:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 205
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Санкт Петербург аплодират спектакъл на Донвена Пандурски

"Метафизика. Кротката. Пролетно тайнство" имаше премиера в София преди около година, сега излезе руската версия на балета
Снимка: Валентин Барановски
Хореографката Донвена Пандурски пред декора за руската премиера на спектакъла на сцената на Мариинския театър.
Събитието в есенния афиш на Мариинския театър безспорно е премиерата на трите едноактни балета - "Метафизика. Кротката. Пролетно тайнство" с хореограф - българката Донвена Пандурски. Руската публика видя за първи път пищния, нереално красив и въздействащ спектакъл преди две вечери. Българската имаше този шанс още в първата седмица на 2006 г. Тогава на сцената на Софийска опера бе показана нашата версия на спектакъла по музика на Прокофиев, Рахманинов и Стравински, със сценография на големия Михаил Шемякин и солисти от Мариинския театър. Същите солисти сега изпълняват същите роли, но на сцената на своя театър в Санкт Петербург.

В най-общи линии спектакълът обединява три балетни миниатюри - "Метафизика", "Кротката" и "Пролетно тайнство". На пръв поглед между тях няма нищо общо освен руския произход на композиторите и постановъчния екип. И трите обаче проследяват сложните взаимоотношения между мъжа и жената, напъхани в нереален свят от фантастични същества, който понякога изглежда болезнено реален.

"Метафизика", издържана в неокласически стил, е по Симфония №2 на Прокофиев. "Кротката" е по едноименното произведение на Достоевски и по Симфония №2 на Рахманинов. Любопитното тук е, че действието се развива във фантастичен план, съчетавайки елементи на сюжетен и програмно-симфоничен балет. "Пролетно тайнство" на Стравински пък няма нищо общо с всичко, правено досега по световните сцени. Спектакълът прониква през джунглата от треви, цветя и растения и като през увеличително стъкло наблюдава какво се случва там.

Официалната премиера на трите едноактни балетни миниатюри в Санкт Петербург бе на 14 ноември. Либретото към спектакъла е на Донвена Пандурски и Михаил Шемякин. Екипът е почти същият като този, направил и българската постановка. Друг е само музикалният ръководител и диригент - Валери Гергиев.

Това е втората постановка на Донвена Пандурски в прочутия Мариински театър. Първата бе през май 2005 г. Оригиналната хореография на "Вълшебният орех" - по мотиви от "Лешникотрошачката и Кралят на мишките", се оказа суперпродукция с 262 действащи лица, в която е ангажиран целият състав на балета плюс 72 деца от балетната академия "А.Ваганова". Спектакълът бе посрещнат с огромен интерес и вече трети сезон е в постоянния репертоар на театъра. След този успех бе логично българката да получи покана за втори спектакъл на същата сцена. Така тя се нареди сред имена като Ролан Пти, Морис Бежар, Джером Робинс, Пиер Лакот, Джон Ноймайер, Уйлям Форсайт и т.н.

------

Донвена Пандурски е завършила Държавното хореографско училище в София при руски педагози от Санкт Петербург. След това танцува в балета на Софийската опера и балет "Арабеск". Завършва "Балетна режисура" в Ленинградската държавна консерватория "Николай Римски-Корсаков". От 1989 г. живее в Германия. Хореограф е на редица балетни постановки в Германия и България.

--------
Снимка: Николай Дончев
Същата постановка със солисти от "Мариинския театър" гледахме най-напред в Софийска опера.
1
1755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Ноември 2006 08:43
...що за име...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД