:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,510,191
Активни 90
Страници 14,534
За един ден 1,302,066

По-високи болнични за по-често боледуващите

Всеки работещ трябва да има собствена банкова сметка, по която НОИ ще плаща обезщетенията
Хората, които излизат по-често в болнични, ще получават малко по-високи обезщетения от тази година в сравнение с миналата, съобщиха от НОИ. Това произтича от промени в Кодекса за социално осигуряване, влезли в сила от 1 януари.Размерът на обезщетението за болест досега зависеше от това дали работещият е ползвал болнични през последните 6 месеца. Всяко следващо отсъствие намаляваше размера на обезщетението. Занапред няма да има значение колко дни болнични е получил работещият за 1 година. От 1 януари за първия ден болничен работникът ще получава 100% от заплатата. През следващите дни обезщетението си остава 80% от възнаграждението, независимо кое поред за годината е.

От тази година болничните и майчинските ще се изплащат директно от НОИ, а не от работодателя, припомниха от осигурителния институт. Обезщетенията ще се дават по банков път, като за целта НОИ ще сключи договори с всички банки, увери управителят Йордан Христосков. Всеки работник ще трябва да открие своя сметка в банка - разплащателна или безсрочна спестовна. Номерът трябва да се даде на работодателя, който да го предостави на института. Няма срок за разкриване на сметките, а фирмите могат да подават в НОИ информацията заедно с болничните на служителите. "90% от работниците и служителите имат сметки, тъй като получават заплатите си по дебитни карти", успокои Христосков. Вариантът за изплащане чрез пощенски запис е отпаднал.

Обезщетенията за болест ще се получават най-рано 30 дни след отпуска и най-късно до 2 месеца, припомниха от НОИ. Прогнозата на института е през 2007 г. средно за един ден болничен да се изплаща по 13.30 лв., общият бюджет е 194 млн. лв.

Промяната в реда на плащане на обезщетенията наложи и нови формуляри за болнични. До петък вечерта болниците и лекарите, които са се снабдили с новите бланки, са 7262. Общо документите трябва да получат около 10 500. "Това са най-вече стоматолози, които рядко издават болнични", обясни Христосков.

Средният размер на майчинските за 2007 г. ще е 280 лв., след като периодът за получаване на обезщетението беше удължен от 135 на 315 дни. През 2006 г. предвидените средства за майчински бяха около 70 млн. лв., а сега са 117 млн., припомни Христосков.
14
8208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Януари 2007 00:52
Досущ, както една другарка казала на времето-Другарю директор, днес понеже закъснях за работа , ще си тръгна малко по-рано.
09 Януари 2007 01:47
Много добре казано от Леко !
09 Януари 2007 04:09
всеки работещ българин преIBAN
09 Януари 2007 08:24
"Социалното" "социалистическо" правителство и този подарък направи на божидарданевците. Сега ще ги видим черепите, вълците и прочее сган колко нови работни места ще разкрият. И какви нови технологии (по лисабонската г-н Данев) ще развият.
09 Януари 2007 08:50
НЕ на болничните. Това е порочна, тромава и остаряла система. При болест следва да се ползва платения съответно неплатен отпуск и НОИ да няма нищо общо с това. Тогава всеки ще бъде отговорен за здравето си и няма лекарите да правят гуши от болнични и да се спъва бизнеса.
09 Януари 2007 09:42
Болен съм. Отивам на доктор и го питам к'во ми има.
А той: - "Дай пет лева, на ти болничен за пет дена"!
Казвам му че съм пенсионер и не ми трябват болнични, искам да знам какво ми е болното, а той: -"Дай два лева и си търси специалист"!
Та така...
09 Януари 2007 09:54
НОЙ е здравна зстраховка. Задължителна. И в Европа е така
09 Януари 2007 10:06
Ми такива усилия за запазване на бюрокрацията са си за Нобелова награда. Но с такиви хора - толкоз. "90 % с дебитни карти" - след 90 години може Другарю христосков, но сега не така..............
09 Януари 2007 10:24
Според сайта на Борика:
Национални дебитни карти с логото на БОРИКА 3 458 061

Значи половината от населението. Като се махнат непълнолетните и като се знае, че пенсионерите рядко ползват карти, ще излезе сметката, че 90% от работещите имат, дори и някои да имат по няколко.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
09 Януари 2007 11:18
Още някой да ми иска банкова сметка. ...и ЕГН-то мога да си дам макар че вече го знаят.
09 Януари 2007 11:28
Болничните са социална придобивка, която я има по целия свят. За съжаление част от работещите я ползват неправомерно, т.е. се пишат болни, а са здрави. Затова се ползват механизми, примерно в Бг се изплаща 80% от заплатата за периода на болничния/да се има впредвид, че при много от частните фирми хората се осигуряват на минималната за бранша заплата/. Това е с цел да не се прибягва до ползването на фалшиви болнични...
Колкото до изплащането на болничните през НОИ, това си е недомислица. Системата си работи много добре и сега, без да има нужда от допълнителна бюрокрация. Ще напомня, че тази година данъчните облекчения за деца ще се изплащат чрез работодателя, за да се намали работата на бюрократичната машина, докато тук се наблюдава обратна тенденция...
09 Януари 2007 11:50
Важното е да се изтупва брашнения чувал!
Таксата за превода е цицка и никой не го отрича...
Само един пример - дължа "данък сгради" за една наследствена вила в Сливен в размер 0.83лв(словом-осемдесет и три стотинки)! Познайте колко такса-"превод" плащам за нея - 1.30лв
Та тъй...
09 Януари 2007 14:21
Devil
"НЕ на болничните. Това е порочна, тромава и остаряла система. При болест следва да се ползва платения съответно неплатен отпуск и НОИ да няма нищо общо с това. Тогава всеки ще бъде отговорен за здравето си и няма лекарите да правят гуши от болнични и да се спъва бизнеса."

Драги"Devil"
От това което си написал, излиза че май ти нещо си болен-психически.Бегай бързо да се прегледаш, че туко виж, взели са ти от отпуската за това !

Редактирано от - niksan на 09/01/2007 г/ 20:07:55

09 Януари 2007 20:14
Сънародници, за съжаление, тук имате много грешки.
Първата е двусмисленото заглавие - подвеждащо редполагащо И увеличаване на сумите на болничните с увеличаване на честотата на заболеваемостта. Това не е така, подвеждат ви, пак успешно!
Другите грешки не са на редакцията, а на повечето от пишещите читатели. Излишни са отделните разяснения, тъй като е важно нещо твърде общо - отрицателното отношение към тези частични подобрения изразява предимно озлобеността на повечето българи. Тя е изкуствено, а не е естесвено причинено следствие - от половинвековната политика на лишаване на неуправляващите българи от знания за света и за човека, на прякото им заблуждаване от управляващите ги, както и от лишаването на неуправляващите от възможността да управляват и собствения си живот.
Не само, че не е редно болничните да се получават от работодателите и да се изплащат чрез тях, но е чудовищно. Работодателите бяха кредитирани при болест на подчинения им. Да отбележим, че в поробената ни от тях Родина, наемният работник е и подчинен - и без да има чин. Те злоупотребяваха, задържаха и неизплащаха дадените от държавата суми. Цитирам един такъв нагъл простак "Сега съм затруднен. По-късно. Ще ти кажа кога ще ти платя." Коментар от българката-майка не последва. Започна да му се моли. Без успех. Няма пощада...
Вайкането за "бизнеса" е друга и грешка, и лъжа. Напомня вайкането от 90-те години на бизнесмени с подарени милиони в левове и чужда валута и слугите им - журналисти: "Глътка въздух за българския бизнес!".
А спомняте ли си как миньори стачкуваха срещу държавното кредитиране - т.е., срещу заплатите си? С огромен успех, защо ли?!
Е, останаха и без работа, и без да им се изплати вече изработеното...
Тази промяна е едно от последните подобрения, другите ще са част от текущата национална катастрофа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД