:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАУКА

Река Амазонка е сменила посоката си

Най-голямата река в света - Амазонка, някога се е движела от Атлантическия океан към Тихия океан, обратно на сегашната си посока, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американско изследване.

Седиментни скали в централната част на Южна Америка съдържат древни минерални зрънца, които са дошли от източната част на континента. Според геолога Ръсел Мейпс от университета на Северна Каролина това означава, че преди 145-65 млн. години Амазонка се е движела от изток на запад.

Възрастта на скалите в източната и западната част на Южна Америка е различна. На изток има скали на възраст до 2,5 млрд. години. Заради непрекъснатата геологическа активност на Андите скалите в западната част са много по-млади.

Ако Амазонка винаги се е движела на изток, както сега, в седиментите щеше да има много по-млади минерални зърна, отмити от Андите. Такива няма въобще. По цялата дължина на басейна възрастта на минералните зърна насочва към определени райони в централната и източната част на континента. Тези седименти са отмити от висок район, образувал се преди периода креда, когато са се разделили южноамериканската и африканската тектонични плочи.

Това може да е дало наклон на реката на запад. След това в средата на континента от север на юг се е появила сравнително ниска планинска верига и това е разделило Амазонка. Една част от реката се е движела на изток към Атлантическия океан, а другата - на запад към Андите. В късната креда минерални наноси са започнали да запълват басейна между Андите и веригата през средата на континента. След милиони години Амазонка успяла да си проправи път през наносите към източната част на Южна Америка. Това установило сегашната посока на реката.

Предишни изследвания също са засичали обратна посока на Амазонка, но само в определени участъци. Ръсел Мейпс и екипът му са взели проби от около 80 процента от басейна на реката, така че техните изследвания засега се смятат за най-пълни.
3
2271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Октомври 2006 01:18
Нищо чудно, то магнитното поле на Земята се обръща та некъв ручей ли.

Мове би за това и някои хора се объщат, знам ли.
26 Октомври 2006 14:02
Ебати ручея! Водата, която вкарва годишно в океана е четири пъти повече от тази на Конго (втора в класацията), осем пъти повече от тази на Яндзъ (трета в класацията) и изобщо толкова, колкото вкарват от втората до десетата взети заедно!
А името си е индианско. Просто "Голям поток". Амазонки на коне не са живели тъдява ...
26 Октомври 2006 23:10
Тва не ще да е работа на комунистите, зер бая отдавна е станало. Иначе открай време имат мерак да обръщат реките наобратно, начи все пак е възможно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД