:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки пети вече е средна класа

Стандартът на живот на българина в последните 5 години расте, единодушни са социолози от различни изследователски агенции, събрали се вчера в София на дискусия за жизненото равнище. На базата на данни от стари свои изследвания те се обединиха около тезата, че у нас вече се оформя отчетлива и значима по обем средна класа.

Според Кольо Колев от "Медиана" броят на представителите на средната класа от 1999 до 2005 г. се е увеличил от 6 на 19%. Според Мира Янова от МБМД пък средната класа в момента обхваща 20-25% от населението.

Според данните на "Медиана" групата на крайно мизерстващите е намаляла от 14% през 1999-а до 4 на сто през 2005-а. Броят на хората, които задоволяват основните си жизнени потребности (храна, ток, отопление, дрехи, обувки, здравни разходи и култура) без проблеми, е скочил два пъти за същия период и сега обхваща 23,5 на сто от населението.

През 2001 г. доход под 50 евро месечно на човек от домакинство са имали 76% от българите, заяви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". През декември 2004-а вече само 46 на сто са с такива доходи.

"Алфа рисърч" регистрира и растеж на потреблението на високотехнологични стоки, което е важен белег за увеличени доходи. За 4 г. с 4 пъти е скочил броят на закупилите си DVD - от 2% през 2001-а на 8% към декември 2004-а. Почти всеки втори вече има мобилен телефон, а 9% ползват домашен интернет.
51
838
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
16 Май 2005 21:46
Интересно какви са критерите с които работят "социлозите" говореики за средна класа и тенденции в неиното развитие, дали това пак не е 50 ЕУ на член на домакинство или може би 500 ЕУ?! А инфлацията, а раста на цени на стоки от парва необходимост? Маи всичко е на основата на профессйонал опинйон и сравнено сас стари изследвания!? За справка 4-ри членно семеиство с доход от УС $ 2000 на месец дори и след таксите, които трябва да плати си е за оплакване, а ако трябва да плаща наем или мортгаге?! А за цените в Европа да не говорим, в УСА цените са около два пати по-ниски. Без да правя реклама на УСА, ще заключа че тези "социолози" маи работят за предизборната кампания на НДСВ.
16 Май 2005 22:02
Могат да увеличат процента, ако за база вземат например Етиопия...
За стандартите на ЕС надали са повече от 1 %.
16 Май 2005 22:15
Dottore, Емигранте, добър вечер.
Good point...
Аз пък да ги питам как така "през декември 2004-а вече само 46 на сто са с такива доходи"- под ?50, а в сащото време "групата на крайно мизерстващите е намаляла от 14% през 1999-а до 4 на сто през 2005-а". Че ?50 са си мизерия и в Етиопия. Ъ... Или нещо не излиза математиката, или съм се почнал отрано... Ама не съм.
16 Май 2005 22:18
Задължениятя само на живущите в София към "Топлофикация" са около 78 мил.лева. При това положение най-малкото е невъзпитано да се говори за средна класа.
16 Май 2005 22:28
Щом има няколко социологически агенции, значи, че има някой на когото е изгодно да си плати за съответната услуга. Предизборният резултат е налице: свободни социологически съчиненеия....
А това пък
хората, които задоволяват основните си жизнени потребности

на нормален български значи хора, отказали се от основните си жизнени потребности
16 Май 2005 22:36
Ей, браво на всички, особено на всеки пети!
16 Май 2005 22:45
Всички таксиджии, които познавам, се мислят за средна класа!
16 Май 2005 23:08
Всеки които има GSM е "средна класа"!
Кво става в УСА, ЕС, Етиопия или Бимбилистан не ме интересува...
16 Май 2005 23:14
"...За 4 години 4 пъти е скочил броя на закупилите DVD - от 2 % на 8 %..." - почти толкова пъти им падна цената - вече има за 60-70 лв...
Тези видни социолози май си правят майтап с нас!...
16 Май 2005 23:17
апа бройо на купилите майбах рипна над 100%. и хотели се арча ногу повече - сигур и там има 5-6 стотин процентъ ръст
16 Май 2005 23:19
99, ти разкажи нам как е у твоята родна Турция, да имаме база за сравнение.
16 Май 2005 23:26
Old emigrante,

в Щатите всеки който има работа е средна класа.
наскоро гледах филм за несгодите на средната класа
по лос ангелеско- семейство тя работи камериерка в хотел
в Санта Моника а той водач на МПС - средна класа ,
ходи го разбери ама иначе как се печелят избори по америчко
нали всички под един знаменател и живота е хубав
Инак току виж някой се помислил за беден че бунтове ,
революции - не ти е работа.

а за средната класа в БГ абе кво да ти кажа
16 Май 2005 23:49
Не важно какъв си, а за какъв се мислиш......

There is no real definition of the middle class in the United States, assert economists and sociologists, who say "middle class" always has been more of a state of mind than an actual economic status. Even the U.S. Census Bureau has no official definition, although the middle 20 percent of the country earns between $40, 000 and $95, 000 a year, according to statistics.
16 Май 2005 23:50
Всеки, който има дървен крак, е средна класа. И може да гласува с него га си иска.
16 Май 2005 23:52
Поредна подигравка със социологията, с критерийте български, с всичко човешко!
Защо не се направи сравнителна таблица с критерийте на няколко страни от ЕС за определяне на принадлежност към "средна класа" и тогава да се види, колко български семейства покриват тези критерии.
Тук става въпрос за потребление. Цените на потребителските стоки в повечето страни на ЕС не са по-високи от нашите!
Това е явно поръчана от НДСВ, платена или не, предизборна пропаганда в медиите!
17 Май 2005 00:40
Брех!!!Какво единодушие в "повечето" Агенции за соц.проучвания!!!Този път НДСВ'то здраво се е изръсило да "финансира" повечко агенции та да изглежда по-достоверно проучването и социолозите да запеят в един глас Одата на радостта, че иначе някак май по-подхожда Погребалния марш за действителните социологически данни от такива проучвания за България.
17 Май 2005 00:53
Какво значи Средна Класа в Холадия (една от оснавателките на ЕС):
1. Собствено жилище - тук е обикновенно къща на 2 етажа с 2-3 Спални помешения и малка градина или голяма тераса(за излизане на слънце)
2. Собствени една или две коли (за съпругата).
3. Постоянни доходи, които позволяват да живееш без да имаш дългове.
4. Една Двуседмична ексурзия до Канарскитре Острови, Гърция или Турция в Годината да можеш да си позволиш със семеиството (това са сравнително евтини екскурзии)...
17 Май 2005 01:49
"Бедни", "НЕбедни-НЕбогати" и "Богати" НЕ е "КЛАСИ", а понятия, сочещи на съответен ИМУЩЕСТВЕН/ а не "класов"!/ СТАТУС на съответните хора !!!
За да са от различни "Класи", съответните групи хора трябва да имат РАЗЛИЧНИ групови Икономически Интереси! А "бедните", "НЕбедни-НЕбогатите" и "богатите", ако критерий е имотното им състояние и приходи, имат ЕДНАКВИ икономически интереси- всеки от тези хора иска и ИМА ИНТЕРЕС да е ПО-БОГАТ, отколкото е !!! И всеки от тези хора НЕ ИСКА и НЯМА Интерес да е ПО-БЕДЕН, отколкото е!
НЯМА лошо, че има такива РАЗДЕЛИТЕЛНИ понятия за хората, като "бедни", НЕбедни-НЕбогати" и "богати" ! Но освен по размер на Имуществото и Доходите , хората се делят и РАЗЛИЧАВАТ и по цвят на кожата, цвят на очите и косите, по пол, по размер на ръста им, на образованост и прочие, както и по принадлежност към "КЛАСА"!
"Класите" са : "Нисша", "Средна", "Висша" и "Нито една от трите", и НЯМАТ нищо общо с размера на Имуществото и Доходите на човека от дадена "Класа"! Критерий за принадлежност към "Класа" е ПОЗИЦИЯТА/ролята/ на човек в процеса на Производството на Стоки и Услуги- дали е Наемен Работник/"Нисша Класа"/, дали е Работодател /"Висша Класа"/, дали е "На Свободна Професия"- сиреч, едновременно и Работодател и Наемен Работник на САМИЯ себе си /сам занаятчия, сам адвокат, сам фермер и прочие// и дали е НИТО едно от трите/ учащ, пенсионер и др./. Наемните работници са "Нисша класа", тези със Свободни Професии са "Средна Класа", а Работодателите са "Висша Класа" ! Ерго, в една Развита индустриално държава "Средната Класа" НЕ може и НЕ трябва да е повече от 50% от хората- за да има достатъчно хора за Наемни работници и Работодатели за крупно индустриално производство/ това НЕ става с един Наемен Работник на един Работодател, нали?!/ !
Бедността, НЕбедност-НЕбогатството и Богатството , по принцип, са СЛЕДСТВИЕ от, а НЕ причина за принадлежност към "Класа"! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 17/5/2005 г/ 01:55:25

17 Май 2005 01:51
Ъхъ... имам дъвъдъ. И жисем имам. Значи ако си купя още едно дъвъдъ ще съм сред елитната класа в БГ така ли? Особено ако дъвъдъто е "Елит" Пък ако имах пари да си купувам филми(половин минимална заплата за филм), щях вече като бог да се чувствам
17 Май 2005 02:25
злобни душици
17 Май 2005 02:34
еййй кви хора сте вие бе, пак не виждате голямото, топлото, жълтото ... ами сте се разкритикували сега... Както викат съгражданите на незнайко, хайде да не разваляме хубавта история с разни истински факти.
Нали бе Незнайко

вместо да видите че хората земат кредити да си купят dvd-та по 30 долара, което е несъмнено ясен знак за правилната жълта политика, пътя към европа , нараставането на покупателната възможност и средната и баш средната класа... да не говорим за 800-те дни в които се случват тези работи и за гладните лъжливи социолози.
Прочие, да дойде горския (ама истинския).
17 Май 2005 03:00
Е па още ли се дърляте бре?
В статията си е казано - задоволяват нормалните си потребности. Значи ако не си още умрел от глад, си средна класа. Кат те заровят, ставаш долна (два метра под земята).
17 Май 2005 03:50
Тези платени евтини опити за зомбиране почват да стават досадни.
*
"Висшата класа" плаща на "долната" да убеждава "нисшата" че е "средна".
Със сигурност среден е средния пръст .
17 Май 2005 06:44
Двама в нашия блок са от класа, другите не сме от ДС
17 Май 2005 07:54
Айде бе, тия за всеки пети - средна класа не ми ги разправяй на мене, а ги разправяй на баба ми, която отдавна е напуснала този "благороден" свят и се е преселила в "по-добрия" отвъден!
17 Май 2005 08:11
Платените от Кашпировски (Кобургготски) агенции да влязат в zaplata.bg и да видят, че заплатите, които се предлагат на мениджъри у нас са около 500лв. В същото време за този месец платих ток 250лв, за миналия 300лв. А наесен още ще го вдигат. бТК вдигна телефоните и вече платих за април 40лв (без да съм много говорящ) и на М-Тел още 40лв. Кабеларка 18лв. Интернет 20лв. За градски транспорт - още 30лв. Вода (и там отдавна ми надписват някакво ТЕЦ, въпреки, че около мен няма никакъв ТЕЦ и въпреки че два пъти ходя и все обещават, че ще оправят "грешката" - 13 лв. - общо 420лв. БЕЗ ХРАНА И ОБЛЕКЛО. БЕЗ ДАНЪЦИ! БЕЗ КНИГИ, БЕЗ КАФЕ ИЛИ ЛЯТНА ПОЧИВКА! И аз съм Мениджър? Средна класа? Докога ще ни правят на глупаци? Ограбиха ни и сега най-нагло ни се подиграват. Поне да имаха някакво достойнство или поне чувство за мяра.
17 Май 2005 08:39
ole-le, че са платени, платени са. Ама че са евтини – силно се съмнявам!
Това, което са написали, не ме учудва. Чудното е, че вероятно вярват че ще мине. А става въпрос за джоба, не за "кой е най-великия ни политик"!
BTW, ако прочетете пък за “свободното време” какво констатира К.Колев... Добре, че “Сега” ни го спестява.
17 Май 2005 10:01
средната (аритметично средна) класа, по света и у нас, БВП на глава от населението

Холандия (там между другото повечето хора не живеят в двуетажни къщи, но нейсе): $29, 500
Португалия: $17, 90
Естония: $14, 300
Малайзия: $9, 700
Наше село: $8, 200
Филипините: $5, 000

та, все е средна класа, но разликата е в пъти и тази разлика идва най-вече от качеството на потреблението. което качество в наше село и във филипините липсва.
17 Май 2005 10:34
Ако тия всичките социолози или там няк'ви други са прави за едно, то е, че "средната класа" се измерва по обективни критерии, а не по това кой как се чувства или как смята, че живее, щото иначе всичко е пълен субекивизъм. Никой в БГ няма да каже направо, че живее добре - нали ще му се подиграват или ще го вземат за луд! Аз познавам хора, дето живеят доста добре дори по европейски стандарти /две коли, компютри, редовни ваканции, никакви прооблеми с ежедневнието и т.н./ а иначе са големи критикари, ще кажеш, че са окаяни. Хората в БГ, даже и да живеят добре, ги дразни средата - мръсотията, корупцията, несправедливостта и т.н.
От такава гледна точка, що пък да не се е увеличила средната класа в БГ, ако се измерва "математически", т.е. обективно? И к'во толкова си мислят някои, че е тази средна класа - мезонети и мерцедеси!? Чушки! Средната класа е да изкараш спокойно месеца, някои дребни удоволствия и малко пари настрана - т'ва е!
17 Май 2005 10:42
симо, според управляващите, трябва да сме доволни, че има все някъде по света страни, където е по-зле.
17 Май 2005 10:43
Eй ама това българите сме били големи богаташи бе.
Добре че са социологическите агенции да го научим
та белким майките , които от мизерия и глад хвърлят децата си
от балконите и сами скачат след тях като чуят , че сме богати
да забравят беднотията и да запеят оди на благодарност към
17 Май 2005 11:04
дълги номеро, аз пък казвам (и правя) следното:

1. добре е всеки сам да си мисли добре ли е зле ли е и как да се оправя. за съжаление у нас има голем контингент хора, които мислят с вестниците.

2. нема "управляващи". ако под "управляващи" имаш в предвид правителството и държавната администрация, да ти кажа, че държавните чиновници са там, за да ми вършат работа, за което им плащам заплата. ти също, ако плащаш данъци. ако вестниците ти казват друго, не им вЕрвай.

3. съответно, като идва момента държавните служители да се отчитат, което става предимно по изборно време, да се мисли за кои държавни служители се гласува, и да се гласува за тези, дето слушат.

за съжаление, понеже тея като мене са малко, я докарахме до положение, в което и аз не знам за какво да гласувам, щото нема мераклии за държавна администрация, на които да им се върши работа.

прочее, поздрави,
17 Май 2005 11:05
К. Колев е човек с шокиращи и необятни интелектуални способности, не е за чудене, че в СЕГА му цитират разработките.
17 Май 2005 11:07
Брях! Европейци същи сме си веке, дееееба ....
17 Май 2005 11:24
Ето пълната информация:

20 % формират средната класа (всеки пети...)
75 % от населенеито се счита се бедно
2.5 % живеят над средното ниво за страната
2.5 % живеят в чужбина и не влизат в статистиката
17 Май 2005 11:34
Значи аз съм или четвърти, или шести... Тия да не разказват сънища???
ето един прекрасен пример, че социологията (а и политологията) не са науки, а си е живо шаманство... И повече да не ми се говори за Кольо Колевци, Андрей Райчевци, Дойновци, Минчевци и пр. измет...
17 Май 2005 12:03
Средна класа в България - такова животно нема.
Средната класа примерно си купува НОВА ЛЕКА КОЛА поне на всеки 5 години, ако не и на две-три години. А у нас при продадени за 2004-та 26000 автомобила общо, а не само личните, за каква средна класа да говорим?! Всеки 5-ти - това означава някъде към 1 милион и половина, които си купуват редовно нова лека кола, хайде стига изхвърляния. Средната класа в България е някъде под половин процент, може би към две-три десети от процента, т.е някъде към 15-20 хиляди души.

17 Май 2005 12:29
"средна"не е ли много относителна и сложна харектеристика на така наречения 'средностатистически гражданин".потребител в случая
17 Май 2005 12:32
Бедна класа са тези които се нуждаят от чужда помощ да преживеят!
Средна класа са тези които РАЗЧИТАТ САМО на собственият си труд.
Богата класа са тези които без да работят и без чужда помощ преживяват.
Богати и бедни са били и наще прадеди когато не е имало коли и ходене по "курорти"!
17 Май 2005 13:14
Абе XYZxyz, ти си бил голям максималист бе!
Къде средната класа си сменя колите на две-три години с нови такива? И ако всички правят така, кой ги кара след трите години - хвърлят ги?
Нали ако беше така, средната възраст на колите в тая страна щеше да бъде не повече от година-две? Коя е тая страна бе? Иди на пазарите в Германия и Холандия дас видиш какви коли се продават.
Смешник!!!
17 Май 2005 14:30
Много ще ми е интересно, ако приложат същите критерии, по които 20% от българите сега са средна класа, за примерно 1987 година. Ще се окаже, че няма бедни, средна класа примерно 40% и останалите 60% - богати....
17 Май 2005 14:36
Това наистина е така!
СДС започна трудната реформа-сега, когато сме на прага на Европа, имаме възможност отново да изберем по-добро бъдеще за България!
Коалицията ОДС вече направи необходимите изводи за някои допуснати грешки, както и освободи всички недостойни, излъгали синята идея!!!
ОДС е готова да помогне на България, пожелавам им успех на изборите.
17 Май 2005 14:49
aminali, да бе, прав си.
Германската средна класа си купува употребяваните автомобили от България и понеже са само средна класа, купува поне десетгодишни.
Между другото СДС-дейците след 1989 година обещаваха, че средния българин, с 3 средни месечни заплати ще си купува нова лека кола. То е ясно, че пак ни излъгаха, но напипаха нещо интересно - средна класа: 3 месечни заплати = нова лека кола и това е през 1989-1990, а сега 15-16 години по-късно това трябва да е още по-вярно.
17 Май 2005 15:43
Какви са критериите?
Пример. Преди време случайно видях брошура с “изследванията” на К.Колев и А.Райчев по въпроса. Там, като част от критериите за най-горния слой, наречен “добре” (смех), беше записано така: за да си част от “добре”, трябва да си купувал банани един път в годината и да си купувал дезодорант също един път в годината (пак смех). “Добре” заедно с “придънни” (трети път смех, това пък е “термина” за предпоследния социален слой, последния е “дъно”, К.Колев като риболовец знае за придънните риби, затова и човеците, които обитават малко над социалното дъно, са “придънни”), с бананите и дезодоранта станаха достатъчното основание, за да пусна “научния труд” в коша за боклук.
Всъщност, изследванията на Райчев-Колев започват някъде 1999-2000 г. с една цел – да се закачат за фондация “Фридрих Еберт” и да дърпат пари от нея. В крайна сметка това (парите де) е “придънния” мотив на всички Райчеви начинания. По това време преходът още не е завършил, А.Райчев е някакъв социалдемократ, К.Колев една сутрин се събудил също убеден такъв и е поставен да завежда международните дела на дертлиевата партия, а впоследствие става и “авторитет” по социалната диференциация. Такива работи. Тука няма наука. Изследователският “метод” се свежда до “Ядете ли банани” (варианти “Ползвате ли мобилен телефон”, “Купували ли сте си ДВД”, “Имате ли ловджийска пушка”) и “Мислите ли, че сте “добре” (варианти “придънни”, “дъно”). Има наукообразна халтура. Но не като следствие от предмета, а от мотивацията и равнището на “изследователите”.
17 Май 2005 15:51
Чини ме се, че ако вникнат по-внимателно в долния текст, и най-големите форумни песимисти ша придобият голема увереност, че скоро и те ша могат да са включат в "средната класа".
Вчера в Бяла Слатина Цара е орисал малкия Иванчо Сираков, роден на 25 април, кога подписааме договора с ЕС и му е връчил подаръци с подписана от него грамота.
Текста, който е съчинен от некой чиновник, е следния (по в.Труд):
"... На Иванчо, роден българин, за да се знае и помни, че се е родил в деня, когато България подписа договора с ЕС.
Той ще е истински българин, умен и работлив, каквито са били неговите деди в България повече от 18 века и каквито ще бъдат неговите деди през следващите векове."
Подпис:
Симеон Сакскобургготски,
подписал договора с Европейския съюз

От тук става ясно, че на дедовците от вас, дето последните 18 века не са биле "истински българи, умни и работливи" и не са станале средна класа, им се дава още една възможност "през следващите векове" да са поправат и да преминат от по-долната в средната класа.

Двете журналиски, написале дописката, веднага възразиле на Цара, че България съществувала от 13, а не от 18 века.
Цара обаче отривисто отговорил:
"Повервайте ми, аз следя много историята (демек чете Форумите) и в този смисъл може да се радваме за това бебе (демек за неговите дедовци, бъдещи среднокласници)."
На това место се намесИла министърката Христина Христова и заявила компетентно:
"Държавата е създадена 5 века преди това, което го пишат официално. Това е така. Това е символ на древността на България" (демек и тя чете Форумите, но не е привръженичка на Фичо).

17 Май 2005 18:41
Пане майорже,
има и друга хипотеза: Статистическата извадка се подготвя въз основа на анкети, попълвани от обитатели на триъгълника на властта на "Дондуков".
17 Май 2005 20:38
Класата се състои от хора, които заемат сходна икономическа позиция, базирана на доходи, богатство, недвижима собственост и образование. Всеки, който не е капиталист, работник или лумпен се счита за средна класа.
Не разбрах от статията какво точно критерии е покрил всеки пети, преминал толкова успешно към заветното ниво.
17 Май 2005 21:08
България на повече от 18 века ли е
17 Май 2005 21:40
>>><<<
Всеки който чете и пише във форума е средна класа.
Кйто само го чете е беден.
Който само пише е богат.
>>><<<
18 Май 2005 00:22
НЕ вярвам на ПУБЛИКУВАНИ социологически проучвания!!!
Самият акт на публикуването им /за което се плаща ОТДЕЛНО- на съответните медии/ буди СЪМНЕНИЕ за опит за МАНИПУЛИРАНЕ!
КОЙ и ЗАЩО поръчва Социологически Проучвания?! Това са държавни институции или НЕдържавни организации/вкл. партии и НПО/, фирми и др. подобни.
Нормално, Социологическо Проучване се поръчва , за да използва Поръчителят ПОЛУЧЕНАТА информация от Проучването относно т.нар. "Обществено Мнение" - на базата на което да вземе съответно управленско решение и действие! Следователно, с получаването у Поръчителя на Резултатите от поръчаното Социологическо Проучване, е изпълнена задачата на поръчаното Социологическо Проучване!
А ПУБЛИКУВАНЕТО на едно Социологическо Проучване/ за което допълнително се плаща- и то НЕ малко!/ , вече, очевидно, преследва други цели- това е РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ на Информация, чрез която се цели ВЪЗДЕЙСТВИЕ върху "Общественото Мнение"- сиреч, МАНИПУЛИРАНЕ на "Общественото Мнение" !
Ерго, НЕ хващайте напълно вяра на публикации на Социологически Проучвания, защото целта на публикуването им НЕ е да имате повече Информация, а да имате точно тази, конкретната Информация- каквато тя се съдържа в публикуваното Социологическо Проучване!КАЗАХ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД