:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лебед донесе птичи грип у нас

"В България е регистриран случай на смъртоносния за птиците вирус Н5", съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Положителната проба е взета от мъртъв лебед, намерен на 31 януари по поречието на Дунав в района на Видин. Птицата е дошла от Румъния. Първоначалният положителен резултат е от българска лаборатория, пробата е изпратена за допълнителни изследвания и потвърждение в лабораторията на Европейската комисия във Великобритания. Окончателните резултати ще станат ясни след около седмица.

Още няма сигурни данни дали вирусът, убил птицата, е точно смъртоносният за хората щам H5N1.

"В момента не може да се говори за смъртоносния за хората щам H5N1", каза Кабил. За случая са уведомени премиерът Сергей Станишев и здравният министър Радослав Гайдарски.

Птицата е открита от работници от видинското предприятие "Драгажен флот". "Те са под медицинско наблюдение, но нямат признаци на заразата и едва ли ще се разболеят", обясни шефът на противоепидемичния отдел на здравното министерство Ангел Кунчев.

"Ситуацията у нас не се променя с нищо, случаят дори е полезно напомняне за хората, че вирусът е близо", допълни той. Епидемиологът припомни, че хората могат да се предпазят, като спазват висока хигиена - да си мият ръцете, да държат домашните птици на затворено, да избягват директни контакти с птици, особено мъртви или болни. Не бива да се ядат сурово или полусурово птиче месо и продукти от птичи произход. При употреба всички те трябва да се обработват при висока температура и дълго време, включително и яйцата. Само това гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

Досега са взети 7500 проби от мъртви птици, тази е първата положителна, допълни Нихат Кабил. Той увери, че са предприети всички мерки за мониторинг на прелетните птици, тъй като опасността птичият грип да проникне у нас идва именно от тях.

Около 10 000 дози за диагностика на птичи грип са раздадени в страната, съобщи БТА.

Още на 27 януари в интервю за "Евронюз" турският външен министър Абдула Гюл заяви, че и в други държави има случаи на птичи грип, подобни на тези в Турция, но там мълчат и крият. "Ние реагирахме своевременно, нещата са под контрол и за наше щастие вирусът не се разпространи из цялата страна", обясни Гюл.
28
5249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
04 Февруари 2006 03:29
Дами и господа от форума! Тези, които са като мене с кофти ЕГН, нека да си спомним Чернобил и как ни успокояваха, че всичко е наред. Двадесет години по-късно в България има бумово покачване на заболявания от рак на щитовидната жлеза, а ужким облакът ни беше отминал. Т.е. освен, че бяха избили голяма част от българския народ по време на управлението си, комунистите успяха да проектират убийството му и в бъдещето. Така и сега ни успокояват. Този Катил, ако не иска да му сменят името на Григор Стоичков, трябва да започне мерките в този момент! Не забравяйте, че жертвите на този грип са предимно деца! Взимайте мерки, пък за кеф си гледайте филма "Constant Gardner"! Не е нужна паника, но малко предпазни мерки няма да навредят. Със здраве!
04 Февруари 2006 04:20
Чичо Д-р , забелязваш ли как бг народът е упоен от непрекъснатите измишльотини , че никакви птичи грипни вируси няма да се пренесат у БГ, защото земеделското министерство зооорко следи миграцията на прелетните птици ...Това , че почти всички съседни нам страни пропищяха -Турция , Румъния , Гърция /там после нещо позамазаха/ , недалечен Кипър- изобщо не стряска нашите червено-синьо-жълти управници ...Въпреки , че не се знае от точно кой щам е вирусът - убиец на лебеда , нашият вещ министър твърди , че "в момента не може да се говори за смъртоносния за хората щам H5N1"!?! Пак ли ще слушаме "тука има - тука нема" ?... Ами ако има ? Що ли пак не спретнат театрото някои гладни министри как се предъвква птиче месо пред камерите ...
04 Февруари 2006 05:22
Shakty, много си прав/а! Дано пак не изпищим на криво, когато белята започне да се търкаля у нас! А се иска толкова малко - обикновени предпазни мерки. Но нашите хора пак ще опрат в теорията на конспирациите "Ето на, това са измишльотини, пропаганда....и т.н." Точно така говореха другарите преди руснаците най-после да си признаят, че са се "изтървали" по времето на Чернобил. Дано ни отмине тази смъртница! Дано Господ пак да кара по картите на Стара България! Бъди жив/а и здрав/а!
04 Февруари 2006 05:23
Как можа тази гарга(лебед) да наруши спокойствието на нашите управници...
Можели такова нещо възмутен съм...Та тук беше островът на спокойствието ...
На всякъде грип , само тук птиците прелитаха над България ....Интересен феномен ...явно в някоя дебела кратуна ...
04 Февруари 2006 06:09
И да попитам всички по-горесписващи - колко точно са жертвите на птичи грип у нас? Повече ли са от Турция? А колко хора са в болницата за изследвания за птичи грип?
04 Февруари 2006 06:14
А защо ? Трябва да има ли ? Да ти имам разсъжденията...
04 Февруари 2006 07:16
Лебед донесе птичи грип у нас-истинта е друга което умишлено се прикрива!!!Според местни хора са видияли от кола с чужди Турски регистрациони номера да оствя нещо което е било въпросния заразен Лебед донесен от Турция и подхвърлен умишлено на другия край на България за да се опрвдае Турчина Министър от Противокустутоционата Партия ДПС!!!Хората свидетели на случката са гототови да свидеталстват на техните твърдения!!!
04 Февруари 2006 08:02
Лебед донесен на птичи грил у нас
04 Февруари 2006 08:59
Moите почитания към форумци, но дотук се прелива от пусто в празно. Чичо Д-ре, критикуваш министъра, а повтаряш препоръките му. Които впрочем са достатъчно експонирани. Не че аз мога да добавя нещо. Другите постинги не ми се коментират
От изнесените в статията факти извода е елементарен. Със затоплянето на времето и обратния прелет на птицитенавлизаме във втори период на повишен риск от навлизане на заразата. Количеството взети проби (7500) говори за един приличен мониторинг и очаквам точно това да се подобрява. За това непрекъснато трябва да се ръчка. Имайки бегла представа за времето нужно за вирусологични тестове съм впечатлен от бързата типизация се надявам щама да бъде уточнен в близките дни и уважаемата редакция да проследи и публикува резултатите.
Както една птичка пролет не прави, така и един случай на зараза епидемия не прави. И тук се солидаризирам с теб Чичо Д-ре:"Не е нужна паника, но малко предпазни мерки няма да навредят. Със здраве!"
04 Февруари 2006 10:07
Страховита новина за първа страница ! Колко умряха в България от птичи грип и колко българи бяха затрити от добрите роми ?
04 Февруари 2006 11:10
Най-после господа ветеринарите се успокоиха!Толкова говориха за тоя
H5N1, най-после и ние да се разболеем, за да видим за какво толкова ни
тероризирахте наивните душички!
04 Февруари 2006 12:35
да направим филм за тоя "пти4и гриЛ".
04 Февруари 2006 13:39
Изключително много се дразня от опитите да се внася паника с тоя птичи грип (обичаме си ния хората да си представяме апокалиптични фанстасмагории и това си е). Че дори и уважаващо себе си списание като NG се включи в хора. А фактите какви са - жертвите и то в целия свят не наброяват и стотина души. На ден умират милиони хора от хиляди болести. Убеден съм, че ако вземат на мушка произволна болест, гарнират я със статискика кой колко и къде, турят я на първа страница или на някое видно място на всеослушание - ще забравим за грипа и ще почнем да се притесняваме за новата "чума" (веднага се сещам за антракса). Възрастни хора сте бе, мама му стара, с глави на раменете. Стига с тия първосигнални реакции...
Птичият грип е опасен единствено за стопаните отглеждащи птици и натам трябва да са насочени усилията, за да се опазят от поголовното им изтребление. Проблемите за тях могат да са икономически, но не и здравословни.
Със здраве...


---

[...] работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръковоство или нескопосано ръководена, която сякаш по съдържание свършва със скандал, за да служи само за грозна регистрация на печалните си герои.
04 Февруари 2006 15:19
... дрън-дрън ... юрнали се да возят една умрела гъска в лабаратории ... за чии, бре? ако беха толкова бързи и с човеците .... е-хееее ...
04 Февруари 2006 15:22
Птичия грип засега е доста по-безопасен от "пичия" грип, който можеш да хванеш през някоя бурна вечер!
04 Февруари 2006 16:06
Никаква паника - министри разни последните 15-тина деня в Гърция Турция " ние другарю Караманлис с вас сме лични приятели"- казаха хората изяли сме им пилетата и патиците - можете вече да кажете че имате грип и то по-далече от където го очаквахме
А я да видя предпазните ми мерки - куци куци куци $ мац мац мац - ааа тук са уличните - ряпа да ядат европейците добре че скрихме по някое улично кученце и котенце - най добрите приятели на човека
Държавата защо хаби средства да ми затрива предпазните мерки и да купува ваксини - знае народа "беден човек жив дявол" ако оживее котенцето тогава в тенджерата - ще я направя министър на здравеопазването -
04 Февруари 2006 17:03
Чудесно. Просто сега кацам пред магазина и чакам да падне още цената на пилешкото.
Примерно 2-2, 50 цена на пилешки гърди. Кеф.....
04 Февруари 2006 18:16
КГБ, аз не разсъждавам, а задавам въпроси само. Правиш ли разлика? Не че има какво да отговорите, паникьори такива.
И птичият грип няма нищо общо с Чернобил, тогава трябваше да се прикрива оси.рането на братската съветска върхушка.
Хайде стига псевдосензации.
04 Февруари 2006 22:02
Аз за никакъв Чернобил не съм говорил...
А за да зададеш въпрос мисля че човек трябва да разсъждава.Или ти си ги задаваш въпросите просто ей така ....
А новите намерени птици край Варна , Ямбол и други градове и те ли са просто ей така...
Не става въпрос за паника .. а става въпрос за точно и реално показване на ситуацията...за да се вземат адекватни мерки .. а не като щрауси , някои хора да си заравят главите в земята...
05 Февруари 2006 00:08
Да се обяви веднага карантина и операта да престане да играе балета "Лебедово езеро" заради птичия грип.
05 Февруари 2006 07:46
Всъщност, в "Лебедово езеро" лебедът накрая от какво умира? А?
05 Февруари 2006 13:24
Българските власти обявиха в събота, че са били открити повече от 30 мъртви лебеда на територията на цялата страна, преде румънската агенция Медиафакс.
Глупаво е сравнението с Чернобил, защото сега сме в другата крайност - информационна лавина. Иначе е ясно, че птичия грип няма да ни отмине. Остава да се вземат мерки за по-малко поражения. Едни са мерките преди идването на грипа, и не съвсем същите са мерките, когато грипа дойде. Да обвиняваме правителството за идването на този грип в България е меко казано проява на голяма глупост.
05 Февруари 2006 13:37
БТВ “В десетката” Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба:. На територията на България няма случай на птичи грип. ... През последните дни в нашите лаборатории постъпиха доста проби на диви птици, до този момент са 25 ... смъртни случаи на прелетни птици са нещо естествено през зимата, тъй като те не издържат на студа.
На какво да вярваш, на какво да не вярваш?
05 Февруари 2006 13:41
В понеделник членове на правителството пак ще закусват пред камерите.
Този път - с лебеди.
05 Февруари 2006 16:05
те тука извадихме късмет за пред ЕС-падна ни се лебед, а не някаква си обикновена дива патка
05 Февруари 2006 17:03
И после устите им ще смърдят на умрели лебеди
05 Февруари 2006 17:09
Че защо после...
14 Май 2007 19:44
Проба
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД