:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичната топлофикация дава на "Бруната" половината си водомери

Фирмата се оказа единствената поканена в поръчка за половин милион лева
Фирмата за топлинно счетоводство "Бруната България" е на път да завземе още територии в бизнеса с отчитане на парното в София. Според обява от 31 май 2007 г. на столична топлофикация в регистъра на обществените поръчки "Бруната" е единствената фирма, поканена да участва в процедура по договаряне без обявление. Предмет на процедурата е услугата "отчитане на водомери в абонатните станции през 4969 броя топломери".

Законът за обществените поръчки допуска такива ограничени процедури само когато става въпрос за защита на интелектуалната собственост върху някакъв продукт и изборът на произволна фирма би нарушил тези права. В мотивите към обявата е записано само, че софтуерът на топломерите трябва да бъде пренастроен, за да работи заедно с този на общия водомер за топлата вода. Тези топломери всъщност са доставени от "Бруната" и само тя има техническата възможност да ги отчита. Фирмата е доставчик на 70% от абонатните станции и топломерите в София, т.е. на около 10 000. Фактът, че се обявява процедура само за половината от тях, от столичната топлофикация обясниха, че не се налага да се слагат водомери и на останалите. Това обаче не е вярно - според новата наредба за топлоснабдяването до 31 декември 2007 г. топлофикациите са длъжни да поставят на 100% от абонатните станции и водомери за топлата вода, а според доклада от проверката на ДКЕВР от началото на тази година заради нереално високите сметки в столицата има съвсем малко на брой станции с общ водомер за топлата вода. Затова и сметките за топла вода се отчитат по изчислителен път.

Според запознати обявената процедура е напълно законен начин да се заобиколи конкурсното начало при избор на фирми с основен мотив, че техниката не може да работи със софтуер на друга фирма. Обемът на поръчката е за не по-малко от 0.5 млн. лв.

В разгара на скандалите около смяната на бившия директор на топлофикационното дружество Наско Михов стана ясно, че едно от обвиненията на лобитата е, че той толерира "Бруната", назначавайки за свой консултант 69-годишния Александър Обущаров. Обущаров има общ бизнес с шефа на "Бруната България" Николай Жечков в енергийното дружество "Прометей".
10
3975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
18 Юни 2007 11:10
Нищо не се е променило!
Няма и да се промени до закриването на топлофикация
18 Юни 2007 14:18
Аз искам само работещ механизъм за пълно отказване от "услугите" на това презряно дружество.
Ако такъв се намери, такива гаври няма да се случват!
А ако все пак се случват, то тогава отговорността ще е и на потребителите.
18 Юни 2007 18:22
Работещ механизъм за отказ от парното има. Желаещи да се възползват трудно се намират.
1 начин. Ако 2/3 от собствениците в един блок не искат услугата просто пишат едно писмо, подписват се и до 15 дена задължително остават без парно.
2 начин. Ако 50%+1 от собствениците в един блок не искат услугата пак пишат едно писмо, подписват се и след дребни процедурни хватки до месец остават пак без парно.
3 начин. Ако под 50% от собствениците в един блок не искат услугата (т.е. над 50% искат оковите) останалите са свободни да си заменят жилището с такова в нетоплофициран блок. Желаещи за такива замени от нетоплофицирани блокове има предостатъчно.

Редактирано от - Heat на 18/6/2007 г/ 18:24:25

18 Юни 2007 18:54
Уважаеми HEAT, допустим ли е личен въпрос?
Влизам в новопостроен блок, където още няма абонатна станция.Какъв е начинът да се откажа отсега, тъй като имам концепция за отопление, която не включва централно парно?
Благодаря предварително и в двата случая.
18 Юни 2007 19:15
Heat,
би ли посочил друга страна, в която жилището, което купуваш е закрепостено към точно определен доставчик на мляко и ако не пиеш такова си длъжен да го плащаш
Щото при пазарната икономика има пазар на стоките и услугите т.е. плщаш си и получаваш съответната стока или услуга
При узрелия социализъм си пускаш парното и мръзнеш, докато не си плати блока на техника да ти разшири блендата и караш зимата по потник
По света има антимонополни комисии
По нашенско ти викат, че требе да си закрепостен - в София за един, във Варна към друг и т.н.
18 Юни 2007 21:02
Ачо, нямаш вариант да се откажеш единично от парното (естествено питай и адвокати). Сключването на договор за присъединяване към парно обаче става след писмено изразено желание на 2/3 от всички собственици на общо събрание на блока. Ако такъв процент от собствениците иска парно ти остава само третия начин (нищо лично, пиша с уважение а не с обидни намелрения).
Желанието ти ми звучи малко странно, защото огромната част от новите сгради искат парно (въпреки писанията по някои медии). Освен това дружески съвет - попитай хора в новопостроени сгради със и без парно как се оправят и колко им струва отоплението през зимата. В добре изолирана нова сграда ще се оправиш добре и без парно, но с парно е далеч по-комфортно за същите пари които ще даваш за ток за климатик и за бойлер.
18 Юни 2007 21:18
Pasiv, във всички страни с централно топлоснабдяване (е поне тези които аз знам) няма такова нещо като възможност за единичен отказ от топлоснабдяване в топлофициран блок. Нашите норми отговарят почти 1 към 1 ( ) на тези в Германия и Австрия. Съвсем подобни са нормите в Дания, Швейцария, Скандинавските страни, в "Новата Европа" също. Единствената разлика е, че тук хората имат по-малко пари и по-голяма склонност към тарикатеене на чужд гръб. Просто част от хората не искат да разберат, че пазарният деец в случая с парното не е единичния собственик а блока, тоест някаква съвкупност от собственици. Много пъти съм го казвал, но няма почти никаква разлика примерно с чистачка на блока или ремонт на покрива. Може да не ти харесва конкретната чистачка или ремонтаджия на покрив, но щом мнозинството ги иска, вадиш парите и плащаш твоя дял от услугите им.

Редактирано от - Heat на 18/6/2007 г/ 21:19:39

19 Юни 2007 08:18
няма почти никаква разлика примерно с чистачка на блока или ремонт на покрива

Нищо подобно!
Далеч по-правилно е да се каже, че няма почти никаква разлика между доставката на парно от една страна и доставката на вода, ток, кабелна телевизия, интернет и телефон от друга.
Но на топлофикациите иначе им отърва.
В цитираните от теб държави положението е заварено и достатъчно силни лобита го задържат така.
А в ситуацията няма пазарни дейци, защото пазарен деец не може да е цяла група случайно събрани хора от улицата (такива може да са индивидуални физически или юридически лица).
19 Юни 2007 08:38
Доставката на вода, ток, кабелна телевизия, интернет и телефон не се решава на общо събрание с мнозинство на собствениците, затова просто няма как да е сходна с доставката на парно. Общото събрание взема решения с мнозинството от гласовете на собствениците, а не на случайно събрани хора от улицата.
20 Юни 2007 08:59

А ето и опровержението на другия ден - Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД