:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,369,995
Активни 67
Страници 5,415
За един ден 1,302,066

Хаосът с НАП стана пълен

Мария Мургина
Националната агенция по приходите (НАП) се оказа силно изненадана, че в цялата страна има проблеми със софтуера й. Както "Сега" съобщи, нито една общинска данъчна служба не издава данъчни оценки, тъй като всички чакат НАП да си оправи софтуера. На съвещание, проведено в главното управление на агенцията вчера, подчинените на Мария Мургина са обсъдили проблема и стигнали до извода, че причините най-вероятно са субективни.

"Софтуерът, с който общините трябва да изчисляват новите данъчни оценки, им е даден още в началото на миналата година. На 27 декември нашите специалисти направиха актуализацията, свързана с увеличение на базата за облагане", каза говорителката на НАП Юлиана Тончева.

И вчера обаче общините не издаваха данъчни оценки и продължиха да твърдят, че имат проблеми с НАП, показа повторна проверка на "Сега".
32
6342
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
09 Януари 2007 00:40
Ако само нап имаха проблем - с мед да ги намажеш.
Я вижте какво настана по родната митница - що фирми се оказаха с блокиран внос и износ, а някои и досега не сме се оправили, защото кретените от парламента не са били предвидили хипотезите, които възникнаха.
09 Януари 2007 00:47
Хаос не хаос, нали Мургина направи сватбата на сина си за 250 000 лева? Направи я. Нека си е хаос в НАП, такива като нея какво ги бърка?
09 Януари 2007 04:44
На времето във Варна имаше един човек, капитан І ранг, комендант на гарнизона, който се беше самонаказал за допусната от него самия грешка. Допуснал грешка, ядосал се на себе си и издал заповед за личното си наказание, която влязла в сила. Хората се подхилкваха, но с уважение... Добър пример за шефа на НАП и митницата, които не са подготвили своевременно необходимото.
09 Януари 2007 06:52
Това е саботаж. Тази слабо грамотна в материята женица е поставена на поста от Костов и "Отворено общество". НАП е в окаяно състояние, срината е данъчната структура. Саботаж.
09 Януари 2007 07:41
Нито един проект свързан с изграждане на глобална информационна система в държвната администрация не завърши успешно. Нека си припомним Здравна Каса, която и до момента няма информационна система, а се похарчиха огромни средства. Нищо неочаквано не се е случило. И този път нещата ще бъдат потулени за сметка на обикновените граждани.
09 Януари 2007 07:41
suhar, за примера ! Де да имахме повечко такива хора!
стигнали до извода, че причините най-вероятно са субективни” – това и без съвещание е ясно. Въпросът е кои са субектите на субективните причини?! Не става ясно дали този “маловажен” въпрос е изяснен на съвещанието. Нито какви светкавични мерки ще вземат “обектите” от главното управление на НАП. Светкавични, защото вече тече 2-та седмица от годината. И наистина започва да намирисва на това, за което говори Васуки...
Националната агенция по приходите (НАП) се оказа силно изненадана....”? Ами да вземат и съвсем да я доизненадат като изпратят туптан ръководството ù (и въпросните “субекти”) в службата по снегопочистването – там способността да се изненадваш е задължителна!
09 Януари 2007 08:28
Тоя път нема мърдане - че има информационна система. Щото точенето на европейско ДДС не е точно като точенето на българско...
09 Януари 2007 08:36
А и проблемите въобще не са в общините. Опитът показа, че при тия данъци, които им бе възложено да администрират събираемостта нарасна в ПЪТИ! Това само потвърждава тезата за пълната несъстоятелност на т.н. НАП. Със създаването на тая структура бе отдалечена услугата от потребителя и всичко в нея е насочено единствено към улесняване живота на тумбата чиновници.
09 Януари 2007 08:53
Ако се погледне в дейността на разни институции и организации в България се забелязва понятието СОФТУЕР за прикриване на огромни далавери, както и за източване на огромни средства от тях!
Чуждицата СОФТУЕР иде да рече на български език - програмно обезпечаване! В случая се говори за компютърните програми обслужващи информационните и отчетни системи на НАП!
За да се изготвят тези програми е трябвало да има подробно задание, да е приет проекта за тяхното създаване и те да са били приети от инвеститора след функционално изпитание за съответствие със заданието и приложноста им!
Това, че се откриват дефекти, които тотално спъват работата, говори за наличие на престъпление от страна на НАП.
Или заданието за СОФТУЕРА е непълно и неточно, или не е разгледан професионално проекта, на идейна и работна фаза, или не е проверен щателно, когато е бил обявен за готов, преди да се включи за работа по работните места на НАП.
Повърхностна работа! Българска Работа! Ужасяваща безотговорност, целяща приватизиране на дейноста в крайна сметка, май!
09 Януари 2007 09:16
Да бе всички други са виновни само аз съм права.Мургина върши си работата или си отивай в къщи.
09 Януари 2007 09:55
Да, покрай ЕС щат не щат ще се наложи най-накрая да въведат доста централизирани компютърни системи. Че досега все си намираха оправдания и все компютрите бяха виновни за всичко. Ама като е всичко на едно място много лесно ще се проследява кой какви ги върши. Доста далаверки ще секнат, ама още време трябва, докато заработи системата.
09 Януари 2007 09:59
Идиоти - така са направени законите че трябва да ни ги тълкуват - като че ли сме при врачки - така са направени наредби че да не можеш да ги изпълняваш -Закони на 31 12 07 които влизат в сила от 01 01 07 които няма как да спазиш Опашки - Всички са обявени за престъпници от 01 01 07 - глоби - Ха работи Държавата е блокирана -
Тия нямат елементарна идея за ръководство - един кафеджия е по- добър от тях
09 Януари 2007 10:54
"Екип на Сега"
Така е подписана статията.
Може би за да се скрие некадърността на драскачите.
НАП има отношение към общинските данъци точно толкова колкото министъра на финансите към местните бюджети, т.е. никаква.
Повече от година вече местните данъци итакси се събират от общинската администрация. За целта кметовете си назначиха и персонал.
Какъв им е тогава проблема, не е ясно. Ама видите ли нямало кой да им осъвремени програмата. Добар дет тетко Маро. Щом си имаш бюджет, ще трябва да се грижиш и за попълването му. Това пълво. А второ и по важно-ще трябва да имаш уважение към клиентите си.

09 Януари 2007 11:05
HP BladeSystem ProLiant BL25p cluster 64p DC
System Information
Total System Cost 4, 179, 238 US $
Metric 110, 577 QphH@3000GB
Price/Performance 37.80 US $ per QphH@3000GB
Availability Date 06/08/06
Database Manager Oracle Database 10g R2 Enterprise Edt w/Partitioning
Operating System Red Hat Enterprise Linux 4 ES

Те това е 640 процесорния клъстер на НАП
В миналогодишната класация Top500 /500-те най-бързи компютри на Земята/беше на 401 място...
такива машини се използват за ДНК анализ, ядрени симулации, анализ на резултати от аеродинамичните тунели при тестване на болиди от Формула 1, а също така и за free сървър с порно и филми за държавната администрация например...
Аааа, щях да забравя след конфигурирането му и въвеждане в експлоатация НАП-овския /не го бъркайте с НАТО-вския/ клъстер вече е на 4001 място в класацията или иначе казано трябва да си гений че да "спънеш" така яко толкова мощна машина !
09 Януари 2007 12:13
Тези от НАП не знаят какво искат. Не искат да събират държавните вземания (например тези по Закона за административните наказания - глоби, актове...), в същото време тръгнали да проверяват позициите по държавния резерв?!? Да.
Е, как ще им направят софтуер, като НАП-па не знае какво иска? Язък им за компютъра.
09 Януари 2007 12:49
Ако трябва да бъдем реалисти - бъркотията я направиха съзнателно управляващите тикви от т.н. тройна коалиция. Действащия преди тях модел на данъчна администрация беше бавно и упорито изграждан от спeциалисти в бранша, с помощта на американци, англичани и холандци. Главна данъчна дирекция постигна стабилна събираемост на данъците и главното - създаде ред. И точно когато трябваше да започне да се проявява ефекта от този къртовски труд, иницираха нови (??) правила. Съкратиха и изгониха изявени специалисти, създадоха паразитната супер - структура НАП - тежка, тромава и идиотска. Тъпите кметове, алчни да добарат пари от данъци, получиха възможността да си събират местните данъци и такси, но от това да искаш , до това да можеш се оказа че разстоянието е огромно. И сега тъпанарите по места риват за помощ. Защото тая работа си иска майстора.
Този безпорядък е планиран. Само така е възможно управляващите незабелязано и безнаказано да крадат . Нали прочетохте в съседство колко са изчезналите пари на тоя дебил Орешарски? (в случая употребявам думата не като ругателство, а като диагноза)...
Ако не го виждате и очилата няма да ви спасят.

Редактирано от - Doctora на 09/01/2007 г/ 12:53:57

09 Януари 2007 12:52
Здравната каса- работил съм там в зората и - е по-голям хаос , комбиниран с трудоемки безмислени упражнения, не съм виждал/низшия ешалон служители се скъсваше от бачкане, без майтап, редовно ревяха по-лабилните жени /, предполагам подобна ситуация и тук!
09 Януари 2007 12:55
а пък софтуеъра от АРЕМИС ахахахахах, тия беха уникални, някакви пълни аматьори взели парите и казали "ще видим" !
09 Януари 2007 13:01
Ето защо ще излезе верен постулатът на Йосиф Висарионович Джугашвили, наричан още Коба и Сталин:
Техниката в ръцете на идиоти е куп непотребно желязо.
09 Януари 2007 13:17
Преди около 36 години един англичанин при въвеждането в експлоатация на първата изчислителна машина в Б-я каза - докато се научите да използвате техниката ще я бракувате
В изчислителните центрове работеха 70 -80 процента връзкари
Нищо ново под слънцето
09 Януари 2007 13:28
А новата Наредба за фискалните устройства Н-18 на МФ беше публикувана едва на 27 декември 2006 г в ДВ бр.106. Тази Наредба по принцип касае изисквания и изменения от 01.01.2007 г. Пълен хаос в държавата!
09 Януари 2007 14:00
Не си прав chown. АРЕМИС бяха направили точно това което си бяха поискали нашите хора. И логично си взеха парите и си отидоха. Не елуд този който яде баницата. Мисля, че в случая с НАП е същото.
09 Януари 2007 15:15
Тука се допуска една МАЛКА грешка, защото като купуваш такава мощна машина $4, 5 мил. за такава никаква дейност, обработката на 5-6 мил. документа годишно, ЦЕЛТА е да се направи услуга на доставчика и той съответно да върне полагащите се мин. 10%
09 Януари 2007 16:44
А знаете ли, че значителна част от големите осигурителни и др. обществени системи на САЩ са изградени и още работят на машини от типа IBM 360, които ние изхвърлихме като "безнадеждно остарели за българските условия" още в зората на демокрацията. Няколко мои познати-българи от близо 10 години работят в различни щати по подържането и актуализацията на сотуера на някаква огромна пенсионна система, изградена точно на такива машини, тъй като в Америката никой от младите компютърджии не познава тази материя древна. А старите машини още си бачкат и системите им функционират. От климата ще да е и преди всичко от разликата в географската дължина!?

Редактирано от - Zmeja на 09/01/2007 г/ 16:47:29

09 Януари 2007 17:12
Не така бе Змей
За разлика от щатите ние сме богата държава и можем да си позволим такива харчове ! Нали все по-проспериращият български данъкоплатец плаща за идиотизмите на държавната администрация !
Аз па да те светна, ако искаш вервай ама НАП-а ако беше на някой частник със сигурност щеше да конфигурира някоя машина за около 40 000 $ която без проблем ще върши същата работа !
ВЕРВАЙ МИ !
Колкото до пенсионните фондове...там онлайн транзакциите са несравнимо по-малко отколкото в една средно голяма банка с 400-500 офиса...та работил съм в такава банка и машината ни беше AS400 Black - какво да ти кажа...справяше се перфектно !
09 Януари 2007 17:31
КИР СПИТАМА
[Златен],
Ете и я нали това думам.
09 Януари 2007 19:32
Около 1972 г - една ICL купена за 20 шуменски коня със 20-тина операторки десетина програмисти и десетина технически персонал в Русе обработваше цялото счетоводство в промишленноста и селското стопанство на русенски окръг
Подарък към машината бяха и куп програми за гледане на животни - като започнеш от зайци та завършиш с лъвове
09 Януари 2007 19:35
"добре"я запо4ваме европеиската Нова Година!няма 6то!
горките Балгари коя ги ку4ка-орисница ориса?та клети се озоваха в Европеиския саиуз!кои зал демон излага да ни приемат с такожа скапано управление-триумвират-риба, рак и 6тука!?и такива назна4ени на вазлови постове некадарни и безмоза4ни екземпляри!?има да ни пати главата, а и на дупетатите в Бриуксел!?6то е време все е пред нас, 6те си ги тарпим до второ при6ествие, докато тапите 60%негласували напуснат домовете си, уадето си пият ракииката и доидат да гласуват и тзметем комунисти, царисти и турци
10 Януари 2007 01:45
А новата Наредба за фискалните устройства Н-18 на МФ -п по тази наредба чиновниците са направо за линч - хората миналата година си купиха нови касови апарати с разрешително до 2015 - а тази година се оказват незаконни - например че нямат 8 данъчни групи - не само линч ами и съд
10 Януари 2007 04:24
КИР СПИТАМА, чудя се що замерваш народа с мъгла. Тук изобщо не става дума каква е железарията им (макар че, интересно откъде го взе), а за софтуерна програма. Euro fool предлага поглед от къде по-добър ъгъл - програмата може да е неподходяща, неусвоена или (съзнателно) бъгната = пипната, което Васуки пък точно е дефинирал. Субективно погледнато, твърде вероятно е причините да са субективни и в НАП май има работа за следовател, не за компютърен инженер - освен ако не е ангажиран за нуждите на следствието.
10 Януари 2007 06:38
yapayapa, напълно си прав. А иначе почти всички знаем какво желязо има в НАП - писаха вестниците за грандиозната сделак. Пък и не само там. Лошото е, че следовател трябва за всички "проекти " е държавната администарция свързани с IT. Научиха се чиновниците да си мият ръцете с програмистите и съвсем се самозабравиха. Определено проблемите са субективни, но провалите са обективни. И много скъпи. Този софтуер там в НАП трябваше да стане за 01.01.2006. Ама не стана. После за 30.07.2006. Амам пак не стана. Той въобще завършен ли е? Май не е. И не са виновни компютърджиите. Доколкото се простират моите наблюдения върху други "проекти" сигурно им изменят заданията на всеки три дни. А после реват, че не са изпълнени. Естествено такива "екзотики" като Change managment се считат за излишни. Тъжното е, че има и качествени хора в този проект и точно те ще пострадат.
10 Януари 2007 08:43
yapayapa , пиша за железарията защото от нея зависи с какво може да се натовари !
А в случая тя е НЕОПРАВДАНО по-мощна и десетки ако не и стотици пъти по-скъпа от необходимата за ПРИЛОЖНИЯ софтуер използван в НАП !
Такова понятие "ПРОГРАМАТА" има само по филмите ! В действителност нещата са съвсем други/освен ако под "програмата"не разбирате user интерфейса инсталиран по локалните станции/ Знам коя е фирмата внесла желязото...знам как работят..те доставят и за МС и за МО и за нЕкои от най-големите ни банки..
не съм се интересувал коя е фирмата разработчик на приложния софтуер, от 4-5 години съм се отдалечил от бизнеса но мога да тикажа едно-две основни неща:
прави се комисия, тя прави проучване, канят се фирми разработчици подбрани по определен критерий на конкурс..тази комисия работи заедно с екип от програмисти, методолози, счетоводители и т.н. които изготвят заданието..
..на финалния етап СИСТЕМАТА се подкарва ТЕСТОВО, като например аз когато съм внедрявал нещо този тестови период беше ТРИ месеца !!!
За това време излизат наяве един болюк проблеми и проблемчета и чак когато всичко е стиковано и проверено се отваря шампанското...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД