:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банкноти от по 500 евро чезнат мистериозно в Испания

Данъчните и полицията подозират, че парите са потънали на черния пазар
Снимка: Ройтерс
Плащането в брой е предпочитано от фирмите за недвижими имоти в Испания.
Банкноти от по 500 евро изчезват мистериозно в Испания, писа в. "Гардиан". Централната банка в Мадрид и данъчните власти не могат да си обяснят къде се намират голяма част от парите. Правителството наредило разследване как и къде "потъва" една четвърт от пуснатите в обращение банкноти по 500 евро. Основни заподозрени са големият черен пазар в Испания и перачите на пари.

Заради мистериозното си изчезване банкнотите от по 500 евро са много популярни в страната като "бинладенките". Всички знаят за съществуването им, но никой не ги е виждал - точно както и лидера на терористичната организация "Ал Кайда" Осама бен Ладен, отбелязва "Гардиан".

Централната банка на Испания съобщи, че банкнотите били изтеглени от банки и след това изчезнали безследно. Миналия месец банкноти на обща стойност над 100 млн. евро са били емитирани от банките в страната, след което са били пуснати в обращение. Те представляват около 26% от общия обем на пуснатите в обращение парични знаци от всички 12 държави в еврозоната, писа в. "Ел Паис". Смята се, че банкнотите са изчезнали в бързо развиващата се строителна индустрия в Испания. Около 60% от компаниите за недвижими имоти приемат плащания с пари в брой, като някои от тях дори искат само така да бъдат заплащани покупките. Заместник-кметицата на средиземноморския курорт Марбеля Исабел Гарсия била арестувана, след като в нейния сейф властите открили сумата от 378 000 евро в банкноти само с номинал 500. Тя заедно с шефката си Рамисол Ягуе и още редица общински служители бяла задържани в началото на месеца по обвинения в корупция.

Испанците имат традиция да крият спестяванията си в сейфове, без да ги внасят в банките, припомня "Гардиан". "Някога имахме същия проблем с банкнотите по 10 000 песети", разкрива източник от централната банка, пожелал анонимност. "Някои смятат, че това е начин за пране на пари. А според други това е просто възможност за съхраняване на спестяванията."

Обвинения

Северна Корея обвини САЩ, че фалшифицират собствената си валута, след което приписват вината на Пхенян. Това предаде Ройтерс, като се позовава на говорител на севернокорейското министерство на народната сигурност. Според него страната му разполага с "шокиращи доказателства", че Вашингтон и Токио подправят долари, но създават впечатлението, че Северна Корея е престъпник.

Американските власти на няколко пъти изразяваха подозрения, че режимът на Ким Чен Ир от години произвежда фалшиви 100-доларови банкноти, които са с изключително добро качество.
6
3570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Април 2006 01:41
По втората тема:
Точно така. Америка всеки ден бълва милиарди долари. И то монетният им двор. Толкова добра фалшификация, че ги приемат навсекъде по света, вкл. и в Северна Корея.
21 Април 2006 08:56
по първата тема: аз имам само една монета в джоба си ; -)))
21 Април 2006 11:07
Имам приятел в Испания, строителен работник. Сигурно е той, копелдака, спестява си от заплатата и тъпче 500-тачки по дюшека, а испанския паричен поток изнемогва! Гад такая ...
21 Април 2006 13:57
сигурно затова никога от банкоматите на La CAM не ми дават 500Е нацяло. Та те въобще не се зареждат с такива
21 Април 2006 15:33
Да бе, така е и с тия, на ДСК! Никога не дават 500 евро!
21 Април 2006 16:54
Брей, ми кво ще стане с банкнотите от 1000 евро?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД