:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,494,993
Активни 71
Страници 4,270
За един ден 1,302,066

Средната класа не се познава по доходите

Форумът на "Сега" спори какви са критериите за определяне на класите в България
paragraph39

Всеки критерий за принадлежност към класа, който е свързан с размера на имуществото или на доходите, е подвеждащ! Размерът на доходите и имуществото е по-скоро следствие на принадлежност към дадена социална класа, а не е причина. "Трудоспособността" и "трудоспособната възраст" не са определящи за принадлежност или непринадлежност към т.нар. "Средна" или "Висша класа". Има много богати хора и много средно богати хора по света, които не са в "трудоспособна възраст" (а са много над нея) или са нетрудещи се (богати наследници, рентиери, борсови "спекуланти", кралски или царски величия и т.н.).

Класата, като социално-икономически статус на човек, няма нищо общо с размера на месечния му доход, а има връзка с начина, по който човек придобива дохода си: дали от заплата (като наемен работник - "нисша класа/; дали от печалба (като работодател - "висша класа"); дали като работещ за хонорар (т.нар. "свободни професии"- нито работодател, нито наемен работник, всъщност "средна класа").

"Класа" е налице само когато човек (група човеци) имат различни интереси от друга група човеци! А какъв различен интерес има човек с 699 лв. месечен доход от човек, който има месечен доход 701 лв., например!?хунвейбин

Българинът има собственост основно и само отпреди 1989 г.

Това е, което не ви изнася. А собственото жилище е показател, по който малко европейски страни могат да се похвалят.

апсолютно

Капиталът е оскъден, и когато е в ръцете на народа (където той в по-голямата си част е), е основно зазидан в хубавите къщи, апартаменти, вили и т.н. Урокът е - като ти трябва капитал, ипотекирай си апартамента. На българина това му звучи страховито, но реалността е, че капиталът, вложен в недвижимо имущество, е капитал, изкаран от икономиката. При условие че толкова народ скача по площадите, сваля комунистите нееднократно и пали партийни домове, човек би очаквал, че процентът на хора със собствени жилища ще е далече от 95% и че пазарът на капитал и частният бизнес ще са далеч по-развити. Но какво ли разбират скачачите от това, за което скачат...

Да, 95% от хората имат собствени жилища, но 100% от големите предприятия, банки, търговски вериги и т.н. (създаващи огромната част от БВП) са собственост или на 0.01 % от населението, или на чужденци. Предприятията плащат заплати и по този начин препращат голямата част от БВП към джобовете на останалите 99,99%. Около 5% от хората се мъчат да оцеляват със собствен дребен и среден бизнес.Марко Ив. Тотев

Колко е нужно на един българин да получава, за да се чувства средна класа? Един среден българин в "среден град" като Добрич например, получава чисти 1000 лева. Среден ли е? Среден, че и отгоре.

Ако е в София, за да живее със стандарта на онзи от Добрич, са му нужни поне 1500 лв. чисти. В София за сметка на това за същата работа ще взема двойно... Ако е в Провадия, с 15 чисти заплати може да си купи нелош апартамент... Ако е във Варна - съвсем друго.

gaijin1

С 1500 лв. на месец спокойно можеш да изплащаш апартамент (до 60 кв. м), да си купиш нова малка кола на лизинг ("Деу", "Шкода", но не "Мерцедес") и да храниш жена и 1 дете, но не всяка вечер на ресторант.

Средностатистически в Токио 3-8 души семейства от средната класа живеят заедно в апартаменти по 60 кв. м - земята е скъпа, място няма. Не ви ли се струва, че в това отношение българите са по-обезпечени. Или с по-големи мераци - всички искат петстайни в центъра на София и вили в Холивуд. Не става. Прекалихте със сериалите за демокрация. Само картинки от Маями, за Харлем - мълчание.

Manrico

А някой ще обърне ли внимание, че колкото и невероятно да ви звучи, преди да се получи една заплата, тя трябва да се заработи. Ще напомня за пореден път, че БВП на глава от населението у нас за 2004 г. е 4885 лв. годишно, или 400 лв. на месец. С такъв БВП - такива заплати.sasoss

Дайнов казва, че един човек може да се смята за средна класа, ако взема 1500. И такива са 4 до 7%. А форумът веднага му опонира - не е вярно! Кое не е вярно? Твърдението на Дайнов ли? И защо не е вярно? Тук следват неопровержимите доводи - не е вярно, защото 90% от българите са бедни.

Сякаш двете твърдения се изключват! Положението е 90% бедни, 4-7% средна класа и 6-3% богати. Или по-скоро проблемът е, че казанът на българите в ада никой не го пази. Ако някой се измъкне, хунвейбините ще го дръпнат обратно веднага - все пак щом си по-трудолюбив и изобретателен, ти се различаваш от другите и затова следва, че си непочтен.Zmeja

Твърде много математическа статистика се използва в дискусията, а според мен по-добре е да разгледаме проблема чисто практически. Средната класа се намира между богатите и бедните и политиката (лява, дясна, център и други измислици) трябва да се стреми броят на тези граждани да е преобладаващ. Това трябва да бъдат хора, които макар и да не разполагат с неограничени средства, могат да си позволяват спокойно:

1. Да покриват разходите за жилището (собствено или наето), вкл. отопление, ел.енергия, вода, телевизия, интернет... А ако нямат жилище, да отделят средства за закупуване.

2. Да се хранят пълноценно и обличат прилично...

3. Да покриват средствата за транспорт и семейна прилична кола.

4. Да родят и да са в състояние да отгледат, възпитат и образоват поне три деца.

5. Да са решили въпроса с медицинското обслужване, почивката (седмична и годишна), физическото укрепване ...

6. Да отделят достатъчно средства и време за театър, кино, концерти, книги...

7. Да се срещат с приятели...

Естествено, този списък може да се продължи. На някой може да му изглежда еснафски, но нали именно еснафът е средната класа. Обобщено - спокоен живот без големи сътресения.

Доходът, особено ако не е посочено на работещ, на домакинство, на собственик на жилище или наемател, на семейство с 1 или 10 деца, на живеещ в София или в Долно Уйно, не дава достатъчно основание за сериозни и крайни изводи.
14
728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
18 Юни 2005 02:40
хуйвейбин попал в газету
Полюбила хуйвейбина
и повесила портрет.
А поутру посмотрела -
хуй висит,
а бина - нет.
18 Юни 2005 04:38
Уа, тъпакът Параграф е цитиран на първо място.
Познайте какъв вестник е Сега!
18 Юни 2005 07:54
средната класа в територия България са доброплодните чиновници на заплата от 250 - 300 лв. и рушвети около 1500лв. на месец
18 Юни 2005 11:51
PAZACHО,
АМИ, ясно е какъв вестник е "СЕГА"- НЕ Е ВЕСТНИК за PAZACH-и !!!
Да ти се чуди човек: защо четеш "СЕГА" и защо влизаш във Форума на "СЕГА" ?!?
НАМЕРИ си, час по-скоро, ТВОЯ ВЕСТНИК и твоя Форум! И...бъди ЩАСТЛИВ с тях!
П.П. Редакцията на "Сега" е сложила в началото постинг на Paragraph39 НЕ по друга причина, а по причина, че, най-вероятно, е преценила, че постингът става за Начало! Има постинги, които стават за Среда, а други- за Край! А Средата и Краят НЕ са по-малко важни, нали! КАЗАХ!Редактирано от - paragraph39 на 18/6/2005 г/ 11:54:33

18 Юни 2005 14:31
Къв'то вестника, такива и мненията у форума. За мен е интересно, де
18 Юни 2005 15:10
е-е-е ПАРАГРАФЕ Ти утепа рибата!!!

вейбине,
А моята собственост е само отпреди 100 години, че и повече.Имах и един Запорожец от 74-та , ама го продадох през 80-та за невероятните 400 лева.Платиха ми го в георгидимитровки.Направих страхотен финансов удар--да знайш!!!

Редактирано от - REGISTER на 18/6/2005 г/ 15:13:21

18 Юни 2005 22:36
Според менв Бг:
до 100 на месец - бедстващи
до 1000 - бедни
до 10 000 - средна класа
над 10 000 - замошни
над 100 000 - богати
19 Юни 2005 06:43
Извенете, това ли е форума на милеонерите?...
19 Юни 2005 07:58
Dedov, тука сме под 100 000! Милионерите нямат време за форуми. Парите са време. Не се крият лесно. Кахъ-ър имат богатите, голям...
19 Юни 2005 12:37
Като разсъждавам върху статията стигнах до извода, че аз съм средна класа, жена ми не е, а за децата не можах да определя поради пропуски в методиката.
19 Юни 2005 13:11
Змей
19 Юни 2005 13:52
Възниква тънка и срамежлива средна класа, която твърди, че си знае интереса и понеже много партии знаят, че го знае, опитват да й се харесат. Но оттам надолу текат браунови движения - съсловия не се стабилизират, българското общество не уляга, а напротив, преминава от втечнено към газообразно състояние. Как да направи политически избор човек, който е с един крак тук, с другия – в Испания, в част от живота си учител, в друга – шофьор?
"Флуидни граждани", проф.Ивайло Дичев, DW-World.de

Редактирано от - Doctora на 19/6/2005 г/ 13:53:51

19 Юни 2005 21:01
Най-точно опрделение е дал "Zmeja". Това са критериите по които се дефинира "средна класа" в най-развитите страни.

За съжаление според тази дефинициая средната класа в България наистина е малка.
21 Юни 2005 20:40
Каква ти средна класа бе хора.Та всички 80% сме измикяри...Как може в една държава да работиш на две места за да си покриваш човешките необходимости, камоли да мислиш за дом, почивка или пътуване в чужбина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД