:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 555
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР разследва БЧК за злоупотреби с дарения

НСБОП разпита шефа на организацията Христо Григоров и претърси 14 офиса и складове за хуманитарни помощи
Христо Григоров
Българският червен кръст се разследва за отклоняване на дарения за болни и социално слаби хора, съобщи вчера МВР.

Председателят на БЧК Христо Григоров е привикан на разговор в НСБОП, но засега срещу него няма повдигнати обвинения. От офиса на организацията на бул. "Джеймз Баучер" са иззети документи.



"Става дума за мащабна операция, в която участват близо 100 антимафиоти и служители на Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната агенция за приходите", уточниха от МВР. Претърсени са 14 обекта - складове и офиси на фирми. Иззети са множество документи за помощи, които са били получавани в БЧК, но не са стигали до хората, за които са били предназначени. Предстои всички материали да бъдат проверени, за да бъдат уличени виновните.

Според НСБОП вече има образувано следствено дело, а до вечерта ще има изявление на Върховната касационна прокуратура. От Националната следствена служба цял ден не можаха да уточнят има ли следствие и за какво е то. До редакционното приключване на броя ВКС не се произнесе. Видимо учуден от въпроса, зам. главният прокурор Христо Манчев заяви: "Работим, не се съмнявайте." Софийският градски прокурор Бойко Найденов каза, че при него няма информация и документи по случая.

Късно снощи БНР съобщи, че се очаква Христо Григоров да бъде арестуван до няколко часа. Според НСБОП срещу него има достатъчно данни, които го уличават в отклоняване на пратки с хуманитарна помощ.

Христо Григоров потвърди вчера пред агенция Фокус, че сутринта е бил в НСБОП. Според него обаче срещата била регулярна. "Водим разговори за това как да се осъществява контролът на общите хуманитарни помощи и да се прекратят бъдещи злоупотреби. Това, че БЧК в момента се проверява за едни хуманитарни помощи - какви са били, как са дошли и на кого са дадени, - е съвсем нормално", смята Григоров.

Пред БТА той уточни, че през 2004 г. е започнало следствено дело срещу човек, който представлявал една институция и е получил дарение от БЧК. Дарението съдържало храни и дрехи, а волята на дарителя е била точно тази институция да получи дарението. "Имаме декларация, че дрехите и храните няма да бъдат продавани", уточни шефът на БЧК, но не спомена имена.

Пред време "Сега" разкри как роми са организирали търг на пeрални и други електроуреди, получени като помощи от БЧК след наводненията миналата година. Продавали уредите за по 140-150 лв. "Тези перални можеха да ги получат други домакинства, защото на ромите не са им нужни. В бараките им няма ток, а получават автоматични перални", възмути се тогава координаторът между местната община и БЧК Григор Янакиев. "До нас не е достигала такава информация. Разпределението става съвместно с представители на областните структури, защото те най-добре познават хората от региона си. Имаме подробни данни на всеки получил помощ - трите имена, ЕГН и адрес", обясни тогава генералният директор на БЧК д-р София Стоименова.





Факти

БЧК е сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, но действа по специален закон.

"Целта на БЧК е да предотвратява и облекчава човешките страдания с безпристрастност, без да прави разлика по отношение на националност, раса, пол, религия или политически възгледи", пише в устава на организацията.

61-годишният Христо Григоров е фармацевт по образование и бе избран за председател на БЧК през пролетта на 2001 г. Преди това той дълги години беше зам.-председател на организацията.

За Григоров се знае, че има верига от аптеки и е представител на чужда фирма за детски млека. Бивш член на общото събрание на здравната каса. Според АПИС той участва в сдружението "Деца и юноши", фондация "Кръводаряване и кръвопреливане", Здравноосигурително акционерно дружество-ДЗИ, фирма "Аптечно-София-град", "Медика" АД, първото българо-германско съдружие "Медабик" ООД, "Имоти и предприятия" ООД, Международна банка за инвестиции и развитие, Българската търговско-промишлена палата, Център за въздушно спасяване "Ейд еър" и още няколко фирми.
17
5722
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
04 Февруари 2006 00:23
Отдавна се знае за зулумите на Ицката. То целият БЧК си е една е сбирщина...Ама пък Хр. Григоров защо да се коси, като може да стане депутат!
04 Февруари 2006 03:38
БКП-БЧК- роми. Такава е веригата на престъпността в съвременна България. Вместо БЧК може да има друга организация, но основата - БКП-ДС и периферията - цигани/мутри са едни и същи изпълнители. Преди беше горе-долу същото: БКП-ДС - арабско-турски мафиози - квартални хулигани - цигани. ДВГННК!
04 Февруари 2006 07:52
МВР разследва БЧК за злоуширпотреби с дарения

04 Февруари 2006 09:49
Като видите само какво "дарение" виси на стената става ясно... Няма да се изненадаме ако следите водят към нЕкоя партийна централа /където потъна и Държавния резерв/
04 Февруари 2006 12:09
Е, още снощи го опандизиха ... ако сега изплува и името чиркооов ... не знам, не знам ...
04 Февруари 2006 12:55
Много тъжно ми стана. Силно ми се иска да не е истина и не мога да слагам въжето на все още неосъдения. Но ако загниването е стигнало до такава организация като Червения кръст не ми се мисли какво е по останалите фондации.
Да крадеш последната троха на несретника не е човешко някак


---

[...] работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръковоство или нескопосано ръководена, която сякаш по съдържание свършва със скандал, за да служи само за грозна регистрация на печалните си герои.
04 Февруари 2006 13:42
Чудовищна злоупотреба ... да крадеш от живота на бедни, болни, отчаяни хора...


04 Февруари 2006 17:09
червена петолъчка- червен полумесец- червен кръст - червена банкова сметка
04 Февруари 2006 17:12
Големата глава пада от небето, остава и очи невинно да повдинге и да почне да цъка.
Че това се знаеше от всички и от години.


_________________________________
какъвто капиталът, такива и управляващите
04 Февруари 2006 17:15
Явно участието в гореизброените фирми и бордчета му е било недостатъчно на горкия човек и той си е допълвал семейния бюджет, използвайки служ. си положение с малък и незначителен ХАЙДУКЛУК! Такива сте всичи, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, "господа" демократи! Затова скоро всички ще видите ДЕБЕЛИЯ край на сопата народна - искате, или не, ще строите бъдещето на България в пряк, а не преносен смисъл - с кирка и лопатка в ръка...около Белене...
Браво, чичко Докторе, усвоил си приветствията, ама си объркал малко буквите - пише се ДВГНЧКМИНАДМКРТТЕ, оти тия са такива...комунистите вече ги нема...
04 Февруари 2006 17:50
Няколко милиона - няма ли точни цифри - не могат ли да смятат ?
Защо трябва да се чака да стане открадното милиони - колко чиновници има в тая държава ?
Сега като не е виновен къде са милионите?
04 Февруари 2006 20:33
и другите около него с в далаверата, да не се правят на света вода ненапита.сега ще излязат наяве много кирливи ризи.
04 Февруари 2006 21:17
По- добре го разследвайте човека по педофилска линия и го поснете да си ходи
04 Февруари 2006 22:47
Български Чекиджия Корумпиран. Не остана нищо свято в Майка България.Содом и Гомор ряпа да ядат.Що ли не ни прибереш Господи .
05 Февруари 2006 11:20
За него отдавна се знае, че е Uomo Mafioso
05 Февруари 2006 16:59
Всъщност, може ли някой да посочи поне една правителствена или неправителствена организация или ведомство, където НЕ се краде?
05 Февруари 2006 17:44

И да ги разследват и да не ги разследват, все тая! Духът беше изпуснат от бутилката преди 15г.Тогава всичките баш демократи налетяха като мухи на мед върху общественото и народно богатство и изядоха в буквалния смисъл България.Да така е, но не са чели това което е казал един от бащите на американската демокрация " И най- могъщият и най- богатият в една бедна държава, много лесно ще изгуби богатството си, като следствие от безредиците/има пред вид революции/ в тази бедна държава.За да бъде Америка силна и богата, всички американци трябва да станат богати при равен старт.Бедната държава, това е една обречена държава."

Редактирано от - Големия Хикс на 05/2/2006 г/ 17:46:08

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД