:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Който обича празника, обича и ближния си

Не съм против забавленията, но съм против водещо да е пошлото, казва композиторът Александър Йосифов
Снимка: Борислав Николов
Александър Йосифов
ВИЗИТКА -------------

Проф. Александър Йосифов е роден на 12 август 1940 г. в София. Диригент, композитор и зам.-ректор на ДМА "Панчо Владигеров". Автор е на множество музикално-сценични произведения, симфонични концерти, естрадни песни и др. Носител е на 18 международни награди, сред които и Гран при на конкурса за композитори в Токио.

-----------------------------

- Проф.Йосифов, одобрявате ли новия министър на културата?

- Аз разглеждам Стефан Данаилов от няколко аспекта. Един път като приятел, втори път - като водещ артист в българския театър и кино. Той е не просто един от водещите, а направо водещ. Аз като композитор не съм стигал неговата популярност и едва ли ще мога да стигна. Веднъж слушах студенти, които се обръщаха към него с "мастер". Когато започнат хората около един творец да се обръщат към него с "майстор", това вече е огромно признание.

- Доволен ли сте от развитието на въпроса с меценатството?

- Този въпрос никак не е лесен. Той трябва да се разглежда веднъж от наша страна - на творците на културата, и втори път през погледа на бизнесмените, тоест тези, които ще участват и ще дават пари. Трябва да се потърси и намери сближаване на гледните точки. Ако ние искаме да бъдем поощрявани или обезпечавани материално в нашето творчество, тези, които дават, трябва да имат хубави преференции. Това съм го говорил още преди 15 години. Бях внесъл заедно със Светлин Русев в НС едно предложение в този аспект. Но дали съм доволен е още рано да се говори. В България днес излиза закон, утре или го отменят, или не го спазват, както най-често става, или пък го изпълняват, но половинчато. Така че още не мога да съм доволен. Но е хубаво, че човек на изкуството като Стефан Данаилов се захвана с тази работа.

- Има ли случай, когато сте съжалявали, че не сте се родили в друга страна?

- Навремето, когато пишех детските опери. Говоря за 80-те години на миналия век. Сега тези деца са на 30 г. Аз бях казал, че искам чрез моето творчество да ги възпитам да обичат музиката, операта... В един момент видях, че нищо не съм успял да направя. Мисля, че човек трябва да пише за хората въобще. Не за българи, австрийци, американци, англичани, а за хората въобще. По-важно е едно произведение да види бял свят. Не бива да се ограничаваш да пишеш само за България или пък да казваш презрително: "Българинът не разбира от музика, аз, ако бях в Австрия, какво щеше да стане!" Ако от небето падаха печени краваи, знаеш ли колко хубаво щеше да бъде? Потиснат един творец може да се чувства, когато не му обърнат внимание или претърпи неуспех. Има и такива случаи. Или пък когато не може да чуе произведението си, не го отпечатат или нещо друго. Понякога човек си казва: "Абе, в каква страна живея! Какво е в Германия, във Франция!" Да, понякога човек може да изпадне в такава ситуация.

- Смятате ли, че в друга страна един творец би имал по-различна съдба, отколкото в България?

- В Гърция през 1969 г. моята песен "Алеята на влюбените" взе трето място на един много тежък международен конкурс. Състезаваше се с 56 песни. Първата награда взе гръцка песен, а втората - сръбска. Тогава авторът на сръбската ми каза: "Абе, будало! Дочу у Сръбско, нема си знаеш парите и името." Казах му, че съм си добре и в България. България на мен като творец много ми даде, признавам. Много ми дадоха Военноморските сили, където започна кариерата ми като композитор. И не само аз бях така. В България тогава имаше възможности да израснеш като творец. Някой беше казал, че при предишния строй само бездарниците не можели да се реализират. Има нещо такова. Имало обаче цензура. Каква цензура? Кой смееше тогава да пише нещо срещу властта. Никой не смееше. Цензурата беше комисия, която проверяваше текстовете дали имат смисъл, дали са красиви, дали има рима, дали в музиката е спазена хармонията и т. н. Защо някои хора се оправдават с цензура? Никаква цензура не е имало! Е, за някои отделни случаи може и да е имало. В журналистиката например невинаги можеше да се пише.

- А сега цензура в музиката има ли?

- В областта на културата това не е цензура, по-скоро е някакъв професионален контрол. Но сега всичко живо така го отпуснаха, че вече няма критерий. Никой сега не може да каже това е хубаво, това - лошо. Сега всеки сам си пише текста, музиката, изпълнява си го. Нямам нищо против, ама да е хубаво. Ниското качество, да не кажа пошлост, много навлезе в културата ни. И измества онези сериозни духовни ценности, с които човек израства. А духовните ценности се намират в храмовете на словото, на музиката, на изобразителното изкуство, на танца. Нека да има и забавления. Нека да има барове, да има стриптийз, да има всичко. Но нека да има и критерии! А не пошлото да бъде водещо. Че в някои случаи даже и да измести сериозните ценности. В момента ние плащаме данък точно на това.

- Кой трябва да поеме отговорността за това?

- Цялата нация. Семействата. Политиците. Ние можем да обвиняваме държавата, че няма законодателство, което да постави всяко нещо на мястото му. Не може на 500 метра от училището да се продава "Плейбой". Така поне е на Запад. Не може да се продава, ако не е в здрав целофан. Нека обаче се продава, защото има хора, които без него не могат. Но не бива да замества буквара. В този аспект държавата може да бъде обвинена в направление законодателство. Правистите, депутатите, министрите с целите си екипи просто трябва да поставят нещата на мястото им. Ние говорим за екология, за дървета, за трева, за води, за въздух. Но това също е екологично замърсяване, което е и по-страшно. Духовното замърсяване е страшно. Един духовно замърсен човек мърси и водата, и дърветата, и тревата.

- А ще се спазва ли такъв закон?

- Може и да е смешно, но едно време всяко училище всеки ден имаше по един дежурен учител, който всяка вечер минаваше по главните улици след ученическия час и записваше номерата на онези ученици, които не го спазват. Айде чак такива проверки да няма, айде чак такава полицейщина да не правим. Но органите, които би трябвало да следят за обществения ред и спокойствието на гражданите, не се занимават с това. Те имат по-тежки задачи и изглежда, не им остава време за другото. Но пак казвам, първо цялата нация носи отговорност, после семейството. Ние се отнасяме с пренебрежение към семейството.

- Продължава ли мутризацията да е актуална в държавата?

- Не актуална, тя е водеща. Но мутрите вече не са с дебели вратове, а с тънки, с копринени ризи, вратовръзки, говорят на 5-6 езика, някои са представители на България в чужбина, други са на управленски длъжности. И не е тъжно, а трагично. Защото тъжното настроение винаги може да се смени с весело. Но трагичното си остава. И няма път нито нагоре, нито надолу.

- Отучи ли се българинът да се радва на малките неща?

- Духовно извисеният човек винаги знае на какво и как да се радва. Духовно бедният може да радва само в определени моменти: когато има пари например. За духовно бедният материалното е водещо за благополучие, равновесие и добруване, показател е за добро настроение и усмивка. Докато един духовно извисен човек, дори гладен и беден, като чуе хубава мелодия, се усмихва. За съжаление духовно богатият се рови в кофите за боклук. Преди време един пенсиониран професор по музика, който ровеше в такава кофа, се зарадва при вида на люспите от баничка в смачкана хартия и няколкото глътки боза на дъното на едно шише. Когато ме видя, се смути. Беше преди доста време - 1992-1993 г. Но тогава си зададох въпроса, който много преди мен е поставил Сенкевич: "Quo vadis?", тоест "Къде отиваш?". Утре на неговото място мога да бъда и аз. Дожаля ми за този човек, а и той така се смути. На такъв човек, когато понечиш да помогнеш, той се чувства виновен. Не можеш и да се направиш, че не си го видял, защото тогава съвестта ти ще те гризе. Като му дадеш нещо, той се просълзява. Пък се прегърнете и се наревете и двамата. Пък се разделите и псувате, и ругаете - и държава, и свят, и живот. Ето това е нашето ежедневие. Нека да го чуят всички. И нека да се замислят. В последно време започнаха да пишат да не празнуваме Коледа, да не купуваме подаръци и т. н. Човек може да празнува и без подарък. И гладен може да празнува, ако има сърце и душа за света, за хората. По-важно е да носи обич, искрица в себе си. Въпреки че аз пожелавам на всички да могат спокойно да влязат в един магазин и да си купят ядене, за да нахранят семейството си. Да могат да купят по едно малко подаръче на всеки близък. Не е нужно коли да се подаряват. Това ли е показателят за благоденствие? Най-сигурният показател за простотия е парвенющината.

- Може би ако всеки се опита да стане малко по-добър, нещата ще потръгнат.

- Необходимо е всички да станем по-добри, да се позамислим, да погледнем около себе си. Всеки един от нас, ако се загледа в четирима души около себе си, нещата може да се оправят. Да си пожелаем все пак да обичаме празниците си. Който обича празника, може да обича и ближния си. Аз винаги казвам: пази, Боже, от хора, невярващи в нищо! Всеки трябва да повярва. Ако иска, да повярва в Рождество Христово, ако иска, да повярва във Възкресението, ако иска - в Богородица, ако иска, да повярва в добрата звезда, но да повярва! За да може това, което прави, да го прави в името на...!
23
1444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Декември 2005 23:36
Атеистите от форума сега ще изквичат, че не трябва да се вярва в нищо, че цинизмът е най-достойното поведение, че "човек за човека е вълк". Като гледам вас, сигурно е вярно.
24 Декември 2005 01:40
Хубаво интервю с хубав и извисен човек. Жалко, че такива хора стават все по-малко , а остава свинщината, безобразието и основната тенденция да бъдем затрити, духовно и физически. В този смисъл почти всеки от сегашните политици е прибавил нещо за нашето погубване. На Петър Стоянов му пречеше кирилицата за да се наредим между другите европейски страни, на Филип Димитров му пречеха колективните стопанства и умираше да види частника да си оре нивичката с кон или магаре. Други юнаци лягаха и ставаха с мечтата по евроатлантическите ценности и хич не ги беше кахър, как бавно и сигурно загиваме и т. и т.н. И Първанов и Симеон - синята кръв не мислят за нищо друго освен за сладките плодове на държавната власт. Май единствено Доган работи усърдно на тихия фронт и жъне безспорни успехи. Как ли ги вижда нашите политически еднодневки пред себе си. Безразличието и народната отврат покриха с дълбока плесен синята "идея" , идеята в която нямаше абсолютно нищо.

24 Декември 2005 02:11
Днес наблюдател е направо отврат. Аман от превземане, добруване, възвишеностти. Това е заблуда. На празника му е доброто, че можем да обърнем внимание на близки и познати и най вече на себе си. Да се отделим от напрежение, суета. За добродетели нема да говорим. Най-големият добродетел на човечеството са ПАРИТЕ ( ако ги имаш)............
24 Декември 2005 03:17
Светло Пиво, това, което говориш, направо си ти личи...
24 Декември 2005 03:37
Дебела нагла свиня, която насилва студентките и мрази всичко що има талант.Какъв ли ДЕБЕЛ подкуп получи, за да избере комисиятя на която беше председател крадеца и експолоататора Б.Иванов за шеф на Операта, вместо маестро Гюзелев или Христина Ангелакова?И диригент бил-къде дирижира и какво?Пфу, гнъс, измет, отврат!
24 Декември 2005 04:15
Какъв диригент е немам представа, но че блюдолизец първо качество си проличава от първи прочит. Че и може да говори възвишено .Абе хамелелеон.
24 Декември 2005 05:33
А преди свинята, когато е получавала награди - вярвала ли е в Коледа? Не мисля!
24 Декември 2005 06:34
Другарят композитор да ги разправя тези на старата му шапка. Червеното комунистич'ко некадарниче сам си прави реклама. Мижи да те лажем...

Sine qua non
24 Декември 2005 08:00
Господ здраве да ти дава, професоре...Такива кат теб сте неделима част от историята на майка България.
За разлика от гниди кат Пръдников, де са вервали у дедо Коледа.
24 Декември 2005 08:08
Пошлостта не е "водеща", нито има някакво културно "замърсяване" в нашето общество!
Този човек просто е много дребен да рзбере духовното богатството на свободният свят!
Неговата "култура" е отвратителна комунистическа малформация и не привлича никого!
24 Декември 2005 08:31
Фес, не се обаждай като не те питат, изрод. Изсърбай си
ком-лайната, дето си ги надробил, че ш'ти изстинат!
Разбира се, че вие мръшляци ще останете в историята: на бунището на същата - точно дето ни пращахте нас, преди да изпразните гащите - пръдльовци съветски, миризливи.
Честито Рождество Христово, потурнак!


24 Декември 2005 08:49
Да ти е честито Рождеството Христово, Пръдников...
Макар и я да не видим връзката между ристиенските добродетели и тъпите тикви на боклуци кат твоя милост.
24 Декември 2005 09:34
На сегашното време, най-хубавото му у разнообразието и нека всеки да има въможност да се изявява, както може и си иска, а с годините все ще стигне до собствено откровение... Весела коледа, професоре, а културата и простотията със закон никой не мож я оправи...
24 Декември 2005 09:41
Бъдете добри поне по Коледа: Натиснете тук
Нали това е смисъла на празника. Не ни разочаровайте.
24 Декември 2005 11:47
...йосиф или юсуф е законният съпруг на мериам от юдейската секта...
...тя пък харесвала рижав римски цинтурион и му родила момче което крили от роднините 12 години...
...после то впечатлявало юдеите с вида си на бял човек...
...след време се запознало с апостола на местното национално освободително движение в назарет - известен като йоан...
...римляните и хабер си нямали...
...те са доста писмовни и биха отбелязали някаква активност насочена срещу властта им в палестина...
...след триста години митът се възродил във връзка със срива в римската цивилизация...
...гръцките търговци успешно го внедрили в алъш вериша...
... ... ...

...за да не ме обвините в безбожие ще ви кажа че съм вярващ...
...в Дядо Мраз вярвам...
...просто защото всеки може да го срещне...
...а той завалията не досажда на никой през годината...
...и не го бъркайте с оня педофил Санта Клаус (по български Николай)...
...той е друга тема...
24 Декември 2005 13:03
Е само такова не бех видел-поганец да поздравява с Рождество Христово!Фес-глобалист.
24 Декември 2005 13:37
Е, той все пак иска да бъде със своите си? Турчолята не го искат - домус! Нали се е объркал един път със комунизъма, сега не знае де да иде. Отишъл да прави пари при протестантите..., вместо да си иде у дома в Анадола?!
Айде, целувай ръка, бате Фес! Господ и тебе ще оправи.

24 Декември 2005 13:48
Абе да го двжака, мани го.И архитъпия също.

Редактирано от - von Gaden на 24/12/2005 г/ 13:50:43

24 Декември 2005 15:20
"...Един духовно замърсен човек мърси и водата, и дърветата, и тревата."

Бих добавил "и FLорума"
24 Декември 2005 18:01
...Стефчо, (Докторов)...
...благодаря за разбирането...
...да ти е весел празникът...
...и карай по-по същество...
...всъщност ти далече ли си от Лунд, където е половината ми махала, още от 69...
24 Декември 2005 18:58
В ВЕЛИКОМ НОВГОРОДЕ ПРИ ЗАКЛАДКЕ ХРАМА НАБЛЮДАЛОСЬ НЕОБЫЧНОЕ ЯВЛЕНИЕ
Великий Новгород, 24 декабря 2005 г.
http://www.pravoslavie.ru/news/0512241333 23


Жители Великого Новгорода стали свидетелями крайне необычного природного явления, передает корреспондент РИА Новости с места событий.

Природное явление можно было наблюдать при восходе солнца примерно с 09:00 мск. Переливавшийся цветами радуги "столб" одним концом "стоял" на земле, другим – уходил высоко в небо. Явление можно было наблюдать в течение примерно полутора часов.

Когда солнце поднялось над линией горизонта, "столб" исчез. По словам специалистов, подобные природные "курьезы" объясняются совпадением нескольких факторов – в частности, резким понижением температуры и активным движением потоков воздуха в атмосфере.

"Солнечный столб" на территории Новгородской области наблюдается довольно редко.

В предыдущий раз его появление зафиксировали 29 ноября 2002 года в поселке Шимск.

Примечательно, что "солнечный столб" появился в Шимске во время торжественной процедуры освящения закладного камня в основание храма Благовещения Пресвятой Богородицы, которую здесь проводил архиепископ Новгородский и Старорусский Лев.

"Столб" исчез по окончании церемонии.

На территории Новгородской области регистрировались ранее и другие редкие природные явления.

Так, ночью 22 октября 2001 года и 29 октября 2003 года жители Великого Новгорода наблюдали крайне непривычное на 59-й широте Земли Северное сияние.

17 декабря 1995 года горожане стали свидетелями "зимней грозы", во время которой наиболее наблюдательные новгородцы сумели разглядеть среди метели вспышки молний.

Совпадение природных "казусов" с событиями церковной жизни верующими новгородцами воспринимается как чудо.

16 августа 1991 года свидетелями такого чуда стали десятки тысяч людей, собравшихся в Новгородском кремле на торжественное освящение Софийского кафедрального собора после возвращения его Русской Православной Церкви.

После освящения, которое в одном из древнейших русских православных храмов провел Патриарх Алексий, в совершенно ясный летний день над собором внезапно засияла радуга.


24 / 12 / 05




25 Декември 2005 21:33
" Защо някои хора се оправдават с цензура? Никаква цензура не е имало! Е, за някои отделни случаи може и да е имало. "
Ебати дрисъка. Не го познавам и НЕЩА и да го знам.
26 Декември 2005 02:44
Mани, хич не ти и требе да го знаеш, направо ще си изповръщаш джигера, та...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД