:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Сергей Станишев: БСП изтърпя наказанието си и ще управлява

Не ме вълнуват завоите на НДСВ, с Доган ще се видим след изборите, казва соцлидерът
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Станишев, има ли невъзможен сценарий след изборите?

- В политиката са възможни много неща. Чуха се всякакви версии за това как няма да има стабилно управление, за предсрочни избори. А това е най-лошото, което може да се случи на България в следващите месеци, когато тя ще бъде оценявана за това какво е свършила по отношение на ЕС.

Няма да се случат апокалиптичните сценарии, които вещаят десни политици. БСП е отговорна политическа сила и няма да допусне в страната да има нестабилност.

- Може ли да има стабилно управление без БСП?

- Не. Десноцентристката коалиция би била безпринципната коалиция на сделката. Най-добрият вариант за страната и за така нужната промяна е БСП да участва в управлението.

През последните 4 години се срещам с различни хора и виждам как се засилва желанието им за промяна в начина, по който се управлява страната. Има ясно усещане за това, че трябва да има държава и правителство, което реагира на проблемите, а не ги оставя да се разрешат от само себе си. Хората искат да видят отговорно, екипно управление, а не като сегашното.

- Говорите за промяна, но едно от основните обвинения на десницата към вас е, че сте част от статуквото?

- Това е тяхна предизборна стратегия. Но, извинявайте, нека стъпим на фактите. БСП е в опозиция от 8 години. Това беше наказание за нашите грешки в управлението. Силната страна на БСП е в това, че тя не се затвори, не се капсулира, а продължи реформирането си, запази връзката с хората. Най-силната черта на БСП е нейната достъпност, откритост, диалогичност. Затова БСП печели доверие в момента.

- И смятате, че наказанието е свършило?

- В очите на мнозинството от българите - да. Ние нашия кръст си го пренесохме. Доказахме, че се променяме, че сме отговорни и сериозни.

- А излекувана ли е БСП от страха от нов провал и повтаряне грешките на Виденовото управление?

- Да. БСП много се промени. След 1997 г. БСП имаше два пътя - да се затвори в себе си и да казва: "Ние сме добрите, провалиха ни лошите", или с открито лице да каже: "Допуснахме много грешки, носим отговорност за това и си направихме важните изводи. БСП тръгна по втория път и резултатите се виждат.

- Коя грешка най-вече не бива да повтаряте?

- Тя е грешка на всички правителства досега - не бива да се повтаря самоизолацията и вярата, че знаеш отговора на всички въпроси, и че твоите отговори са най-верни. Страната ни е изтощена от безсмислена конфронтация. Следващото управление трябва да покаже и различно отношение към опозицията, да търси постоянно диалога. Трябва да си честен с хората. В много отношения сме доста по-сдържани в обещанията си, отколкото десните. Защото, за разлика от тях, знаем, че ще трябва да ги изпълним. А на хората им е ясно, че не могат да се случат чудеса за един или 100 дни. Но искат да видят усилие за решаване на проблемите им.

- Но обещавате чувствителни промени в доходите. Откъде ще дойдат парите? Според десните партии, ако изпълните обещанията, държавата ще колабира финансово.

- Финансов колапс в България няма да настъпи. БСП е поела ясни и категорични ангажименти за финансовата стабилност в страната. Ангажирали сме се със запазване на валутния борд и с един широко балансиран бюджет с много ниски стойности на бюджетния дефицит. Намеренията, които имаме за следващата година, са пресметнати от експертни екипи на основата на икономическия растеж за тази година и на възможностите на бюджета. За миналата година имаме 1,4 млрд. лв. излишък, похарчени абсолютно безконтролно. Тези пари могат да решат доста сериозни проблеми. Ангажираме се с покачване на заплатите от януари 2006 г. в бюджетната сфера, защото не можем да повлияем пряко на частния сектор. Този ангажимент засяга много социални групи.

- Каква е гаранцията, че ще изпълните обещанията си? Ще ви дам пример за неизпълнено такова - обещахте да покажете пред обществото управленския екип, но не го сторихте.

- Бяхме посъветвани да не се държим като управляващи още преди изборите. И преценихме, че така е правилно. Това е съвет, който получих от шведския премиер Йоран Першон. Разполагаме с необходимия кадрови потенциал да управляваме страната така, че да настъпи реалната промяна. Екипът е резултат от едногодишна работа по управленските ни проекти, в която бяха включени и политически фигури, и много широк кръг експерти не само от левицата. Трябва да е ясно, че бъдещият екип в изпълнителната власт ще бъде формиран на базата на кадровия потенциал на левицата, на експерти, които са работили по програмата, и на хора, които имат опит в администрацията.

- Повече експертен или повече партиен би бил такъв кабинет?

- Трябва да се намери необходимият баланс и не виждам противоречие между едното и другото.

- Преди време казахте, че не всички кадри на БСП стават за властта. Под ударите на тази теза влиза ли ръководството на БСП или цялото ще бъде пренесено в Министерски съвет?

- Никога не съм казвал и не смятам, че трябва механично да се пренесе ръководството на БСП в изпълнителната власт.

- Имало е такива случаи.

- Може да е имало, но те не са здравословни. Управленският екип трябва да е баланс между политическото и експертното. Важно е партията да продължи да живее нормален живот, а не да се премести в изпълнителната власт. Това не помага на БСП. Партията трябва да бъде коректив на правителството.

- Изявлението на Симеон, че няма да подкрепи ляв кабинет, и отговорът на Доган, че следващото правителство ще е левоцентристко, ще успеят ли да мобилизират десни гласове?

- НДСВ свали маската си и се видя, че е просто една от десните партии. След като видя, че не може да привлече гласове от левицата, направи панически завой и започна по-агресивна и негативна кампания срещу БСП. Не мисля обаче, че НДСВ ще постигне целите си. Каквито и ходове още да измисли срещу БСП и нейния лидер, това няма да му помогне. Много забавно е поведението на НДСВ, което се държи все едно БСП е на власт. Стана така, че управляващите се обявиха за алтернатива на опозицията.

- А защо се държите надменно към десните партии?

- Не е така, просто на тези избори те не са ни конкуренция. Не се борим за техни твърди избиратели, а за гласовете на левите избиратели и на хората, които са в центъра и искат промяна. Ние сме промяната, а НДСВ е статуквото.

- Не ви ли се иска все да отговорите на Симеон и Доган?

- Разговорът за коалиции след вота в момента е безпредметен. Ние се стремим да постигнем такъв резултат, който ще ни позволи да изпълняваме ангажиментите си. Отдавна сме казали, че сме готови да разговаряме с всички партии, които докажат тежестта си в следващия парламент, на основата на нашия план за икономическа и социална промяна в управлението и в живота на хората. С тези, с които намерим общо поле за реализацията на промяната, сме готови да реализираме и съвместно управление. Сега нито имаме физическото време, нито необходимост с някого да водим предварително преговори.

- Значи, ако сега на моето място седеше Доган и ви протягаше ръка, вие щяхте да му кажете: Ще се видим след изборите?

- Да. Оценяваме всяка протегната ръка и БСП е доказала, че е диалогична партия. Въпросът е на каква база се протяга ръката. Тя не може да е протегната и ние да я поемаме на основата на разпределяне на министерски кресла. Важни са политиката и начинът на управление. Това е принципно положение, от което няма да отстъпя.

А иначе винаги сме имали коректни отношения с ДПС. Не споделяме крайните оценки за движението. Оценяваме както ролята на ДПС за запазване на етническия мир и това, че се показа като лоялен партньор в управление, така и това, че ДПС бе част от това управление и също носи отговорност.

- Мостовете с НДСВ тотално ли са прекъснати?

- НДСВ се показа като дясна политическа сила, която се държи агресивно, която се е вкопчила във властта и статуквото на всяка цена. На тази база не можем да намерим общо поле за управление. Освен ако не направят пореден завой на 180 градуса. Но това е техен въпрос. Мен не ме вълнува в момента. Вълнуват ме хората и това, че след изборите БСП трябва да направи всичко, което зависи от нея, за да осигури две неща - реализация на приоритетите ни и стабилност на управлението. България не се нуждае от сътресения. Този, който казва предварително, че в никакъв случай няма да прави коалиция с БСП, или с някой друг, се държи безотговорно към хората и мисли само за себе си и конкретните гласове.

- Значи премиерът се държи безотговорно?

- Да. НДСВ като цяло се държи безотговорно. Защото страната се нуждае от стабилно, професионално, прозрачно и диалогично управление. Такова, което в много кратки срокове ще може да навакса това, което не е свършено от правителството по отношение на ангажиментите към ЕС. Нужна е мобилизация на целия експертен ресурс не само на държавната администрация, но и на обществото за това как да усвояваме тези пари, които са предвидени за България, за да стигнат те по предназначение. Трябва да се започне с нов НПК и тези сфери, които са посочени ясно в писмото на Европейската комисия. Трябва да се направи и преглед на бюджета и подготовката на следващия бюджет. Не знам какво ще намерим. Получава се информация, че се харчи безразборно.

- Може ли управлението да е стабилно, ако в него има само една партия?

- Такъв вариант би бил труден. Той не е желаният от БСП вариант. Но ако не постигнем по-широка подкрепа, няма да бягаме и от нашата отговорност. Защото това са гласове на хората, дадени за нас.

- А какво ще се случи с царските имоти?

- Има закони и те трябва да са валидни за всички - и за бившия монарх, и за най-малкия собственик. Ще продължим проверката дали имотите са върнати законно или има злоупотреба на лица от изпълнителната власт. Ще решим въпроса принципно, а не с оглед постигане на конюнктурна сделка с НДСВ, нито с цел наказване на бившия монарх.

- Какво значи категорична победа за БСП? И, ако няма такава, остава ли заявката ви за премиер?

- Абсолютно мнозинство. Всичко е в ръцете на избирателите. Но не виждам никаква логика дори при условие, че БСП няма 121 депутати, но е убедително водеща партия, премиерът да е от друга политическа сила.

Каре

- Има ли въпрос, който никой не се сети, не посмя или не пожела да ви зададе?

- По време на предизборна кампания личните емоции на политиците не са важни. Важно е от какво се вълнуват хората. И ако почна да отговарям на този въпрос съвсем лично, ще си е чист популизъм. Все пак обаче никой така и не ме попита защо Симеон Сакскобургготски отказва да се яви на публичен диспут с мен. Май всички се задоволяват с отговора, че не бил специалист по всичко и не играел в депутатската надпревара. Аз имам своя отговор.
346
698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
346
 Видими 
18 Юни 2005 01:56
БСП изтърпяла наказанието си и сега иска да накаже 99% от българския народ. Ще й позволим ли да го направи?
БЪЛГАРИ, убедете родителите си да "забравят" за бюлетина номер 3! Защото само за няколко месеца върхушката на БСП като една орда ХУНИ ще опоскат и без това бедната ни страна!
Долу БСП!
Успех на Десните Сили!
18 Юни 2005 02:03
По тази идиотска логика след четири години Иван Костов ще си е изтърпял наказанието, а след още четири царя.
Сергей Станишев ми е изключително неприятен - мазен, лицимерен, недоносен. Искам да знам има ли той поне един ден трудов стаж, за какво е учил, какво е създал, ръководил ли е някой и има ли стаж в определена професия. Ако ги няма, претенцията му за премиер е кощунствена. Една кошница не може да оплете, държава ще управлява. По-добре разумна диктатура, отколкото некадърници непрекъснато да се изреждат на България.
18 Юни 2005 02:18
DEVIL,
/:/ "По тази идиотска логика след четири години Иван Костов ще си е изтърпял наказанието, а след още четири царя."
......................................... ...............................
ЛОГИКАТА в този случай НЕ е "идиотска", а е ДЕМОКРАТИЧНА!
Освен, ако приемем, че в самата Демокрация има нещо "ИДИОТСКО" !? И, май, е точно така?!
С.Станишев ЩЕ стане/ако?!/ Премиер НЕ защото Е или НЕ е "идиот", а защото е ШЕФ на партия, която печели/ако?!/ Избори при Демокрацията- както става и по Света!!! Както , впрочем, стана Премиер и Симеон 2- но ти НЕ пита за неговата професия и "трудов стаж", нали! А и да беше питал, Той нямаше да ти отговори, защото Той е "Цар", а ти НЕ си!!!

Редактирано от - paragraph39 на 18/6/2005 г/ 02:19:09

18 Юни 2005 02:33
Сергей Станишев, син на Димитър Станишев, завеждащ Отдел Международен на ЦК на БКП, съветски агент, резидент в България, бдял деситилетия наред интересите на Съветския съюз в България да не бъдат накарнени. С една дума предател на България. Въпросният Сергей Станишев е роден в Съветския сюъз, съветски (сега руски) гражданин. Ето тоя иска сега да управлява България.
Не допускайте БСП, наследницата на престъпната комунистическа мафия БКП да ни управява. Комунистите ограбиха и продадоха интересите на Бълагрия многократно. Сега са се маскирали като социалисти и се канят да ограбят България отново.
Долу престъпната мафия БСП/БКП.
18 Юни 2005 02:34
Гейчо, откъде ще започнете управлението, от източване на държавния резерв или източване на банките?
18 Юни 2005 02:38
Ето ти третата комунистическа катастрофа за 15 години!
Милярдният бюджетен излишек постигнат от НДСВ бил "безотговорен"!?
А с него Станишев, безсрамно, ще повиши заплатите на държавните чиновници!!
Една прераздута армия от некадърни, мързеливи, сенилни комуняги от живковата дивотия..
България горко ти!Лудите ще управляват лудницата...
18 Юни 2005 02:40
Щастлива звезда го води Сергей Станишев
към кормилото в командния пункт на бъдещето управление на РБ.
Още в предверието той показва извисен ръст
на зрял държавник от европейски класа,
достоен да заеме заслужено място до
Хосе Луис Родригес Сапатеро
сред левите водачи на Европейския ни Дом.
18 Юни 2005 02:43
Аз пък искам БСП/БКП да спечели. Глупав електорат заслужава крадци да го управляват и да взима по $3 на месец и цигани и турци да го клатят.
Като им хареса да ги изберат още един мандат, кво па толкоз.
18 Юни 2005 02:53
Сергей Станишев Казва:
...страната се нуждае от стабилно, професионално, прозрачно и диалогично управление, което в много кратки срокове ще може да навакса...

Нужна е мобилизация на целия експертен ресурс не само на държавната администрация, но и на обществото...
18 Юни 2005 02:53
Няма да управлявате бе боклуци... Няма и това е!
Тази кампания, с която натрапвате на българския народ, че имате безспорен шанс за победа е нищо повече от кампания на червените хартиени парцали и други средства за масово замърсяване на човешкото съзнание.. Това интервю е също част от общата картина.
Лъжете се - само тези избори да вземат десните и с вас ще се разправяме по друг начин и с други средства - законни естествено!
18 Юни 2005 03:19
Ами като няма риба и рака(БСП) е риба! По въпроса за капсулирането Станишев е прав. Какво ли щеше да стане ако БСП се явеше на изборите с Виденов като лидер? А СДС -тата все в тия, Надето, Костов, Петър Стоянов, Софиянски все стари муцуни. Ами че извадете нови лица, нови лидери неоклепани от старата кал!
Да ама не старите муцуни не изпускат кокала, няма партии, няма идеологии, само "Командири"! Е те затова БСП ще управлява!
18 Юни 2005 03:19
Прочетете резюмиран вариант на програмата на БСП на следния адрес
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=106 116&srcpos=5
Аз лично отдавна не съм се смял толкова много.
18 Юни 2005 03:26
Дааа, изтърпеа наказанието си от 8 години, ама сега ги гони мерака да стават рецидивисти. Инак как хубаво ги реди Сергей, да му поверваш направо. Да видим после, кат даде 1-2 топли министерски местенца на Доганеску, кви ша ги говори.
18 Юни 2005 03:43
Не сте изтърпяли нищо...!
Греха ви е първичен и непоправим:
Морална извратеност и генетична престъпност!
А и това отвратително чуждоземно леке ще предаде България на Русия за две копеики!
18 Юни 2005 03:45
През последните 60 години в България имаше 2 големи кражби - национализацията на частната собственост и хиперинфлацията в средата на 90-те години, а сега се готви третата - национализацията на доходите. Точно това ще стане, ако бъдат увеличени данъците в размер, необходим, за да се финансират обещанията на БСП".

Това ми хареса, въпреки че е казано от боклук.
18 Юни 2005 03:52
Ващо маме серГЕЙСКО-комунистическо!.Къде го изтърпяхте това "наказане"бе сволач???В Белене ли, А???
Мамицата ви червенo-Аристократични бескруполни изверги, остригахте и издоихте до дъно бедният народец , а сега искате да му одерете и сиромашката му кожа.
18 Юни 2005 04:08
Ако е рекъл Царя, нека БСП да управлява
18 Юни 2005 04:11
То, както се е видяло, БСП ще управлява още малко. По-вероятно е да не завърши мандата.
По-здравословно е да приемем проблема не като политически, а като физиологически. Избирателите на БСП са със природно лимитирани възможности за продължаващо във времето гласуване, пред вид на преклонната им възраст.
Това, което наистина ме тревожи, не е Станишев, а новите тенденции в науката и възможностите за клониране.
18 Юни 2005 04:28
Били си изтърпели наказанието..
Може и да има основания за този цинизъм - досега никой не е осъден, а стогодишната им история е низ от чудовищни пресъпления към страната ни. Дори в момента да минат метър, един ден няма да им се размине - ще си платят с лихвите, макар и късничко.
18 Юни 2005 04:30
Двама идиоти с руски паспорти ги преживехме(Луканов и др. Гриша Филипов) ама ако тоз мазен руски евреин с правешки ген го клонират , що ще правиме ?
18 Юни 2005 04:42
Gasparini, и аз се чудя. Не ми отива да се моля за забавяне на прогреса, ама ако ще гo клонират тoя, по-добре да горя в ада.
18 Юни 2005 04:52
Силната страна на БСП е в това, че тя не се затвори, не се капсулира, а продължи реформирането си, запази връзката с хората. В трите софийски листи на БСП виждаме все същите лица, които виждахме и по времето на другаря Лилов. Има обаче и 5 /пет/ нови, млади лица на избираеми места, доказателство за реформирането и некапсулирането на БСП. Това са: 1. Др. Ваня Добрева, дъщеря на проф. Чавдар Добрев-корифей на марксизма-ленинизма от татово време и член на партийното ръководство при Виденов. 2.Др. Альоша Маков Даков, син на баща си - 20 години член на Политбюро на БКП при Тато, 3. Др. Иван Модев-син на Тодор Модев-20 години несменяем зам.председател на столичната партийна организация. 4. Др. Кристиян Вигенин - издънка на клана Вигенини, дипломати от кариерата при Тато, 5. др. Сергей Станишев, син на Димитър Станишев-дългогодишен секретар на ЦК на БКП при тато......те това е некапсулирането
18 Юни 2005 07:05
Първо нека уточня, че съм абсолютно безпристрастен и няма да гласувам, и се изказвам именно в тази си роля. А кучетата нека хапят, дозо .


Ясно е, че БСП ще спечели. Ако някой смята друго, в грешка е и то голяма.
След това остава въпросът как ще се държат изгубилите, с оглед приемането на България в ЕС.
Ако съдим по отминалите години, всички опозиционни партии ще се съюзят, само и само да свалят Сергей и сие. Това е доста вероятно да стане до 2 години - т.е. точто когато се определя дали ще е 2007, 2008 или дали ще я бъде въобще...
Затова смятам, че ако в България все още има достойни десни политици, те трябва да преглътнат за 4 години, а после - каквото новите избори покажат.


Съдейки по реакциите във форума обаче, това е твърде невероятно да стане. Не подценявайте мнозинството от избирателите, за да не искат Симеон, Надка, Ваньо и пр., явно има защо.


В резюме: жална й майка на Майка България.
18 Юни 2005 07:29
Ма ние сме се върнали във вица от 70-те.
Ми след 15 години пак сме разпределени на Тодораки, Мако Даки, Станишаки(вместо Пеко Таки- просто Янчо Таков не е рекъл че иска да се върне в поликата) и малко Траки.
18 Юни 2005 07:29
Абе цуцурко, като няма да гласуваш ясно е като през мъгла че бсп ще ги спечели тия избори. Не е ли по-добре тия дето имат 5 грама мозък в главите си просто да отидат и да гласуват. бсп не могат и не бива да управляват.
Те трябва да бъдат спрени. Това можем да го направим аз, ти и някои други които не ходят да гласуват.
Разберете бе хора последствията от управлението на бсп ще бъдат поредната катастрофа за България.
18 Юни 2005 07:50
soren- баш тъй е
ELISA- не разчитайте, мила, че ще измрат. Злото добре се е нагаждало през всички времена към всички поколения.
18 Юни 2005 07:56
Този не е отбил военния си дълг. И то още в онези времена, в които ни преследваха за това. И даже хипертоници влизаха в казармата.
На това му се казва наглост.
18 Юни 2005 08:01
подмладената банда крадци се готви да краде по европейски, защото им е малко от 1995-1996г.
18 Юни 2005 08:09
Тия щели да повишат заплатите в бюджетната сфера с цел да упражнят натиск над бизнеса също да извърши увеличение на заплащането. Дали ще му хареса на бизнеса тая идея? Да речем, че червените бизнесмени се подчинят /нали все пак това са парите на партията/. Пълни глупости. Ако спечелят, след една година са пътници.
18 Юни 2005 08:22
ЦУЦУРКО:Първо не е сигурно, че БСП ако спечели, ще вземе 121 гласа. А това променя политически нещата основно.По-вероятно е БСП да не вземе абсолютно мнозинство.
Второ, какви осем години са били достатъчни и с какво трябва да се примириме ЦУЦУРКО? БСП има много силно изразена социялна програма.Като се има предвид необходимите реформи, които трябва да се извършват от българското правителство и като се знае, че само страни с висок стандарт на икономиката си могат да си позволят социялна политика донякъде, хвъркнахме в инфлация , ЦУЦУРКО, заедно с БСП. Кажи ми как БСП ще провежда дясна политика, която е нужна безкомпромисно на този етап, като е лява партия? И какво трябва да правят другите партии представени в парламента - да ръкопляскат на безумието, което ще провежда БСП.Загинахме ЦУЦУРКО! Дори и не си помисляи, че БСП може да управлява самостоятелно или само с ДПС. Ми тази партия няма да може да оправдае "лявата" си програма и провежданата от тях икономика ще свали за няколко месеца правителството им.
18 Юни 2005 08:24
Много са ми смешни тия дето смятат БСП за комунистическа партия.Това че електората им е с комунистически идеи е съвсем друго.БСП си е една обикновена буржоазна партия.Но на всички им е удобна тази шизофрения-на върхушката на БСП ясно защо , на десните пък защото са толкова зле че това е единствения начин да се легитимират.Може ли да има 1-2% богати и 4-5% средни и да има безчет десни партии.Същото е положението с ДПС.Каква либерална партия може да е ДПС като бай Асан с тутуно може да е всичко друго ама не и либерал.Въобще голям цирк.Най големия майтап е десно центриско управление.Точно това което стана в София.Софиянски измами олигофрените с девиза "да спрем комунистите" и седи и гледай.Някой ако иска да знае какво ще стане да гледа София.
18 Юни 2005 08:27
Gasparini, FL, Зевзекот и вся остяльная дИмУкратическа паплач
18 Юни 2005 08:30
Федаин,
Много са ми смешни тия дето смятат БСП за комунистическа партия.Това че електората им е с комунистически идеи е съвсем друго.БСП си е една обикновена буржоазна партия
Прав си, БСП е партия на червената буржоазия, която съществуваше и по времето на БКП. Тогава каква е разликата?
18 Юни 2005 08:59
"ЦУЦУРКО:Първо не е сигурно, че БСП ако спечели, ще вземе 121 гласа. А това променя политически нещата основно.По-вероятно е БСП да не вземе абсолютно мнозинство."Бил, тук си прав, НО те затова създадоха АТАКА и Евророма с които да правят комбина за пълно мнозинство при гласуване. Това могат да правят и с бившия агент на държавна сигурност Ахмед Доган, ма той е ногу хлъзгав и обича да изнудва. Та затова е по лесно с Дон Цеци дет го измъкнаха от панделата и го оневиниха и ДС доносника Болен Сайдеров, които са в пълно подчинение.
Ако им кажат да умрат за партията, те ще го направят.


18 Юни 2005 09:02
Гаспарини,
Че той др. Първанов оневини дон Цеци. Същия той даде и значка "Стара планина" на Тренчев. Съветник му е Филип Боков. Ех, какви кадри само!
18 Юни 2005 09:03
ФЕДАИН: Съгласен съм с теб, че по-голямата част от българското население има "ляво" мислене, поради незавидното си финансово състояние/ такъв е електоратът на ДПС, БСП, СДС, НДСВ и ......./
Но си запиши, брато, България за да се оправи и е нужно да провежда "дясна" и " либерална" икономическа политика.Е, те заради това са нужни "дясните" партии. Светна ли ти. И заради това и Доган определя партията си като центриско-либерална, въпреки "левият" си избирател. А БСП се самоопределя като "Лява" партия. Светна ли ти? Заради това ОДС се определят като "дясна" партия, въпреки , че повечето от избирателите им не са богати и поради тази причина имат до известна степен "ляви и социялни" искания. Та заради това и Симеон създаде "центристка партия", защото знаеше, че българското население мисли "ляво" на този етап и да събере повече гласове по този начин, а политиката на Симеон е заявено "дясна". Разбра ли ме, ФЕДАИН? А тези глупости, че БСП са" боржуа" изглеждат жалки, когато "тeзи боржуа" ти предлага лява програма.
18 Юни 2005 09:12
Въобще човек като чете Форума веднага забелязва каква истврия настъпва само като се спомене или БСП или Русия, или Москва.
Запъртъците се изприщват от злоба. При тях не се забеляват никакви признаци за някаква разсъдачна дейност, а изключително силно изразена емоцианална аберация. Въобще те са благодатни за изследване на Фройдистки настроените психолози и псиахиатри.
Повече от тях използват заучени фрази, като тази, че трябвали десни реформи, а не леви реформи. Самите те, обаче не могат да ти обяснят какви са тези десни реформи, дето щели да управят България. А за левите идеи на тях само им се превижда преразпределение. Без да могат да обяснят какво значи това преразпределение.
Разбира се ние ги видяхме десните реформи, те могат да се дефинират по следния начин:
1. Приватизация - следствие на нея бяха харизани и закрити съответно повечето предприятия, следствие на което производството съвсем го няма. Да не говорим за селското стопанство, което беше ефктивно разорено. Подобно неще стана впрочем и в Източна Германия, като производството беше приватизирано от западните фирми и след това закрито. И сега Германия преразпределя пари за да могат да живеят източните германци.
2. Инвестиции, ние видяхме, че те са само помощен, но не и решаващ фактор.
3. намаляване на данъците на богатите, уж за да влагали парите си в производството. Там е работата, че получените средства по този път на богатите им стигат само да си купят хубави коли и къщи и нищо не остава за производството. Най-много да построят някой друг хотел.
Но по този път парите отиват точно при омразните на запъртъците-дИмУкрати групировки.
Впрочем, много от запъртъците не знаят, че България има много по-ниски данъци от страни като Чехия и Унгария.
3. Експлоатация, това е източникът на обогатяване у нас. Плащането на малки заплати, не осигуряването е широко разпространено. Но капиталите, които се натрупват от това отиват навън и съвсем не остават у нас.
Ето това са инструментите на дясната политика. Тъй като именно тези инструменти сринаха производството, а не можаха да създадат адекватно такова преразпределението стана необходимост, инак всите българи ще си отидат.
Впрочем най-много пари вложиха в производството точно ултра-лявото правителство на Тодор Живков.
Тъй като ЗАПЪТЪЦИТЕ не се задълбочават в тази материя, а само повтарят като папагали, че на България и трябвакла дясна политика, за това те получават емоционални сривове, когато чуят БСП и лява политика.
18 Юни 2005 09:17
Хайде да погледнем от друга страна. Виденов поне имаше семейство. И не се казваше Василиевич. И не беше от "принцовете" (бедни ми Дончо Цончев!). И беше ходил войник. И пак ни разката фамилиите...


Мдам, а Станишев си е направо уникат. Освен мижитурстването из партийния апарат, този човек нещо правил ли е през/с живота си?


Лично аз на "лидер" като Дмитриевич не бих поверил да управлява и косачката в двора, нежели държавата.

18 Юни 2005 09:17
Бил, от това, което си написал, следва, че само БСП не лъже електората , щото заявява това, което е. Всички други се оказва, че по намерение извършват дясна политика, а по наименование и предизборни приказки - се съобразяват с мнозинството бедни, т.е. леви избиратели. Не се прави така пропаганда Помисли малко! Например, вгледай се в зададените въпроси и отговорите на Станишев.
18 Юни 2005 09:20
Маркс,
Както ти е добре известно, през 70 години по време на управлението на лейбъристите Англия беше затънала в жестока икономическа криза, не беше в състояние да плаща заплати на чиновниците заради което въведоха намалена работна седмица и дори режим на тока.
Благодарение на десните, болезнени реформи проведени от Маргарет Татчър Англия се превърна в просперираща европейска държава.
18 Юни 2005 09:20
Бледата спирохета с плюсовете, леля имаш ли?
18 Юни 2005 09:25
На вчерашното эакриване на парламента "Соцвидерът Станишев бе эакичил почетния знак на военноинвалидите".
Това обяснява защо не е служило момчето войник-не само военноинвалид, ами почетен!!!!
18 Юни 2005 09:32
Не е важно кой ще управлява вече. Щом досега са управлявали крадлив Циганин и набеден цар с "дар слово" на тъп циганин...
18 Юни 2005 09:32
ГЛАСУВАМ ЗА “СВЕТИНЯ”
------
Поех по пътя труден европейски,
Надъхан с принципи библейски
И ден и нощ вървях оптимистично
По правилата и възможно най-прилично.
-------
В туй време политици – леви, десни
Притискаха ме все по-силно – като бесни,
И с лакти блъскаха ме във ребрата
И пръти слагаха ми във краката.
-------
Петнадесет години пеши дълъг път,
Одеждите – във дрипи, а парите - кът,
Пристъпям бавно – гладен, жаден, клет,
А те натискат ме безспир отвред.
Изблъскват ме от пътя, бързо отминават,
С такива като мен ли ще се занимават?!
--------
И каня им се гневно, цял потънал в пот,
Да ги наказвам всеки път със своя вот.
Но щом настъпи времето за “ДА” и “ВЕТО”
За сетен път омеква ми сърцето.
Ударената буза от червена вече стана синя,
А аз отново си гласувам за “Светиня”.
По християнски си обръщам другата страна
За нов плесник от “мойта партия” – Сатана !
------
(Посвещава се на тези, които не могат да кажат “НЕ” на “своите”.)
18 Юни 2005 09:38
Десните педали да ги попитам.
До там ли са деградирали-да правят сметки кога някой ще умрат.Десните педали да ги попитам .
Сред тях колко са криминалните типове.Ударните им отряди не са ли сформирани от типове извършили тежки криминални престъпления
За сведение на нормалните.При тях данните се казват в обратен порядък.
На 3-ма криминални типове може и да се открие един нормален.
Десните кифли нищо не ги питам.Те вече вдигат стойки по магистралата.
БСП очевидно ще вземе властта.
Народа за криминални типове вече няма да гласува.
Но ако поне с криминалната напаст не се справи , ако поне не ликвидира паралелните структори на десните педали в които се празнят корумпираните до ушите десни чиновници, чрез които продължава грабежа -полза няма да има.
Това е единственият начин да си изкупят наказанието.
Криминалната урод да се постави на място.Тя нека си врещи.Нищо ново.Винаги е врещяла и винаги на политика я е избивало.
Цара го хвана страх и си отива.Покажат ли и те такъв страх и те ще си ходят.
18 Юни 2005 09:42
Mrx++, тези, които ти така любезно наричаш запъртъци, сме хората, които работим и храним себе си и семействата си. А заедно с това ни дерат отвсякъде, за да може държавата да храни пенсионери, цигани, чиновници, които в многото си свободно време да ни плюят по форумите. И мненията си изграждаме не четейки Маркс и Ленин, а като работим и се борим с живота. И понеже сме в сравнително по-млада възраст и още не ни е хванала склерозата, помним управленията на БСП. И помним също така, че и преди тези управления пак се обещаваше какво ли не - май "Сполука" някаква имаше, та затова сега не и вярваме. Обикновено сме недоволни от правителствата и искаме повече - само че не ясла наготово, а възможности. Може обаче да сме недоволни, но не сме луди, та да предпочетем БСП.
18 Юни 2005 09:43
"Бил, от това, което си написал, следва, че само БСП не лъже електората "-това написа КАЛИНА МАЛИНА.
Лъже , КАЛИНА, като казва, че има "лява" програма и с нея ще може да управлява успешно и, че ще орави българската икономика.
18 Юни 2005 09:47
Има ли по криминални типове от комунистите бе ченге сдухано.?
Кой освобождава предсрочно и помилва цигански мародери, освен Другаря КОМУНИСТ Марин?
Чий син краде нон стоп и няма кой да го вкара в затвора- сина и внука на комунистическата фамилия Бокови дето пиха вина и мезета.
Кой награждава с ордени криминалните типове, комунисти и ченгета като тебе разграбили и обрулили България- комуниста президент Георги Първанов.

Хуйвейбин ти си едно нахално комунистическо ..о
18 Юни 2005 09:49
Кратка справка за достойните постижения на австралийските социалисти, носещи подвеждащо скромното название "лейбъристи". Краят на 80-те и началото на 90-те, тези достойни съмишленици на Жан и СерГейко управляваха Австралия няколко мандата подред и резултатът беше дълбока икономическа рецесия, безработицата достигна 12%+ (рекордни нива за по-новата история на Австралия), бюджетният дефицит и той стигна рекордни стойности, инфлацията хукна неудържимо нагоре, та се наложи лихвеният процент да се качи до 17% (също рекорд).

От 9 години насам управлява една (адски неприятна на левомислещите) дясно-центристка формация - и тя с подвеждащо название "либерална партия"! Слава Богу- нищо либерално няма в нея (чисти консерви са си), та успяха за нула време да оправят всичките бакии на социалистите. И откакто са те на власт (три пъти подред) Австралия преживява безпрецедентен икономически възход, безработицата също неотдавна отбеляза рекорд (ама в другия край на скалата) - падна под 5%, инфлацията стои твърдо под 2%, лихвеният процент преди два месеца се повиши (с четвърт процент) и сега е ... 5.5%, а от години вече бюджетният излишък се измерва с милиарди долари. Използват го да погасяват държавни заеми, направени от социалистите, пардон - лейбъристите, а от известно време насам редовно смъкват и данъците на гражданите (не на бизнеса или на комара, както направиха жълтите у нас). Според един независим икономически институт, по времето на управление на либералите, РЕАЛНИТЕ доходи на населението са нарастнали с около 20%! Политическите наблюдатели пък изказват сериозни съмнение, че лейбъристите ще управляват скоро. Дано са прави! Че като дойде австралийското бесепе, за нула време ще съсипят и пропилеят всичко постигнато. Ето това много им се отдава!
18 Юни 2005 09:56
Zmeja
За да кажат НЕ всички на своите партии трябва да се върне заграбеното.
Заграбеното е пъпната връв.Заграбеното е мотива на преданост.
Чрез парчета от баницата се създава преданост –която с морал не се бори.
Бори се с тояга.
Не –така не се казва.
Не трябва да им каже народа.
Не трябва се каже на цялата деградирала , корумпира и долнопробна политическа класа.
Лошото е че вътрешни механизми правят обратното.
Как левите да кажат не на левите , когато идиотията в дясното е станала патологична.
Виж ги тези идиоти , тези десни вярващи и правещи се на вярващи идиоти-който и на днешният ден когато се почитат мъртвите правят сметка кой ще умре за да намажат с авантата.
Такива идиоти да кажат не на авантата.
Как да се каже не.Та патологичните връзки се крепят на далаверата.
Народа избира отново червените защото другите по ненормалност и дебелосвиние ги удариха в земята.
Народа , народа.Той трябва да изрита дебелосвинестите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД