:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България пета в ЕС по ръст на разходи за труд

България, най-бедната държава от ЕС, е на пето място по ръст на разходите за труд сред 27 страни-членки. Общите харчове за работна ръка у нас през първото тримесечие на 2007 г. са се повишили с 15.9%, сравнени с година по-рано, сочат данните на Евростат.

Заплатите, които са основен компонент на общите разходи за работна ръка, са нараснали със 17.3% на годишна база, а останалите разноски - с 9.4%. Новината за поскъпването на труда може да не радва работодателите и потенциалните инвеститори, но е утешителна за българите, известни като еврогражданите с най-ниски доходи.

Темповете на нарастване на заплатите и другите разходи за труд у нас обаче са далеч от рекордите на първенците в класацията. В Латвия, която е №1, през първото тримесечие на годината харчовете за работна сила отбелязват 32.6% скок спрямо първата четвърт на 2006 г. На второ място е Румъния със завиден ръст от 25%. Преди България са още Литва и Естония с повишение съответно 22 и 21 процента.

Това, че сме пети в състезанието с другите членки на ЕС с по-ниски доходи, означава, че нашата страна ще продължи да е на опашката по заплащане на труда.

След нас е Унгария, където общите разходи за труд са нараснали едва с 9% през първото тримесечие на изминалата година. Най-слаба промяна от всички страни от ЕС има Германия, която маркира символично повишение от 0.1%. Почти незабележим ръст отбелязват още Малта - 1.4%, и Белгия - 2%.

В 27-те страни-членки на ЕС разходите за труд са се повишили средно с 3.7 на сто през първото тримесечие на годишна база, обобщава статистическата служба в Брюксел.
15
1973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
18 Юни 2007 06:02
Сигурно е от уикенда, ама ръст на разходите за труд все ми напомня за инфлация... Икономически растеж съчетан с калпава инфраструктура води до.... Съновидения разни...
18 Юни 2007 08:25
Информацията, както и заглавието са манипулативни. Няма и дума за това какъв е процентът на заплащането за труд в общия капиталооборот на българските фирми. Това, че сме най-бедни, но едва пети по нарастване на доходи и потребление, говори че продължаваме да пропадаме.
18 Юни 2007 08:27
Най-слаба промяна от всички страни от ЕС има Германия, която маркира символично повишение от 0.1%.

Горките германци! Живи да ги оплачеш!
18 Юни 2007 10:39
Отново гадна журналистическа манипулация - или са тъпи като цървули, за да ги пишат тия глупости, или са подкупни и са им платили за тая статия. Разходите за труд са едно, а нивото на доходите са нещо друго. Първото показва относителния дял на даден разход в нещо по-голямо, т.е. в себестойността на продукта, а второто показва това което реално получават за харчене хората. Разходите за труд включват работни заплати, осигуровки и други, докато в доходите се включват само работни заплати или техни еквиваленти като дивиденти наеми и т.н. Това че разходите за труд са големи е лошо, защото получаваме краен продукт с по-лошо качество, т.е. материалната част е по-малка, и затова вносните стоки са по-хубави . Това е резултат от малкото инвестиции и показва, че у нас готовия продукт се създава с повече ръчен труд, защото участието на човека е по-голямо. В развитите страни от ЕС е точно обратното, в крайния продукт труда е по-малко, а материалната част е по-голяма. Затова тези държави бързо откликват на пазара - махат старата машина, слагат нова, кратък курс на обучение за малкото персонал и тръгва производството. Като са много работниците трябва повече време да ги обучиш на новата машина, и производството се забавя.
18 Юни 2007 11:05
Естествено че е тъпа манипулация.
Ако първоначалната заплата е била 100 лева, увеличение с 1% е един лев.
Ако първоначалната заплата е била 1 стотинка, увеличението 100% е пак една стотинка.
А при пропорцията на нашите заплати с европейските си смятайте сами...


А за работодателя, осигурителната тежест често е непосилна. Защото държавицата ни е такава-лакома. 500 000 дембели в администрацията чакат да плюскат. С още толкова цигани.
18 Юни 2007 11:34

Стъкмистика.
Много тъпа е гледната точка, от която България е 5-та. Обикновено класациите се правят от хубаво към лошо, а в случая уж е така, ама в статията пише обратното.
Защо не подредят малко нещата - примерно какъв е средния разход на труд на човек в ЕС, къде сме ние и как се движим, а ние продължаваме да изоставаме, въпреки че и без това сме последни в класацията.
18 Юни 2007 15:05
Правилно забелязвате.Един работник храни, един чиновник, един циганин и един пенсионер!!! Както е тъгнало скоро в държавата шЪ останат циганите, пенццционерите и чиновниците! И европата шъ ги храни!!!!!!!!!
18 Юни 2007 15:14

Това за работника, пенсионерите, циганите и чиновниците си е елементарна манипулация, но масово народа не се замисля и се хваща на въдицата.
18 Юни 2007 16:28
Ад сеги да направим сметка!!! 39% ДОО, 6% здравно, 20% ДДС, 25% ДОО, да не говорим за данък сгради , смет, пътен данък, винетки, данък за колата/трабанта/, за маторя/симсона/.Демек взима ми се поне 70% от доходите!
И кво получавам насреща--ЕДНА ГОЛА ПИШКА!!!!!!!! плащам на лекар, плащам за образувание, лекарства.Коги ми краднат нещо кварталния вика -Не ме занимавай с глупости и т.н.!!
Ад сеги ми кажете кой е по добре-Манго дето само чака да си отвори човката и да получи социални и дето ток, вода или парно не плаща!!!!
А аз скоро шЪ почна да плащам и данък ДИШ ХАКЪ!!!!!

18 Юни 2007 16:55

Мисли по-мащабно и не се забивай толкова в подробностите. Като за начало отговори си на два прости въпроса - какъв е размера на данъците в нормалните държави/в сравнение с България/ и защо в България разните ставки са такива, а не да кажем по-малки.
18 Юни 2007 17:14
България - страната на оптимистичната средна класа и скъпите работници...
18 Юни 2007 17:14
Мани ставките, въпроса е, че срещу парите дето ми удържат на получавам нищо! На лекар плащам, на даскал плащам, крадците крадат а на полицията не и дреме, монополистите ме крадат, ади това как да е ама да си платя тока требве да избягам от работа, пътен данък и винетка плащам , пътя дупка до дупка!!! А недай си боже да ми требва някаква справка от държавна или общинска администрация-3 дена отпуск си вземай направо!!!
Това не е голословие а факти или ти живееш в някоя друга България!!!
18 Юни 2007 17:59
Пак се забиваш в подробностите и не забелязваш важните неща. Всичко това, за което пишеш например, е една от последиците на мизерното заплащане - оскотялия човек не вижда по-далеч от носа си, защото стомаха му свири от глад, това естествено е образно казано, но горе-долу е така. Няма например гражданско общество, когато доходите са мизерни като в България. После забравяш и друго важно нещо - чия държава е България и каква е ролята на държавата и най-вече на силовите й структури - да запази властта на властимащите, а в това държавата се справя много успешно като един от начините е да ни държи полугладни, за да не мислим много-много.

Редактирано от - XYZxyz на 18/6/2007 г/ 18:01:33

18 Юни 2007 18:13
така е човече, жестоко е но е така, и да ти кажа вече се надявам на чудо и се моля да доди бат Волен па да им удари по 100 тояги на голо! И да знаеш доди ли той както се изпокарал с шайката управляваща в момента ще ги натика в миша дупка, па и мое белене или скаравена пак да ги отвори!!!!
не се оплаквам, ама писна ми!!!!
18 Юни 2007 19:22
3, 7% ръст на 2000 Евро средна заплата са 74 Евро нарастване

15% ръст в България при средна заплата 160 Евро са 25 Евро отгоре.

Ха сега направете сметка на кого са се повишили повече доходите- нашите или на останалите европейци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД