:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР арестува 9 души заради пожарите

Бедствието взе още две жертви. Кметовете искат по-сурови наказания за умишлен палеж
СНИМКА: БГНЕС
"След 130 години Господ изпраща изпитания на един народ, за да го провери, дали е нация и какви приятели има", каза кметът на Стара Загора Евгений Желев в приветствието си към екипажа на руския "Ил-76", който помага безвъзмездно при гасенето на пожарите. Вътрешният министър Румен Петков пък награди 11-те членове на спасителния екип с почетното отличие на МВР.
9 души арестува вчера МВР по подозрение за умишлено запалване на пожари в три области на страната. Щетите от огъня са за милиони, има и човешки жертви.



"Шестима са задържани в Старозагорско по подозрение за умишлено запалване на 4 пожара", съобщи вчера вътрешният министър Румен Петков. Все още обаче няма заподозрени за най-големия пожар край с. Дълбоки, който вилня почти 5 дни. "Работи се по тези случаи и се надявам виновните да получат най-тежкото наказание, предвидено от закона", заяви Петков. По-късно той уточни, че по оценка на специалистите пожарът край Дълбоки не е злоумишлен, а предизвикан по непредпазливост. Вътрешният министър бе в Стара Загора, за да се срещне с екипажа на руския самолет, участвал в потушаването на пожара. Кметът Евгений Желев посрещна спасителния екип с хляб и сол и с поздрава "Здравствуйте, братушки!"

50-годишният пастир Атанас Димитров пък беше задържан в Любимец. Той сам си признал, че е предизвикал огромния пожар в землището на свиленградските села Васково, Оряхово, Момково и Младиново. В неделя мъжът пасял стадото си и към 14 часа хвърлил неизгасен фас, от който сухите треви пламнали. Пастирът опитал сам да загаси огъня, но не успял и избягал.

Двама задържани за палежи има и във Велико Търново. Те са арестувани заради пожара край пътя от Велико Търново за Горна Оряховица, след разклона за Арбанаси. Версиите са небрежно боравене с открит огън или умисъл.

Шефът на пожарната главен комисар Никола Николов обяви, че пожарите в най-тежко засегнатия град - Стара Загора, най-вероятно са умишлени, защото местността Аязмото е била подпалвана от различни страни. Според шефа на "Гражданска защита" Андрей Иванов подобни деяния много трудно се доказват, макар и да има съмнения за авторите им. Кметът на Стара Загора Евгени Желев също допусна умисъл заради добив на дървен материал.
 Румен Петков

По закон, когато една гора е горяла, тя може да се изсече цялата. При пожар пък обикновено обгаря кората, а вътрешността може да се използва за дървен материал.

Огнената стихия взе още две жертви, а четирима са пострадалите, съобщи МВР.

В късния следобед вчера ситуацията край с. Изворово стана драматична, защото около 30 пожарникари, лесничеи и жандармеристи, които участват в гасенето на огъня, се оказаха обградени от пламъците. Две линейки ги очакваха в близост до мястото, защото се предполагаше, че вече са обгазени. За щастие хората бяха измъкнати без наранявания. Огънят обаче наближи селото и всички сили бяха пренасочени към спасяване на къщите.

В неделя през нощта - за втори път в последните дни - Харманли обяви бедствено положение заради пожарите. Наложи се руският самолет Ил-76 да бъде изпратен от Стара Загора в Хасковска област, за да потушава бедствието.

На 385 сигнала са се отзовали до обяд пожарникарите в цялата страна, като само 8 били фалшиви. За последното денонощие са били ликвидирани над 345 пожара.

Същевременно на извънредно заседание на комисията по бедствия и аварии към НС бяха огласени данни, според които пожарите тази година са двойно повече от миналата. До юни броят им е 2818, докато за същия период на 2006 г. те са били 1516. По-малко от 1% са пожарите, възникнали вследствие на природни явления като мълнии, всички останали са или заради небрежност - палене на стърнища и суха тревиста растителност, или детска игра, или вследствие на умишлени действия.



МЕРКИ

Да се завишат санкциите за умишлени палежи, поискаха вчера кметове и областни управители. В момента глобата е между 200 и 2000 лв. "Това е много малко, само гъделичкане, затвор е дори малко за такива хора", каза вчера пред "Сега" кметът на Стара Загора Евгений Желев. Според него законите трябва да се прилагат в цялата им тежест. Освен това трябвало да се заложи и на разяснителна работа сред населението.

Областният управител на Плевен Цветко Цветков също смята, че санкциите за умишлени палежи са ниски. Според него еднаква отговорност трябва да се търси както от гражданите, така и от институциите по цялата верига. "Не може кмет, който трябва да има група за такива случаи и да я е снабдил с необходимите инструменти, да я има само на хартия", мотивира се Цветков. Според него санкции трябва да има и за небрежни кметове.
28
3598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
24 Юли 2007 00:56
Защо на крадлив Дедо горите не горят?
Защо на старозагорския кмет и на Румен Петков горите горят?
Вместо да си подадат оставката ведно с министерството на авариите тия се награждават и ги пишат по първите страници?
24 Юли 2007 01:05
Горенето на стърнища и гори трябва да се криминализира-20 г затвор. Гори трява да бъдат връщани на частни собственици в ограничени размери.
Аман от гнусни селяндури.
24 Юли 2007 01:23
Солени глоби за собственици които не си поддържат горите - къде им са просеките, поддържат ли се ? Нивите , горите не са в ръцете на стопани.
Българската земя е в ръцете на престъпници- "селяндури".

Редактирано от - rorik на 24/7/2007 г/ 01:24:18

24 Юли 2007 01:45
Е ТЕ ТУКА СЕ ПРОИЗВЕДЕ НОВИНА /по Н.Б./
арестувани са деветима подпалвачи гнусни каквито се прогнозираха у форумнното блатство
четох и не ги открих /подпалвачите/
единия по непредплъзливост си е хлъзнал паса
другите са биле: детските игри, природните явления и мълнии и отвреме на време небрежност некаква

а на мене хич не ми е смешно като гледам как се изгорява ДАДЕНОСТ за секунди
%
за санкциите - да станат по-големи от печалбите на потпалвачите! и 99 тояги
24 Юли 2007 01:53
И още една новина - това било трудно доказуемо в съда!
24 Юли 2007 06:15
Емил Желев беше един много добър ортопед още по мое време. Не го знам какъв е като кмет, но изглежда си го бива човекът щом е успял да привлече и безвъзмездна руска помощ. Смърт на подпалвачите и техните подбудители, благодарности на руснаците дошли хората безплатно да ни помагат! Духовни внуци на подполковник Калитин. Което си е, си е.
24 Юли 2007 06:33
... който помага безвъзмездно при гасенето на пожарите ...


- Не знам дали е безвъзмездно, но забелязвам, че от съюзниците ни от НАТО ни звук, ни стон. Така ли е, господа?
24 Юли 2007 07:18
Кракро, на ония от НАТО баш СЕГА хич не им е до нас. Ако знаеш какви пожарища вилнеят из западните щати ... Дошли са екипи от Канада и Австралия да помагат на местните. Англичаните не могат да дойдат щото спасяват техните си от издавяне. Останаха само руснаците от тези дето могат да помагат. Де и дойдоха - да са живи и здрави и големо спасибо.
24 Юли 2007 08:10
Не 20 години, доживот за подпалвачите, защото те унищожават средата , в която ще живеят следващите поколения.А това си е престъпление към човечеството.
Да палиш стърнище в такова време...Не знам какъв идиот трябва да си...Или слабоумен престъпник.
А колкото помощта от НАТО, НАТО не е Америка, както ни убеждаваше един по горе.И за пореден път се убеждавам, че въпреки бедите, които ни е причинявала здравата руска мечешка прегръдка, единствено от там можем да очакваме помощ и съдействие.Справка историята.Затова на Русия и екипажа, загасил пожара едно голямо благодаря!
24 Юли 2007 08:56
Браво на руснаците!!!
За кой ли път се уверяваме, че само те могат да ни помогнат в трудни моменти безкористно.
24 Юли 2007 09:31
Да не се чудим на горещините и други катаклизми като торнадо, гора не остана. Грешка е горите да се реституират-държавата може да е лош стопанин, но алчен частник въобще не е стопанин.
24 Юли 2007 09:47
Снегът, кишата ... некой друг натовак да се проба? Фичле?
24 Юли 2007 11:29
Voci - онези от нато бяха готови да ни помогнат, но срещу заплащане - 100 - 130 хил. еуро и то да стане преди започването на гасенето. Значи аз го разбирам не като помощ ами като една обикновена сделка на бакалско ниво - давам ти сиренето но първо си плати.
24 Юли 2007 12:02
Чичо Докторе, не е Емил, а Евгений Желев и наистина е добър кмет. Между другото, как е времето в Щатите, защото тук вече втора седмица се пържим в собствен сос
24 Юли 2007 12:38
голем майтап - виноват за пожарите некакъв козар, вероятно полумалоумен
24 Юли 2007 12:54
ЕС ни спасява хората от въжето. Руснаците ни спясяват природата от пожарите. До тука всичко хубаво - евала на хората, поне вече знаем на кого можем да разчитаме, като се прасне лайното във вентилатора.
Аз друго не мога да разбера. Защо при всичкото това, ние упорито се гъзим на САЩ и то в ущърб на България, ЕС и братята? Нямам нищо против САЩ, те си гонят интересите и в много отношения дърпат света напред. Ама не мога да разбера някой от нашите политици/външния министър примерно/ кьорави ли са, или са на хранилка при "големият брат"????? Пък и бази си имат тука...да ни пазят...от кого?!? От белите вълци в Турно Магуреле?!?
24 Юли 2007 14:15
Не съм запознат със ситуацията с пожарите. Но с голяма сигурност мога да твърдя , че виновни за пожарите в Стара Загора са граждани на Великобритания. Мой познат сподели, че в района на Стара Загора богати англофони купуват огромни парцели земя с цел да я преврънат в игрища за една от техните глупави игри - май беше крикит. Очевидно е, че горските масиви са били пречка за англофоните и те са платили на дузина прости хорица да подпалят горите. Ето какво става, когато се разреши на чужденци и особено англофони да купуват земя в България. Не изключвам в останалите пожари пряка намеса да има ДПС и сателитните 'и фирми.
24 Юли 2007 15:00
Костас_Симитис, винаги ще се намери някой на когото ще му се прииска да поподпали нейде-нещо! Бедата е, че и чужденците бързо разбират, че у дома законите нямат сила.
24 Юли 2007 15:49
Хер Васко, недей да абсолютизираш, моля ти се!
Помощ за пожар е едно, а да върнеш хора от плен е съвесем друго!!!
24 Юли 2007 15:51
Костас, ти само английските гейове ли мислиш, че са платили?Никой не спазва законите, това е проблемът!Може и камбоджанци да дойдат(макар, че нямат пари, де) да палят, ама ако има 100 хил или 200 хил лв. глоба, да ги видим какво ще правят!
Който не плати - запор на имуществото!!!
24 Юли 2007 16:27
Англичани, американци и Иван Костов палят горите
дее.и и малоумниците
24 Юли 2007 18:38
Браво, другарю Желев! Емигрирайте в Русия, за да проверите на практика какви приятели имате. Освен това, Господ не изпраща изпитание на тая държава след 130 години, ами Той го изпраща от 1300 (иляду и тристъ гудини) за да види дали от тая нация става нещо или все е тая; велики кормчии, лявозавойници, педофили, педерасти (сори, гейчовци), философи и мерзавци-полит-глашатаи, дюмбели, дебили, тъпанар-идиоти, борци за правда и свобода и антиевропейска сволоч, тоже анти-НАТОвска и анти САЩистка измет с цвят на атакуващи легионери, по-зле организирани и по-сурово мислещи и от партийните другари на Иван Дочев.
24 Юли 2007 18:46
Най-официално поднасям своите извинения за постинга изстрелян до форума на 23/07/2007 (15:06:51 часа), в който набедих сащистите и европеидните (НАТО и ЕС) за подпалване на пожарите в България чрез лазерен лъч.
Задържаните заралии требе да се питат какъв цвят имат в подкорието си и на чие разузнаване служат, за да стане ясно - с нас ли са или Да.
24 Юли 2007 18:55
Горят частни и държавни сектора на гората, които практически нямат защита. Реколтата от полето е обирана от нощни бригади от мангасари, с песни и кръшни гюбеци, а боровите ни гори са палени от уж неизвестни лица, от които , видите ли, не могло да се искат компенсации в пари. Били бедни и прости.
Криминалният заговор против българската държава, в основата на който стоят "неиндефицирани безотговорни лица" модел 1925 г., е в пълен ход. Страната бавно се превръща в изпелепелена завоювана чужда територия, в пустиня - копие на Анадола. Множат се паричните неконтролируеми нелегални необясними постъпления в книжките на нашенски богаташи, чийто имения в Швейцария са не по-малко от тези на руската мафия. И няма сила, няма орган, който да си влезе в правата и да защити държавата ни от погрома на новите шпицкомандаджии.
ЕС, ако не е мъртъв, трябва да даде знак, че е зад нас и че има смисъл от това членство. Подпалвачите трябва да бъдат узаптени, за да не узаптят те държавата ни.
24 Юли 2007 19:09
виновните, винивните, виновните.нали има министерство НА бедствията и авариите.за какъв чеп го има?какво бедствие са успели да предотвратят тия шматки?харчат милиарди за обръчи, кръгчета и джамии, само не и за държавата.евала на Руснаците.заслужават много повече от уважение.
26 Юли 2007 17:20
Браво на руската пожарна команда и пилоти, които са тук по линия на НАТО, защото ЕС ни предложил първо италиански хеликоптери, които били неподходящи за наклона на склоновете, а после - частен германски хеликоптер, за който вече трябвало и суха парА, която емел етем не могла да даде.
Браво на руснаците, защото са правили едни много рисковани заходи, за да свършат работата.
26 Юли 2007 17:28
Борислав Ноев, депутат от АТАКА и член на комисията по земеделие:Фирмите на ДПС прикриха с палежи престъпленията си в горите- Натиснете тук
26 Юли 2007 21:51
Параграфе,
Къде бяха депутатите от "Атака"?
Защо не зададоха въпросите си към съответните министри за престъпленията в Парламента?
Всичко ни е след дъжд качулка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД