:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Романтична история

Тя живее в един двайсететажен жълт блок в жк "Дружба". Жилището й е шестнайсет квадрата, стаичка и кухня. През прозореца се вижда зимата. Тази година тя навърши 39.

Нека да я наречем Павлина.

Напоследък се бе пристрастила към интернет. Французинът, с когото се запозна в мрежата, й се стори съвсем приличен на изпратените по мейла снимки. Малко изненадана от самата себе си, тя го покани да й гостува за Нова година. Той взе, че прие. Уточниха подробностите.

И в събота на трийсет и първи, в три следобед самолетът на, нека да го наречем Роже, кацна на летище София.

Павлина го позна веднага. Стори й се малко по-нисък, но иначе си беше същият като от снимките - набит, с къса прошарена брада, с момчешки очи, чистоплътен. Целунаха се и излязоха навън да вземат такси.

Таксита нямаше. Един ром им предложи да ги уреди с превоз. Дълго вървяха по шосето в кафявата киша - напред ромът, след него Павлина, накрая Роже. Ромът от време на време се извръщаше и очите му се бялваха.

Таксито, явно пиратско, чакаше маскирано зад някакъв храсталак на първия разклон. Вътре миришеше на четиримата танкисти и кучето. Четиримата танкисти обаче по партенки. А шофьорът беше мрачен като гипсов бюст на комунистически вожд.

Когато спряха пред блока, пред тях падна бомбичка. Тя се мяташе като ранена птица в черния сняг, ахкаше, съскаше и пищеше. Накрая се взриви почти в краката на французина. Изпод балконите на първия етаж изхвърчаха три гуреливи кучета с опадали мигли и хукнаха досущ караконджули през паркинга.

В асансьора Павлина видя, че долната устна на Роже се е сцепила.

Оставиха куфара в средата на стаичката и след като Роже се изми, излязоха да вечерят.

Натъпкаха се в един автобус, който ги свали в центъра. Наоколо в кишавия мрак, инкрустиран тук-там с неонови отблясъци, крачеха тълпи с пакети, а улиците бяха пълни с автомобили с натиснати клаксони. Сякаш бе започнала повсеместна евакуация. Когато някой блъснеше с рамо Роже, той тихо казваше "пардон".

Заведенията пращяха по шевовете. Все пак намериха две места и успяха да хапнат. Виното ги отпусна, но музиката беше толкова силна, че почти не успяха да разговарят. Прибраха се в "Дружба" малко преди полунощ. Отвориха шампанското, което бяха купили. Точно в дванайсет наоколо настана такава пукотевица, такива гаубици затрещяха, фи-и-и-иууууууу-пчххххх!, че Роже предложи да седнат на пода. Седнаха на пода, изпиха шампанското, после пиха водка, слушаха музика, помълчаха, поговориха. Тя му разказа за своите опити да направи филм. Той й разказа за тримата си пораснали синове. Похвали я за хубавия й френски. Тя допря пръст до сцепената му устна.

На сутринта, когато се събуди, го завари да стърчи прав до прозореца. Много добре знаеше какво вижда той. Виждаше изрисуваното с графити училище, супермаркета по-натам, кафявите пътеки през снежното поле, разперени като пръсти на драматична актриса. Щом седнаха да пият кафе, Роже й каза, че си тръгва и я помоли да му помогне да презавери билета. Тя кимна. Вечерта, след като го беше изпратила и се прибра вкъщи, дълго лежа по гръб на матрака. Не мислеше за нищо. Някъде по горните етажи някой се къпеше и водопроводните тръби свиреха "Токата и фуга" от Бах. Бах свърши и Павлина се надигна. Изведнъж забеляза, че Роже е забравил върху бюрото ключодържателя си. Малката Айфелова куличка стърчеше нагоре съвсем като истинска.
66
6120
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
03 Януари 2006 00:20
интересна и тъжна реконтра-западняците се стряскат на всичко по-различно от техните навици и начин на живот и си мислят, че техният живот е "нормалният", но дали в Париж е по-спокойно, хм, не мисля, Тулуза са я светнали

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
03 Януари 2006 01:10
Да-а, реалистично...
даже натуралистично...
Тъжно...
Срамно...
Безнадеждно...

Редактирано от - редник на 03/1/2006 г/ 01:13:14

03 Януари 2006 01:48
Много точно казано и много вярна картина! Това и още:
много дупки, блъсканица, ухилени келнери, шофьори и минувачи, говорещи на “ти”, надничане в пазвите и сумтене във врата, пребъркване по джобовете с лек финт в “Билла”, контейнери с вечно взиращи се в тях хора останали без сили от взиране и без никаква надежда, хора, захапали евтини сандвичи и гранясали банички край изпокъртени спирки в Младост и недостроени подлези по “България”...Това е, което виждам и досега[/u]

Редактирано от - bot на 03/1/2006 г/ 09:46:27

03 Януари 2006 03:28
Тупак, страхотна реконтра! Ето на това викам аз истинска реконтра ...
03 Януари 2006 04:13
Браво! Щеше да бъде наистина смешно, ако не беше толкова тъжно... Прекрасна "Реконтра"!
03 Януари 2006 08:02
А, за много години!!!!
Майстор е Шамару.... маисторски е цопнал в калта.... баш в средата... така трябва... да са върти бича.... да не избледняват синилата...зер по-мръсен град от София нема... там сичките улици , начело с "Витоша " са като сокаци в Ченгене махлеси, панелките аха да паднат, ръждясали Москвичи правят задръствания по Цариградско шосе, вертикална планировка - никаква... наркомани, мангали , депутати и министри вилнеят из клетата ни столица...
Горък .горък Тупак Щамару... що не та ограбиха в Сентрал парки или да те изнасилят в некое парижко предградие та да си отземеш и ти от хубавото.... деееба...
03 Януари 2006 09:17
За много години, да го наречем ЧНГ!
кво й е тъжно на реконтрата.. ми че пролетариата винаги е имал сетива за мизерията.. умее да я забележи и да я предаде ного въздействащо.. после па пак да гласува за БСП.. ма тва е друга тема.. а иначе главните герои можеха и да бъдат и ограбени от маскирания шофьор на такси.. дамата с накълцани пръсти.. а гостенина блудстван с твърди предмети.. манджата в ресторанта можеше да е гранясала.. месото развалено.. яйцата салмонелозни.. французина почва да повръща още на масата.. с изцъклени очи.. от ушите му капе жълтосива слуз.. а дамата от дружба да се дави в киселини и се оригва извинително.. канализацията в блока.. след като са се довлекли до него с каруца на състрадателни клошари.. можеше да се скапе и фекалии да залеят единствената стая.. газейки из тех разклонителя пък да даде на късо.. да се разхвърчат искри.. франсето да се разтресе като вокалист на метъл банда.. хлебарките да пукат и изпушват.. като забравени в тенекия с мазнина пуканки.. нещо такова.. по оптимистично.. се пак празници са.. нали.. ех.. този пролетарски оптимизъм..
03 Януари 2006 09:39
Ако не се беше поизсилил с някои очевАдно неверни неща и беше добавил тук-там още малко щеше да стане добре.
Изобщо няма апартаменти от 16 квадрата, стаичка и кухня в Дружба са около 40-45 квадрата най-малко. На аерогарата винаги можеш да хванеш транспорт и не ти трябват цигани.
Все пак да не се забравя, че голяма част от сегашното ни настояще дължим и на французите от преди години.
03 Януари 2006 09:48
За много ЧНГ и от мен!



Права е кака, както винаги (еваларка, каке!), супер-мега си е Реконтрата. Да не й бе ограничен обема съгласно вестникарските канони, щеше като сценарий за Дунав мост да включи и нахвърлените от кака идеи. Съвсем според явно добре усвоените принципи на социалистическия реализъм. Салве, Шамару!

Редактирано от - Д-р Перемянов на 03/1/2006 г/ 10:00:09

03 Януари 2006 11:22
Работя в центъра на Виена. Срещу катедралата Свети Стефан. Красива стъклена сграда с луксозни магазини. В шест часа сутринта чакам пред служебния вход в малката уличка отстрани. Луксозен асансьор ме сваля в подземието, където са складовете на магазина. Етаж минус 3. Лъхва ме миризма на клоака. В тесен коридор стоят опакованите в найлони модни дрехи. Показват ми един ъгъл на пода, където да си сложа палтото. Подът е циментов, покрит с мъхест прахоляк, валящи се найлони и изпочупени закачалки за дрехи. Миризмата е задужаваща и явно идва от отходните тръби, минаващи над главата ми. Шест часа! Без почивка, без тоалетна, без капка вода! Разопаковам механично дрехите и се притеснявам, когато някоя падне на пода, но шефката само махва с ръка. Красивите дрехи са натъпквани, намачквани, нахвърляни. Трябва да се бърза. Коледа е и магазинът горе е като гладно чудовище. Прилошава ми от липсата на въздух, светлина и вода. Наколо говорят на турски, сръбски, арабски. Със сирийският студент по медицина говорим на немски. Казвам му, че никога вече няма да си купувам дрехи от този магазин. И му пожелавам весели празници... Всъщност той празнува ли Коледа? Да! Е и аз празнувам. В центъра на Виена. Срещу катедралата Свети Стефан.
03 Януари 2006 11:41
Яко!
03 Януари 2006 12:01
Много тъжна реконтра, защото уви, е много правдива. И това не е само погледът на чужденеца, по принцип съм против равняването по "Да не се излагаме пред чужденците", така може да види България и всеки българин, който е прекарал повече от 3 дни някъде в централна и западна Европа. Ненужно преувеличено е това за таксито, такси вече може нормално да се хване от стоянката на летището без изнудване (говоря от личен опит) и това с панелната гарсониера. Доколкото ми е известно, гарсониера по някогашното БДС, когато е застроявана Дружба, би трябвало да е 42 м2. Но пък за новото строителство жилище от 16 м2 не е неочаквано. Ениуей, в контекста на идеята това са несъществени подробности. Големият проблем на цялата заобикаляща ни мърлящина, струва ми се, е липсата на точни правила, оповестени на всички. Което пък, пак според мен, е работа на държавата, независимо от цвета на правителството. Мисля си, че никой няма да има нищо против да е примерен, просто трябва да му се каже как да го прави.
П.П. Приветствам патриотичното чувство на Манаолана, но пак в интерес на достоверността, в района около Св. Стефан единствената стъклена сграда е на Кентнерщрасе и тя не е магазин.
03 Януари 2006 12:08
Има боксониери от по 25 квадрата. Но лирическата героиня със своите 16 квадрата е много над средното, като стандарт. Да беше ги продала и да потегли за Париж. С еднопосочен билет.
03 Януари 2006 12:17
Работя на стол. Стар дървен стол. Средата, работната ми среда, е стресираща, ужасна направо. От сутрин до късна вечер съм "затворник" в сградата. С лигави алкохолици, с истерични хомосексуалисти, с лукави крадци и евтини жени, продаващи, подаряващи е по-точно, плътта си, с интриганти и с кръгли глупаци. Коридорите са безкрайни, шумни и обвити в тютюнев дим. В тях можеш да срещнеш, да видиш очи в очи утайката на морала и на човешкото достойнство. В сградата работя, в сградата се храня, в нея спя и в нея се облекчавам. И не мога да остана сам. За миг дори. Следят ме навсякъде. В дългите коридори и в работното помещение, на стълбите и в опушения бюфет, бюфет с евтина храна и кафе в пластмасови чаши. Следят ме и преди да съм прекрачил сградата. Чувствам този поглед навсякъде. Не мога да се отпусна - не мога вестника си да прочета, не мога да побъбря с колега, не мога да се обадя на приятел, не мога да се прозина или носа си дори да избърша, спокойно и без притеснение или страх, че съм наблюдаван. Сградата, в която работя, е в София. Срещу паметника, срещу Коня.
03 Януари 2006 12:25
Реконтра

Романтична истерия

Глупака Мъро

03 Януари 2006 12:26
Брато, срещу главата, или срещу опашката работиш? Или ги редуваш?
03 Януари 2006 12:26
Како, Докторе, ЧНГ!!!!
Тоа опус на Шамару ми се види като дописка на дълбоко демократичен селкор до европейски ежедневник за престъпността в България...
03 Януари 2006 12:29
ЧНГ, дедо керпи, да си жив и здрав, да илядиш, и внуци-правнуци-праправнуци, и те така!



Тури си го Шамару на ...керпеденчето; ако ти разправя, какъв стана узрелия паламус по твоя рецепта, мигом ще забравиш и контри, и реконтри
03 Януари 2006 12:34
Принуждавате ме и аз да се повтарям : ЧНГ, Керпи, Докторе! Присъединявам се към призива на Доктора за дълголетие и други екстри
03 Януари 2006 12:35
Мно-о-о-го точно. Точно така мислят за България огромен брой от жените, които се женят за чужденци. Не знам дали авторът е вложил ирония, ако е така - евалла. Всяка десета оженена българка м/у 18 и 40 години е оженена за чужденец. При мъжете процентът е десетки пъти по-нисък. Да не забравяме, че огромна част от проблемите на модерното/постмодерно общество - улична престъпност, гетоизация, наркомании са съществена част от историята и съвременния свят на Запада, както и концепцията за личната свобода. От нея на Запад усилено с еотказват - виж САЩ и Великобритания, но възприемат социалното инжинерство и зловещите градоустройствено-естетическо-пуритански проекти на комунизма. Бегайте, к...ви по далече, тук ще дойдат китайки, украинки и македонски девойчета. Да живей глобализацията!
03 Януари 2006 13:02
Re: Eleanor
Haas Haus наистина не е точно срещу катедралата. Но там има магазини и по-точно този, за когото говоря.
03 Януари 2006 13:02

ЧНГ! кака Пепа, Д-ре,

Попангелов, да не би да си
оженена българка м/у 18 и 40 години и оженена за чужденец
, че си така наясно акакво мислят
жените, които се женят за чужденци
като долуподписаната. Само чe аз - поне засега - не съм оженена, а омъжена.
03 Януари 2006 13:04
Аце!!! ЧНГ!!!

Виж, омъжена може и да не останеш, всичко се случва, но в никакъв случай да не преминаваш в другия лагер - на женените!
03 Януари 2006 13:10
ЧНГ и на теб!!!
Що да не преминавам
03 Януари 2006 13:14
O! И от твоята уста - в Божиите уши! за другото ти предположение
03 Януари 2006 13:14
Щото ще е загуба за нас, мъжете Преминаването в другия лагер като правило е окончателно и безвъзвратно
03 Януари 2006 13:22
Аце , Премянов, ЧНГ и на вас и всичко , каквото си требе към това!!!
Докторе , турих го , където каза , че и му вързах червен конец... И аз се смърсих по празниците с паламудец.... и много мерло от Поморие...Обаче ме сразиха с един домашен бахур , който направо ми откова саваците.... още ми е на езика...
03 Януари 2006 13:26
А пък аз с въздишка бръкнах в неприкосновения запас, и извадих едно Мерло от Сухиндол, 1990-та...просто не мога да опиша, за какво вино става въпрос! Турнал съм го да събира прах на стелажа в маза още преди 15 години, за тия години се бе превърнало в амброзия...
03 Януари 2006 13:27
ЧНГ, ЧНГ, ЧНГ на всички реконтраджии, на авторите и на критиците им от форума!
Аз, изпълнявайки пожеланията на всички да стана по-добър през тази година, ще кажа: Шамару отново ни представя чудесния си стил, макар и върху недобре побрана тема.
03 Януари 2006 13:28
Добре - няма...
Керпи, ЧНГ !!!
А Реконтрата страда от анахронизъм. Отнесена към '90-те би била по-достоверна.
03 Януари 2006 13:38
ей.. амброзини .. защо в мазето я държиш тая именно напитка.. тя си е направо за касета в некой банков трезор.. макар че напоследък в тях по лесно се влиза
03 Януари 2006 13:45
Аха... точно поради това А в моята маза трудно се влазя...
Аз полуочаквах сухиндолското да се бе развалило, че на тях не им е силата в Мерлото, затова имах подръка и един Мавруд от Асеновград 1988 и един Мелник 1987...а те в каква амброзия са се превърнали, просто ме е страх да помисля И Публичния трезор на пл. Батемберг няма да е достоен...
03 Януари 2006 13:51
не е лошо да сме по широко скроени.. затова именно отпочнах новата реколта широка мелнишка.. разбрах обаче защо са я нарекли древните широка.. свързано е с черния дроб.. още ме подпира
03 Януари 2006 13:54
Знам, за какво говориш... Затова си тананикам от днес, и за още седем дни напред, "пършевииица, пър-ше-ви-ца" , за радост на докторката
03 Януари 2006 14:00
Пък аз имам нов касов апараааат.... нъц, нъъъъц
03 Януари 2006 14:05
Бе май не си само ти... вчера един аптекар просто ми изпили нервите, докато се оправи с неговия, за едни никакви алки зелцер ... Кво им е на старите?
03 Януари 2006 14:07
докторе
аз пък керпиньо съм с расов "апарат".. ако трябва да се хване.. римува се с апаратура

03 Януари 2006 14:12
ЧНФ и от назе, таварищи... секакви фъкове да ви се случват и тоз иър...
ний пък бехме на бългериън нюиър парти... не че сека година не сме, но таз беше аслъ-аслъ биджи... голем фък... мизета по рецепта от балкантурист... пиене поне секи си носеше (кой ме би по тиквата да се явя с шише гленфидиш незнам)... пушек до коленете... из него носят възгласи как шибаните американци не знаят да празнуват... и мюзикът... тотална чалга от дивиди... имах щастието да видя фамозният азис и ишчо дузина пооскубани моми... веселба ей... веселба... най-интересен беше на видеото бекграунда... разни шебеци с костюми седят из кюшетата много серьозни и намръщени с пура в едната рука и чеша в другата... ако се обърнеш и прозреш през пушека - същата картина... само не тъй лъскава... адна тьотя, дето шлинкаше мартинита от ваза с по цел буркан маслини вътре, ме фана да ми разправя как адна сутрин зели да я водят на кафе в нюйорк... ама истинско, тя тея тукашни бози не ги признава... тук кафе, там кафе... чак в бостън намерили най-накрая некакво мизерно кафененце... старо, прашасало, гола вода... и кафето едвам ставало за пиене... в българия кви кафенета имало ехехей... и за достойнствата на текста на чалгите ми разказа... ама не мога да ви го кажа, штото толкоз нонсенс тъпата ми пияндурска кратуна не поема... както да е... посрещнахме нюиърът... хорото беше пак некакъв чалгаичен сурогат... направо от него с другарката блиндяева и несколко съмишленици избегахме у дома... да плюскаме сен андре намазан на отчупляци багет, да го поливаме с '03 мерло от люк пирле и да слушаме ношното кончерто на нюйоркската филармония, дето солоиска бе адна румънка, която пя чалги от верди и пучини... на чист въздух... та нема кво да ги съжалевате виртуалните любовници от дружба... и по-лошо има... както бе сказано уже...
03 Януари 2006 14:23
...ма той си е все стария расов апарат ... не си го сменяла нали Како....?
Щото сега едни китайски ментета.... мани- мани... Виж едновремешните апарати.... да ти е драго да ги ползуваш .... и не отказват бе.... кат` пушка манлихера са мааму стара... бе , разбираха хората тогаз от апаратура...
03 Януари 2006 14:25
Тов. Пекарь, и на вам так же!
То вашето посрещане е било некъв ужас, некъв ад... Все едно в кв Люлин или направо Обеля 3 си я срещал Новата година... Другата година да не правиш повече БГ- експерименти за границей - взимаш пекарката и малкия пекар, и -----> в подножието на Балканя, на чист въздух, прясно свинско и винско, и народни песни и хора...и армеева чорба на заранта.


ПП нашият прашчо се казваше Мирослав... а вашият, колеги?
03 Януари 2006 14:46
фък... мирослав... странно име за крийчър, дето му е писано да умре през декабърь... нема много време за славене... йово ми се струва подходящо име... особено ако сестра му е определена за разплод...
03 Януари 2006 14:50
Явно оунъра е имал кинки чувство за юмор... Така или иначе, бе един превъзходен спесимен на свинската младеж, R.I.P ...
03 Януари 2006 15:04
Мрачно! Dark! Darn! Se non e vero, e ben'trovato.
Моята чаша е 9/10 празна, на други е 1/10 пълна, на трети - тези, дето ограбиха България, прелива като гейзер.
Дано новодошлата година е по-лоша от следващата и по-добра от изминалата.
Иначе Реконтрата е супер.
03 Януари 2006 15:09
Реконтрата определено не е супер, но айде да'н'с'ъ отпочваме от пръвия работен ден
И пак е работен ден и пак ЧеНГета насекаде
Айде по едно ЧеНГе 2006 и от мен! Всичко най- на всички!
03 Януари 2006 15:11
ето така символично следва да се гледа на настощето и проблемите чашата е.. знайно е.. един символ.. подобно розата.. тя символизира женския полов орган.. празна е.. както се казва в горния текст.. в големата си част.. има нема девет десети.. автора на текста самокритично споделя с нас че може скромно да я напълни максимум една десета.. вижте колко е смело това.. колко други от нас са се сблъсквали с проблема малък пенис и колко са можели така човешки да споделят терзанията си.. бравос за смелостта
03 Януари 2006 15:18
Тази година ни тръгна на психоаналитици. Фройд роза да яде (но от розата на кака Пепа ще му преседне). А аз искам да надигна чашата на каката.
03 Януари 2006 15:24
дедо... пилешка супа... съдържа в изобилие антибиотици (дето са хранили пилето с тех)... избиват сички вредни гадинки дето пречат на растежа... пълниш чашата 9/10 с пилешка супа и топиш... след извстно време ще забележиш че супата почва да прелива... има растеж значи...
03 Януари 2006 15:25
Само умната с дръжката!
... на чашата... на каката
03 Януари 2006 15:35
Да, чашата на каката явно има нужда да бъде промита с пилешка супа... съдържа в изобилие антибиотици (дето са хранили пилето с тех)... щото в някои чаши се завъждат едни гадинки...
03 Януари 2006 15:41
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД