:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евтините заеми за българи в Испания се оказаха мит

Банките отричат да са обещавали ниски лихви или преференциални условия за емигрантите
Обявените нисколихвени кредити за емигрантите ни в Испания се оказаха поредният предизборен трик за спечелване на гласовете на българите зад граница.

Заемите не са жилищни, а потребителски. Лихвите не са по-ниски, а нормални за Испания. А цитираните български банки изобщо не знаят, че са включени в схемата, показа проверка на "Сега".

Социалното министерство се разграничи вчера от инициативата, въпреки че тя бе обявена по време на посещението на министър Христина Христова в Мадрид.

По време на срещата на Христова с българската общност в Мадрид в събота посланикът ни там Василий Такев съобщи, че е договорено българите в Испания да получават изгодни кредити, с които да си купуват жилища у нас. Лихвата щяла да бъде 3,5%. Партньор от българска страна била Булбанк.

Само два дни по-късно информацията бе опровергана. От Булбанк казаха пред "Сега", че не знаят нищо по въпроса и за първи път чуват за подобно предложение. 3,5% лихва е нормална за Испания, но е ниска за жилищни кредити в България. У нас в момента лихвите се движат между 10-12%. Най-ниската е на Райфайзенбанк - 5,5%.

Проверка на "Сега" показа, че българите наистина могат да теглят кредити от испанска банка, но потребителски, а не жилищни. Те са в размер до 15 000 евро и се изплащат за 7 години. С тези пари обаче емигрантите ни купуват къщи в България.

"Проблемът е, че банките в България не отпускат кредити за жилище въз основа на трудов договор в чужда държава", обясни пред "Сега" Бойка Деванагие от Асоциацията на българската общност в Испания "Балкан". Лично социалният министър Христина Христова се ангажирала да преговаря с български банки за уреждане на проблема.

Деванагие се похвали, че асоциацията й е издействала преференциални условия за нашенци от Националната банка на Каталуния - Caixa. Когато българин си купува жилище в Испания, банката му дава кредит, който покрива 100% от цената.

Ако пък реши да си купи жилище в България, банката отпуска 10 000-15 000 евро, но при по-висока лихва - между 6 и 7,5%. До приключването на броя вчера от Caixa не коментираха тази информация.

Подобен смесен проект на кредитиране уговаря друга асоциация на българите в Испания - "Габриела". Той обаче се отнася само за българите, живеещи в област Сеговия. Те са около 7000 души. От асоциацията твърдят, че са договорили с местна банка българите да получават потребителски кредит при лихва 3,5%. Сумата ще покрие около 20% от стойността на жилището, което ще се закупи. Останалата част ще трябва да се тегли от българска банка. И оттам твърдят, че преговарят с Булбанк, което не бе потвърдено от финансовата институция.

Вчера посланикът в Мадрид Василий Такев не бе открит за коментар.



Традиции

Изгодните кредити бяха част от предизборните трикове на НДСВ на миналите избори. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски обеща на предприемчивите българи безлихвени кредити. По-късно обаче се оказа, че няма българска банка, която да отпусне подобни заеми. След преговори се стигна до договорката царските кредити да бъдат давани при лихва 10%. Първоначално заемите бяха между 5000 до 15 000 лева, а от миналата година са до 20 000 лева.

Наскоро от социалното министерство обещаха, че ако НДСВ спечели втори мандат, държавата ще погасява част от кредита на младите семейства - по 500 лв. при раждане на първо и второ дете.
32
1468
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
16 Май 2005 21:33
Не били компютри, ами компоти... и не ги купили, ами ги върнали
16 Май 2005 21:49
Първо ги изгониха от къщите им в България да си вадят хляба в Испания, а сега искат да ги заробят и в чужда държава. ПРЕЗАРОБВАНЕ!
16 Май 2005 22:02
Що бе батка, някои бий ли те да туряш автографа на пунктиря?
16 Май 2005 22:24
Христина Христова открива в родното си село дом за стари хора за 3.5 млн.лв от бюджета(демек от джоба си). Тая Дулцинея за нула бройки подмина и Пенчо Кубадински – другата седмица ще лОви зебри в Кения.
16 Май 2005 22:44
Абе, вие на ред ли сте, бе вестник, как можете да пишете такива глупости, я си проверете информацията и стига сте подвеждали хората, тъпи комунисти.
16 Май 2005 22:56
Напоследък в редакцията явно цари отпускарско настроение - почти ежедневно се пускат материали, годни единствено за жълтите издания...
Редакторите сякаш са забравили, че основно правило в журналистиката е всяка информация да се проверява от два или повече независими източника, иначе читателите губят доверие...и тиражът пада...
16 Май 2005 23:28
Що бе Опус.
Вчера си имахме атомни бомби, днес се оказа че си прайли майтап сЪС СЕГА.
Лошо нема, бързаме за ЕС.
16 Май 2005 23:46
Празни приказки на някои Български Политици. Родината на човека е там , където има Къща и Покрив... Как може ние Българите в Чужбина да си имаме дом в Други държави без проблеми (ако си работлив!), а в Родината ни нямахме и не може никои лкесно и сега да си купи дом в Българяя...... Каква е тази "крива" Държава България, която по различни поводи говори за Патриотично чувство, а не дава елементарен подслон на Гражданите си... ИДЕИ къща не правят!?.. Още Българи ще емигрират...
16 Май 2005 23:52
Тоя шпанец мадейра от кен ли пие или Загорка го е поздравила за демографския ръст?
17 Май 2005 00:28
То, цялата тая държава от векове е само един мит, та какво остава за някакви си предизборни обещания!!!
17 Май 2005 02:09
Ами аз още вчера казах че тия банки които дават пари за къщи в Бг или са изкукуригали или са пирамиди.Виж за този вариант не се бях сетил т.е. информацията де се окаже "непроверена" и оттам невярна.Ама цялата работа ми се видя много нелогична.Аз работя в Норвегия вече 8 години и те не искат да ми извадят една пиклива "Виза карта" щото данъчния ми номер а като за чужденец, и си имам конта от 6 години там в които държа крупни суми за лихви и пак... Тези нашите отидоха с по един договор за работа (колко такива са ми "падали" и вземат пари за къщи.. И като казах че това не е нормално защото Бг и Испания не знам дали имат договор за правна помощ но дори и да имат на българин който е взел пари за къща и то в България трудно ще му хванеш дирите.Казах и че не е нормално да се прави така но тук ми казаха че такова нещо можело да се роди само в една болна глава.
17 Май 2005 02:21
Абе ногу народ се загрижил нещо предизборно за нашего брата. Кой ти бърже в джоба бърка за здравни вноски дето не ги дължиш, кой се хвърля да ти урежда заеми за къщи в българия, кой ти организира маратон на азис и прочие лебеди в европа да подготвят едмигрантите за правилния избор на изборите.
Нещастни чиновничета и полит-натегачета,
който от нас иска, все ще си уреди кредит. Няма нужда от партийна и министерска помощ с доброжелателни погледи вперени я в портфела, я в изборния глас.
Като си оправите авгиевите министерски обори, като уволните паплачта дето се е накатала в мраморни здравни дворци и разказва играта на нещастните пенсионери имали карма да остареят в бг, тогава може да се обаждате. А не да мислите глупост след глупост, да уреждате далаверка след далаверка, да тропкате хорца на евро чиновници и да примлясквате около сладки сделчици за чешмички и къщички за баби яги.
Пуста сопа!
Най вече за жлътналите се царедворчета. Незнайко, хубаво да четеш.
17 Май 2005 02:29
То пък да не би да са останали български банки? Същите дето лапат там, тук кълцат с двойна лихва!
17 Май 2005 03:54
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
17 Май 2005 03:57
и тоа го изненадая. затова не требе да се емигрира у турция
17 Май 2005 05:53
Писна ми от жълта демагогия. Обещанията им нямат край, но края на управлението им май че вече се вижда. То да бяха само банките, а те за още колко други неща излъгаха. Смешници и нищо повече...
17 Май 2005 07:06
абе нали газетите требва се за нещо да пишат , па които си дава за тех парите да му мисли
17 Май 2005 09:13
Тъй, тъй, вчера аз написах, че Христина Кифлата пак се е изцепила в Испания, ама кой да верва???
17 Май 2005 10:35
и че то кредити и сега си се дават тука и българите си изплащат апартаменти. Тия данни не знам от каде ги зимат, аз не съм се интересувал много много но познавам много българи които още са на резиденции си изплащат в момента жилища в Испания. И 100% са кредитирани от Испански банки. И срока на погасяване знам че е 15, 20, 30 години.
Е6 вчера каза че щом дават кредити трябва да са пирамиди. Него главата му е пирамида. Е6 до каде я е докарал щом до сега не знае че АКО една банка Caixa, LaCam, Bancaha или ква да е дава кредит то значи може да го земеш.
Пирамиди..... такава АНИМАЛАДА ИМА САМО В БУЛГАРИСТАН И ГЛАВАТА НА Е6
17 Май 2005 11:46
100% ипотечен кредит банките трудно отпускат. Нормално отпускат до към 80%. Номерът тука е, че това са проценти от данъчната оценка на жилището.
Т.е. се заиграва с данъчната оценка - оценява се за повече пари, та с 80% от оценката да се покрие покупната цена плюс разходите.
За целта обаче или трябва жилището наистина да се продава на нереално ниска цена, или оценяващият да има стимул да го оцени по-високо. Това второто обикновено го осигуряват някои фирми за недвижими имоти...
17 Май 2005 12:32

абе пич замая ми се главата. Това е само форум, не е изпит в университета. Няма нужда.
само ти трябва +34 96 590 50 70 - 24h. todos los dias del ano
остави лекциите за професора и използвай телефона. Всекви условия и срокове. Питай всичко и за всичко
17 Май 2005 14:27
Абе човек - аз ти казвам какви са условията, ти се фърляш да звъниш по телефони. Ето ти директно от страницата им:
- La cuantí a má xima a financiar es hasta el 80% de la vivienda.
Аз кво ти казвах?
17 Май 2005 15:15
прав си 80% е... не съм се интересувал просто с точност. Щот всеки който е в Испания е спестил някой лев и го е дал а останалото е от банката:

El importe má ximo financiado es el 80 % del valor de la vivienda.

Interé s fijo: tle permitirá asegurar el interé s para toda la vida del pré stamo, hasta un plazo má ximo de 12 añ os.

Interé s variable: el interé s de la operació n se adapta a la condiciones de mercado, con revisiones semestrales o anuales del mismo, en funció n de la evolució n de los í ndices oficiales (EURIBOR o IRPH) má s un diferencial. El plazo má ximo al que se puede formalizar la operació n es de 35 añ os.

Cuota blindada: con esta modalidad pagará s siempre lo mismo, las variaciones del tipo de interé s no afecta a la cuota del pré stamo que será igual a lo largo de la vida de la operació n, si no al plazo de la operació n que podrá llegar hasta 35 añ os.







17 Май 2005 17:09
Заробване, презаробване и back-заробване и пак пре-презаробване....
на оружиееееееееееееееееееее
17 Май 2005 17:14
По4ерпили са опит от България, кадето вси4ко е мит
17 Май 2005 20:50
Извинете,
това студена вОда ли е в чашата?
(изкушавам се и да запитам:А, от шадраванче ли е или от чешмичка :-))
17 Май 2005 21:00
Абе има и други начини, поне в Щатите валят
предложения за кредитни карти със 0% on purchses and
balance transfers за 6-12 месеца. Та значи отваряш 5-6 такива карти
нахакваш ги до козирката купуваш каквото купуваш
и се снишаваш за 6 месеца и когато дойде падежа на пурвата
карта и изплащаш баланса, следвашата сущо тнт.
Можеш да акумулираш около $40 000 които знам че вършеха работа
преди една година сега незнам ( може би гарсониера в Каспичан)
Със здраве!
17 Май 2005 21:04
АБЕ ПРОФАНИ КАТО НЕ ЗНАЕТЕ НЕЩО ЩО ПЪРВО НЕ СИ ГО ИЗЯСНИТЕ А ПОСЛЕ ДА ГО КОМЕНТИРАТЕ!

То да не са само лихвите ами таксите за обслужване, таксите за усвояване, разглеждане, предсрочно погасяване и др. полвин дузина такси! Като добавим такси за откриване, подържане, закриване на сметки, минимално салдо, такси по преводи и т.н тази ниски лихви могат да ти излязат доста солено!
На Райфайзен лихвата е 5, 8 % НО САМО ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА след това е 8, 5% ако ти нахакат и една готина комисионна за обслужване на кредита от 2-3% годишно и също така готини такси за подържане на сметки и преводи - ела и само сеир гледай!

На Запад ливхите са ниски обаче КОМИСИОННИТЕ СА ГОЛЕМИ. 10 евро месечно за подържане на разплащателна сметка, 2, 5-5 евро за превод, 100-тина евро годишно за разкриване на кредитна карта плюс месечни такси от около 10-15 евро и т.н да не продължавам че може ум да Ви зайде!

КОГАТО ГОВОРИТЕ ЗА КРЕДИТИ ОТ БАНКИ ТРЯВА ДА ВИ Е ЯСНО ЧЕ ТОВА НЕ ВИ Е ЗАЕМ ОТ СЪСЕДА ДАДЕН НА ЮНАШКО ДОВЕРИЕ - ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯШ НА РАЗЛИЧНИ УСЛОВИЯ ОТ КОИТО ФИНАНСОВИТЕ НЕ ВИНАГИ СА
НАЙ-ВАЖНИТЕ! Например: Никой няма да отпусне кредит на човек над 65-70 години независимо какви доходи има тъй като вероятността да умре преди да си върне заема е много голяма или на човек който не си плаща здравните или пенсионните осигуровки - той като лъже Държавата колко му е да излъже и теб!

ОСВЕН ТОВА БАНКИТЕ СА НЕЗАВИСИМИ ИНСТИТУЦИИ - ТАКА ЧЕ НИКАКВИ ПОЛИТИЦИ НЕ МОГАТ ДА ГИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ОТПУСКАТ КАКВИТО И ДА БИЛО КРЕДТИТИ!

Когато се говори за ниско лихевни кредити става въпрос че част от лихвата се поема от Държавата (т.е от данъкоплатците) съгласно предварително договорени условия - Банката само следи и обслужва кредита!
Самите Банки не са във възторг от такива кредити защото Държавата е доста неизрядна в изпълнение на задълженията си. Преди години бях свидетел на едно доста интерсно шоу: Човек изтеглил замеделски кредит по САПАРД, изплатил го предсрочно и подържащ перфектни отношения с Банката (т.е изпълняващ всички изисквания в срок) и идва на следващата година да тегли нов заем при същите условия. Държавата обаче не си е платила съответната част от лихвата и КРЕДИТА ВИСИ КАТО ПРОСРОЧЕН!Човекът си подава документите и му се отказва защото има непогасен кредит!
"Добре колко още Ви дължа за да си оправим сметките, мисля че досега не сме имали проблеми! " - казва човекът.
" Вие нищо!" - отговаря кредитният инспектор.
"Добре тогава защо сега не мога да изтегля кредит при същите условия ?!" - недоумява човекът.
"Защото кредитът от предходната година не е изплатен и стои просрочен!" - отговаря инспекторът.
"Ами дайте да го изчистим - кажете колко да платя ?!", ю
"НИЩО!".
Трябваше им около 2 часа за да се разберат че този който дължи е Държавата и че за съжаления и двете страни не могат да направят нищо!

Възможността Западни банки да отпускат кредити за покупка на жилища в БГ може да се разглежда и като начин да се избегнат рестрикциите които БНБ налага са ограничаване на кредитирането - официално кредитът е отпуснат от Чужбина, а не в България и не подлежи на контрол от БНБ.
17 Май 2005 21:21
Дъ Банкер, добре, добре. Убаво е да живееш на кредит, амага цялата държава България е така лошо, лошо Дъ Банкер...
17 Май 2005 21:54
Полека, банкерчето, да не изскочи някое бяло дробче, много се разпени.:-))
Може би щото много ги разбираш. Такси казваш... Таксите са за рисковите кредитополучатели. Ако си ги плащал - жалко, явно толкова ги разбираш, или се от гореупоменатата група.
Иначе си има т. нар Free Checking, Free Checking w/interest и т.н. - без такси.
Ако пак кредитната ти карта е с годишна такса - горкия. А кредити с такса за предсрочно погасяване () останаха само за много отчаяни и загазили, и то предимно при Subprime Lenders. Ясно къде си ходил (или може би само си чувал).
А сега наздраве, пий едно да се успокоиш, та да не ти се смеят и другите.
Cheers
18 Май 2005 22:32
Skydriver,

да си чувал изразът " на краставичари краставици не продавай".
Аз с това си изкарвам хляба (макар лично да не се занимавам с кредити)!
ЦЯЛОТО ЗАПАДНО БАНКИРАНЕ СЕ ИЗДЪРЖА ОСНОВНО ОТ ТАКСИ И КОМИСИОННИ А НЕ ОТ ЛИХВИ! FREE BANKING-ЪТ ОТДАВНА УМРЯ!

Преди години още преди да започне банковата приватизация при мен беше дошъл един специалист от Италия (интересуваха се от покупка на дялове от една банка) и ме попита какви са таксите и комисионите. Тогава всичко в БГ беше free banking и аз му казах че няма такива. Тогава той ме изгледа като някакъв престъпник и ми каза че ние не сме Банкери, а Лихвари! Как можело всичко да се плаща само от лихвите на добросъвестните кредито получатели, а хора които са си отворили по една мижава сметка да ползват всичко безплатно!

След като приватизираха банката всичко стана по Западен тертип! Така че не ми обяснявай как няма такси! Може ако си добросъвестен кредито получател някои от таксите да се опростят частично или изцяло но да си мислиш че няма такива - значи жестоко се заблуждаваш! Всъщност в момента надхитрянето м/ду банките става точно така - лихвата ни е най-ниската(ама таксите за обслужване са вдигнати)! Опрощаване на нещо може да има само ако ползваш някоя друга услуга която ти избива разходите! Например преди 7-8 години бях отишъл в Райфайзен банк и ги бях попитал каква е таксата за подържане на фирмена сметка - отговориха ми 20, 000 USD годишно! Абе викам им Вие нормални ли сте - кой идиот ще даде такава сума само за да си открие сметка при Вас ?! Оказа се че от въпросната сума се приспадат всички преводи в страната и чужбина, всички такси и комисиони по кредити и т.н. Така че за много големи фирми нещата изглеждаха доста прилично - просто банката не е искала да се занимава с някакви "плюнки" и така е решила да ги отсее!

Така че не ми обяснявай колко е безплатно всичко!

Мислиш че някой ще държи 18 000 сметки със салдо под 10 лв , 7 000 от който с 1 стотинка (както беше при мен преди 5 години) и всеки месец ще ги олихвявам и ще им печата извлечения вместо да им сложа една мин сума или една такса за подържане и като не я плати директо му закрива сметката!
Или пък някой на който не му стигат доходите за кредит всеки месец ще ми пуска молби и ще губи времето на търговските агенти - хакаш му една такса за разглеждане на кредит и го разкарваш от раз!
Това което го разправяш е само ако имаш изрядно кредитно досие т.е. вече са ти отпускали кредит и искаш да изтеглиш нов или да го подновиш при това отпуснатият кредит трябва да не е изтекъл или да е изтекъл наскоро - иначе всичко почва отначало! А такси за обслужване на кредита със сигурност има - опрощаването (ако има такова) е само за еднократните такси!
25 Май 2005 23:32
В Испания може да е така, може и да не е.Само да не се излъжете да правите влог в Българо Американската Банка в гр.Варна направо сте изгорели.Внасясяш с два подписа в сметка под условие и парите ги тегли само единия без другия.Резултатът една уволнена касиерка и пълно покритие.А вие ми говорите за отпускане на кредити.Ами теглете колкото можете.Може пък някой да смени парите и ще сте на кирия.Малко ли кредитни милионери си върнаха заемите.Успех...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД