:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първи сериозен пробив по СПИН делото в Либия

Международен фонд ще помага на семействата на заразените деца. Президентът оптимист за съдбата на медсестрите, роднините - скептични
Снимка: Юлиян Савчев
Зорка Аначкова - майката на Кристияна Вълчева, и Росен Марков от Партията на българските мъже призоваха Муамар Кадафи и синът му да сложат край на СПИН процеса в Либия.
Два дни преди поредното заседание по СПИН делото в Триполи бе постигнат сериозен пробив в преговорите по освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

България, Либия и ЕС съобщиха, че е договорено да бъде създаден международен фонд, който да помогне на семействата на заразените със СПИН деца в Бенгази.



Фондът ще е неправителствена организация с идеална цел. Той ще търси, набира и координира разпределянето на финансова и материална помощ за семействата от Бенгази. Задачата му ще е да осигури постоянно лечение на заразените деца и да съдейства за модернизирането на центъра за лечение на СПИН в Бенгази. Конкретни суми не се назовават. "Фондът ще бъде създаден до броени дни, засега не можем да дадем повече подробности", казаха от МВнР. Оттам изрично уточниха, че това не може да се смята за начин за компенсация на семействата и откупуване на живота на осъдените на смърт българки.

Фондът ще се управлява от борд на директорите с международно участие. Негов член ще е и пловдивският кмет д-р Иван Чомаков. Той оглавява Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия. Ще има и представител, посочен от фондация "Кадафи", както и човек на Еврокомисията.

Създаването на фонда е част от международните усилия за намиране на приемливо за всички страни решение на ситуацията, последвала СПИН епидемията в Бенгази, се казва в съобщението на МВнР.

Фондът е договорен в преговорите между представители на фондация "Кадафи", Европейската комисия и правителствата на България, Великобритания, САЩ и Либия на 21 и 22 декември в Триполи. Наш емисар там бил зам. външният министър Феим Чаушев, научи "Сега". Лондон и Брюксел били представени от посланиците си в Триполи - Антъни Лейдън и Марк Пиерини, а Вашингтон - от хора в Бюрото си за интереси в Джамахирията.

Новината идва два дни преди заседанието на Върховния съд в Триполи. Утре той трябва да изслуша защитник на либийската държава, която е ответник заедно с българските медицински сестри и лекаря Ашраф по гражданския иск в СПИН делото. Преди седмица съдът изненадващо изтегли заседанието от 31 януари на 25 декември. Оказа се, че това е станало по молба на адвокат Осман Бизанти, който не беше уведомил българската защита. Внезапното решение на съда съвпадна с преговорите в Триполи за създаването на фонда.

И либийските власти, и близките на болните деца неведнъж намекнаха, че екзекуциите може да се разминат и присъдите да бъдат преразгледани при редица условия. Част от тях бяха финансовите инжекции и модернизирането на болницата в Бенгази. Третата среща на представителите на българското сдружение с роднините на либийчетата е насрочена за 28 декември.

"Съдът няма да вземе никакво решение на заседанието на 25 декември. То ще бъде посветено на пледоарията на адвоката, представляващ интересите на държавата. Очаква се той да отхвърли всякаква отговорност за престъплението", заяви пред АФП либийският адвокат на медсестрите Осман Бизанти. Вероятно окончателното решение за съдбата на сънародничките ни ще бъде взето на 31 януари 2006 г.

"Ще трябва да платим много висока цена за освобождаването на петте българки", заяви българският президент Георги Първанов в интервю за "24 часа". "Имам основания да очаквам развитие, което ще доведе до очаквания от дълго време положителен изход", добавя той. И изразява надежда, че това ще е последната Коледа, която българките ще прекарат в Либия.

"Стига с този оптимизъм, нищо освен освобождаването не е добро. Докато не ги видим свободни, не вярваме на нищо", коментираха вчера близките на осъдените българки. Те са завърнаха от Триполи, където в продължение на седмица са посещавали медсестрите в затвора "Джудейда".

"Баща ми и останалите не са оптимисти за делото, а чакат само крайния резултат", заяви Мариан Георгиев, синът на д-р Здравко Георгиев. Макар да получи 4-годишна присъда и вече да е свободен, баща му не може да се прибере в България, защото прокуратурата в Бенгази обжалва и иска смърт.

"Нито ние, нито медсестрите - никой не е в течение за преговорите, които се водят за съдбата им. Никой от преговарящите не ги е посетил в затвора. Имаше и българска делегация в Триполи със зам.-министър в нея, но тя не контактуваше с нас", каза още Мариан.

Ивайло Николчовски - синът на Снежана Димитрова, бе доста притеснен за майка си, въпреки че състоянието й се е подобрило. На 15 ноември след поредното отлагане на решението на Върховния съд най-възрастната от осъдените медсестри изгуби съзнание от притеснение.

Антоанета Узунова - дъщеря на Валя Червеняшка, дала интервю за арабската телевизия "Ал Джазира". На въпроса дали съчувства на заразените с вируса на СПИН деца тя отговорила следното: "Преди всичко съчувствам на майка ми и на останалите невинни медсестри."





Реакции

"Постигната договорка показва за пореден път, че процесът срещу българските медици винаги е бил политически и че само чрез политически средства и намесата на ЕС и НАТО може да бъде решен, така както винаги съм твърдяла и каквито стъпки съм предприемала като външен министър." Това заяви вчера пред БГНЕС Надежда Михайлова - дипломат номер 1 през 1997-2001 г. и доскорошен лидер на СДС.

"Това безспорно е една стъпка, която в значителна степен отговаря на нагласата на България, на нашите чуждестранни партньори от ЕС и очевидно на Либия", каза говорителят на БСП Ангел Найденов. "Дали и в каква степен ще повлияе създаването на фондацията на делото на 25 декември, трудно може да се прогнозира. Аз лично се надявам този факт да повлияе положително", добави той.

По-различно мнение изказа Траян Марковски - един от българските защитници на осъдените. "От чисто формална юридическа гледна точка, ако процесът е необвързан с други съпътстващи елементи, не би трябвало да има абсолютно никаква връзка на фонда с делото. Противното означава, че съдът не е орган за правосъдие, а се използва за извиване на ръце, за получаване на определени облаги", каза той. Юристът припомни, че в публичното пространство либийците, включително самият Муамар Кадафи, неведнъж са декларирали, че съдът е независим.
29
3762
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
23 Декември 2005 21:50
Лечението ще е успешно с акупунктура плюс малко билкови отвари.
23 Декември 2005 22:26
E, 5 000 000 000 $ не са много пари......
23 Декември 2005 22:26
"Ще трябва да платим много висока цена за освобождаването на петте българки"
Гоше, всеки трябва да плати в съответствие с придобивките си. На твое място бих продал бронирания си мерцедес, за да платя своя дял. Аз давам за мед-сестрите три шишета мастика
23 Декември 2005 22:46
Мда.. явно и никаквата новина е нещо тук... Ако още на някого не му е ясно, да му стане: в Либия нищо не е сигурно, докато не се случи. Че дори и тогава.

За патилата на инженера TAM, разказани от самия него, copy&paste THIS:

http://tehnostroi.hit.bg
23 Декември 2005 23:43
1. "Преди всичко съчувствам на майка ми и на останалите невинни медсестри."
Емоционален, необмислен отговор на дъщеря на засегната от процеса жертва. Когато се касае за спасяване на живот на близък, какъвто се явява майката на това момиче, то малко дипломация и състрадателност към децата не би навредило. Особено като се има предвид, че въпросната майка не е съвсем невинна. 2. Хубава новина на връх Коледа! Дано да е истина! Да ги освобождават тези нещастници и ако някой между тях има някаква вина да бъде съден в България! 3. Явно либийците използваха яко положението, за да окярат каквото могат за себе си. 4. Надежда Михайлова пее рефрена "Гузен негонен бяга". 5. ЕК, САЩ, Велокобритания ...е та това са световните сили, които имат някакво влияние в света, в този момент. Преди е била Русия. Била е. Утре щели да бъдат китайците. Да, но все още сме днес.
23 Декември 2005 23:50
6. Ще плащаме всички. А защо бе г-н президент? Да плаща държавата, която допусна нейните поданици да останат незащитени!
7. Поздрав към колегата Хелга-С (Д-р Чолаков). Най-после виждам д-р Чолаков да пише по темата, макар и с разкъсана и не много ясна мисъл. Но успехът е неопровержим. Фармакологията е също наука!
23 Декември 2005 23:59
Абе, като видя някой да слага "Д-р" като презиме .... ми се повдига. Абее, доктор Чолакофф, защо се криеш зад името Helga-S?

Тодар Инж. Поптодаров
24 Декември 2005 00:58
Ей Хелга-С, ето, че влезнахме ж контакт бе пич! Ето това е напредък! И с други цивилизации значи ще можем да контактуваме! А защо не и с комунистите? Жив и здрав, арабията!
24 Декември 2005 01:16
Чичо Д-р, привет Приятелю!

Това е добра вест преди Коледа
Заеби разни хелди и други мизерници и нека си гледаме ХУБАВИЯ ПРАЗНИК!
Честита Коледа и дано тази година донесе справедливата развръзка за колегите ни в Либия
Честита Коледа на всинца ви
24 Декември 2005 02:13
А бе, че ще давате пари, ще давате. Давайте по-бързо, че да мирясат и сестрите и Либийците. Дайте от тия дето комунистите изнасяха с куфарите. Там има достатъчно......
24 Декември 2005 02:18
Helga-S защо пускаш да гледаме дедото в тъпи замислени пози. То и без това го гони склерозата........
24 Декември 2005 02:57
дано проблемът да се разреши по подходящ начин. надявам се също така събитията да са урок за всички - държави от третия и четвъртия свят е добре да се заобикалят отдалече.
24 Декември 2005 03:31
Къде са славянските православни братя в схемата... или са заети да шиткат уран на иранците....
24 Декември 2005 08:21
Вземат банките със заразена кръв, инжектират на децата, получават парите (по 5000 долара), внасят ги на подходящо и лесно достъпно за либийците банково учреждение и спокайно остават да чакат развитието на болестта за да бъдат заловени и разстреляни. При положение, че колегите им от други страни биват спешно изтеглени от правителствата си. Хайде Иван Костов си е човек на ЦРУ и ще изрази съмнения за виновността им ло лричина на заповед, но доктора и Чолаков да задават такива въпроси..?!
Трудно е да се приемат заявленията им за висока степен на интелигентност за която настояват многократно.
24 Декември 2005 09:41
mejdunarodnite pomoshtnici da biaha pomognali na balgarskite semeistva da ostanat v bg i da raotiat kato medicinski sestri i lekari a ne da hodiat v arabskite strani kadeto da go natopiavat v spin skandali
sled dajd kachulka
24 Декември 2005 10:41
Дано е последната им коледа там.Здраве на всички
24 Декември 2005 10:50
Дано наистина
Но на мен цялата история мирише
Най-вече президентската усмивка от едно ухо до друго
Купува си победата на президентските избори
По този начин-да купува и да продава нечии животи...............
24 Декември 2005 14:07
Вместо да се пудри, Първанов да признае, че България е една унизена държава - необходим виновник и заложник на една жалка страна с два милиона население! Изключая природните и богатства, които по силата на обстоятелствата след 40 години ще принадлежат на цялото човечество!
24 Декември 2005 16:35
Чичо Докторе, би ли обяснил какво имаш предвид под това ..."какъвто се явява майката на това момиче, то малко дипломация и състрадателност към децата не би навредило. Особено като се има предвид, че въпросната майка не е съвсем невинна."
25 Декември 2005 02:47

Чичо Д-р, благодаря за калашника - сечеш и не питаш, ама таквиз като Чолака Helga s, огън ги не лови...Щото нали знаеш приказката - на лудия и пияния Господ ВИНАГИ помага...Присъединявам се към теб, МНОГО ТОЧНО СИ ГО КАЗАЛ: Най-после виждам д-р Чолаков да пише по темата, макар и с разкъсана и не много ясна мисъл. Но успехът е неопровержим. Фармакологията е също наука!
25 Декември 2005 06:23
Еи, тия на снимката горе, ма пояснете малко за какво става дума, щот за Кадафитата, пък явно и за останалия свят, си е нормален наказателен процес с изход присъда. Току виж ги пушнали - после: Българите си го искаха сами по-бръзко. Кой шай виновен?
25 Декември 2005 08:39
Развръзка , ама за чия сметка ?

Беше време , когато Иванчо Костов и хубавото Над е , като министър председател и като външен министър трябваше да се свършат работата , така както си свършиха работата хората от Унгария , Филипините , Полша и други страни , чиито медици също бяха арестувани по СПИН скандала в Бенгази .


Тогава те дремаха , чудеха се какъв гараж да купят за без пари или какъв " приятелски кръг " да завъртят като път към далаверата , а и бяха много ангажирани да се занимават с нелегалния износ на петрол и бензин за Югославия , въпреки ембаргото !...


Сега пък други си правят самореклама и едва ли не се изкарват благодетели на медиците ни ...


Сега ще се дават милиони , за да се спаси живота на няколко души и то ПАК НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАДЦИТЕ , които нямат никаква вина за ситуацията !...

Ето , на това се казва АНАРХИЯ и АБСОЛЮТНА БЕЗНАКАЗАНОСТ !...

То затова на територията България няма и няма и да има действително нормална държава !
25 Декември 2005 13:55
libiiskia sad izchaka izkazvaneto na papata v koeto beshe definirano vlianieto na turcia varhu balkanite do hrvatska a chestito sporazumenie
25 Декември 2005 14:24
либийският съд вдига присъдите и определя ново дело:


http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4558844 .stm
25 Декември 2005 18:59
Sram!!!
Sram za Bylgariia i bylgarskoto pravitelstvo/prezident, sys sybuti gashti da ostavi edin izrod da ni iznudva!
Vsichko se vryshta v nachalnata tochka i nadezhda za sestrite niama veche. Naj-dobroto, koeto mozhe da ochakvame za tiah e sled niakolko godini da se vyrnat edni razbiti i okajani syshtestva (kato Sergej Antonov).
Tova bilo "polozhitelen znak" i "dobra novina"!!! Che niakoj s uma si ochkvashe li tri dni predi da kazhat s kolko miliarda kadaifite shte ni iznudvat, sydyt da potvyrdi prisydite i kadaifite da ne gushnat parite?
Syd za bezhabernite bylgarski upravliavashti, i predishni, i segashni!!!
Da se dade edin mesec srok na Kadaifa da bydat osvobodeni i onevineni bylgarskite sestri, v protiven sluchaj da se schita kato obiaviavane na vojna ot Libiia. Da vidim Kadaifa ima li dupe da voiuva s NATO.
Otkazvam da bydem idiotite na sveta, vechno nerazbralite, vechno sys sybutite gashti, vechno sys upravnici, koito ne praviat i gram usilie da braniat nacionalnoto ni dostojnstvo!
25 Декември 2005 22:47
За мен нещата вървят към приключване на тази ужасна сага. Признак за това е безпрецедентното внимание на всички програми, които гледам и слушам: ББС, Дойче веле и СНН..Пуснаха 5 мин. Интервю с БГ външнен министър. Впечатли ме, че говори без всякакво самочувствие. Това е феномен за БГ-рина по принцип. Сигурен съм, че той е хиляди пъти по-културен и образован от всеки средностатистичесли фермер в Канада, САЩ, Австралия или Нова Зеландия, но ако чуеш тях как спокойно и без притеснение говорят те дори и за ТВ интрвю ще помислиш, че е обратното. БГските ПР “труженици” имат още много да работят по въпроса ако искаме да ни възприемат п-добре в света. Що се отнася до изхода от сагата ще се случи може би това, което пише дир.бг. Ще ги осъдят на доживотен затвор. Понеже има договореност, подписана с Либия ще ги върнат в БГ да лежат присъдите си, а тук ще ги пусант да си идат у дома. Моля Богу за това !
26 Декември 2005 10:19
Някой от Вас да е чел обвинителният акт??????? -- Как да си кажа мнението си, само на фразата---- Те са невинни. То в България има ли някой виновен???????
26 Декември 2005 19:17
Право си е чорбарчето-важното е да се СЛУГУВА у ристиенски страни.
Ако, че и слуги кат тоз армеец за си останат слуги, дори и да отидат на Марс.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ.
26 Декември 2005 20:39
Прав е CSKA. Кое е по-лошо – съдбата на медицинските сестри или това, че има 3-4 хиляди българи за които И СЕГА Либия е по-добър вариант от България. А и на кой “правоимащ” човекоподобен му дреме за съдбата на българите в България. Уви..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД