:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мегакомпанията на Овчаров ще инвестира в АЕЦ "Белене"

Държавата има между 5% и 49% от 130 фирми
Румен Овчаров
Акциите от мегакомпанията, която замисля икономическото министерство, ще се залагат срещу заеми, с които да се строи АЕЦ "Белене". Това обяви по време на парламентарния контрол вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Овчаров лансира за първи път идеята в една компания да се съберат миноритарните пакети акции, които държавата има в различни фирми, в началото на годината. Вчера той уточни, че се предвижда определена част от акциите на новата мегакомпания да се продават или залагат срещу кредити, с които да се строят големите инфраструктурни проекти у нас. Той даде пример с АЕЦ "Белене". Овчаров сравни новата мегакомпания с Банковата консолидационна компания (БКК), в която бяха обединени активите на държавните банки и която ги приватизира впоследствие. Според Мартин Димитров от ОДС обаче сравнението не е коректно, защото БКК само продаваше пакети, и то мажоритарни, а не ги залагаше срещу кредити.

Правните и финансовите анализи засега показват, че броят на фирмите, в които държавата има между 5% и 49% от акциите, са 130, като 99 от тях работят, а на 15 акциите се продават и на борсата. Планът за създаването на новата компания предвижда предварително да се вземе разрешение от КЗК и становището на притежателите на компенсаторки.

"Нуждата от обединяването се налага от това, че се намираме в критична фаза от изграждането на пътища и друга инфраструктура и след присъединяването ни към ЕС това ще е едно от най-слабите ни места", мотивира се Овчаров.

Според Мартин Димитров обаче новата компания подобно на създадената от правителството на НДСВ "Публични инвестиционни проекти" цели да се заобиколят нормалните бюджетни процедури. "Това само ще отблъсне чуждите инвеститори", коментира той.

"Не виждам защо ще осигуряваме по 15% и повече възвръщаемост на инвестициите на чужди фирми, влагащи в инфраструктура у нас, а да не осигурим това на собствените си дружества", опонира му Овчаров от парламентарната трибуна.
9
1564
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
17 Февруари 2006 23:53
Ебахти крадеца тоз овчар , развииш ли!
18 Февруари 2006 01:23
"Комуняг-холдинг" АД. Овчарката се е приготвил да краде с големите булдозери. После да нема неразбрали къде са парите.
18 Февруари 2006 08:24
Добре беше по този въпрос да се помисли преди поголовната приватизация. Нямаше нищо лошо във всяко едно продадено дружество държавата да запази по 10-15%. С цел след това да печели постоянно от дивиденти, или да продаде по-късно акциите на по-висока цена. То хиляди фабрики станаха частни практически без пари, сега са тръгнали да обединяват трохите...
18 Февруари 2006 09:57
Крадец
18 Февруари 2006 12:21
а защо не направят мега компания за алтернативни източници на енергия?!
Щото им е малко сивото вещество и ще изтърват монопола!
18 Февруари 2006 12:46
Щото вятъра, слънцето и водата са безплатни и не идват от Русия.
18 Февруари 2006 14:04
Оу, он Олото бил тука, забравих, че е овчар и е край овцете си ?!, явно не е чел кво пише в-к Таймс, а уж е абониран за него... Ха Ха.
18 Февруари 2006 16:00
А, а идеята не е лоша, но да се прилага коректно. Точно по тази система може да се увеличат и заплатите и то с мн. по-малко кинти, ама никои не се навива, щотот като балгарина може да кара с 200лв що да му дават повече........
18 Февруари 2006 22:57
Мейби лъжливото овчарче!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД