:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свободни прегледи при специалист за децата

2 млн. лв. ще похарчи НОИ за писма до 1.2 млн. длъжници на здравното осигуряване
От догодина здравната каса ще разшири достъпа на децата до специализирана доболнична помощ. Идеята е децата до 14 години да имат свободен достъп до всички специалисти без талон, а пациентите до 18 г. да могат да ходят без направление на профилактични прегледи при педиатър.



Промените се предвиждат в рамковия договор между касата и лекарския съюз, който се обсъжда в момента. По необходимостта от тях няма спор и най-вероятно ще бъдат одобрени.

В момента безотказен достъп до педиатър за профилактични прегледи имат само деца до 2 г. При заболяване при детски лекар без талон могат да ходят и пациенти до 6 г. Всички останали трябва да имат направление от личния лекар за прегледи при специалисти. Често обаче талоните на джипитата са недостатъчни. Идеята на касата е от 2006 г. децата да посещават без направление от личния доктор всякакви лекари в доболничната помощ.

"Изчисляваме колко ще струва свободният достъп на децата до специалисти и съответно - дали ще можем да си го позволим", обясни директорът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Иван Букарев. Бюджетът на касата предвижда едва 3% увеличение на парите за специализирана помощ през 2006 г. Безотказният достъп до специалисти е по-скъп, тъй като НЗОК плаща малко над 11 лв. за всеки преглед. Ако пациентът се поема от личния лекар, касата не плаща за прегледа.

"Подкрепяме идеята за свободен достъп на децата до специализирана помощ", коментира шефът на лекарския съюз Андрей Кехайов. Без санкцията на съсловната организация НЗОК не може да въведе промяната в рамковия договор.

"Имаме идея и възрастните пациенти да ходят без талон на профилактичен преглед при специалист вместо при личния лекар," каза още Иван Букарев. За целта обаче джипито трябва да прецени дали съществуват достатъчно рискови фактори за поява на определена болест. Например хората с родители със сърдечно-съдови болести ще могат да ходят профилактично при кардиолог без талон. Зам. здравният министър Атанас Додов вече обяви, че се предвижда да се въведат безплатни и задължителни профилактични прегледи за жените при гинеколог.

Касата иска от догодина всички лекари и болници да се отчитат към нея задължително на електронен носител, а не както сега - и на хартиен.

Лекарският съюз обаче не е съгласен отчетите да стават само по компютърен път, въпреки че това ще намали бумащината по кабинетите. Съсловната организация дава отпор и на друга идея на касата - болниците да сключват договори за определени лимити за лечение по клиничните пътеки. В момента лечебниците се отчитат без таван и според касата това позволява източване на средства.

От 1 ноември НОИ започва да изпраща писма до всички 1 122 000 неосигурени българи, за да ги "подсети" за здравните дългове. Изпращането на писмата ще струва на института 2 млн. лв. Агенцията за държавни вземания ще започне да събира дълговете от 2006 г.

38 000 бедни са подали молби в НОИ да разсрочат здравните си дългове, съобщиха от института. Днес изтича срокът, в който длъжниците с доходи под 200 лв. на семейство, могат да подадат молба, за да платят на части дълговете си до края на 2006 г. НОИ иска срокът за молбите да се удължи до края на тази година. За целта обаче трябва да се промени Законът за здравното осигуряване, а такива поправки още не са внесени в парламента. Удължаването на срока би било поредният толеранс на държавата към длъжниците на НЗОК.
13
1141
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
30 Октомври 2005 23:34
От статията е ясно че принудително събиране на ДЖС (данък жив съм)започва от 2006 г. интересно как ще стане един милион души да се вкават в панделата за неплатени вноски, тогава май останалите с платени ще трябва да са надзиратели.
31 Октомври 2005 00:40
Не бой се, тва проява на тотално безсилие.
Пошашавили са се, щурат се като пловки, подгонени от лисица.
31 Октомври 2005 08:49
ако за плащането се получаваше нещо иди дойди. колкото за плащането - ша му намерят цаката, аз за това не се притеснявам.
31 Октомври 2005 09:22
Не пише каква е сумата на дълговете. Но като се има предвид, че 2/3 от тях изобщо никога и по никакъв начин няма да бъдат събрани – не беше ли по-добре тия 2 мил. лева за писма да се преведат по съответния параграф и да се сложи черта на задълженията от известен период назад? А ако се пресметнат и другите разноски по този проблем (заплати, възнаграждения, такси и т.н.) сигурно е, че разходите по събиране на дълговете ще са повече от приходите...
31 Октомври 2005 10:11
Изпращането на писмата ще струва на института 2 млн. лв.

Какъв институт? На нас ще ни струва 2 млн. лева.
31 Октомври 2005 10:59
Тия тъпанари да не дават 2 милиона за писма а да ги
дадат за подобряване на медицинското обслужване защото
точно поради лошото медицинско обслужване хората
отказват да плащат здравни осигуровки.
Ако аз знам че ще ме лекуват (ако се наложи) както трябва
с голямо удоволствие веднага ще си платя осигуровката.
Но като знам че за лечението на баща ми (независимо от
това , че е осигурен) аз плащам на докторите "като поп"
постоянно , не виждам никакъв смисъл веднъж да се
осигурявам ( и то за непълно мед.обслужв.) и втори
път да плащам при лечението си.

31 Октомври 2005 11:06
Валко, сметни и погребението.
31 Октомври 2005 11:36
БСП и 5 български фирми са печелили от сделки със Саддам Българската социалистическа партия и българските фирми "Химимпорт", "Братя Василеви", "Машинимпорт", "Агрокомплект" и "Росбулнефт" са вписани в доклада на анкетната комисия на ООН за злоупотребите по програмата "Петрол срещу храни"
Те са се облагодетелствали от сделки с правителството на Саддам Хюсеин.
БСП фигурира в частта, която се отнася до отпусканите от бившия иракски режим ваучери за петрол.
"Машиноимпорт" е в раздел за незаконни плащания при сделки с иракското правителство за закупуване на хуманитарни стоки. В същия списък са "Електроимпекс", "Авеси" и завод "Сила".
Докладът на анкетната комисия на ООН е публикуван на сайта http://iic-offp.org .
31 Октомври 2005 11:47
То че нема да ги вземат тези неизплатени вноски, нема, ами и за що ще дават тогава още 2млн??? По-скоро да взимат да облагодетелстват тези, които са си плащали редовно. Все ще измислят некакъв начин...
31 Октомври 2005 18:34
Абе от 10 години вече не съм в България, и човек като гледа от страни се зъбелязват много промени в страната, но на последък все повече и повече зъбелязвам Американизация и извръщения в хубавия Български език, като например: Джипи, и много други подобни. Първо ми отне няколко момента да разшифровам новата "Българска" дума, и изведнъж с ужас се усетих че това е всъщност звучението на двете Английски букви GP, които се използват в Ангийско-говорещите страни като съкращение значещо General Practitioner, или Общ Лекар. Тогава ми се догади. Абе да ебъ мамата на тези които внедряват такива идйотизми, (някой да ме светне как да напиша на Кирилица ермалък), в Българскя език, Хамерикански гъзолизчета. Да не си мислите че това е "cool" или нещо такова?! Ние нямаме ли си език да кажем Общ Лекaр, или нещо подобно, ами ще говорим Английски в България и ще казваме Джипи - бахти колко идйотско звучи! Пълна простотия и дебилщина. Българските велики писатели и патрйоти ще се обръщат в гробовете си. В наи-лошия случай поне произнасяйте тези Английски инициали на Български език, тоест - Ге Пе, деба майка ви деба маймуняци Американизирани деба!!!!! Идете да видите Америка на какво дередже е и какви лайна са там и тогава се опитвайте да ми я подражавате! Най-посраната страна в света, но който не е видял така и няма да повярва това, знам от себе си, и аз не го вярвах преди.

Със здраве и не забравяйте Българския ЕЕЕЙ БЪЛГАРИ!!!
31 Октомври 2005 19:10
VinnDawg,
Добре дошъл във форума и не ни псувайте - за подобни глупости са виновни вестниците - правят се на интересни, а управляващите така и не приеха закон за българския език...
Графе, shake,
съвсем правилно, но така няма да се отчете дейност - друго си е да се хвалиш с изпратени над един милион писма...
31 Октомври 2005 21:08
VinnDawg

за Америка може да се намери някоя добра дума ако става въпрос за нещо друго ама за медицина си е баш "Най-посраната страна в света"
31 Октомври 2005 21:09
Благодаря за поздрава Редник. Не съм искал да напсувам никого който не го заслужава. Псувните и отвращенята са отправени към виновните за това. В случая щом казваш, вестниците и политиците! Да се научат да говорят Български и да спрат да мутират и Американизират Българскят език, мръсни псета!

Аиде..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД