:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,311,456
Активни 216
Страници 949
За един ден 1,302,066

До 50 000 лева глоба за лобист, нарушил закона

Всяка година депутатите ще декларират отношенията си с фирми. Регистър ще показва кой какви предложения е правил при обсъждане на нормативни актове
До 50 000 лв. може да стигне глобата за лобист, нарушил правилата за прокарване на определени интереси в изпълнителната, законодателната и местната власт. Това е записано в законопроект за лобистката дейност, изготвен от експерти на парламента, правителството и гражданските сдружения."Документът е съгласуван и с Европейската комисия в Брюксел. През март ще бъде подложен на обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента", съобщи пред "Сега" шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов.

Според законопроекта с лобиране ще могат да се занимават фирми, български и чуждестранни юридически лица с нестопанска цел, адвокатски дружества, както и професионални лобисти. Контактите на политически партии със законодателната, изпълнителната и местната власт не се смятат за лобистка дейност. Лицата, които са на изборна или назначаема длъжност, няма да имат право да лобират, включително и една година след края на мандата си.

Лобистите ще могат да финансират депутати и министри само с пътни, дневни и квартирни, и то само в България. Те ще могат да правят дарения на политически партии само по време на предизборна кампания. Лобист, който наруши тези ограничения, ще се наказва с глоба от 500 до 5000 лв. За фирмите санкцията е от 2000 до 20 000 лв. Когато нарушението е повторно, глобата е от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и от 5000 до 50 000 лв. за юридически. Тогава ще се отнема и достъпът на лобиста до съответното учреждение за срок, не по-малък от 6 месеца.

Длъжностно лице, което престъпи разпоредбите на този закон, се наказва с глоба от 500 до 5000 лв., а когато нарушението е повторно - с понижаване в длъжност.

Всички институции, които приемат нормативни актове - парламентът, правителството, министерствата, агенциите, държавните комисии, общинските съвети, ще поддържат регистри. В тях ще се описват всички, които лобират, както и кой какви предложения по даден проект е направил. Регистрите ще бъдат достъпни в интернет.

Законопроектът ще направи и опит да се хвърли светлина върху бизнес контактите на народните представители. Всеки депутат ще бъде задължен да декларира, ако има финансов интерес от даден закон. В момента това изискване е записано само в правилника на парламента и народните представители масово не го спазват. Последният скандал избухна миналата седмица, когато се разбра, че фирми, свързани с депутатите от НДСВ Долорес Арсенова и Борислав Великов, търгуват активно с лекарства. Двамата обаче са участвали в гласуването на закони, свързани с тази дейност, без да декларират конфликт на интереси.

До 30 април всяка година депутатите ще подават декларации с имената на фирмите, за които са извършвали консултантски, посреднически и адвокатски услуги през изминалите 2 години. Те ще обявяват и недвижимо имущество и автомобилите, които ползват, но не са тяхна собственост. Декларациите ще се подават до постоянна комисия. Данните от тях обаче няма да са достъпни за всички. Те ще се огласяват само ако депутатът пропусне да съобщи публично, че има финансов интерес от даден закон. В такива случаи обаче предвидените за депутатите наказания са символични - те могат да бъдат временно лишени от участие в дейността на определена парламентарна комисия или на всички парламентарни комисии, от участие в официални делегации и с отстраняване от пленарно заседание.

Законопроект за лобизма от миналата година подготвя и ДПС. Хората на Ахмед Доган се заеха с начинанието, след като избухна скандалът с прословутата реплика на лидера им за обръчите от фирми около партиите. Проектът им обаче все още не е внесен в парламента. В него също се предвижда регистър на лобистката дейност, в който ще се описват всички, извършващи такива услуги, но той ще се съхранява в Сметната палата. Законопроект за лобизма е внесъл и лидерът на "Гергьовден "Любен Дилов-син.
23
2767
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
05 Март 2007 22:52
Ето един начин да се препълни хазната!
05 Март 2007 23:39
Лобистите в САЩ май ги вкарват в затвора
05 Март 2007 23:58
какво е това лобист врата у поле пълна забрана на такава дейност която като смисъл означава корупция. значи лобиста има право да плати на 10 или 100 народни представители за приемането на закон който облагодетелства определена каста. от 10 до 20 години затвор и глоба 200.000?
06 Март 2007 00:02
Добър ден!
06 Март 2007 00:35
У нас няма лобизъм, а далавера. И няма лобисти, а далавераджии. Има и още нещо изначално сбъркано - как законът признава нещо незаконно? Кои са лобисти на пенсионерите, на болните, на сираците? Как им се плаща? Няма. Никак. Това са отговорите. От което си личи изначалната недемократичност на действието. Пък в нашенски вариант - забрави! Просто се опитват корупцията да мине под друго име.
06 Март 2007 04:48
Разликата между корупция и лобизъм е като между проститутка и компаьонка.
И двете правят едно и също, но второто е легализирано.
*
Явно закона цели да узакони и засили корупцията на висше държавно ниво, като позволи "данък подкуп" даден на "големи" хора, (особено на партиините ръководства) да се признава за разход на фирмите.
*
Корупцията на висше държавно ниво (или казано с евфемизма лобизма) е много по опасен за обществото от редовата корупция.
*
Докато масовата "почерпка" (от ХЕИ до КАТ) само подменя в практиката прилагането на правилата на закона, (но си остава незаконна и официално се преследва от закона), то висшата корупция подменя самия закон, така, че незаконното да стане законно, а законното незаконно. Лошото добро, а доброто лошо. Кражбата законна, а борбата с кражбата престъпление.
*
Закона за лобизма се опитва официално да промени българското държавно устройство от демократично на олигархично.
06 Март 2007 05:29
Лобизма си е легализирана корупция, а лобиста - човек който дава подкупи легализирано.
По-добре да им се увеличат заплатите, а легализирания подкуп - да се забрани.
06 Март 2007 08:38
Глобете Димитър Стефанов заради връзките и застъпничеството за Плама, което уж е лобистко, ама си е направо престъпно.
06 Март 2007 09:53
Да се регистрира и следи кой депутат по какъв начин гласува - ето това е една чудесна инея, която би извадила на светло доста интереси.
Жалко че ***** нямат желанието и търпението да се заемат с това, ами предпочитат главно да плетат сплетни и клюки и най-вече да коментират кой какво казАл!

Редактирано от - bot на 06/3/2007 г/ 10:52:31

06 Март 2007 10:17
И КОЙ ще следи за спазване на този закон и налага предвидените глоби??
Та както и досега с конфликта на интереси, никой не спазва изискването в Правилника на НС и депутатите разчитат на случайността - ако ги хванат.
Но сега си ¨ оплитат кошницата¨ обвързвайки я със закон, че ако видят да се задава отнякъде опасност да използват законови средства.
06 Март 2007 10:37
Ай, ай ай ........ "Закон за лобизма"
А бе тия ЛУДИ ли са (май не) пак се приследват лични и корпоративни интереси.
Ще се узаконяват прокарването на специални (лични) закони.
Ще се легализира даването на подкупи, рушвети, подаръци и т.н.
ДО КЪДЕ Я СТИГНАХМЕ!!!
СКОРО НЯМА ДА СЕ "ОПРАВИМ"; ДА СЕ ОМИТАМЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА, ДО КАТО МОЖЕМ И СМЕ ПО МЛАДИ.
Щото като станем пенсионери "Нама кой да ЛОБИРА за нас"
Тъпотиии...
06 Март 2007 11:06
Май трябва да се избере нов парламент съставен изцяло от лобисти на гласоподавателите!. И никой вече не може да ме убеди , че мутрите не са превзели държавата - дори законно ще го направят - ще се гласуват закони изцяло в техен интерес а народа да д..а супата. Дано поне АТАКА са против - другите са ясни - от един дол дренки
06 Март 2007 11:19
Не че досега беше различно, просто сега подкупите ще се дават легално. Поредният пирон в ковчега на държавата.
06 Март 2007 11:20
Понеже в политиката понятията проституция и сводничество звучат зле, са измислени добре звучащите лоби, лобизъм. Дори се прави опит да се твърди, че платеното застъпничество "утвърждавало демокрацията".
Ето тук един обучителен материал (да си вземат барем кадърни преводачи) на Европейски център за обучение “Лактеа” - финансиран от Институт “Отворено общество”, демек от сионския мъдрец Сорос:
I. ЕВРОПРАКТИКИ В ЛОБИСТКАТА ДЕЙНОСТ

Натиснете тукАко сте вече там и четете, стигате до любопитното твърдение:
Каквито и методи да се използват при представителството на интересите особено важно е да бъде избран подходящият момент за намеса. Според еврократите в Брюксел добрият лобист е този, който знае “как да даде правилната информация на правилния човек в точното време”.и тутакси ви светва че:


"Според еврократите в Брюксел добрият лобист е този, който знае “как да даде правилната сума на правилния човек в точното време”.


...и ви става ясно, защо е този шум, при избора на български представители за Европарламента. Ами те ще са хората с куфарчетата.

Редактирано от - Doctora на 06/3/2007 г/ 11:27:09

06 Март 2007 11:42
От една страна, то и досега си беше таквоз. Тъй че, ... май е по-добре да става на светло.
Пък от друга, не е баш много добре да се узаконяват такива работи.
Ма от трета страна пък...
Абе, всички са маскари!
06 Март 2007 11:50
Ама вие вярвате ли в зелени човечета и задгробния живот?
06 Март 2007 12:45
До колкото знам депутатите, наричани кой знае защо "народни избранници" са представители на целия народ ( поне по конституция) и се избират от народа чрез всеобщо и тайно гласуване на избори за да представляват неговите интереси. Как тогава някой депутат или група ще внася и защитава частни и корпоративни интереси? Това е чисто и просто обличане в законова форма на мръсните далавери които иначе и сега депутатите въртят за сметка на избралите ги.
06 Март 2007 15:31
пичове,
закво се кахърите, нали знаете че със или без закон... за кокошка няма прошка а за кон няма
06 Март 2007 15:51
Eй ти булка Спасовден.
Какво е това чудо "лобист"?Не съществува ли благодарение на мълчаливото съгласие на всички нас!?

06 Март 2007 17:36
Корупцията я има, защото има такива, които дават подкупи. А като се дават се намира и кой да ги вземе.
06 Март 2007 17:58
Гарван,
точно обратното !
Корупция има, защото тези, които вземат решенията искат да я има, за да могат да вземат подкупи. За целта те създават подходящите условия - от неизпълними изисквания, до еклектика и липса на ясни принципи, правила и процедури.
*
Корупцията в България може да се ликвидира за 24 часа, ако има реална политическа воля за това.
06 Март 2007 18:02
..Бърз съд и екзекуционен взвод..
06 Март 2007 19:33
Артиста,
за кого, бре? За лобистите или за депутати, министри, чиновници и прочие. То и Белене може да свърши работа. Защо да се хаби джепане. При Сталин и Дън Сяо
си имаше силни контраразузнавателни структури - недемократични.Пфу! Ама нямаше нужда от закон за лобизма и прочие финтове за легализиране на мангизи в горните етажи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД