:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,984,049
Активни 480
Страници 6,494
За един ден 1,302,066

БНБ с нова хватка за контрол върху заемите

Банките ще бъдат задължени да дават данни в кредитния регистър и за заеми, които техни клиенти са взели от трети лица, но се обслужват от финансовите институции. Това ще стане с поправка в Наредба № 22, която трябва да влезе в сила от 1 август, съобщиха вчера от БНБ.

Новото задължение е заради разрастващата се от началото на годината тенденция банките да прехвърлят кредити извън балансите си, за да избегнат санкциите на БНБ за прекалено голям ръст на заемите.

Много трезори "преотстъпват" кредитна дейност към своите дъщерни лизингови компании. Не е тайна също, че повечето банки заобикалят ограниченията на БНБ с вътрешни заеми между местните клонове и централите майки. Около 87% от банките в България са чуждестранни и за тях не е проблем да се финансират отвън, изтъкна неотдавна и Аджай Чопра, зам.-ръководител на отдела на МВФ за Европа. Затова БНБ иска повече информация да влиза в кредитния регистър.

Така банките ще обменят помежду си и с БНБ информация за задълженията на клиенти, които не се водят в техните баланси, но те имат ангажименти за информационното им обслужване и администриране.

Управителният съвет на БНБ е ремонтирал и Наредбата за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ. От 4 август т.г. ще отпадне прогресивната скала за допълнителните резерви, с която БНБ наказва банките за прекалено висок ръст на кредитите.

Резултатите показват, че постепенно ефективността на тази мярка намалява, а в същото време създава допълнителни разходи за банките, се посочва в съобщението на БНБ. Рестрикциите ще отпаднат и защото при влизането на България в ЕС трезорите у нас не бива да поставени при по-тежки условия от конкурентите си в другите страни членки.

БНБ обаче си запазва правото при необходимост отново да въведе ограничения върху ръста на кредитите.
5
2696
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
02 Юни 2006 09:08
С бюрократични методи не може да се постигне резултат в свободен пазар.
02 Юни 2006 09:30
В развитите страни е нормална практика да се продава кредитно портфолио.
02 Юни 2006 09:59

Където няма държава има анархия.
Когато БНБ взима мерки - защо взима, когато не взима мерки и пазара рухне - защо не е взела. Аман от умници.
02 Юни 2006 10:25
На това му се вика преливане от пусто в празно. Едно е ясно обаче-контрол трябва да има, понеже българина няма изградена култура за ползване на кредити и много лесно може да си вкара автогол.А на фона на неработеща, да не кажа несъществуваща икономика, ще ни бъде все по-скъпо да плащаме за разбитите трошки и порутените апартаменти, в които отиват основна част от тези заеми.
02 Юни 2006 13:16
дрън-дрън .. на тия кифли им требаше 1 година, че да осъзнаят хватката ... ама има още ..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД