и да спомага за просперитета на държавата банка която се грижи за него да създаде дом и семеиство и населението на държавата банка да расте и се разпространява по лицето на земята
но уви това не зависи от географски понятя
ех тъпи комунисти и АБПФК разбрахте ли защо сте тъпи
04 Декември 2005 21:44
Ама, много ТЪП въпрос задаваш, бе!
Що така?!
Та как може да питаш "тъп" човек дали е разбрал защо е "тъп" ?!
Ми, той, нали , е "ТЪП" тъкмо защото НЕ разбира, че е "тъп"- сиреч, ако разбираше, НЯМАШЕ да е тъп, бе!!!
Значи, тук вече въпросът е: ТЪП ли е този, който задава тъпи въпроси Или, просто, е МНОГО тъп ?!?
04 Декември 2005 22:02
параграф 222 ако някои каже че тъп значи не е тъп и ако каже че не е тъп значи е тъп
острите са с критични точки значи задачата е да направим тъпите гладки криви
и колкото се може остри тъпии после гладки
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД