:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Има нещо обречено в тази държава

Професионализмът се усъвършенства с повече изяви в различни роли - твърди актьорът Красимир Доков
Снимка: Архив на Доков
Красимир Доков
----------

В киното Доков има 12 роли, включително в сръбската продукция "Сватба в с. Гуча" с Емир Костурица и в италианския филм "Екзодус" с Моника Гуериторе. На фестивала на българското игрално кино във Варна през 2006 г. получи "Златната роза" за мъжка роля във филмите "Разследване" и "Обърната елха".

През настоящата година Красимир Доков чества своята 50-годишнина и 25-годишнината си на театралната сцена.

--------

- Вие наскоро получихте награда за мъжка роля "Златната роза" за участието си в два български филма. Очаквахте ли наградата?

- Не. Аз дори не бях във Варна.

- Как ще коментирате ролите си - единият самоубиец, другият убиец?! Натоварен ли е съвременният българин?

- Мисля, че е много натоварен и почти никой не му обръща внимание на всякакво ниво. Все пак ние живеем в една общност. Героят ми от „Обърната елха" е изхвърлен от армията на средата на своите сили; работи на ферибот; няма никаква радост, няма близки; през цялото време гледа изтърбушената синагога до тях. Животът около него е смазващ и в крайна сметка се самоубива. Самата безизходица, която е в момента, кара хората да мислят негативно и в такива мрачни краски. Ето в синагогата, където трябва да има служби, тя е разрушена и се използва за сеновал. Когато ние снимахме в порутената синагога, долу по земята бях пръснати спринцовки на наркомани. Това е реалното положение. Героят ми е човек, на когото отвсякъде са му отрязани пътищата и за жалост той е оставен на този самотен остров на мъката. За него важи мисълта на Емил Чоран: „Светът е най-доброто място за практикуване на отчаянието". Може би има изход, но все пак човек трябва да го види, за да продължи.

- В „Разследване" пък героят ви е братоубиец. Само по този начин ли се лекува болката от пренебрежението?

- Навлязох доста дълбоко в тази материя на убийства, самоубийства; на изследване на всякаква интервенция, независимо външна или вътрешна, и стигнах до извода, че всеки може да стигне до там. Трябва да не се премълчават болките. Колкото по-рано човек си признае това, а не да потиска болката, както моят герой години наред потиска неприязънта към брат си, защото майка му го е пренебрегвала. И тя расте от ден на ден, докато в един миг избухне и се случи непоправимото. За съжаление през последните петнадесет години узнахме за доста подобни случаи.

- Смятате ли, че българинът е затворен човек?

- Да. Той винаги стои някъде по средата. Не предприема нищо. Чака нещо отвън, за да покаже на какво е способен. Ненапразно българинът в чужбина се реализира професионално. Има нещо обречено в тази държава и в тия Балкани. Ние робуваме на чуждото. Не си помагаме взаимно. Склонни сме към скептицизъм. Черним себе си, един друг се черним. Трябва по-весело да гледаме, по-емоционално. Много сме затворени и тъмното винаги избива. Злото предхожда доброто. Невежи сме за състоянието на душата ни и оттам натрупваме много страдания.

- Вие вярвате ли в предопределеността?

- Героят ми от „Разследване" казва за Бога: "Подмазвам му се, но винаги го гледам в очите." Има предопределеност според мен и човек, каквото и да направи, се случва това, което е написано сякаш. Но се осъзнава след много време.

- Значи ние сме пионки в ръцете на някаква по-висша сила?

- Човек не е господар на съдбата си. Какво може да направи? Може да премества някои неща в пространството.

- Значи няма избор?

- Освен в рамките на някаква предопределеност. Още има неизследвани неща у човека, само десет процента от мозъка му се използват. Ако се включи целият капацитет, може и да се променят нещата за по-добро.

- Забелязахте ли новата вълна в българското кино? Дали има надежда българското кино да се възроди?

- Има дори като количество филми. Сега се правят разнообразни филми, точно в това многообразие ще се роди нещо хубаво. Киното ни доказа, че може да се рискува с по-млади хора. Страшно е, когато това са хора по на 50 години и имат само 2-3 филма зад гърба си. Аз от 1982 до 2003 г. имам само 3 филма. През тези години бях спрял да се развивам. През 1994 напуснах театъра, занимавах се с бизнес, а от 2003 г. досега съм играл в 12 филма и разбирам, че професионализмът на актьора се усъвършенства с повече изяви и различни роли.
1
1656
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Ноември 2006 01:31
наистина страната ни е като обречена, макар че не е добре така песимистично да гледаме на живота
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД