:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хага отхвърля плана на Белград за арест на Младич

Прокурор и адвокати се скараха на процеса срещу 7 босненски сърби в юготрибунала
Снимка: Ройтерс
Във вторник Карла дел Понте почете церемония в памет на наскоро идентифицирани жертви на босненските сърби. Останките им бяха погребани в мемориалния център в град Поточани.
Хага няма да подкрепи плана на действие на Белград за залавянето на генерал Ратко Младич, пише сръбският в. "Блиц".

Планът вече бил пратен до юготрибунала, който издирва бившия командващ босненската сръбска армия за военни престъпления. Документът трябва да бъде представен в понеделник в Брюксел от сръбския премиер Воислав Кощуница.

В плана обаче не става и дума как ще бъде заловен Младич в случай, че не се предаде доброволно, твърди "Блиц". И точно по тази причина юготрибуналът няма да го одобри. Според осведомени източници в Хага смятали това не за план, а за пропаганда.

А Брюксел вече даде ясен сигнал на Белград, че е необходимо одобрението на Хага. ЕС суспендира през пролетта преговорите със Сърбия, защото тя не успя да залови в срок Ратко Младич. Арестът му бе поставен като задължително условие за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране.

В понеделник това ще бъде припомнено на Кощуница, заявила пред "Блиц" Кристина Над, говорителката на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

И докато Белград умува как да умилостиви Европа, в Хага започна процесът срещу седем босненски сръбски офицери за избиването на 8000 мюсюлмани в Сребреница през лятото на 1995 г. Главни обвиняеми за трагедията са Ратко Младич и бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич.

Процесът тръгна с инцидент между главния прокурор на трибунала Карла дел Понте и адвокатите на защитата, съобщи АФП. В началото на заседанието Дел Понте говори за посещението си във вторник в Сребреница за церемониите за 11-годишнината от клането. "Там бях до хиляди хора в траур, главно жени", успя да каже тя, но бе прекъсната от възраженията на адвокатите на обвиняемите. Те изтъкнаха, че словото й е емоционално и трябва да бъде оставено за анализа по същество на досието, предвиден от 21 август нататък, след ваканцията на трибунала.

"Не става дума за емоция, скъпи мои адвокати от защитата. За факти!", отвърна възмутена Карла дел Понте. Съдиите обаче решиха, че тя трябва да отложи изказването си за август.
35
1600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
15 Юли 2006 01:03
За Сребреница първо да осъдят частите на ООН, под чиято защита се е намирал градът и които нищо не са направили.
После да се пробват да докажат "8000", защото според очевидците (включая и офицерите на ООН) няма начин да са били избити толкова народ - просто е нямало.
А осъдения на цели 2 години албански терорист, който смело е опожарявал сръбските села край Сребреница, много бързо се е ретирал като се е стигнало до среща с противникови войски -къде-къде по-смело е да избиваш селяни, както и действал Насер Орич, базиран в Сребреница под носа на воените (после се е хвалил пред западните журналисти с снимки на ртрязани глави, записи на изнасилвания) от ООН, които са били длъжни да обезоръжат Сребреница.
А в самата Сребреница при атаката са се намирали 5 хил бойци на албанските военни формирования (това според ООН).
15 Юли 2006 02:11
Не става дума за емоция, скъпи мои адвокати от защитата. За факти!", отвърна възмутена Карла дел Понте. Съдиите обаче решиха, че тя трябва да отложи изказването си за август.

А защо тая красавица не вземат да я пенсионират и да затворят този цирк наречен Международен съд за бивша Югославия
15 Юли 2006 02:14
локи, какви албанци в босна? май подценяваш варварството на сърбите. нема по-голямо зло за балканите от тях и никой не иска да живее с тях. нито мюсулманите от босна, нито католците от хърватия, та даже и православните от македония... пък и да не забравяме балканските и световните войни, и избитите българи...
15 Юли 2006 02:33
aleksandar, прегледай малко историята на конфликта.
Има достатъчно писано в стил малко по-далечен на тази "прокурорка" (В Англия за нея викали "дето се фане, там умират хора" - нейните обвинени са умират и в Англия), провеждала приятелски срещи на Заакаев. Самата тя е заявила "ние ще напишем нашата искотия наюгославксия конфликт".
Поне прегледай свидетелствана на холадските офицери, които са били в Сребреница.
Известния Насер Орич е осъден на 2 гоини точно защото не е успял да спре своите подчинени да избиват сърби край Сребреница.
А и още нещо - караш го както Дел Понте, по същата причина са й затворили устата.

Редактирано от - Локи на 15/07/2006 г/ 02:41:07

15 Юли 2006 03:34
Ма що са я пуснали тая на молитвата нали е забранено за жени?
Ми щото не прилича на жена а ма тя и на мъж не прилича на нищо не прилича прилича на смарангясал пъпеш или както му казват в Асково каунь.
Те Швейцарците едвам се отърваха от нея и сега холандците ако вземат да им я върнат ще настане голяма суматоха Швейцарския туризъм ще отчете небивали загуби на туристи от чужбина и страната всеки ще се крие да не я среща. Затова холадците се изнасят с каравани къде им око виде и не можеш от тях спокойно да пътуваш по пътищата на Европа
15 Юли 2006 05:57
Във времето на интернета е по-трудно да се продават бабините деветини на Локи. Натиснете тук, тук и тук.

11. јула 1995. године, су јединице Војске Републике Српске, под командом генерала Ратка Младића, заузеле Сребреницу и по наводима Хашког Трибунала за бившу Југославију, убиле око 8.000 и протерале око 30.000 муслимана, становника и припадника јединица армије Босне и Херцеговине. 2004. године ухапшени Љубиша Беара, важи као главни логистичар тог масакра.
...
Генерал ВРС Радислав Крстић осуђен је 2001. године на 46 година затвора за геноцид у Сребреници, а у априлу прошле године Жалбено веће Трибунала донело је нову пресуду којом је Крстић осуђен на 35 година затвора за помагање и подржавање геноцида, подсећа Бета. Била је то прва пресуда Хашког трибунала за геноцид.

Генерал Крстић је у време злочина био заменик, а потом и командант Дринског корпуса ВРС. Судије су оцениле доказаним да је генерал Крстић преузео команду корпуса 13. јула 1995. године и да су јединице Дринског корпуса и једнице Главног штаба ВРС, од 13. до 19. јула 1995. године убиле између 7.500 и 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Крстић је током суђења именовао Ратка Младића и још петорицу официра као одговорне за покољ Муслимана у Сребреници.

За злочине у Сребреници Трибунал у Хагу осудио је бивше официре ВРС Момира Николића на 27 година затвора, Видоја Благојевића на 18, Драгана Обреновића на 17 и Драгана Јокића на 9 година затвора. Пуковник Благојевић био је командант Братуначке бригаде Дринског корпуса ВРС у јулу 1995. године када су снаге Дринског корпуса и Главног штаба ВРС систематски и организовано убиле око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака Сребренице. Његов претпостављени у то време био је генерал Радислав Крстић.

15 Юли 2006 07:43
Локи
15 Юли 2006 08:01
По њему, вероватно је да број убијених Муслимана није већи од броја убијених Срба из села око Сребренице, убијених од стране муслиманских јединица под командом Насера Орића, којих (према српским изворима) има око 2800.
15 Юли 2006 08:09
1993. pojavili su se izvješ taji o teroru Boš njaka nad srpskim civilima
15 Юли 2006 08:16
Каквото са търсили това са намерили
15 Юли 2006 08:24
От снимката ми става ясно защо мусюлманите трябва да си мият краката преди молитва. Хитро и хигиенично.
15 Юли 2006 09:52
Чичо Фичо , добре си се сетил да публикуваш този текст на сръбски , но го прочети по-внимателно.Обърни внимание на фразата по наводима Хашког Трибунала.Това е война и там няма по-виновни и по-малко виновни.Има само жертви - и от двете страни.За мен е по-интересно защо щатите подкрепиха и в двата случая мусюлманите - и в Босна и в Косово.Нали не мислиш , че това е случайно или защото само мусюлмани са жертвите.
15 Юли 2006 10:28
Gasparini - Па който подкрепя поганците че го дупят 72 резняка ката ден....
15 Юли 2006 12:00
На сърбите просто не им увира главата! И това от национализъм без покритие!
Фактите накратко:
За няколко месеца
1. Трибунала поиска да бъде предаден Младич- Сърбите отказаха (или се направиха на луди)- Отрязаха ги за ЕУ- По този начин попариха надеждите на 4ерна Гора за бързо влизане в ЕУ- Референдум- Отделяне на 4ерна Гора от Сърбия.
Въпроса е, дали ако го бяха предали Младич, Референдума щеше да има успех?

Натиснете тук--- Натиснете тук
15 Юли 2006 13:20
"Трибунала поиска да бъде предаден Младич- Сърбите отказаха"
Ами, те да не са пу.ки като някои други.
15 Юли 2006 16:21
Чичо Фичо, както написаха - "фициално" становище на Хага, а написах, какво е казала Дел Понте за изторията на конфликта.
Прогонено 30 хил - населението на Сребреница преди войната е било 10 хил, а преди навлизането на сръбските войки в града са не намирали около 5 хил насеровци (според холандки фицер към ООН). А населението е бягало от града, повече, отколкото са идвали...
Та според Дел Понте излиза, че в града преди атаката трябва да са се намирали над 42-43 хиляди души.
Всички масови гробове веднага са обявявани за мюсюлмански, а от индифицираните до сега трупове (по-малко от 2 хил) , голяма част са на сърби. А насерците са избивали сърбите в селата около Сребреница и то много (в Вашингтон Пост са писали, как се е хвалил с подвизите си). Нападениеята са ставали от Сребреница, която уж е била демилитаризирана зона под патронажа на ООН (с един холандки контингет, който не си е изпълнявал задълженията).
В области, които уж са били под защитата на ООН сръбското население е било подложено на чистки, когато хърватски войски са навлизали в тези зони (Foreign Affairs).
Та Сребреница е бил отговорът на подобни действия от страна на мюсюлмански групи, които пък са действали с негласното разрешение на НАТО.
15 Юли 2006 17:24
Горкият Локи!
Това, че бърка албанците с бошняците и че вижда хърватски части около Сребреница, бих подминал. Но цинизмът на неговия инат да спори колко мюсюлмани са изклани от сърбите (дали 5 000 или 8 000) не мога да подмина. И пет души да са изклани по заповед на Р. Младич, той пак си остава престъпник.
15 Юли 2006 17:29
Nevezha3, ами ООН да си беше свършило ртаботата. От и в зони под техен контрол са избивани сърби.
Цинизъм , е за за същите престъпления (избиване на цивилни) Насер е получил цели 2 години.
Това че Хага публикува лъжи на килограм пак е цинизъм.
А за сега немогат да докажат преднамереното избиване и на 5 цивилни по заповед на Младич

Редактирано от - Локи на 15/07/2006 г/ 17:32:00

15 Юли 2006 19:05
На сърдит фес-празни му потури!
15 Юли 2006 19:24
Невежа, работата е там , че в тази война са избивани наред - сърби и мусюлмани.Както някой спомена - предимно мирни жители.В този смисъл не би трябвало да обвиняваме само сърбите.Задавал съм един и същи въпрос на двама мои познати - сърбин и хърватин - защо започна тази война - в общи линии отговора беше - това няма значение , на война се гине.Въпреки , че ставаше дума за Краина, според мен същото важи и за Босна.За жалост в Хага имат предубеждение , че вината за всички тези войни е на сърбите.Не ме разбирайте неправилно - не оправдавам сърбите - със сигурност техния национализъм е една от причините да се случи това, което се случи.Притеснителното в случая е това , че в Европа имаме 2 предимно мусюлмански страни -Босна и Албания.Вероятно скоро и Косово ще получи независимост, така че ще станат 3.Ако някой смята , че това е за добро , ще му опонирам дълго.
15 Юли 2006 21:37
Да духат супата, много е вероятно да хванат Старич
16 Юли 2006 07:18
Заради бездействието на холандските сини каски в Сребреница холандския премиер Вим Кок падна от власт. Стар социалдемократ, изпечен като каиш.
*
МТБЮ в Хага се опира на огромен доказателствен материал - освен стотиците свидели също и съдебномедицинската експертиза от масови гробове, каквито м/у другото се разкриват още и досега - вж. тук и тук. Както и на намерени гилзи и други веществени доказателства. Много пленници били заравяни живи с булдозери. Над 1600 били изгорени живи.
16 Юли 2006 07:23
Интересен е ника Локи - тука отрича избиването (умишлено и зверско) на 8 хил. мюсюлмани (вкл. стотици деца) от сърбите, а в съседната тема вдига врява до небето за случайно улучен от израелците ливански автобус, в който имало девет мюсюлмански деца.
*
Всъщност няма нищо интересно - един гол комунизъм
16 Юли 2006 09:20
И Колин Пауъл използваше "огромен доказателствен материал " пред ООН
за това, че Ирак притежава ОМП. Всичко се оказа една голяма лъжа.
Така е и със Сребреница. Така е и с цялата война в Югославия.
Той, Чичо Фичо знае как стават тия работи.
16 Юли 2006 12:16
Това е поредната скалъпена сръбска манипулация! Не виждате ли, че за пореден път статията на "Сега" е по цитати от сръбския "Блиц"?!? Истината е, че Белград няма никакъв план за залавяне на Младич. За 10 години не го заловиха при положение, че Сърбия като територия е два пъти по-малка от България. За какъв план въобще може да става дума... Но пък жестокостите, които извършиха сърбите през 19 и 20в. се връщат като бумеранг към тях самите.
16 Юли 2006 13:54
Чичо Фичо, свидетелски материал - написах че според свидетелствата на офицери от ООН неможе да е имало 40 хил души в Сребреница.
От гробовете са опознати под 2000 души - написах го, като в тях голяма част са се оказали сърби.
Списъците , около 80% от имената в списъците на загиналите мюсюлмани са само първо име - а уж са попълвани от родници (липсват фамилия , дата на раждане). А написах, че според МТБЮ избите сърби в райно нямало, а свидетели за това има. Написах за това, че всичките масови гробове автоматически се приписват че са на мюсюлмани, а разпознаването показва, че много от тях са на сърби.
16 Юли 2006 14:38
АА 1,
ЛОКИ,
......................
ОСВЕН това, дори и от НАТО признаха, че "виновни" са и от холандския контингент, който ИЗБЯГАЛ от задълженията си и от дислокацията си около Сребреница, за да стави мюсюлмани и НЕмюсюлмани/!/ да се самоизбиват!!!
Апропо, самото определяне- от НАТО и т.нар. "Международна Общност" !- че в Босна воювали едни срещу други "мюсюлмани" и "сърби" , е НЕкоректно и МАНИПУЛАТИВНО!
Коректното и НЕманипулативното е или "босненци срещу сърби" или "мюсюлмани срещу НЕмюсюлмани"! -сиреч, определяне на различие или прилика по един и същ критерий- или ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, или ЕТНИЧЕСКО Самоопределение, или Гражданство! Иначе, излиза, че със 100% сигурност между "босненците" НЯМА НЕмюслюлмани, а между "сърбите" НЯМА мюсюлмани или всички сърби са само АТЕИСТИ?! Което НЕ може да е вярно! Най-малкото, поради СМЕСЕНИ БРАКОВЕ, поне, а Сърбия е, предимно, православна държава!!!
16 Юли 2006 16:05
Глупости.

Сребреница беше босненски анклав в източния край на Република Сръбска. Тя беше обкръжена от босненските сърби в сямото начало на войната и в самия град имаше около 30% сърби. Имаше и около 40 хил. босненски бежанци от съседните общини.

Уикипедия: In the 1991 census, the municipality of Srebrenica had 37, 213 residents: 27, 118 Bosniaks (72.9%), 9, 381 Serbs (25.2%), 372 Yugoslavs (хора от смесени бракове - б.м.) (1%), 40 Croats (0.1%), and 302 others (0.8%). The town of Srebrenica itself had 5, 754 residents: 64% Bosniaks, 29% Serbs, 5.3% Yugoslavs, 1% others, 0.7% Croats.

During the War in Bosnia (1992-1995), the town became a Bosniak enclave (обявен за зона за сигурност на ООН) where militias led by Bosniak commander Naser Oric were based. The town was surrounded by (боснеската - б.м.) Serb army, and a safe area guarded by a small Dutch army unit (батальон - б.м.) was operating under the UN mandate for the United Nations Protection Force (UNPROFOR).

In July 1995, the town was captured by the (босненската) Serb Army who deported over 20, 000 people (мъже и момчета - б.м.). The Dutch soldiers, also called Dutchbat, could not do anything to save them. Srebrenica's surroundings became the site of the genocide in Srebrenica, where approximately eight thousand Bosniak men and boys were executed by the Bosnian Serb Army. Yet, there are still some thousands of people missing.

За броя на убитите и разкритите десетки масови гробове препоръчвам например тези книги и тази телевизионна програма.

Редактирано от - Чичо Фичо на 16/07/2006 г/ 16:06:06

16 Юли 2006 16:10
Република Српска признава броя на убитите мюсюлмани в Сребреница 1995

The Associated Press
November 8, 2004

Report finds massacre planned

Samir Krilic

SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina, Nov 8 (AP) -- A Serb commission's final report on the 1995 Srebrenica massacre acknowledged that the mass murder of more than 7, 800 Muslim men and boys was planned, an international official said today. The report on the worst massacre of civilians since World War II was presented to the Bosnian Serb Government last month, but has not yet been made public.

"The report itself admits and provides details of the plan and deliberate liquidation of thousands of Bosniaks by the Bosnian Serb forces," said Bernard Fassier, the deputy to Bosnia's top international administrator, Paddy Ashdown.

Although Bosnian Serbs have long been blamed for the massacre, it was not until June - following the Srebrenica commission's preliminary report - that Serb officials acknowledged that their security forces carried out the slaughter.

The number of victims has long been disputed, with Bosnian Muslim officials claiming up to 8, 000 men and boys were killed in Srebrenica.

Mr Fassier said the commission found that more than 7, 800 were killed after it compiled 34 lists of victims.
16 Юли 2006 16:21
Разбира се, сръбските увъртания "според Хагския трибунал", "било планирано убийството на 7800 души" са само увъртания.
*
Виждаме, че босненските сърби имат списък на 7800 убити мюсюлмани. Става дума за хора, чиито имена се знаят, те се познават, комшии са. Ако имат и списък на убити хиляди сърби, къде е той? Как е станало избиването на хиляди сърби пред очите на сините каски и под обкръжението на многократно превъзхождащи сръбски сили? А хилядите живи сърби в Сребреница свидетелствали ли са за избиването на хиляди техни сънародници? Целта на сръбското клане беше етническа чистка на Република Српска (за тях бъдеща част от велика Сърбия). Каква е била обаче целта на преполагаемото босненско клане в територия, която оставаше в Република Српска и само беше обявена за временна зона за безопасност на босненските бежанци в източна Босна?
*
Разбира се, глупостите на Локи и Ко. не изразяват никакви осмислени просръбски идеи, а само най-банален комунизъм - антиамериканизъм.
16 Юли 2006 17:09
Наистина е тъжно, че в днешна България има хора, които се опитват да "оневинят" извършители на геноцид, само защото палачите са "братя, православни" и прочее глупости, а техните жертви били "мюсюлмани". Същите престъпления "православните братя" вършеха срещу албанци, унгарци, хървати, черногорци ... и срещу нашите сънародници в Македония, Западните Покрайнини, Ниш, Враня, Зайчар, Неготин... и то в продължение на повече от век и половина... Малко се засрамете и опомнете!
16 Юли 2006 17:51
Чичо Фичо, колко от труповете в масовите гробове са индефицирани? Колко трупа като цяло са намерени? Защо много от изчезналите хора в списъка са само с първо име? Защо всичките убити се пишат за мирни жители, като според свидетелствата на офицерите на ООН , които са "пазели" Сребреница в града е имало мин. 5 хил въоръжени мюсюлмански бойци (и това в демилитаризиран град), като извъг града е имало още части на мюсюлманската "войска".
Само за една нощ при боеве край града са загубите в убите са били около 500 за сърбите и 1800- 2000 за мюсюлманите. И тези убити вероятно са сред труповете в гробовете, а те трудно ще се причеслят към мирните.
А това, че частите на Насер са тероризирали както сърби, такак и свои си е допълнение към жертвите в гробовете, но задължително се приписват на сърбите.
Колкото до свидетелите - освен холандските офицери, "8 хил" се оборват и от френски лекар към UNPROFOR, който е бил в райна по време на боевете (както и на доста места, където са се водили боеве), според който насеровците са избили 1500 -2000 мюсюлмани.
Колкото до убитите сърби - има си свидетели от наблюдателите на ООН, които са потвърдили масоовото избиване на сърби в селата край Сребреница.
Колкото до Уикипедия - неписано според обвиненията на Хага и по-точно на Дел Понте, която както написах пише собствена история на конфликта.
До сега не са доказали нищо за Сребреница.
А в по подобни случаи Хага е пускала много лъжи - примерно плана "Подкова", който е разбит от защитата нашълно, както и се е оказало, че доста от свидетелите говорят наизуст.

Редактирано от - Локи на 16/07/2006 г/ 18:08:32

16 Юли 2006 20:21
Сребреница. Президентът на Сърбия Борис Тадич участва в прояви в Източна Босна в памет на сърбите, убити в този район през босненската война, предаде АФП. Заедно с ръководители на Република Сръбска, Тадич присъства на панихида в църквата в село Кравице, край Сребреница и се поклони пред паметника на сръбските жертви в този район. "Имаме правото да знаем истината за всички, които са загинали през войната, светът трябва да знае истината за страданието на народа ни", е написал Борис Тадич в книга за съболезнования.
17 Юли 2006 05:04
Локи, убитите, сред които е имало и много босненски бойци, били разоръжени, т.е. пленници. Освен това имало и много мирни граждани и много деца. Единствен критерий, по който били отделяни от жените и убивани, бил полът. Затова много НПО обвиняват сърбите в gendercide, геноцид по полов признак. Има организация и сайт с това име.
*
Разбира се, това не е никаква новост в историята - мъжете на врага да се убиват, жените да се обезчестяват - както сърбите направиха масово с босненките от всички възрасти в Тузла и други места. Така правели сигурно и монголите на Чингисхан. Просто в края на 20 в. в Европа в епохата на ЕС то изглеждаше малко ретроградно, нали? С няколко века поне.
*
За идентификацията на убитите и броя на масовите гробове, които са десетки, прочети книгите, които вече цитирах, особено немската "Гробове. Сребреница и Вуковар".
17 Юли 2006 15:19
Чичо Фичо, книги...
Свидетелства и то от тези, които са били там, няма ли?
Защото 2 пъти пиша са броя на опознатите, за свидетелствата, че насеровци са избивали и мюсюлмани, както и сърби.
А ти го караш на обвиненията на прокуратурата - те разбира се ще са срещу сърбите - това е целта на Дел Понте.
Масовите гробове и убитите последно време все намалят като бройка - все излиза, че свидетелствата са доста лъжливи.
Колкото до германска - самия Rudolf Scharping е пускал лъжи в ефира (вече разобличени) преди войната, застъпваки позиция за нападение срещу Югославия.

Редактирано от - Локи на 17/07/2006 г/ 15:38:10

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД