:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 478
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ехо от Втората световна война може да препъне Чехия към ЕС

Прага в спор с Германия за декретите "Бенеш"

Според Земан судетските немци сами искали да си идат в райха на Хитлер
Едмунд Щойбер
Едно към едно
Чешкият премиер Милош Земан защити вчера решението за експулсирането на 3 милиона судетски немци от Чехословакия след Втората световна война съгласно 143 декрета на тогавашния президент Едвард Бенеш, съобщиха световните агенции. В реч на церемония в памет на жертвите на Холокоста в бившия концлагер "Терезин" Земан заяви, че чехите и словаците не са изпращали отговорните за Втората световна война в лагери, а са изпълнявали желанията им. "Те желаеха да си отидат у дома, в райха на Адолф Хитлер. И си отидоха," каза Земан.

Т. нар. декрети "Бенеш" от 1945 г., с които са прогонени судетските немци и е конфискувана собствеността им, са източник на постоянно напрежение между Прага и Берлин. В неделя кандидатът на германската опозиция за канцлер Едмунд Щойбер, чиято съпруга е от семейство на судетски немци, обяви в Нюрнберг, че отстояването на декретите е недопустимо за страна, която се кани да влиза в ЕС.

Прага обаче твърдо се противопоставя на натиска да отмени декретите и да изплати компенсации на наследниците на судетските немци. В тази посока се изказа и еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген, който през януари нарече документите "дискриминационни" и "остарели". В отговор Милош Земан обяви, че прогонените през 1945 г. немци са били "петата колона на Хитлер". Заради тази фраза германският канцлер Герхард Шрьодер отмени посещението си в Прага в края на март.

Против декретите "Бенеш" се изказа и досегашният унгарски премиер Виктор Орбан, тъй като под действието им са попаднали и около 30 000 унгарци от Словакия.
6
1120
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Май 2002 23:55
Ако някой иска да си играе на политика и справедливост тогава нека предложи:
Англия, Франция и Германия си поделят вината за Мюнхенския договор, както и съответното обещетение, което да се изплати на Чешката Република за понесените щети и вреди; както и наказателни суми и лихви за това.
Определя се план за изплащането на сумите на Чешката Република.
Чехия от своя страна ще определи обещетенията дължими на Судетските Немци и фамилиите им и в зависимост от постъпленията от Англия, Франция и Германия ще изплаща съответен процент на Судетските Немци.
Връщане в Чехия няма да има! Който е съгласен да се върне не е Судетски Немец а Чех и не подлежи на обещетение!
Те това би било Соломоново решение а?
21 Май 2002 12:00
Гого а за Ньойските лайна които исраха горепосочените Ахглия.Франция и Германия какво да кажем?
21 Май 2002 12:47
Великите сили балканизираха не само Балканите но успяха да посеят семето на несправедливостта и в други части на Европа. Ако се вземе в предвид съотношението на икономическите сили на силните в Европа и тяхното непроменено политическо от края на 2 световна, е ясно че това привидно спокойствие няма да е за дълго. За Германия ли се спори? Без ня ЕС не може да има. От тук нататък можете да предвиждате, че ако искат какво ще получат.
21 Май 2002 17:37
Статията за Судетските германци е много интересна. Сега моятъ въпросъ е защо ние българите не си искаме отъ днешната Югославска република Македония да ни плати за имотите и Българските черкви съ училищата които ни беха кунфискувани съ дикретъ отъ Югославското правителство презъ есента на 1944г. Докога ще позвуляваме на сърбо-комунистите да се гаврятъ съ нашета българска история и съ насъ днесъ. Другия въпросъ които ме вълнува е въпроса за онези българи които гърците изгониха въ България презъ Окт. 1944г. Тези българи беха изгонени отъ Драмския край на Егейска Македония въ България и следъ това сръбското правителство на Георги Тарбата/ Георги Димитровъ/ презъ лятото на 1945г. ги натовари‚ че не били българи и ги даде на сърбите да ги правятъ сърби. Следъ като стана скандала по Войводина беха испратени въ Демиръ Капия като Македонци. Много отъ тяхъ направиха молби да се върнатъ въ България но не оспеха. Кое правителство има право да бъде представителъ на тези поробени и ппродадени българи оптъ комунистическото правителство на Георги Тарбата. Кажете ни кой има право да защитава тези мой братовчеди?.
21 Май 2002 17:43
Интересен паралел между начина на мислене на еверите и техните чешки подражатебчета. И едните и другите не щат да чуят за справедливост за етническите чистки проведени от тях.И в Израел и в Чехия 3 млн. души са прогонени, имуществото им е конфискувано и никой не ще ида чуе за уреждане на техните съдби. Същото и с немците от Източна Прусия(т.нар.Калиниградска област), А когато НАТО започна агресията заради 300 х . изгонени албанци от Косово, чехите най-много плакаха за човешки права, за етно-чистки и прочее. А бе с една дума фарисеи и чехите и евреите и американците.За руснаците по-добре изобщо да не започваме.
21 Май 2002 18:58
Евала Пан. Мога само да добява, че чехите са толкова смели само защото са в НАТО иначе не им мърда Югославия 99 на тяхна територия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД