:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

100 000 турци протестират срещу ислямиста Ердоган

СНИМКА: РОЙТЕРС
Светски настроени турци развяват националния флаг на протестното шествие в Анкара срещу президентските амбиции на премиера ислямист Ердоган.
Над 100 000 турски граждани, привърженици на светския характер на държавата, заклеймиха президентските амбции на премиера ислямист Реджеп Ердоган на протестно шествие в Анкара, предаде Анадолската агенция. Ердоган още не е обявил кандидатурата си за президентските избори през май. Той обаче влезе в политиката чрез ислямисткото движение, макар да се самоопределя като "консервативен демократ". Заради неговите амбиции отиващият си президент Ахмед Сезер предупреди в реч пред военни, че над светската политическа система в Турция е надвиснала безпрецедентна заплаха.
89
2565
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
89
 Видими 
16 Април 2007 01:18
Кой твърди още, че турците не били народ достоен за уважение??

16 Април 2007 01:53
Браво на турците!
Турция ще си остане светска държава както К.А. е завещал.
За България и за Балканите опасността идва от КГБ' истка Русия!
В Косово Путин се опита да подпали нова Балканска Воина но както в Украйна, Грузия и Балтика ....се провали.
16 Април 2007 02:25
Иванов,
Ислямисти и светски настроени страдат от една болест - пантюркизъм.
Антибългарската политика е естествено състояние за всяка власт в Турция.
Няма какво да им се радваш, тези борби са само за тяхна вътрешна употреба.
16 Април 2007 03:34
Браво...
В България ислямиста е Доган, но протести няма никакви...
16 Април 2007 03:43
Е те такова животно нема. Хем турчин, хем НЕ ислямист..........
16 Април 2007 06:55
Евалла на дургаря Иваноф...еднъж и той да види истината.
Докато шемет като таа дупка си верва, че за сека турска власт нема нищо по-важно от антибългарската политика.
Секи луд-с номеро си...Даже и бозичката си има такъв.
16 Април 2007 07:45
"Заради неговите амбиции отиващият си президент Ахмед Сезер предупреди в реч пред военни, че над светската политическа система в Турция е надвиснала безпрецедентна заплаха."
Предупредил пред военни. Това е точно така и така трябва да бъде. Светска Турция и неислямиизрането на нашия регион се дължат на ....турската армия. Военните в Турция няма да допуснат никакъв ислямист-идиот да се заиграва с устоите на светската държава. И това е в наш интерес. Колкото до знамената им червени, няма как, съюзнииц са на БСП. Но и русата мадама яко държи дръжката на знамето, но това е друга тема, от други спомени...


16 Април 2007 07:49
Сега ще се излеят тонове с помия. Най-важното нещо на Турция било на България да и е зле. Брех. Приказката за Вуте в действие - тъжна балканска картинка...
Поздравления за протеста. За съжаление много хора още не осъзнават каква беда за България може да дойде от кюрдска посока, ама не от Турция, а от оплакван Ирак. Като извикат някоя тиква в запаса (ако е ходил в казарма) да пази турската граница, щот' милион кюрдски бежанци са се засилили натам, да видим дали пак ще ръкопляска на поредния атентат Това като хипотетичен сценарий след 5-10 години. Дано да си остане хипотетичен...
16 Април 2007 08:09
Чичо Дофтуре, да разбираме ли, че дължим вечна благодарност на турската армия, че свободно си хортуваме по форумите? А я се замисли малко дали не е комично, че една армия може да бъде гарант за "демокрация".
16 Април 2007 08:20
Тука нещо не ми стана ясно на мене защо толкова турците се притесняват от Ердоган - по принцип президентската институция в Турция е по-скоро церемониална(както на повечето места по света). Силният човек е председателят на правителството(пак както на повечето места по света).
Те не се притесняваха от Ердоган като премиер, а се притеснили от Ердоган като евентуален президент. Иначе съм съгласен, че от Иракски Кюрдистан може да дойде голяма беля, която да повлече и Турция.
А бе Гошо Тъпото големи лайна забърка....
16 Април 2007 08:26
Dinain-e, не се прави на ощипан щото доколкото ми е известно т.нар. Турция е изцяло "ваш" продукт, пък и доколкото ми е известно вашите хора още са на власт там. Не можахте да му простите на султана за това че ви излъга да си направите един независим Израел и тва си е.

А колкото до кюрдите...недей да плачеш, щото и те са ви съюзници в Ирак - пак по същата схема, - да не би случайно шийти и суните да си забравят противоречията.
16 Април 2007 08:58
то и ататюрк не беше ислямист но това не му пречеше да твърди че всички мюсулмани в турция са турци.ердоган какво направи за ислямизма нищо.нито фесовете върна нито чалмите.нито шерията е заменил турската конституция.за нас пантюркизмът е много по опасен от ислямизма.в османската империя имахме повече права от колкото в модерна съвременна турция на ататюрк.впрочем като не саислямисти тези 100000 души които протестират само се питам а колко от тях ядат свинско месо.а доган и юнал лютви съм ги виждал в репортажи по телевизията да пият вино.така че те едва ли са ислямисти.
16 Април 2007 09:34
не бяха 100 , а 300хил.не само военните са гарант за светската същност на държавата.в турция е невъзможно да стане като в иран , хората не го искат.
16 Април 2007 10:04
galatasaray не го искат но конфликтите в Турция са налице. Ислямисти - кемалисти. Дано се разминат нещата но доколкото знам и военните предупреждават ислямистите, ислямистите тихо си заемат теьни постове в икономиката, банките - вероятно и в президентския пост - то е ясно че са при избори печели Ердоган или негов човек...Дано се разберат и намерят компромисно решение.
16 Април 2007 10:06
Турция е това, което е благодарение на Ататюрк. И все пак Анадола не се предава. Военните там не си поплюват, та се надявам да подрежат крилцата на ислямистите.
16 Април 2007 10:31
Обнадеждаващи са протестите, но броят им е преувеличен за да се внуши, че много хора са противници на ислямизма. Напротив, много малко са !
Ако сегашното правителство беше загрижено по темата, щеше отдавна да изобличи Доган и ислямизираната сепаратистка партия ДПС.
16 Април 2007 10:46
доган не е ислямист а кемалист.той следва политиката на официална турция.
ако беше антикемалист нямаше така да агитират властите в турция изселниците да гласуват за дпс.впрочем в светска турция още преди да дойде на власт последното правителство преследваха щиитите и християните.
има ли случай в турция християнин да е бил министър.
16 Април 2007 11:07
В действителност, както и у нас, кака и в Турция, най-голямата опасност идва от саудитските петродолари. На всички е ясно, че най-отявлените фундаменталисти получават финансова подкрепа от там.
16 Април 2007 11:20
лошава работа е, че ислямския фундаментализъм тихомълком прониква и в армията - гръбнака на светска турция.
16 Април 2007 11:38
Динаин, ще те разочаровам братле, обаче за България няма кюрдска заплаха. Как можа да кажеш такава глупост. И след година и след 10 се тая. Да си му бере гайлето Турция с кюрдите. Да си джавкат колкото щат.. Въобще целия Близък Изток още десетилетия ще бъде сцена на кървища, но това не засяга България.
Виж държавата в която живееш я засяга
Американците които уж беха съюзници на Турция такъв цирей отвориха с тия кюрди, че нема накъде.
16 Април 2007 11:56
Само да уточня цифрата, не 100 000 а над половин милион. Казвам като човек бил там...
Местонахождението на митинга беше на около 200-300 м от Анъткабира. След митинга посетилите мавзолея са 370 000. Поне толкова имаше които не можаха да влязат.
Така че за бройката може да се спекулира, но във всеки случай е над половин милион...
16 Април 2007 12:06
Няма голямо значение кой точно стои зад демокрацията в Турция - дали са военните, дали са интелектуалци или партии. Ние да си оправяме собствения двор, щото и у нас се навъдиха екстремни ислямисти. Всеки фанатизъм свършва зле и за себе си, и за околните!
16 Април 2007 12:16
На въпроса на rego (ако е сериозен): президентът може и да се избира от парламента, но е главнокомандващ. Затова и армията се опасява, че ако Ердоган стане президент, би повишил и назначил на висши длъжности (като шеф на Ген. щаб) офицери, които не са кемалисти.
А от иракски Кюрдистан няма да има беля за Турция - армията й няма да го позволи. Но беля за Иран - може. Особенo ако режимът на аятоласите продължи с опитите си да придобие ядрено оръжие.

Редактирано от - Nevezha3 на 16/4/2007 г/ 18:09:41

16 Април 2007 12:23
И половин милион да са били, това е половин милион нормални хора срещу петдесет милиона фанатици.
16 Април 2007 13:17
не 50 милиона а 70 милиона фанатици.като не са ислямисти що не върнат на православието света софия а сега е музей.и най важното няма добър ислямист както няма и добър есесовец или кагебист.мюсулманин ли е не ми го хвали.
16 Април 2007 13:20
не били ислямисти а развяват флага на османската империя.който "уж" светска турция възприе и за свой национален флаг.
16 Април 2007 13:26
Никога не съм се заблуждавал , че Турция не страда от цивилизационната си раздвоеност ... Това е изключително сложен и само привидно вътрешен , проблем на тази страна... Според случващото се у нас , такъв той може да се окаже и за България ...

16 Април 2007 13:31
timbuktu, че конфликт има е ясно от самата нужда от такъв митинг.на ердоган му е пределно ясно, че за смяна на режима не може и да мечтае.пък и не е в негов интерес.целта му е създаване на свои т.н.зелени капиталисти.тук обаче възниква проблем с традиционно богатите семейства.ако той се скара с тях е свършил.така, че борбата пак е за пари.аз като му видя физиономията и ми става лошо, камо ли да го видя президент.
16 Април 2007 13:43
rego, кашата не е забъркана от Гошо Тъпото както му казваш, а доста по-отдавна - след Първата Световна, когато от Турция е трябвало да остане само нещо подобно на Азербайджан и нищо повече. В днешния си вид тя е като бившата Югославия, само че с претенции да не е федерация, а единна държава (след етническите прочиствания спрямо арменци, българи, гърци и т.н.) с един етнос и един език. Е няма такъв филм. Те настъпиха мотиката когато отказаха на УСА да бъде открит втори фронт от тяхна територия и усложниха доста с това тяхно поведение хода на войната в Ирак. Преди време американците арестуваха някакви си турски спец части в Северен Ирак и ги откараха с вързани ръце и чували на главите - на турците им преседна и нададоха вой до небето, турски войник никога не бил пленяван, турската армия не била побеждавана. Редно е да им бъде натрит носа и този номер с кюрдската автономия в Ирак е само прелюдия.[/list]
16 Април 2007 14:33
100 000, 200 000, 500 000 - 3 милиона. Глюпости. Всеки който е гледал митинга по Euronews е видял, че бяха 20-ина хиляди. Делиорманите и невежите не ги видох.
16 Април 2007 14:49
Deliorman-поименно колега!!!
16 Април 2007 14:59
Deliorman-изброй ги поименно колега!!!
16 Април 2007 15:37
galatasaray - аз доколкото знам с тези семеиства вече се е скарал - пьрво ги изрита от власта. Така че сега е малко патова ситуацията - армията не го иска - висшия сьстав - но за нишия както беше казал някои по горе не сьм много сигурен за настроенията. Та вьпроса е как да се реши този конфликт по мирен начин. Но виждам от разни изявления (като пресконференцията на главнокомдващия миналата седмица) че доста кемалисти са настроени за конфронтация...
16 Април 2007 16:11
Deliorman-изброй ги поименно колега!!!

Без помощ от Невежата и spell check от Баи Хасан няма да се справи
16 Април 2007 16:21
Да ги изброи отврата виж как ги е броил текер текер...
16 Април 2007 16:49
Пoчвайте да броите:

Натиснете тук
16 Април 2007 17:12
otvrat, брой ги добре "20 4овека" са не виждаш ли?, те твоите хора(кюрдите) в тр половината искат шериат, половината комунизъм, а ти ги защитаваш и обиждаш Ататюрк, на4и браво на тебе др.фанатик-т....

16 Април 2007 17:20
meto ot interneto, това не е детски форум бе сбъркал си адреса, тези нещa ги пиши в детски форум....

16 Април 2007 17:30
Не знам, ама преди 3 години бях в Турция, в Кушадасъ, ми не видях младо забрадено момиче. Една две по-възрастни жени да сме мернали. А в Ксанти миналото лято, видяхме сума ти забрадени. И в Рудозем, и в Смолян. Не знам........
16 Април 2007 18:15

Е, не може нормален човек да не приветства подобна изява на човешкия дух!Спорът за броя на участниците си е дребнаво заяждане.
Големият въпрос е дали е достатъчен.Не в конкретния случай, а изобщо.ГАЛАТА твърди :"..на Ердоган му е ясно, че за смяна на режима не може да мечтае.."Само че аз не споделям този светъл оптимизъм.Не само си мечтае, ами здраво работи по въпроса и не от вчера.Дори Истанбул промени облика си за няколко години.Споделят го всички, които редовно го посещават от 15 години.А Турция съвсем не е само Истанбул .Като президент Е.ще сложи ръка на армията, подчинявайки Ген щаба, и така основното препятствие ще е преодоляно.Оттам нататък- Аллах да им е на помощ.Затова протестират номралните хора.Желаят да предотвратят кандидатурата, защото много добре знаят, как ще гласуват останалите.Сега е ред на големите играчи в района и изобщо.
16 Април 2007 18:26
не Над 100 000 турски граждани а повече от милион, ама Истенски Турци нека видят някои европейски държави как се прави Демократична Демонстрация нямало никакви стълкновиния а мижвия Путин от страх
прати 9 хиляди полицаи ОМОНи срещу 300 демонстранти
а който не вярва че са повече от милион да заповяда на следващите защото сигорно още ще ги има докато свалят тоя Имам барабар с тайфата му
а Euro News каза повече са от 370 000
pecheneg кат ша плюеш толкова по турците смени си името да разберем
че си видоизменен Шоп
16 Април 2007 19:01
аз не плюя тюрките а турците и то по точно турската национална доктрина.
прави разлика между тюрки и турци не е едно и също.за шопите е доказано че са потомци на тюрките печенези само се питам колко от турците в българия а и в самата турция могат да кажат същото.да не се окаже че са потомци на арменци или гърци обърнати в исляма например.впрочем нали се казва че османци и селджуки са тюркмени по произход а тюркмените не бяха ли ирански етнос който е тюркизиран с появата в неговите земи на узите така че братя турци я се върнете към вашите ирански корени и спрете да си втълпявате че сте тюрки.
хем били светски настроени хем всички изтъпления направени по времето на османската империя като арменското клане например
16 Април 2007 20:37
половин милион да са били, това е половин милион нормални хора срещу петдесет милиона фанатици.


Keмализма е зле прикрит пантюркизъм. Нема нормални между тях. Турция най-вероятно ще се разпадне, ако трябва да се демократизира. Само че на Израел и САЩ, Турция им е удобна такава каквато е в момента. Така че, демокрация в Турция скоро няма да има и изобщо няма да се изненадам, ако я приемат в този вид в ЕС, което от своя страна ще е края на т. нар. Европа, (семитската булка дето язди ассирийския бик)
16 Април 2007 22:02
pecheneg, хем нищo не знаеш хем пишeш ашколсун, поне питай тия дето знаят нещо бе мом4енце.....

16 Април 2007 22:21
Tурци и тюрки
Врат и шия
16 Април 2007 22:27
яген направи си труда да прочетеш какво пишат за турския национализъм видни наши тюрколози като османиста валери стоянов или тюрколога емил боев и тогава критикувай.тебе ли да питам че да почнеш да ми хвалиш "демократите" турци и да нападаш "терористите" кюрди ли.
външният министър на турция заедно с руманския си колега са инициаторите на балканският пакт който е насочен срещу българия поне това не знаеш ли.
знам че за вас туците или турчеещите се всичко което ви петни по някакъв начин е лъжа или зловреден мит.например антонина желязкова от български хелзински комитет беше отрекла баташкото клане
16 Април 2007 22:34
сега видях че си от турция е ясно ми е защо ме обвиняваш в лъжа като знам какво пише във вашите учебници
я прочети караман тарихи че да видиш как самите ваши предци казват че са тюркмени а за тюркмените се знае че са тюркизирани иранци а за ислямизацията на огромна част от населението в мала азия също пише и тогава критикувай.е ако вярваш във вашите тези че хуните са турци и атила е ваш сънародник това е друга работа
пък и ахейците от троянската война са турци а че и всички езици произлизали от турския и шумерите и хетите са турци и така на татък и така нататък
16 Април 2007 22:37
как си успял да напълниш Шопската глава с толкова много глупости пък и източници показваш pecheneg как е тюрк на турски турците никога в своята история не са клали и за това където са били всички народи са си запазили език религия и култура
а иранците и арменеците трябва да връщат земи на азерите
а на грамофоните няма да им стигнат годинките да чакат разпаднето на Турция виж руснците 250 г. са мъчеха ама те се разпадат
16 Април 2007 22:45
pecheneg, ника ти е прекалено турско за да плюеш на турско...
Хич не се пени...
16 Април 2007 22:54
ягенчо това е твое изказване
в интерес на истината трябва да заявя 4е българска нация няма, 4е българите са 4аст от турската нация(за6тото имат турски корен), в тр има две те4ения за обединяване, едното е на фундаменталистите-съйуз на верска основа(вкл.и арабите, които отри4ат национализма), второто е съйуз на национална основа(национализма на Ататйурк, която не е на етн. и религ. основи), която вклйу4ва и българите, гагаузите, унгарците и др., които са християни,


българите са част от турската нация така ли?от тук до идеята за булгаристан вилает на турция крачката е една.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД