:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Петролната мафия върти 900 млн. лв.

800-900 млн. лв. годишно се въртят нелегално на пазара на горива в България, съобщи вчера Петкан Илиев, икономически експерт към Центъра за изследване на демокрацията. Пред "Сега" Илиев уточни, че според последното изследване на центъра сивият сектор обхваща 35-40% от пазара на горива у нас, който общо генерира на година от 1.8 до 2 млрд. лв. Анализът на експертите показва, че в сивата икономика пласирането на горива продължава да е с най-големи обеми и със сравнително нисък риск при реализирането на печалба.

Пред Дарик радио председателят на УС на "Петрол" Светослав Йорданов припомни, че миналата седмица големите търговци на горива отново поставиха пред държавата въпроса за изграждане на онлайн връзка между бензиностанциите и службите на Националната агенция по приходите. Така може да се гарантира реален контрол от страна на данъчните, които и сега по закон са длъжни да проверяват отразяват ли се продажбите на горива и какъв е произходът на стоката.

Още преди 3 години големите петролни фирми у нас - "ЛУКойл", "Петрол", "Шел" и ОМВ, предложиха финансово да подпомогнат държавата за изграждането на онлайн връзка. И до днес обаче няма развитие на проекта. След последната среща през миналата седмица МВР и данъчните започнаха масови проверки на дистрибутори на горива и на бензиностанции. По думите на вътрешния министър Румен Петков, служителите на реда са иззели голямо количество документи и проби от горивата, които предстои да бъдат изследвани.

Вчера Дарик радио цитира неназовани източници от разследването, според които рафинерията за горива "Инса ойл" в пловдивското с. Белозем е замесена в преработка на контрабандно внесено гориво. През инсталациите е минавал евродизел, който по документи е внасян като корабно гориво или като газьол, за които се плаща многократно по-нисък акциз. По информация от НСБОП чистата печалба от тази схема е 50 млн. лв. годишно. Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов определи акцията на антимафиотите като "тенденциозна и поръчана от конкуренти". През 90-те години Самуилов е работел в "Мултигруп", ръководел е "Арес петрол" заедно с Георги Михайлов.



КАРЕ

Статистика

Около 140 фирми до момента са подали заявки, че искат да получат лицензи за акцизни складове, съобщи зам.-директорът на агенция "Митници" Георги Григоров. До 1 юли т.г. всички производители и търговци на акцизни стоки - горива, цигари, алкохол, кафе, задължително трябва да се снабдят с разрешително за този вид данъчно хранилище, за да могат да работят. Само производителите в България на този вид стоки са 289.
3
2791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
21 Март 2006 23:30
Няма да е лошо догодина кафето да изчезне от списъка с акцизни стоки. То беше натикано в него в жалките години след комунизма, с идеята че това е луксозна напитка, която подбива пазара на леблебия. А сега се държи в този списък, с цел да се ангажират кадрови ресурси на митницата за глупости, докато се въртят големите далавери с петрол и цигари.
21 Март 2006 23:37
По малко от парите дето Етем ги иска за наводненията!
Баси анемичната мафия Сложиха я в малкото си джобче.
21 Март 2006 23:50
Петролната мафия върти 900 млн. лв.
Днес по-рано самоубиха един от малките и членчета - бензинаджии. А трябваше да започнат от най от горе.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД