:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И "Волво" пуска луксозен джип

Сигурността си остава основен шведски приоритет. При новата конструкция са взети специални мерки срещу сблъсък лека кола-джип
Ако всъдеходите водят своя отделна хроника, то 2002 година ще остане записана не само като паметна, но дори и като преломна. Казано банално - след нея сегментът на машините със задвижване 4х4 вече няма да е същият. Особено при луксозните и бързи машини. Достатъчно е да се споменат само две от фирмите, които правят свой прощъпалник в сегмента - "Порше" и "Фолксваген". Перипетиите около поетапното разбулване на "Кайен" и "Туарег" фокусират вниманието вече три месеца и донякъде затъмниха един съвсем реален и интригуващ модел, който тази година ще нахлуе здраво по пазарите - "Волво ХС90".

Всъщност шведският джип остана малко незабелязан и поради далечното му лансиране - основната промоция бе на щатското шоу в Детройт през януари. После в Женева бе изместен от купчината по-свежи новости. А всъщност цялото шведско автомобилостроене има да помни тази година.



Освен "Волво" и "Сааб" показа амбиции



към сложната материя на луксозните и бързи джипове. Северните фирми, които иначе рядко пускат новости, не само навлизат в нов сегмент, но и отправят директно предизвикателство към БМВ, "Мерцедес", "Порше", "Фолксваген", "Лексъс". А това е нещо като върхов кръг от първенството на висшата лига на автомобилната надпревара. При това сега двете шведски марки излизат като водещи играчи от големите отбори на "Форд Мотърс" и "Дженерал Мотърс". Доскоро те стояха някак настрана от глобалните игри, без особени амбиции за мащабно разпространение, независимо от безспорните им качества.

"Волво ХС90" е по-скоро световен, отколкото европейски или скандинавски модел. Според предварителните сметки луксозният джип ще се прави в годишен тираж от около 50 000 броя, като 65% от тях ще са насочени към САЩ. Всъщност това е и нормалният път за този тип машини. И сегашните еталони в жанра БМВ Х5 и "М-класата на "Мерцедес" отначало бяха насочени само към САЩ и дори производството им е изнесено там.

Шведският джип е



луксозен, авторитетен и бърз



Той е дълъг 4,80 м. и е висок 1,43 м. Тези размери го правят нещо средно между пораснало всъдеходно комби и истински луксозен джип. Дизайнът му доразвива новия фирмен стил от последните години към по-силно и внушително излъчване. Характерното V-образно скосяване на предния капак сега е направено още по-обемно и впечатляващо. Вдигнатата каросерия, подчертаните калници, мощните брони и специфичните оптични блокове недвусмислено показват, че колата е скъп всъдеход с претенции към елитарност. Едновременно с това в нейното излъчване има и специфична мярка, която я прави уравновесена. "Искахме машината да бъде мъжка, но не бабаитска, мускулеста и силна, но не агресивна", определя стилът й шеф-дизайнерът на "Волво" Петер Хорбъри.

Интериорът също е типично шведски - просторен, функционален и комфортен, но



без забежки към излишества и разточителство



В каросерията се събират 7 пътнически места. Седалките могат да се сгъват и разместват, за да оформят различно размери на товарно пространство. Последните две места са предназначени основно за деца и когато няма нужда от тях, се сгъват и правят равен под.

Сигурността по традиция е един от основните фирмени приоритети. В тази област "Волво" вкарва някои нови неща, които може да принудят и конкурентите към отговор. ХС90 по принцип е луксозен градски джип. На практика подобни коли рядко излизат сред природата, но той е готов и за най-лошото в борбата с баирите - преобръщането. Каросерията има специално усилена стоманена структура, която издържа на шокови натоварвания. Освен това въздушните завеси са с увеличени размери и предпазват главите на пътниците и при такива екстремни ситуации. Абсолютна новост има в конструкцията на предницата. Джиповете получиха репутация на убийци при сблъсък с нормална по-ниска кола, тъй като нанасят удара над предпазните елементи от нейната каросерия. В предницата на "Волво ХС90" обаче е вкарана една наклонена предпазна конструкция, свалена до нивото на бронята на класическа лимузина. По този начин конструкторите са се погрижили не само за безопасността на "своите" пътници - което си им е егоистично задължение, но и за повишаване на сигурността на другия.

Двигателите за новия шведски всъдеход са три. Най-мощният е 6-цилиндров редови с обем 2,9 литра и мощност 272 к. с. Предлага се и петцилиндров бензинов двигател с турбо с ниско налягане и мощност 208 к.с. Турбодизелът също е петцилиндров, със система за впръскване на нафтата Common Rail и мощност 163 к. с. Системата за задвижване на 4-те колела е постоянно включена с електронно управление. При нормални условия тягата е насочена основно към прения мост, но при буксуване тя автоматично се преразпределя.
2650
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД